Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.05.2016 09:19

W czerwcu być może, ale w szczycie sezonu, szukanie dogodnych kwater po 2 dniach jazdy, w upale, z marudzacymi dzieciakami, jakoś nie komponuje mi się z luzem.

Luzem dla mnie jest dojechanie na spokojnie do upatrzonego wcześniej miejsca, które spełnia moje preferencje, wrzucenie gratów do środka, zimny browar na początek, a następnie skok do morza.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 04.05.2016 13:37

Skooter napisał(a):................ Bede w HR 27 czerwca - czyli ciut przed sezonem - postaram sie wrzucic tu pare uwag na temat : czy jechac w ciemno ............................
Pozdrav

Pamiętaj!

Nie zapomnij!

Czekamy!
Ostatnio edytowano 06.05.2016 06:21 przez Darkos, łącznie edytowano 1 raz
DWitek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DWitek » 04.05.2016 18:42

Nidhog napisał(a):Co sądzicie o jeździe w ciemno w terminie od 4 Lipca. Jedziemy w 4 dorosłe osoby bez dzieci, więc możemy się poświęcić. Szukamy jakiś sensownych noclegów ale jakoś strasznie ciężko coś fajnego znaleźć w tym terminie i w normalnej cenie.

Byłem w Chorwacji 7 razy, z czego pierwszy raz jadąc, rezerwowałem wcześniej apartament bodajże przez stronę Adriatica.net. Każdy później kolejny wyjazd był w "ciemno" - 6 razy. Z czego 5 razy nie było żadnego problemu za znalezieniem lokum, za każdym razem można było przebierać w cenie, warunkach i wyposażeniu. Wtedy też byłem za każdym razem w lipcu. Ostatni raz, w zeszłym roku, też owszem byłem w "ciemno", ale były już duże problemy ze znalezieniem apartamentu, dobre kilka godzin szukania - byłem wtedy w połowie sierpnia. Nie wiem czy to kwestia miesiąca, przyjazd do Chorwacji 8 sierpnia, czy w zeszłym roku Chorwacja była już tak oblężona, że był taki problem ze znalezieniem miejsca. W każdym bądź razie pierwszy tydzień spędziliśmy w jednej miejscowości, a drugi postanowiliśmy spędzić gdzie indziej i szukając nowego loku 13-14 sierpnia znowu wybór wolnych apartamentów był bardzo duży.
Zaletą jazdy w "ciemno" jest to, że bierze się to co się widzi na żywo, a nie czasami na podretuszowanych Photoshop'em zdjęciach i przede wszystkim ceny są o wiele niższe od tych rezerwowanych wcześniej przez internet czy też różne biura. Nigdy przez te 7 razy nie zapłaciłem za cały apartament dla 4-ro osobowej rodziny więcej niż 50EUR za dobę, zazwyczaj 45-50, w zależności od standardu, odległości od morza itp.
Nie wiem jak w tym roku, ale może Chorwacja być również oblężona, więc różnie może być z szukaniem wolnego miejsca.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.05.2016 22:28

DWitek napisał(a):
Nidhog napisał(a):Co sądzicie o jeździe w ciemno w terminie od 4 Lipca. Jedziemy w 4 dorosłe osoby bez dzieci, więc możemy się poświęcić. Szukamy jakiś sensownych noclegów ale jakoś strasznie ciężko coś fajnego znaleźć w tym terminie i w normalnej cenie.

Byłem w Chorwacji 7 razy, z czego pierwszy raz jadąc, rezerwowałem wcześniej apartament bodajże przez stronę Adriatica.net. Każdy później kolejny wyjazd był w "ciemno" - 6 razy. Z czego 5 razy nie było żadnego problemu za znalezieniem lokum, za każdym razem można było przebierać w cenie, warunkach i wyposażeniu. Wtedy też byłem za każdym razem w lipcu. Ostatni raz, w zeszłym roku, też owszem byłem w "ciemno", ale były już duże problemy ze znalezieniem apartamentu, dobre kilka godzin szukania - byłem wtedy w połowie sierpnia. Nie wiem czy to kwestia miesiąca, przyjazd do Chorwacji 8 sierpnia, czy w zeszłym roku Chorwacja była już tak oblężona, że był taki problem ze znalezieniem miejsca. W każdym bądź razie pierwszy tydzień spędziliśmy w jednej miejscowości, a drugi postanowiliśmy spędzić gdzie indziej i szukając nowego loku 13-14 sierpnia znowu wybór wolnych apartamentów był bardzo duży.
Zaletą jazdy w "ciemno" jest to, że bierze się to co się widzi na żywo, a nie czasami na podretuszowanych Photoshop'em zdjęciach i przede wszystkim ceny są o wiele niższe od tych rezerwowanych wcześniej przez internet czy też różne biura. Nigdy przez te 7 razy nie zapłaciłem za cały apartament dla 4-ro osobowej rodziny więcej niż 50EUR za dobę, zazwyczaj 45-50, w zależności od standardu, odległości od morza itp.
Nie wiem jak w tym roku, ale może Chorwacja być również oblężona, więc różnie może być z szukaniem wolnego miejsca.

Moim zdaniem to pieśń przeszłości. Może było tak jeszcze 3-4 lata temu. Obecnie ogromna większość ofert publikuje się w necie, czy to samodzielnie, czy na portalach turystycznych. W efekcie w pełni sezonu znalezienie apartamentu dla 4 osób w ciekawym miejscu przy plaży i w dobrym standardzie to kwota od 60-70 euro wzwyż, zwykle to jest 80-100 euro. No i oczywiście z rezerwacją co najmniej pół roku wcześniej. Owszem,zdarzają się szczęśliwe trafy, ale jadąc rodzinnie z dziećmi wolę liczyć na zdrowy rozsądek, nie na szczęście. Ale nikomu nie bronię zwiedzać kwater po n-godzinnym dojeździe, zamiast pluskać się morzu ;). W tym roku zabrałem się za poszukiwania w styczniu i już wtedy sporo ciekawych miejsc było wyjętych. Inna rzecz, że szukałem 2 miejscówek obok siebie, wolnych w tym samym terminie, a to zawęża dostępną ofertę.

Dwa lata temu połowie sierpnia na odcinku od Splitu do Pisaka przydrożnych gości z tabliczkami wolnych kwater można było policzyć na palcach obu rąk, inna sprawa ile z tych ofert było atrakcyjnych....
DWitek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DWitek » 05.05.2016 22:49

testardo napisał(a):
DWitek napisał(a):

Moim zdaniem to pieśń przeszłości. Może było tak jeszcze 3-4 lata temu. Obecnie ogromna większość ofert publikuje się w necie, czy to samodzielnie, czy na portalach turystycznych. W efekcie w pełni sezonu znalezienie apartamentu dla 4 osób w ciekawym miejscu przy plaży i w dobrym standardzie to kwota od 60-70 euro wzwyż, zwykle to jest 80-100 euro. No i oczywiście z rezerwacją co najmniej pół roku wcześniej. Owszem,zdarzają się szczęśliwe trafy, ale jadąc rodzinnie z dziećmi wolę liczyć na zdrowy rozsądek, nie na szczęście. Ale nikomu nie bronię zwiedzać kwater po n-godzinnym dojeździe, zamiast pluskać się morzu ;). W tym roku zabrałem się za poszukiwania w styczniu i już wtedy sporo ciekawych miejsc było wyjętych. Inna rzecz, że szukałem 2 miejscówek obok siebie, wolnych w tym samym terminie, a to zawęża dostępną ofertę.

Dwa lata temu połowie sierpnia na odcinku od Splitu do Pisaka przydrożnych gości z tabliczkami wolnych kwater można było policzyć na palcach obu rąk, inna sprawa ile z tych ofert było atrakcyjnych....

Czytaj ze zrozumieniem :D Byłem w Chorwacji w zeszłym roku, dwa lata temu, trzy lata temu i cztery lata temu oraz 3 razy parę lat wcześniej. Za każdym razem płaciłem 50 EUR albo mniej. Nigdy za te 7 pobytów nie przekroczyłem kwoty 50 EUR. I tylko w zeszłym roku były problemy ze znalezieniem apartamentu, wcześniej szukanie góra godzinę. A wracając do kwot, owszem idziesz do apartamentu pytasz o kwotę i gospodarze zaczynają od 60-70 EUR za dobę, ale po to są negocjacje aby tą kwotę zbić. Owszem szukanie czasem bywa frustrujące po 12h jazdy, zwłaszcza jak się jest z małymi dziećmi, ale tragedii nie ma. Można przez internet zarezerwować wcześniej po np. 80 EUR za dobę i mieć tzw. święty spokój, gdzie pośrednik bierze 10-20 EUR prowizji, a można jechać trochę poszukać, trochę się potargować i mieć dokładnie taki sam apartament za 50 EUR. Kto co lubi. Ja nie lubię przepłacać i "kupować kota w worku" - czyli wynajmować na podstawie tylko zdjęć. A nie wynajmuję drugi raz tego samego (sprawdzonego) apartamentu z racji iż mam taką zasadę, że każdy kolejny wyjazd to coraz niżej w dół wybrzeża i nigdy w to samo miejsce.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 06.05.2016 06:20

-

A propos:

DWitek napisał(a):.... "kupować kota w worku" ......

W 2012 na Pagu facet tak zachwalał swoje kwaterki: że i jest widok na morze i spokój.
Jak się później okazało widok był jak się wyszło z budynku i stanęło między dwoma domami, które ten widok zasłaniały.
A spokój? jaki skoro z jednego korytarza korzystało kilka rodzin.
Przez internet bym to brał zwłaszcza że facet w sieci umieścił fotki z działki sąsiada.

No ale pewnie taki cwaniak to margines - mimo to wolę w ciemno - jeśli tylko się da.

Na Lefkadzie z kolei kwaterka cacy: wszystko gra, no tylko cena taka spora.
No ale w końcu to Lefkada.
I byśmy łyknęli, ale w jednym pokoju był taki zaduch, że bardziej czułe na to nasze kobiety powiedziały stanowcze NIE.
Po ilu dniach to wywietrzeje? jeśli w ogóle?

Jeden woli ryzykować drugi się trochę pomęczy szukaniem, choć pewności 100% też nie ma.
Nie zgadniesz kogo masz za sąsiada, a kto przyjedzie jutro.
Ale jak nie pasuje zmieniam lokum.

Pozdrawiam
JaJoanna
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JaJoanna » 09.05.2016 04:46

Witam Cro-maniaków!
Nie ukrywam, że od dłuższego czasu siedzę w Internecie w poszukiwaniu apartamentu. Coraz częściej jednak znajomi przekonują mnie do tego, aby jechać w ciemno...
Planowany wyjazd 11-25.06.2016 r. okolice Baski Vody, Makarskiej, apartament z aneksem, ładnym widokiem ;) dla pary.

Dużo naczytałam się, że w tym roku może być trudniej o kwatery "w ciemno", obłożenie, ze względu na niespokojny czas w innych turystycznie atrakcyjnych regionachEuropy i nie tylko.

Czy warto zatem wybrać się "w ciemno"? Dodam, że do Chorwacji wybieramy się pierwszy raz, powinniśmy być na miejscu 11.06 około godzin południowych.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 09.05.2016 05:27

JaJoanna napisał(a):Witam Cro-maniaków!
Nie ukrywam, że od dłuższego czasu siedzę w Internecie w poszukiwaniu apartamentu. Coraz częściej jednak znajomi przekonują mnie do tego, aby jechać w ciemno...
Planowany wyjazd 11-25.06.2016 r. okolice Baski Vody, Makarskiej, apartament z aneksem, ładnym widokiem ;) dla pary.

Dużo naczytałam się, że w tym roku może być trudniej o kwatery "w ciemno", obłożenie, ze względu na niespokojny czas w innych turystycznie atrakcyjnych regionachEuropy i nie tylko.

Czy warto zatem wybrać się "w ciemno"? Dodam, że do Chorwacji wybieramy się pierwszy raz, powinniśmy być na miejscu 11.06 około godzin południowych.

w tym okresie śmiało możesz uderzać w ciemno,nie można tego porównywać z sezonem
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 09.05.2016 07:40

Z napisał(a):
JaJoanna napisał(a):Witam Cro-maniaków!

w tym okresie śmiało możesz uderzać w ciemno,nie można tego porównywać z sezonem

Stanowczo się zgadzam :D
JaJoanna
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JaJoanna » 09.05.2016 09:40

Ogromnie dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Czy ktoś jeszcze mógłby mi powiedzieć w jakich przedziałach powinny się kształtować ceny za apartament w tym czasie, w takim miejscu? Jaką cenę można uznać za atrakcyjną, a jaka na pewno będzie przesadą ;)

Pozdrawiam serdecznie!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.05.2016 10:00

JaJoanna napisał(a):Ogromnie dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Czy ktoś jeszcze mógłby mi powiedzieć w jakich przedziałach powinny się kształtować ceny za apartament w tym czasie, w takim miejscu? Jaką cenę można uznać za atrakcyjną, a jaka na pewno będzie przesadą ;)

Pozdrawiam serdecznie!

30- 40 euro, powyżej przesada.

Pozdrav.
grubybb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grubybb » 14.05.2016 09:06

Wybieram się do Chorwacji na przełomie maja/czerwca. Rozważam Istrię lub Rivierę Makarską (Tucepi). Jak myślicie, nie będzie problemu z noclegami w ciemno? W jakich przedziałach cenowych rozsądnie wynająć apartament dla 4 osób?
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 14.05.2016 09:14

Przeczytaj posty, które są nad Twoim pytaniem :idea: :twisted: :papa:
bartekk7
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekk7 » 15.05.2016 21:12

Witajcie

Planujemy ze znajomymi wyjazd do Chorwacji w niestandardowym (bo nie od soboty do soboty) terminie 11-18 lipca. 10-12 osób, Rozważamy wyjazd w ciemno, możemy spędzić też noc czy dwie na kempingu, ale zależy nam na domku. W którym z nadmorskich miasteczek byłaby największa szansa coś znaleźć? Bardziej północ, czy południe? Poprosiłbym o rady.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 15.05.2016 22:19

W tym roku, w tym terminie, od środka tygodnia, w tyle osób... nie widzę szans :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 313
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone