Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 10.03.2016 21:59

nosferatu7 napisał(a):Trzy czynniki przemawiają na niekorzyść jazdy w ciemno

2. Wyjazd po raz pierwszy
Przy naszym pierwszym wyjeździe, poszukiwania były stresujące ( a był to początek czerwca), przy kolejnym zapewne będzie łatwiej nauczeni doświadczeniami, będziemy bardziej świadomi czego się spodziewać

mz zależy od człowieka, nasz pierwszy raz był w ciemno, w szczycie sezonu, do popularnej miejscowości

jackq napisał(a):Tucepi stanowczo i z całego serca odradzam, chyba, że lubisz niemożliwy tłok to proszę bardzo. W życiu, nawet za dopłatą nie plażowałbym w takim ścisku.
Zdjęcia z zeszłego roku ok 15 sierpnia:

Dla porównania Brela w tym samym terminie, widok z Plimy.

dla porównania z Tucepi powinna być pokazana główna plaża Breli w dzielnicy Soline;
przy Plimie to końcówka Breli, kawał drogi od centrum, więc naroda trudno oczekiwać tyle co w Tucepi
konrados1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) konrados1 » 12.03.2016 17:24

Witam .Wybieram się na 10 dni do m. Trogir,Proszę o info czy w w/w terminie zahaczyć o 2x weekend czy 1x weekend a reszta dni w tygodniu. Myślę ,ze w weekendy dużo turystów.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.03.2016 17:32

Jeden weekend to moim zdaniem lepsza opcja. Już nie chodzi o samo szukanie kwatery a przede wszystkim o dojazd ; ) .
Największy ruch i najwięcej osób szukających apartamentów jest właśnie wweekend.
PS,. Trogir jest pięknym miasteczkiem, ale nie na spędzenie tam urlopu, apartamentów szukaj raczej w miejscowościach przed Trogirem lub na Ciovo ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.03.2016 20:16

dids76 napisał(a):PS,. Trogir jest pięknym miasteczkiem, ale nie na spędzenie tam urlopu, apartamentów szukaj raczej w miejscowościach przed Trogirem lub na Ciovo ;)

Lub w Trogir na Ciovo :wink:
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 13.03.2016 21:51

I mnie w tym roku chyba przypadnie wyjazd "w ciemno", o ile wcześniej nic nie znajdę.... w najbardziej obleganym ze wszystkich obleganych terminów.....1 SIERPNIA 8O 8O 8O . Kierunek Komiza. Mimo, że jedziemy w dwójkę, to już mnie strach ogarnia :mrgreen:
North Slav
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) North Slav » 16.03.2016 11:28

Może w tym roku w sezonie (a może i poza?) być hardcore z jazdą w ciemno, ponoć obłożenia są o wiele większe niż w 2015, a rok w rok turystów w CRO coraz więcej...
michal_l12
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michal_l12 » 23.03.2016 11:20

Witam Wszystkich na forum.

Wraz z żoną planujemy wyjazd w okresie od 12 do 21 czerwca do Chorwacji. Jest to nasz pierwszy wyjazd do tego coraz bardziej popularnego wśród turystów kraju, dlatego (po lekturze kilkunastu tematów na forum) postanowiłem zapytać o kilka rzeczy. Za każdą odpowiedź, wskazówkę i radę z góry dziękuję.

Plan jest taki, aby za jednym wyjazdem odwiedzić dwa miejsca, z kilkoma postojami po drodze na zwiedzanie. Chcielibyśmy spędzić 4 noce na wyspie Krk w miejscowości Stara Baška. Noclegi od 12 do 16 czerwca. Następne 5 nocy, od 16 do 21 czerwca w miejscowości Brela. Wyjazd "w ciemno". W obu przypadkach na miejscu bylibyśmy około godz 19. Jak wygląda poszukiwanie noclegu w ciemno w tym okresie i na taką (niewielką) ilość dni? Ciężko będzie czy raczej nie mamy się o co martwić? Na co możemy liczyć, apartament, pokój z łazienką, klima, taras lub balkon, widok na morze i w jakich orientacyjnych cenach? Czy jest szansa "coś" utargować czy miejscowi raczej nie chętnie spuszczają z ceny?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2016 11:59

Stara zasada mówi, że należy poszukiwać kwatery przed południem, wtedy do wieczora jest czas podjąć decyzję po obejrzeniu kilku miejsc :roll:
W czerwcu nie ma tylu turystów, ale wątpię, czy właściciele kwater będą zachwyceni wynajęciem na 4 lub 5 nocy 8)

Nie lepiej wybrać wyspę Krk lub Brelę :?:
9 nocy w kawałku to już jest mocniejszy argument za rabatem :wink:
Poza tym Stara Baśka to mała dziura i tam po prostu nie za bardzo jest w czym wybierać :roll:
Lepiej szukać w Punacie czy w mieście Krk albo w Baśce.

Tyle że na wyspie Krk nigdzie nie widziałem ludzi oferujących na ulicy noclegi, trzeba pochodzić w ciemno lub pójść do agencji turystycznej.
Ta o 19 raczej będzie zamknięta.

Najlepiej sobie wpisać do google:
apartamenty chorwacja krk
lub apartamenty brela,
żeby się zorientować w cenach.
Wiadomo, że jak kwatera będzie przy samej plaży i bardzo dobrze wyposażona, to raczej tania nie będzie :wink:
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 23.03.2016 13:44

michal_l12 napisał(a):Witam Wszystkich na forum.

Wraz z żoną planujemy wyjazd w okresie od 12 do 21 czerwca do Chorwacji. Jest to nasz pierwszy wyjazd do tego coraz bardziej popularnego wśród turystów kraju, dlatego (po lekturze kilkunastu tematów na forum) postanowiłem zapytać o kilka rzeczy. Za każdą odpowiedź, wskazówkę i radę z góry dziękuję.

Plan jest taki, aby za jednym wyjazdem odwiedzić dwa miejsca, z kilkoma postojami po drodze na zwiedzanie. Chcielibyśmy spędzić 4 noce na wyspie Krk w miejscowości Stara Baška. Noclegi od 12 do 16 czerwca. Następne 5 nocy, od 16 do 21 czerwca w miejscowości Brela. Wyjazd "w ciemno". W obu przypadkach na miejscu bylibyśmy około godz 19. Jak wygląda poszukiwanie noclegu w ciemno w tym okresie i na taką (niewielką) ilość dni? Ciężko będzie czy raczej nie mamy się o co martwić? Na co możemy liczyć, apartament, pokój z łazienką, klima, taras lub balkon, widok na morze i w jakich orientacyjnych cenach? Czy jest szansa "coś" utargować czy miejscowi raczej nie chętnie spuszczają z ceny?

9 dni to trochę krótko jak na pobyt w 2 miejscach, zwłaszcza że jedno na wyspie. Mnie by się nie chciało rozkładać się i zaraz potem pakować. Wybrałbym okolice Splitu i w zasięgu 2-3 godzin jazdy miałbym w zasięgu dużo ciekawych miejsc. Szukanie kwatery wieczorem to kiepski pomysł. No i jak wyżej napisano - nie zawsze będą chętni do wynajmu na tak krótko. Chociaż to jeszcze przed właściwym sezonem, więc można liczyć na większą elastyczność.
michal_l12
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michal_l12 » 24.03.2016 14:45

Lednice napisał(a):Stara zasada mówi, że należy poszukiwać kwatery przed południem, wtedy do wieczora jest czas podjąć decyzję po obejrzeniu kilku miejsc
W czerwcu nie ma tylu turystów, ale wątpię, czy właściciele kwater będą zachwyceni wynajęciem na 4 lub 5 nocy

klerjeser napisał(a):Szukanie kwatery wieczorem to kiepski pomysł. No i jak wyżej napisano - nie zawsze będą chętni do wynajmu na tak krótko. Chociaż to jeszcze przed właściwym sezonem, więc można liczyć na większą elastyczność.

Przeglądałem ogłoszenia na kilku portalach. Zazwyczaj w okresie czerwca oraz wrześnie minimalna ilość noclegów to 2-4, wiec o to się nie martwię. Nie mniej jednak obawiam się niestety tego późnego przyjazdu i wręcz wieczornych poszukiwań. Dlatego waham się czy jednak czegoś już nie znaleźć i nie zarezerwować. Co sądzicie?

Lednice napisał(a):Stara Baśka to mała dziura i tam po prostu nie za bardzo jest w czym wybierać
Lepiej szukać w Punacie czy w mieście Krk albo w Baśce.

Stara Baśka to w sumie przykład, nie upieramy się. Przeglądając oferty raczej wybierzemy się do miejscowości Vrbnik. W okolicy ładne plaże widziałem, a i noclegi w przystępnych (chyba) cenach są. Studio dla dwóch osób z aneksem, łazienką i teoretycznie widokiem na morze (lepszym bądź gorszym) można już wynająć za 30-40 euro za dobę. Wyglądają na prawdę przyzwoicie a i odległości do plaży to max 500 metrów (spacerkiem kilka minut). Jak uważacie? Ceny jak na ten okres są przystępne?

klerjeser napisał(a):9 dni to trochę krótko jak na pobyt w 2 miejscach, zwłaszcza że jedno na wyspie. Mnie by się nie chciało rozkładać się i zaraz potem pakować. Wybrałbym okolice Splitu i w zasięgu 2-3 godzin jazdy miałbym w zasięgu dużo ciekawych miejsc.

Właśnie nie nastawiamy się na typowy "leżing, smażing & plażing". :wink: Rzadko mamy okazję się wybrać gdzieś dalej, dlatego chcemy maksymalnie wykorzystać ten wyjazd. W drodze na Krk chce zahaczyć o Słowenie, stąd wybór na pierwszy przystanek północy Chorwacji. Nie chcemy brać jednego noclegu i jechać od razu na południe. Jak już jesteśmy załóżmy na Krk to chcemy zobaczyć od razu plaże, 3 dni np na plażowanie, pływanie itp. Następnie na południe np do miejscowości Brela. Tu wybór padł już świadomie, ze względu na piękne plaże, może i widoki. Tam 4 dni na plażowanie, może jakieś zwiedzanie. W drodze powrotnej chcemy zahaczyć o Plitvickie jeziora i dalej do domu. :wink:

Niestety ze względów urlopowych (praca) nie możemy zaplanować dłuższego wyjazdu jak 10 dni kalendarzowych. Stąd taki podział:
- 1 dzień droga plus zwiedzanie po drodze,
- 2-4 dzień plaża, odpoczynek i może zwiedzanie okolicy,
- 5 dzień droga plus zwiedzanie po drodze,
- 6-9 dzień plaża, odpoczynek i może zwiedzanie okolicy,
-10 dzień powrót plus zwiedzanie po drodze.
Młodzi jesteśmy (jeszcze :wink: ) wiec pakowanie i rozpakowywanie nam nie straszne, a i dużo ciuchów nie bierzemy. Przynajmniej ja, żona może więcej :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2016 15:01

michal_l12 napisał(a):Przeglądałem ogłoszenia na kilku portalach. Zazwyczaj w okresie czerwca oraz wrześnie minimalna ilość noclegów to 2-4, wiec o to się nie martwię. Nie mniej jednak obawiam się niestety tego późnego przyjazdu i wręcz wieczornych poszukiwań. Dlatego waham się czy jednak czegoś już nie znaleźć i nie zarezerwować. Co sądzicie?

Ja bym zarezerwował, jeden stres mniej 8)
Wieczorem w negocjacjach raczej zawsze wygrywa właściciel kwatery.
Ty ryzykujesz, że noc będzie w aucie...
On wie, że przed południem następnego dnia może mieć klientów :roll:

michal_l12 napisał(a):Stara Baśka to w sumie przykład, nie upieramy się. Przeglądając oferty raczej wybierzemy się do miejscowości Vrbnik. W okolicy ładne plaże widziałem, a i noclegi w przystępnych (chyba) cenach są. Studio dla dwóch osób z aneksem, łazienką i teoretycznie widokiem na morze (lepszym bądź gorszym) można już wynająć za 30-40 euro za dobę. Wyglądają na prawdę przyzwoicie a i odległości do plaży to max 500 metrów (spacerkiem kilka minut). Jak uważacie? Ceny jak na ten okres są przystępne?

No, tak, przystępne, tylko diabeł tkwi w szczegółach :!: W Vrbniku te 500 metrów to może być stroma ścieżka...
Miejscowość jest na wzgórzu...
Zresztą zobaczcie:
alpy-i-jadran-2015-poludniowy-tyrol-i-krk-t49581-75.html

michal_l12 napisał(a):. W drodze powrotnej chcemy zahaczyć o Plitvickie jeziora i dalej do domu. :wink:

Niestety ze względów urlopowych (praca) nie możemy zaplanować dłuższego wyjazdu jak 10 dni kalendarzowych. Stąd taki podział:
- 1 dzień droga plus zwiedzanie po drodze,
- 2-4 dzień plaża, odpoczynek i może zwiedzanie okolicy,
- 5 dzień droga plus zwiedzanie po drodze,
- 6-9 dzień plaża, odpoczynek i może zwiedzanie okolicy,
-10 dzień powrót plus zwiedzanie po drodze.
Młodzi jesteśmy (jeszcze :wink: ) wiec pakowanie i rozpakowywanie nam nie straszne, a i dużo ciuchów nie bierzemy. Przynajmniej ja, żona może więcej :D

No, jak wiecie, czego chcecie, to jest podstawa :D

Pozostaje tylko znaleźć noclegi, zaplanować budżet i w drogę :wink:
michal_l12
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michal_l12 » 24.03.2016 15:06

Lednice napisał(a):No, jak wiecie, czego chcecie, to jest podstawa

Pozostaje tylko znaleźć noclegi, zaplanować budżet i w drogę

Podoba mi się Twoje podejście :wink: 8)
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 24.03.2016 16:51

Musisz wziąć pod uwagę to że w Breli nie będziesz mógł przebierać w ofertach,jedź do Breli na dziewięć dni.
nosferatu7
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosferatu7 » 24.03.2016 21:48

Jeśli planujecie zwiedzać wyspę to proponuję szukać noclegu w centralne części, miasto KRK lub Soline naprzykład. Vrybnik, chm.. jak dla mnie miasteczko do odwiedzenia, ale, żeby noclegować się w tym miejscu to średnio, jak dla mnie plaża, zbyt duże kamienie można było sobie nogi połamać, i woda jakby zimniejsza niż po przeciwnej stronie wyspy, aczkolwiek byliśmy tylko na plaży zgribnica.
michal_l12
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michal_l12 » 25.03.2016 08:47

Lednice napisał(a):Ja bym zarezerwował, jeden stres mniej
Wieczorem w negocjacjach raczej zawsze wygrywa właściciel kwatery.

Coraz bardziej przychylam się do tej opcji, jeszcze przeglądam oferty, może coś ciekawego znajdę. :wink:

Z napisał(a):Musisz wziąć pod uwagę to że w Breli nie będziesz mógł przebierać w ofertach,jedź do Breli na dziewięć dni.

Między innymi z tego też powodu zacząłem szukać czegoś już teraz. Podróż z południa polski do Breli bezpośrednio to około 12 godzin samej jazdy (według wujka google), więc zwiedzanie czegoś po drodze odpada. Naszym miejscem docelowym jest Brela (wiadomo, chyba najpiękniejsze wybrzeże, plaże), ale ze względu na zwiedzanie w trasie musimy mieć jakiś nocleg na północy Chorwacji.

nosferatu7 napisał(a):Jeśli planujecie zwiedzać wyspę to proponuję szukać noclegu w centralne części, miasto KRK lub Soline naprzykład.

Muszę sprostować trochę mój poprzedni wpis
michal_l12 napisał(a):i może zwiedzanie okolicy

Ze względu na ograniczony czas (będąc już na miejscu) nie chcemy jeździć i ciągle czegoś oglądać. Ja lubię podziwiać cuda jakie nam zafundowała matka natura, góry, skałki, wąwozy, rzeki, zatoki itp. itd. Żona z kolei za zwiedzaniem (ogólnie pojętym) mniej przepada i woli się wylegiwać na słoneczku. :D Stąd chcemy trochę pójść na kompromis i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Typowe zwiedzanie to w drodze, kiedy będziemy mogli zahaczyć o jakieś ciekawe miejsca, a będąc już na miejscu to raczej odwiedzenie w najbliższej okolicy np kilku zatoczek, plaż, jakieś ciekawe wybrzeża, skałki, a żona "smażing" na słoneczku. :wink: 8)
Z tego co udało mi się ustalić w pobliżu miejscowości Vrybnik jest kilka ciekawych plaż, przynajmniej na foto wyglądają ciekawie :wink: A w Breli, wiadomo.. Piękne wybrzeże, plaże, skałki.. Już się doczekać nie mogę.. :D 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 308
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone