Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 24.07.2015 21:52

:D negując poprzednie posty, a wracając do tematu, "Wyjazd w ciemno, jest możliwy", mnóstwo oczekujących w tym sezonie z kartką APARTMAN, stoi przy drodze kolejnych mijanych miejscowości np. na Rivierze Makarskiej, jak zawsze...

Fakt zmęczenia, wyboru apartamentu, gorąca pozostawiam jednak własnemu rozsądkowi...
agatka9082
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) agatka9082 » 25.07.2015 01:39

Możliwy no zgadzam sie ale jak dla mnie dla osób jadących z rodzina 2+1.
Często gawędziłam na plaży w barze z Polakami i raczej większość stwierdziła ze w tym roku to jakaś masakra. Jeżeli chodzi o znalezienie jednego pokoju nie ma problemu ale jezeli ktos jedzie 6-7 osób jest problem. A warunki nieco spartańskie. Tegoroczny wyjazd był moim pierwszym na pewno nie ostatnim i nie pojadę w ciemno, chyba ze dzieci bede miała już duze i pojedziemy tylko jedną rodzina ale sama nie wiem czy bym na to poszła. Sama właścicielka naszego apartamentu stwierdziła ze jest mocny boom na Chorwację w tym roku i mówi ze przez całe dnie nic nie robi, tylko siedzi na telefonie ze swoimi znajomymi i szukają ludziom noclegu miedzy sobą. Stwierdziła ze w naszej okolicy 99% jest zajęte, większośc pokoi wolna na 2 góra 3 dni.
JedrzeJ
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JedrzeJ » 25.07.2015 11:29

Co się dziwić jak do Tunezji ludzie nie pojadą, do Egiptu też nie bardzo. A i Turcja robi się niebezpieczna.
Nawet w Grecji możliwe są jakieś strajki lotnisk, taksówkarzy itp...
Przez to Grecja w biurach podróży strasznie poszła w górę.

Dlatego w tym roku sam się decyduje na Chorwację, zastanawiam się czy jechać w ciemno do Baski Vody / Promajny.
beci37
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beci37 » 25.07.2015 11:47

dzwonił do mnie P.Krzysztof , który ma apartamenty na vielkie brdo , mówi ,ze nie ma szans na znalezienie kwatery tj. 3 osoby. Jest najazd na Chrowację. Chcieliśmy jechac w ciemno ale strach , skoro osoba , która tam jest na miejscu nie może znaleźć nam kwatery.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2015 12:35

Byłem 7 razy, wynajmowałem 22 razy, z dziećmi i wcześniej, z autem i bez.
Jazda w ciemno lub z rezerwacją to zupełnie inny styl i sposób myślenia.
Nie widzę tu ani potrzeby, ani możliwości przekonywania kogokolwiek do drugiej opcji.

Ale ten temat to nie jest "lanie wody", więc z mojej strony deklaracja jest taka; tylko w ciemno!!!
ewasek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewasek » 25.07.2015 12:51

Piszcie gdzie jesteście, o jakich miejscowościach opowiadacie
Nnoowwaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nnoowwaa » 25.07.2015 13:34

My jesteśmy w Brist na końcu riviery makarskiej tu nie widziałam nikogo z tabliczkami jeśli ktoś do tej pory nic sobie nie zarezerwował to chyba nie ma innego wyjścia jak jechać w ciemno ale po 13 -16 godzinach jazdy chodzić i szukać apartmani to trzeba mieć siły moc przy takiej pogodzie. My przyjechaliśmy w konkretne miejsce i przy rozpakowaniu bagaży myślałam że padne.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2015 17:23

igg napisał(a):Jazda w ciemno lub z rezerwacją to zupełnie inny styl i sposób myślenia.

Jedyny argument za jazdą w ciemno to ten, że zaoszczędzimy finansowo i np. zamiast 70 euro za apartman zapłacimy 50 :!: 8)

Nie widzę w tym żadnego "stylu i sposobu myślenia" tylko pieniądze, żywe pieniądze, kasę :wink:

Ale w lipcu i sierpniu, kiedy popyt na kwatery ogromnie rośnie, a podaż nie, :wink:
to nie ma to żadnego sensu :!:
Właściciel nie obniży ceny, bo i tak w 99 przypadkach na 100 za podawaną przez niego cenę klientów znajdzie :!:
A traci się sporo czasu po bardzo męczącej podróży, traci się sporo nerwów, jak się podróżuje z dziećmi, można mieć problemy z małżonką, która będzie naciskać na szybkie ( czytaj za każdą cenę ) znalezienie noclegu .
I tak się to zwykle kończy 8) A potem czytam narzekanie, że Chorwacja się nie spodobała.
Bo w rezultacie winna jest oczywiście Chorwacja :wink:

W internecie można negocjować ceny i im szybciej się rezerwuje, i im na dłuższy okres czasu, tym szanse na dobry rabat są większe 8)

Argument w stylu, że na zdjęciach coś wygląda inaczej i że na pewno źli Chorwaci chcą nas oszukać, jest niepoważny.
Położenie kwatery możemy sprawdzić w google maps, a pokazywane fotki nie mogą ukryć np. starych mebli. Trzeba czytać między wierszami.
Oczywiście jak ktoś z góry zakłada, że za 50 euro będzie miał supernowoczesny apartament, wyposażony jak hotel *****, to się na tym może przejechać. :wink:
No, niestety, cena zwykle idzie w parze z jakością 8)
Chyba, że ktoś ma stałą kwaterę, gdzie jeździ co rok i wtedy ma rabat zagwarantowany 8) :wink: :D

Zdarza się, że ktoś ma szczęście i znajdzie coś fajnego w dobrrej cenie w ciemno w sezonie 8)
Zdarza się, że ktoś lubi adrenalinę i pasjonują go emocje wielogodzinnego szukania w ciemno kwatery w upale :wink:
Różnie bywa, ale jak już napisałem wcześniej:
szukanie kwatery w ciemno to loteria, a w lipcu i sierpniu trudno wygrać :D
Nova
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nova » 25.07.2015 17:37

Dziś przyjechaliśmy do Celinę koło Omiś. Przedtem przez tydzień byliśmy w Drage,zresztą drugi raz. Planowaliśmy Nin w ciemno, ale na miejscu nie udało się nic fajnego znaleźć. Nawet nie żałuję, bo nie bardzo mi się tam podobało, więc szybko wsiedliśmy do samochodu i do Drage, modląc się aby zeszłoroczny miejscówka była wolna. Z drogi wysłaliśmy maila ale pani Ivana chyba nie zdążyła zobaczyć go. Na szczęście był wolny apartament i właściciele mówili że jak na tą porę, w Drage jest sporo wolnych miejsc. Drugi tydzień planowaliśmy koło Omisia i apartman znaleźliśmy przez internet będąc w Drage. Dziś o 10 wyjechaliśmy z Drage i Jadranką przyjechaliśmy do Celine, powoli, nie spiesząc się, wypoczęci. Zupełnie inaczej niż tydzień temu kiedy w 40 stopniowym upale łaziliśmy po Ninie. .....masakra
Po drodze stali ludzie z kartami apartman, nawet koło Primosten. Pytanie czy były to apartmany w dobrych miejscach? Reasumując w ciemno na pewno coś się znajdzie, ale żeby coś fajnego ustrzelić to trzeba mieć szczęście. Rok temu mieliśmy, w tym,już nie bardzo

L
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2015 19:01

Lednice napisał(a):
igg napisał(a):Jazda w ciemno lub z rezerwacją to zupełnie inny styl i sposób myślenia.

Jedyny argument za jazdą w ciemno to ten, że zaoszczędzimy finansowo i np. zamiast 70 euro za apartman zapłacimy 50 :!: 8)

Nie widzę w tym żadnego "stylu i sposobu myślenia" tylko pieniądze, żywe pieniądze, kasę :wink:

Nie jedyny, właśnie to jest odmienny sposób myślenia.

Podstawowy jest taki, że własnymi oczami wybierasz gdzie i jak długo będziesz mieszkał.
Albo nie.

Mało było wtop z apartamentami rezerwowanymi z góry?
Nie mówiąc o tym, że jak śmierdzi i jest brudno to na zdjęciach tego nie widać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2015 19:03

igg napisał(a):
Podstawowy jest taki, że własnymi oczami wybierasz gdzie i jak długo będziesz mieszkał.
Albo nie.

Mało było wtop z apartamentami rezerwowanymi z góry?
Nie mówiąc o tym, że jak śmierdzi i jest brudno to na zdjęciach tego nie widać.

To jest totalny brak zaufania do innych ludzi, przekonanie, że każdy chce nas oszukać i skrzywdzić :roll:

NIGDY nie miałem wtopy z wcześniejszą rezerwacją, obojętnie w jakim kraju, hotel czy kwatera :!:
A rezerwacji było z kilkadziesiąt :wink:

Wystarczy, że nie należy kierować się tylko niską ceną, a sprawdzi się opinie innych turystów na temat miejsca noclegu :D
Jak zdecydowana większość opinii jest pozytywna, to nie ma najmniejszego powodu do obaw :D
Zawsze jest pewien procent malkontentów, których wszystko wkurza, ale to jest nieduża grupa.
Ze zdjęć też bardzo dużo się można dowiedzieć, a najwięcej z tego, co na tych zdjęciach nie widać :wink:
No i trzeba sprawdzić na mapie google, gdzie obiekt się znajduje 8)

Jest tak wielka konkurencja wśród oferujących noclegi, a do tego turyści nie dają sobie w kaszę dmuchać i potrafią reklamować złą jakość usług,
że ryzyko wpadki przy rezerwacji jest niewielkie 8)

No, chyba, że jak wcześniej napisałem, ktoś chce płacić 50 euro za apartman, a oczekuje w zamian poziomu hotelu ***** :wink: :wink:
agatka9082
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) agatka9082 » 26.07.2015 01:32

ewasek napisał(a):Piszcie gdzie jesteście, o jakich miejscowościach opowiadacie

Ja byłam w Rogoźnicy, sporo jeździliśmy dwa razy się zdarzyło ze stali naganiacze z tabliczkami :papa:
Krzysiek88
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiek88 » 26.07.2015 10:23

:lol: Jak żona naciska zza szyby, ze jest zmeczona i zeby brac co popadnie to niestety znak, że ślub tych małżonków to była pomyłka i należy tylko współczuć :twisted:

Jeżeli ktos szuka mega luksusów i rezerwuje wczesniej apartament za 50-60 euro i wzwyż to raczej mała szansa na wtope, ale jezeli ktos tylko chce spac i szuka czystosci glownie to niestety ale rezerwujac cos wczesniej w przedziale 15-50 euro moze trafic na MEGA luksus ale i NA MEGA syf, co w Chorwacji jest bardzo czesto spotykane, wiec jak ktos jedzie poleżeć na plazy a do kwatery wpadac sie tylko przespac i upichcic ewentualnie cos w aneksie to jazda w ciemno jest jak najbardziej na miejscu, wtedy zajezdzamy i widzimy co jest grane.

Na prawde ludzie za sloganami:

- 100 metrów do plaży
- aneks kuchenny
- widok na morze

mogą czaić się najróżniejsze rzeczy i umiejętnie zrobione zdjęcia tego nie pokarzą,
a może się okazać, że kwatera jest w podpiwniczeniu, widok na morze jest ale po wyjściu na dach budynku itp.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2015 10:59

Jak żona z dziećmi są zmęczeni, to są zmęczeni 8)
Gdyby udawali, że są szczęśliwi, to byłby podwójny problem :wink:

Za 15-50 euro od apartamentu w sezonie raczej nikt nie spotka luksusów :wink:
Z tym że za 15 kwatery nigdzie się nie spotka :wink:
Nawet legowiska pod mostem :D

Odległość od plaży i położenie domu da się zweryfikować na mapie.
Jak w opisie jest mowa o aneksie kuchennym, a na zdjęciach go nie ma, to raczej sprawa jest podejrzana :wink:
Poza tym ja pisałem, że bardzo ważne są opinie innych osób, którzy tam spali i mogą ten nocleg polecić 8)
mandzia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mandzia » 26.07.2015 14:55

W piątek ok. 14.00 przyjechaliśmy do Podacy - przez ok. 2 godz. szukania znaleźliśmy 1 (!) wolny pokój - z opcją jedna noc w innym pokoju i od kolejnego dnia, gdy się zwolni - reszta nocy. Był to jeden pokój z aneksem kuchennym, łazienką, wi-fi, bez widoku na morze - 45 euro. Zdecydowaliśmy się szukać w większym Gradacu - do 21.00 znaleźliśmy raptem jakieś 3-4 wolne apartmani 2+1, średnia cena 45-50 euro za 1-pokojowy i 60 euro za 2-pokojowy. Tak że potwierdzam, że z szukaniem w ciemno krucho. Nigdzie nie widać ludzi z tabliczkami, a mija weekend, czyli czas największego ruchu turystów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 281
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone