Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JedrzeJ
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JedrzeJ » 23.07.2015 11:45

Zioło napisał(a):W zeszłym roku przyjechaliśmy do Podgory 25 lipca w 7 osób w ciemno. Miejscowy znajomy Chorwat chwalący się że ma 50 apartamentów "na telefon" na nasze oczekiwania popukał się wymownie w głowę i nic nie znalazł. Sami znaleźliśmy w ciągu 2 godzin piękne mieszkanie, nawet większe niż chcieliśmy w cenie 50 € na rodzinę. W tym roku przyjechaliśmy w piątek 10 lipca (wciąż jestem, właśnie piję kawę na tarasie ☕) i w ciągu godziny widzieliśmy 4 apartamenty , wybrany ten ostatni z pięknym widokiem na morze... Z tym że jesteśmy tylko w 4 osoby więc może dlatego było łatwiej. Ale sami Chorwaci mówią że ruch jest mniejszy niż przed rokiem

Może dajcie od razu namiar jak macie fajne miejscówki a jechaliście w ciemno ?!
dzida2117
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzida2117 » 23.07.2015 11:56

a na Brac w sumartin jest szansa na znalezienie noclegu na miejscu??
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 23.07.2015 21:33

dzida2117 napisał(a):a na Brac w sumartin jest szansa na znalezienie noclegu na miejscu??

Szansa jest.
Najlepiej w czerwcu i wrześniu.
I będzie na miejscu.
patarek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) patarek » 23.07.2015 22:15

Ja się wybieram 15 w okolice Szybenika. Też w ciemno 2+2 plus znajomi 2 dojadą dzień później. Mam nadzieję że nie będzie problemów dużych :)
dzida2117
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzida2117 » 24.07.2015 08:37

romuald22 napisał(a):Szansa jest.
Najlepiej w czerwcu i wrześniu.
I będzie na miejscu.

upsss czerwiec i wrzesień mnie nie ratuje, bo my wyjeżdżamy 05 sierpnia, ale bynajmniej łudzę się nadzieją, że chociaż gdzieś w tych okolicach coś wolnego się znajdzie :wink:
mariusz123
Odkrywca
Re: Baska Krk - prośba o pomoc

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz123 » 24.07.2015 15:02

Lednice napisał(a):Nie ma najmniejszego sensu jazda na wyspe Krk w ciemno w lipcu i sierpniu 8)
Nikt tu nie stoi z tabliczkami i oferuje kwatery, a w Basce jest najwiekszy tlok

Nieprawda - stoją i oferują noclegi, ale po kolei:
Przede wszystkim witam wszystkich, bo to mój pierwszy wpis na forum :)
Wyjechaliśmy w ciemno 16 lipca (2 + 3 dzieci) z zachodniej Polski. Droga bardzo dobra (przez Monachium) - po 13 godzinach byliśmy na wyspie Krk. Wybór (po kliku pochlebnych postach z tego forum) padł na miejscowość Malinska i to niestety był błąd - bardzo dużo turystów, plaże oblegane i ceny baaaardzo wysokie (byliśmy 2 lata temu w Novigradzie i mamy porównanie). O 9 byliśmy na miejscu i niestety nie było tam żadnych osób stojących i oferujących kwatery :(
Dodatkowo z racji złego znoszenia podróży przez jedno z dzieci (ostatnie 100 km to jakieś 10 postojów), byliśmy wykończeni i skorzystaliśmy ze znalezienia noclegu w jednej w wielu agencji na miejscu - nocleg jakieś 600m od plaży - ale sam "apartament" przypominał raczej czasy byłej Jugosławii (cena dosyć niska - za 6 noclegów dla 5 osób zapłaciliśmy 339 euro, ale nie polecam nikomu (ul. Pionirska 2). Dodatkowo na miejscu okazało się, że klima jest dodatkowo płatna - 5 euro za dzień...
W samej miejscowości jak i na plaży jak w wielkiej galerii handlowej - ogrom turystów (my nie lubimy takich "klimatów", więc nam się tu zupełnie nie podobało) ręcznik przy ręczniku, plaże typowe dla Chorwacji - trochę betonowych, trochę głazów, ale były też plaże z drobnym żwirkiem.
W restauracjach ceny kosmiczne - nie wiem, może my mieliśmy po prostu pecha i trafialiśmy do takich ekskluzywnych ;) - np. półmisek "owoców morza" dla 2 osób za "jedyne" 380 kun - a dodatkowo 2 osoby raczej się tym nie najedzą.... Ceny owoców na targu - arbuz - 7 kun/kg, pomidory - 16-20 kun, brzoskwinie 25 kun, więc dosyć drogo, jak za lokalne produkty...
Temperatura codziennie 36-39 stopni, woda cieplutka...
Z racji upałów nie mieliśmy za dużo sił i ochoty na zwiedzanie, ale zrobiliśmy 2 wypady samochodem:
- 20.07 byliśmy obok Starej Baśki w pięknej zatoczce - był to najlepszy dzień z wyjazdu - plaże żwirkowe, miejscami z piaskiem (córcia zachwycona!), widoki przepiękne, a ludzi o dziwo wcale nie tak dużo. Dodatkowo w czasie jazdy widzieliśmy chyba z 5 osób przy drogach z tabliczkami "apartman" - głównie w miejscowości Punat - więc noclegi są cały czas.... Po drodze zajechaliśmy do m. Krk do akwarium, ale tu wielkie rozczarowanie - zwiedzania jest na jakies 10 minut... Po tym zawodzie odechciało nam się zupełnie zwiedzanie samej miejscowości, tym bardziej, że temperatura osiągnęła 40 stopni!
- 22.07 byliśmy w m. Vrbnik (plaża żwirkowa i bardzo dużo osób z małymi dziećmi) - piękne miasteczko na wzgórzu - tu nam się również podobało, chociaż do czystości plaży można mieć sporo zastrzeżeń (sporo śmieci różnego typu...). Przy okazji kupiliśmy tam kilka butelek miejscowych "specjałów", ceny - np. butelka 0,7 litra pigwówki 70 kun - 2 lata temu za litową butelkę np. gruszkówki lub orzechówki od lokalnego wytwórcy płaciliśmy 50 kun za litrową butelkę)...
Wyjechaliśmy 23.07 znowu trasą przez Ljublianę i Monachium i ruch był naprawdę spory (w obu kierunkach) - klika razy jechaliśmy jakieś 30-40km/h przez kilka kilometrów, ale na szczęście obyło się bez prawdziwych korków ;) 2 lata temu wracaliśmy w sobotę i już nigdy nie popełnimy tego błędu.
Po wyjeździe wiemy jedno - w Chorwacji można się z pewnością zakochać, ale trzeba tam jechać np. we wrześniu, gdy jest "ciut" chłodniej i przede wszystkim nie ma tylu turystów...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2015 15:17

Byliśmy tydzień w Punacie i nie widzieliśmy ani jednej osoby z tabliczką o wolnych apartamentach, zresztą nie było takiej osoby nigdzie na wyspie Krk 8)

Co do waszej przygody, to jest to stety albo niestety dowód na to, że najlepiej jest rezerwować wcześniej :roll:
Co do opisu samej wyspy, to się z nim częściowo całkowicie nie zgadzam, np. Malinska to urocza miejscowość, bez tłoku na plażach i na ulicach :D
Tłok to jest w Baśce :roll: Ale jest tam najładniejsza plaża :wink:
Poza tym nie kupuję niczego na straganach, bo szkoda przepłacać 3-4 razy 8)
Te same artykuły są w marketach 8)

mariusz123 napisał(a):Po wyjeździe wiemy jedno - w Chorwacji można się z pewnością zakochać, ale trzeba tam jechać np. we wrześniu, gdy jest "ciut" chłodniej i przede wszystkim nie ma tylu turystów...

Pretensje, że w Chorwacji jest ciepło w lipcu :?: :wink: :D
Sorry, taki mają klimat 8)

Jak się jedzie na bardzo popularną wyspę, to nie można oczekiwać, że będzie się tam spędzać czas w samotności :wink:
kazow
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazow » 24.07.2015 15:24

prawidlowa reklama jazdy w ciemno ...mozna? mozna! tylko po co? jak i tak cena taka sama + nerwy (zwlaszcza z dzecmi)

a co do cen, to nie sadze ze arbuzy czy pomidory to lokalne produkty byly, pewnie sprowadzone jak wszedzie, lokalne to bylyby figi i winogrona i owoce ale morza (przypomina mi sie historia zakupu jablek w Egipcie bo przeciez tanie, a banany to pewnie drogie).

a fakt jest jeden, w kazdej miejscowosci turystycznej, czy to HR czy PL, ceny ida w kosmos. Roznica taka ze w PL za ten kosmos jest mrozona ryba i zimny Baltyk, a w HR swieza rybai super woda+widoki
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2015 16:12

Za 50-60 kun jest bardzo dobra pizza albo rewelacyjne cevapcici czy pljeskavica...

Noclegi szukane w ciemno to loteria, w lipcu i sierpniu nie jest to takie proste, zeby wygrac 8)
mariusz123
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz123 » 24.07.2015 16:39

Lednice napisał(a):Byliśmy tydzień w Punacie i nie widzieliśmy ani jednej osoby z tabliczką o wolnych apartamentach, zresztą nie było takiej osoby nigdzie na wyspie Krk 8)

Ja widziałem przejeżdżając od Malinskiej do Starej Baśki... myślę, że ze swoje pobytu mało czasu spędziłeś na tej szosie, więc mogło ci to umknąć ;)

Lednice napisał(a):Co do waszej przygody, to jest to stety albo niestety dowód na to, że najlepiej jest rezerwować wcześniej :roll:

Ale to jest wątek "wyjazd w ciemno"... i pisałem to dla tych, którzy nie rezerwują nic wcześniej...
Lednice napisał(a): ...np. Malinska to urocza miejscowość, bez tłoku na plażach i na ulicach :D

Nie mam porównania do zatłoczonych plaż w Baśce - to fakt, ale to co widziałem w Malinskiej to była tragedia! Nigdzie w Chorwacji (fakt, że byłem dopiero drugi raz), ani nad Bałtykiem nie widziałem tylu ludzi w przeliczeniu na metr kwadratowy (nad Bałtykiem też są tłumy, ale tam są z reguły bardzo szerokie plaże, więc i turyści mają się gdzie podziać... Byłem na kilku plażach w Malinskiej i około godziny 10-11 praktycznie wszędzie ręcznik jest koło ręcznika... Nie wiem dlaczego to podważasz, skoro to fakt?
Lednice napisał(a): Poza tym nie kupuję niczego na straganach, bo szkoda przepłacać 3-4 razy 8)
Te same artykuły są w marketach 8)D

Oczywiście, ale można np. kupić pomidory chorwackie na targu albo importowane włoskie w markecie i cena chorwackich jest wyższa niż importowanych. Chodzi jeszcze o smak jednych i drugich, a tu chorwackie wypadały o niebo lepiej...
Jeśli kupowałem pomidory importowane, to cena na targu jest porównywalna z ceną marketach, no może w Plodine jest troszkę taniej...

Reasumując: napisałem, że wyjazd w ciemno jest możliwy również w szczycie sezonu. Opisałem moje odczucia (te pozytywne i te negatywne - mam chyba do tego prawo). Może komuś się to przyda, może nie... Nie rozumiem dlaczego zaraz ktoś neguje wszystko co napisałem, tylko dlatego, że nie napisałem tu kilku "ochów" i "achów" odnośnie Chorwacji? Chorwacja jest piękna - to fakt, ale jeżdżenie tam w sezonie nie każdego może zachwycać...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2015 17:29

Nazywanie słowem "tragedia" dużej ilości ręczników na plaży, w szczycie sezonu, na bardzo popularnej wyspie, w znanym kurorcie,
to jest histeria :D 8)

Tragedia to jest wtedy, jak komuś się przytrafi nieszczęście, prawdziwe nieszczęście :roll:
Ostatnio edytowano 25.07.2015 00:03 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Krzysiek88
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiek88 » 24.07.2015 17:43

Niestety jak niektorzy Polacy zaczna opowiadac jak to super jest w chorwacji, jakie plaze, jaka woda, jak czysto :lol: itp to na prawde mozna sie naciac, jezeli sie ma wyobrazenia jak o karaibach europy to mozna sie po prostu nie milo zdziwic, dlatego trzeba szukac wg swoich gustów, szczegolnie kwater i miejscowosci, no ale liczenie w sezonie na 50m2 tylko dla siebie to juz przesada albo ostateczny sygnał, ze trzeba było jechać na dużo drozsze wczasy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2015 18:27

Turystyka masowa polega na tym, że jest masa ludzi na plażach w sezonie w znanych kurortach 8)
Nie może być inaczej, jak Chorwację odwiedzają miliony ludzi.

Ale jeśli Malinska to jest wakacyjna tragedia, :roll:
to ja wysiadam :mrgreen:

Naprawdę odechciewa się innym polecać fajną miejscowość, bo potem człowiek o tragedii poczyta. 8)
I jeszcze do tego pretensje, że w Chorwacji jest za ciepło :wink:

Fotki z Malinskiej :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

Logiczne jest, że jak ktoś jedzie w ciemno w szczycie sezonu, to robi to na własne ryzyko i pretensje może mieć TYLKO I WYŁĄCZNIE do siebie :roll:
Nie jest tu winna Chorwacja, małe dziecko, ani nikt inny, ani nic innego 8)
To, że ludzie czasem koloryzują swoje relacje z Chorwacji, to też jest fakt.
Sam się spotkałem z tym, że ktoś opowiadał bajki, że w szczycie sezonu są apartmany w Makarskiej za 40 euro z klimą, w pierwszej linii brzegowej, dla rodziny 2+2 :roll:
Ale z drugiej strony na tym forum można znaleźć bardzo dużo ostrzeżeń, że podróż w ciemno to w sezonie ryzyko, szczególnie z dziećmi :roll:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 24.07.2015 20:02

Lednice napisał(a):Fotki z Malinskiej :mrgreen:

Szału ni ma , dupy też nie urywa........widziało się ładniejsze plaże. :oczko_usmiech:
mariusz123
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz123 » 24.07.2015 21:38

Lednice napisał(a):I jeszcze do tego pretensje, że w Chorwacji jest za ciepło :wink:

A gdzie ja pisałem, że było za ciepło???
Po tegorocznym polskim początku lata ze średnią temperaturą w granicach 20 stopni, te upały były dla nas bardzo pożądane...
Ja napisałem jedynie, że wolałbym tam być, gdy temperatura jest trochę niższa, wtedy możliwe jest zwiedzenie innych pięknych miejsc na wyspie. Bo raczej nikt mnie nie przekona, że 38-40 stopni to idealna temperatura na zwiedzanie wyspy...
A co do fotek, to są one zrobione w godzinach "szczytu" nasłonecznienia, gdy większość ludzi ucieka z plaży na sjestę do klimatyzowanych pomieszczeń. Wrzuć dla równowagi jakąś fotkę np. tak z godziny 16-17...
To tyle, bo i tak mnie zaraz "zaszczekacie"...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 280
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone