Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kazow
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazow » 05.08.2014 19:05

polski narod przekorny narod, pisz im tutaj ze nie ma kwater i ze ciezko ale jednak nadal sie znajda ludzie z argumentami ze przeciez zawsze sie znalazlo, ze kwestia wymagan, kwestia ceny

ja tylko powtorze, po 4 godzinach szukania - cena juz nie ma znaczenia, miejsce tez nie, szukasz tylko miejsca zeby miec gdzie spac ( razem z wieloma innymi osobami). kto chce ryzykuje, powodzenia
tk bylo w ten weekend, jak bedzie w kolejny - wrozem nie jestem, ale w ciemno sie tutaj nie wybieram i wole stracic zaliczke niz jehac w ciemno

ja sie ciesze ze znalezlismy i juz sie dawno relaksuje (btw, apartament 2 osoby 45euro BV, bez targowania)
po ludzku wspolczuje tym co nie znalezli i cos musieli ze soba zrobic
Agulek777
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agulek777 » 05.08.2014 19:50

Lednice napisał(a):
Agulek777 napisał(a):Z tym wyjazdem w ciemno to jest tak samo jak z tematem "czy zabierać jedzenie do Chorwacji".
Każdy ma inne wymagania, zasoby, potrzeby i czego innego oczekuje.
My byliśmy dwa razy w Chorwacji dosłownie na przełomie lipca i sierpnia i potwierdzam, że łatwo nie było, ale jednocześnie zapewniam, że zawsze znaleźliśmy jakiś apartament.
Za pierwszym razem w Baśce Vodzie o godzinie 18, gdzie nikomu już się za bardzo nie chciało z nami negocjować, bo wiedzieli, że brać musimy, wszak późno się robiło, a i wyboru nie było.
Apartament z dwoma sypialniami, łazienką, kuchnią z jadalnią, przedpokojem i pięknym tarasem z widokiem, 200m do plaży za 80E dwie pary.
Za drugim razem w Tucepi było podobnie, tyle że dojechaliśmy na godz. 10, w korkach straciliśmy 3 godziny, najpierw szukaliśmy w Gradacu, apartamenty tragiczne, następnie w Tucepi znaleźliśmy pokój z łazienką i balkonem, wspólną kuchnią, 20m od morza za 50E na dwie osoby. Znajomi, jadący w 4 również znaleźli kwaterę z dwoma sypialniami, łazienką, kuchnią, jakieś 300m do morza, bez balkonu za bodajże 80E.
W zeszłym roku zaś byliśmy w Podgorze i znaleźliśmy stosunkowo szybko piękny apartament praktycznie na plaży, tyle że dokładnie miesiąc później, bo przełom sierpnia i września.

Nie ma co panikować, zawsze się coś znajdzie, czasem trzeba po prostu tylko zapomnieć o zaplanowanych 20 E za pokój. Zawsze też można przenocować po drugiej stronie Jadranki, a na drugi dzień czegoś poszukać.
Zawsze jest jakieś wyjście z sytuacji. Trza bez stresu. W końcu to urlop i po spokój jedziemy.

Jak ktoś bardzo lubi jazdę w ciemno w sezonie, to jego wybór 8)

Ale ekonomicznie nie ma to żadnego uzasadnienia, bo ceny przeważnie te same co z wcześniejszą rezerwacją.

Wygodniej wcześniej coś zarezerwować i co najważniejsze jest mniej stresu, szkoda nerwów.

No, ale jak ktoś właśnie kocha stres i adrenalinę, to nie mój problem :roll:

Ale namawianie do innych, żeby jechali w ciemno w sezonie, najlepiej w trybie rozkazującym: jedź :!:
jest delikatnie mówiąc przegięciem :?
Delikatnie mówiąc :? :? :?

Z drugiej strony jak ktoś jedzie w ciemno w środku sezonu
z czystej pazerności, żeby spróbować płacić grosze za apartament,
ignoruje ostrzeżenia, że może być full ludzi,
wierzy w brednie, że da się bez żadnego problemu znaleźć coś ekstra,
wierzy, że w ciemno utarguje z łatwością ogromną zniżkę i i np. zamiast 70 euro zapłaci 50,
to też nie jest normalne :roll:

Przecież ja nikogo nie namawiam, opisuję tylko to co sama przeżyłam.
Wydaje mi się, że jeśli ktoś, tak jak my, jedzie w ciemno w środku sezonu, to musi się liczyć z różnymi opcjami i tyle.
Jeden będzie miał szczęście i znajdzie "perełkę" nad brzegiem po 10 min szukania, inny w tym samym czasie znajdzie apartament 300m od plaży i też się będzie cieszył, bo sobie lubi spacerować, jeszcze inny w tej "perełce" będzie psioczył, że zejście po schodach albo że nie ma klimy, a jeszcze inny nie weźmie nic, bo mu się cena nie spodoba, albo kryteria wg których szuka nie zostaną spełnione.

No i właśnie to co piszecie, jeden lubi adrenalinę inny święty spokój, a jeszcze inny jedzie na żywioł i jest pozytywnie nastawiony.
Osobiście nie neguję jazdy do wcześniej zarezerwowanego apartamentu. Przecież to super wyjechać z domu i dojechać w konkretne miejsce z spokojną głową. Ja wolę przyjechać na miejsce i poszukać czegoś, niż przez 3 miesiące kopać internet w poszukiwaniu kwatery, a do tego najczęściej muszę zapłacić zaliczkę, której mi nikt nie zwróci, jeśli się okaże, że z jakiegoś powodu nie mogę jechać.

Reasumując: podejmujcie świadome decyzje i jedźcie czy to w ciemno czy to z rezerwacją, wypoczywajcie i bawcie się dobrze :lol:
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 05.08.2014 20:02

Janueszej2014 napisał(a):W najbliższy weekend nacieramy na Cro, wyjazd w ciemno okolice (Crikvenica, Rijeka, Krk, Istria) ktoś coś jest w stanie powiedzieć ?:)

Spoko, znajdziesz. Kwestia ceny i odleglosci od morza.
Wrocilismy dzisiaj - spokojnie znalezlismy na miejscu na 2 doby, ktore zostalismy dluzej.
Wybor jest, ale dalej od wody. Bylismy w Novi Vinodolski. Fajne miasteczko. Nawet sa 2 boiska do plazowki. Plaza hotelowa, ale bazplatne. ;)
W Crikvenicy podobno plaza miejska platna. Nie bylismy, bo w Novi bylo fajnie, wiec nie ruszalismy sie dalej.

pozdro
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2014 20:07

Agulek777 napisał(a):Wydaje mi się, że jeśli ktoś, tak jak my, jedzie w ciemno w środku sezonu, to musi się liczyć z różnymi opcjami i tyle....

Reasumując: podejmujcie świadome decyzje i jedźcie czy to w ciemno czy to z rezerwacją, wypoczywajcie i bawcie się dobrze :lol:

No i to jest bardzo rozsądne stanowisko :wink:
sirk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sirk » 05.08.2014 20:19

robertms napisał(a): Nawet sa 2 boiska do plazowki. pozdro

Serio??? Tego mi zawsze straaaasznie brakuje w Chorwacji.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 05.08.2014 20:36

sirk napisał(a):
robertms napisał(a): Nawet sa 2 boiska do plazowki. pozdro

Serio??? Tego mi zawsze straaaasznie brakuje w Chorwacji.

Piach nadbaltycki to nie jest, ale mozna sie poruszac. Przy hotelu kolo basenu, za portem od strony ronda.

pozdro
jacaj
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacaj » 05.08.2014 21:32

jarod napisał(a):A czy ostatni tydzień sierpnia tzn od 25.08 w Chorwacji to jeszcze "sezon"? W Polsce wiadomo - mimo że trwają wakacje to można walić w ciemno nad morze, ale chorwackich realiów nie znam. W sezonie tez bym się nie odważył jechać z dzieckiem i do tego po raz pierwszy bez żadnego doświadczenia. Dlatego pytam czy koniec sierpnia to jeszcze główny sezon turystyczny.

Podzielę się wrażeniami, ale z zeszłego roku. My mniej więcej w tym czasie wyjeżdżaliśmy. Wystarczyło ż eposzedłem po coś do informacji turystycznej a gostek zaczepiał mnie że ma apartmana, all inclusiv, klima, tvsat za 40 czy 30 Euro już nie pamiętam ;) Nam troszkę zajęło czasu znalezienie odpowiedniego miejsa ale byliśmy rano na miejscu ok 10, więc bez napinki.
Gdzie? W tym rejonie co napisałeś szukaliśmy w Ninie, wylądowaliśmy w sąsiednim Zatonie, ale na uboczu tego turystycznego molocha. Dojeżdżaliśmy do piaszczystych plaż za Ninem, wjazd bl 15 Kun za cały dzień.
ZaNninem jest kwaterownia Sabunike, w bezpośrednim sąsiedztwie plaży. Powtarzam piaszczystej plaży, co w Chorwacji nie jest za częste. A w kafejce na plaży popijasz sobie cappuccino za 10kun siedzą cna słomianym foteliku mocząc nogi w morzu ;)
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 05.08.2014 21:59

Witam podziele się również moją opinią kilka razy jezdziłem w ciemno i fakt zawsze udawało coś się znalezc raz lepsze raz troszkę gorsze apartamenty.W tym roku ze względu na małe dziecko zarezerwowałem 10m od morza i wszystkie udogodnienia które ja chciałem,obawiałem sie czy zdjęcia odzwierciedlają rzeczywistosc bo w polsce sie już sparzyłem na rezerwacji.Ale wszystko było ok dla mnie rezerwacja to był strzał w 10 i chyba tak będe robił wole tydzień szukac w necie niz kilka godzin biegac w upale z małym dzieckiem nie mając pewnosci co i gdzie sie znajdzie.Oczywiscie nie neguje wyjazdu w ciemno sam tak robiłem,rezerwacja tez ma minusy wypadki losowe strata zaliczki itp.Ja osobiscie wole jednak stracic zaliczke ale wiem ze kwatera na mnie czeka i nie denerwuje sie że jak będzie korek itp będę szukał na wieczór apartmanu.Zarówno wyjazd w ciemno jak i z rezerwacja ma soje wady i zalety a każdy ma prawo sam ocenic i zaecydowac co jest dla niego lepsze.Pozdrawiam i udanych wakacji. :D
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 05.08.2014 22:10

dla mnie jazda w ciemno w sezonie z dziećmi to pomysł, lekko mówiąc, poroniony..... co innego parą, ew paczką przyjaciół, sam tak jeździłem co prawda nie do Cro, ale nie miało wtedy znaczenia czy się prześpi na karimacie przed autem czy w samym aucie... z dzieciakami już się jednak trajektoria zmienia :)
bigwaldi
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bigwaldi » 06.08.2014 07:17

Hej, śledzę wątek już dłuższy czas, pierwszy raz wybieram się do Chorwacji, troszkę mnie mdli od tej ilości turystów o jakich piszecie ale damy radę :) Wyjazd szykuje się na 12.08 jak długo ? nie wiem :) jadę z żoną "w ciemno" jak rozumiem kwatery nie znajdę, ok. Wiec mam pytanie jak campingi ? Czy też są takie problemy jak przy kwaterach czy da się, gdzieś wcisnąć ten namiot ? jakich cen za namiot można się spodziewać ?
elka505
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka505 » 06.08.2014 08:06

jarod napisał(a):A czy ostatni tydzień sierpnia tzn od 25.08 w Chorwacji to jeszcze "sezon"? W Polsce wiadomo - mimo że trwają wakacje to można walić w ciemno nad morze, ale chorwackich realiów nie znam. W sezonie tez bym się nie odważył jechać z dzieckiem i do tego po raz pierwszy bez żadnego doświadczenia. Dlatego pytam czy koniec sierpnia to jeszcze główny sezon turystyczny.

Z tym naszym polskim morzem w ciemno to nie jest tak prosto wcale. Dwa lata temu w małej miejscowości szukaliśmy kwatery trzy godziny. Teraz znajomi pojechali znaleźli coś dopiero w trzeciej miejscowości...wszystko obłożone. Powiem tak: szybciej zdecyduję sie na jazdę w ciemno do Chorwacji niz nad nasz Bałtyk.
Natomiast z mojego chorwackiego doświadczenia ( zawsze w ciemno ) : 2009 Makarska 17 sierpnia o 21 dla 7 osób apartament znaleziony w pół godziny - 35 euro za wszystko 5 minut od plaży, 2010 18 sierpnia Rovinj dwie godziny szukania...chore ceny albo brak długich terminów...znalezione fuksem bo ktoś nie przyjechał za 50 euro za 4 osobowy apartament, 2013 19 lipca Novi Vinodolski...po dwóch godzinach szukania apartament 4 osobowy 3 minuty od plaży 50 euro.
Myślę,ze pod koniec sierpnia jest łatwiej znaleźć coś w ciemno, ale chyba w innym terminie już bym szukała czegoś przez neta....rzecz w tym,ze my nigdy nie znamy dokładnej daty wyjazdu i trudno coś rezerwować. A już na pewno nie polecam Istrii w ciemno w sierpniu- pełno Niemców i Włochów więc i ceny chore i trudno cos znaleźć
Luska77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Luska77 » 06.08.2014 09:59

Ja też jadę w ciemno, wyjeżdżamy w poniedziałek, od wtorku na miejscu. I jakoś się nie stresuje...Coś na pewno się znajdzie, jest tyle miejscowości, że nie wierzę, że raptem nigdzie nie ma wolnych kwater :) A dzieci mam, jakby co :) ) ) Damy radę !!!!!!!!!!
Luska77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Luska77 » 06.08.2014 10:01

Także bigwaldi, nie poddawaj się !!! Ja z dziećmi i ryzykuje :) Dasz na pewno radę coś znaleźć :)
ewelinkaa9027
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewelinkaa9027 » 06.08.2014 10:14

Ja co roku jezdzilam w ciemno, majac w razie co upatrzone kwatery, ktore terminowo odpowiadały. W tamtym roku w Makarskiej było troche ciezko cos znalezc, ale w koncu znalezlismy, w dobrej cenie, blisko morza, szukalismy jakies 1,5 h. W tym roku od tygodnia zaczelam wysylac oferty z zapytaniem o nocleg i duzo osob odpisuje ze wszystko full, od 10 sierpnia, od polowy sierpnia mozna by już coś ogarnąć. Jeden gospodarz mi napisał NOW IS CRAZY IN MAKARSKA, takze domyslam sie co mnie jutro czeka szukajac kwaterki na kilka dni :D
sprinter
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sprinter » 06.08.2014 10:46

Z roku na rok jest coraz wiecej ludzi szukających kwater w ciemno i sam na przyszły rok zapewne będe zamawiał wcześniej :) Pogoda super, dzisiaj tylko troszke wietrzniej i częściej chmury są, ale bez tragedii.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 233
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone