Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zalew
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zalew » 05.08.2014 12:39

https:// www .youtube.com/watch?v=09dk7SHjWpo
Esti25
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Esti25 » 05.08.2014 12:51

Drugi rok z rzędu jedziemy w ciemno i za każdym razem pierwsze dwa tygodnie sierpnia. W zeszłym roku znaleźliśmy za 40e apartamencik z klimatyzacją, 15m od morza. W tym roku jechaliśmy w trzy dorosłe osoby, także było trochę ciężej. Wpierw przeszliśmy pobieżnie kwatery, a potem przeczesaliśmy teren dokładniej. Efekt: ok 1,5h szukania, 100km przejechane i...
dwa apartamenciki dwuosobowe w cenie 60e za obydwa, z klimatyzacją i do morza nie więcej jak 20m.
Co więcej, jest tam od jutra jeszcze jeden wolny apartamencik na 3-4 osoby.

Spotkaliśmy po drodze (w Drage) dwa samochody ze Śląska którzy także poszukiwali lokum, w jednym miejscu razem nawet weszliśmy do gospodarza. Mam nadzieję, że im też się udało :)

Także według mnie warto jechać w ciemno.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 05.08.2014 13:06

Zalew napisał(a):https:// www .youtube.com/watch?v=09dk7SHjWpo

Super filmik.
Coraz bardziej przekonuję się do GoPro.

Jednak sądziłem, że zgodnie z tematem będzie to film o jakiś przygodach w temacie szukania kwatery :)
Zalew
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zalew » 05.08.2014 13:10

Jeśli zawiodłem z filmem to sorry, ale to były wakacje rodzinne :-) jeśli chodzi o gopro to ta kamera jest świetna niestety po wrzuceniu na youtube film sporo traci na jakości ale za to na kompie żyleta ;-)
jarod
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarod » 05.08.2014 13:38

Witajcie. Pierwszy razu tu pisze ale czytam od paru miesięcy i głównie pod wpływem forum napalilem się na wyjazd do Chorwacji. Pewnie nie uwierzycie ale to będzie mój pierwszy wyjazd do tego kraju i w ogóle pierwszy wyjazd wakacyjny poza Polskę, więc mam małego stresa. Po lekturze forum wstępnie wybrałem region od Zadaru do Splitu. Mój problem polega na tym że musi to być wyjazd w ciemno ze względu na niemożliwość zaplanowania urlopu. Prawdopodobnie wyjadę 25-26.08 ale czy będzie taka możliwość dowiem się 23.08 (taka niestety praca). Także wszelkie wcześniejsze rezerwacje są bez sensu. Do dyspozycji 2 tygodnie.
Czy bardzo ryzykuję w tym okresie wyjazd w ciemno (2 osoby dorosłe i dziecko) i czy to dobry region na pierwszy wyjazd? Może macie jakieś rady przy szukaniu noclegu (język polski i niemiecki). bo cholernie mnie to stresuje a żona nie chce słyszeć o wyjeździe z dzieckiem bez rezerwacji. Mam cichą nadzieję że Wasze opinie ją przekonają, tylko szczerze proszę :D
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 05.08.2014 13:50

Zalew napisał(a):Jeśli zawiodłem z filmem to sorry, ale to były wakacje rodzinne :-) jeśli chodzi o gopro to ta kamera jest świetna niestety po wrzuceniu na youtube film sporo traci na jakości ale za to na kompie żyleta ;-)

Nie, nie zawiodłeś.
Więcej możesz opisać tworząc wątek w odpowiednim dziale tak aby więcej osób szukających takich tematów to zobaczyła.
marekmarecki-86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekmarecki-86 » 05.08.2014 13:58

jarod napisał(a):Witajcie. Pierwszy razu tu pisze ale czytam od paru miesięcy i głównie pod wpływem forum napalilem się na wyjazd do Chorwacji. Pewnie nie uwierzycie ale to będzie mój pierwszy wyjazd do tego kraju i w ogóle pierwszy wyjazd wakacyjny poza Polskę, więc mam małego stresa. Po lekturze forum wstępnie wybrałem region od Zadaru do Splitu. Mój problem polega na tym że musi to być wyjazd w ciemno ze względu na niemożliwość zaplanowania urlopu. Prawdopodobnie wyjadę 25-26.08 ale czy będzie taka możliwość dowiem się 23.08 (taka niestety praca). Także wszelkie wcześniejsze rezerwacje są bez sensu. Do dyspozycji 2 tygodnie.
Czy bardzo ryzykuję w tym okresie wyjazd w ciemno (2 osoby dorosłe i dziecko) i czy to dobry region na pierwszy wyjazd? Może macie jakieś rady przy szukaniu noclegu (język polski i niemiecki). bo cholernie mnie to stresuje a żona nie chce słyszeć o wyjeździe z dzieckiem bez rezerwacji. Mam cichą nadzieję że Wasze opinie ją przekonają, tylko szczerze proszę :D

Myślę że okres na wyjazd w ciemno jak najbardziej odpowiedni. Nie będzie już takich tłumów jak w pierwszych tygodniach Sierpnia. Kwatery powinny być dostępniejsze i zapewne będzie można po negocjować cenowo przy wyborze. Do tego lato jeszcze tam w pełni więc jak najbardziej!
Ja byłem w zeszłym roku od 23.08 na Brać, sporo kwater wolnych, z tego co się dowiedziałem to od połowy Lipca do ok.20.08 ludzi było sporo, sama właściecielka mówiła ze po 20.08 mają już luzniej, ponieważ Włosi jezdzą zawsze na początku Sierpnia (przymus urlopowy), do tego rodziny z dziećmi już też raczej kończą pobyty (wiadomo szkoła itp).

Tak więc śmiało jedz, na pewno fajnie odpoczniesz i się pobawisz.
Agulek777
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agulek777 » 05.08.2014 14:49

Z tym wyjazdem w ciemno to jest tak samo jak z tematem "czy zabierać jedzenie do Chorwacji".
Każdy ma inne wymagania, zasoby, potrzeby i czego innego oczekuje.
My byliśmy dwa razy w Chorwacji dosłownie na przełomie lipca i sierpnia i potwierdzam, że łatwo nie było, ale jednocześnie zapewniam, że zawsze znaleźliśmy jakiś apartament.
Za pierwszym razem w Baśce Vodzie o godzinie 18, gdzie nikomu już się za bardzo nie chciało z nami negocjować, bo wiedzieli, że brać musimy, wszak późno się robiło, a i wyboru nie było.
Apartament z dwoma sypialniami, łazienką, kuchnią z jadalnią, przedpokojem i pięknym tarasem z widokiem, 200m do plaży za 80E dwie pary.
Za drugim razem w Tucepi było podobnie, tyle że dojechaliśmy na godz. 10, w korkach straciliśmy 3 godziny, najpierw szukaliśmy w Gradacu, apartamenty tragiczne, następnie w Tucepi znaleźliśmy pokój z łazienką i balkonem, wspólną kuchnią, 20m od morza za 50E na dwie osoby. Znajomi, jadący w 4 również znaleźli kwaterę z dwoma sypialniami, łazienką, kuchnią, jakieś 300m do morza, bez balkonu za bodajże 80E.
W zeszłym roku zaś byliśmy w Podgorze i znaleźliśmy stosunkowo szybko piękny apartament praktycznie na plaży, tyle że dokładnie miesiąc później, bo przełom sierpnia i września.

Nie ma co panikować, zawsze się coś znajdzie, czasem trzeba po prostu tylko zapomnieć o zaplanowanych 20 E za pokój. Zawsze też można przenocować po drugiej stronie Jadranki, a na drugi dzień czegoś poszukać.
Zawsze jest jakieś wyjście z sytuacji. Trza bez stresu. W końcu to urlop i po spokój jedziemy.
dylan80
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dylan80 » 05.08.2014 15:09

powiem tylko tyle, w tym roku nie jechać w ciemno, gdyż jest takie obłozenie że niie ma nic wolnego... ani z breli, ani w basce, tucepi, podgorze rogożnicy, marinie nie ma wolnych kwater a ludzi masa....
szukali,śmy kwatery całą niedziele w breli i w ostatnim momencie udał sie tylko na jedną noc, potem w rogożnicy też wzieliśmy ostatni wolny pokój tylko na 4 dni i to za tak wysoką kasę, ze aż strach.,.. w piątek wracamy do kraju bo nie ma sensu tu siedzieć i tak nie ma szans na znalezienie czegoś...
ostrzegam, widziałem ludzi bez kwatery z małymi dziećmi bez szans na przespanie się w pokoju i aż mi żal było.. zresztą nad nami też widniało widmo spania w wozieale sie udało.... jeździłem w ciemnio od 4 lat i zawsze znaleźliśmy to co chcieliśmy, w tym roku nic... nigdy więcej w ciemno.....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2014 15:20

Agulek777 napisał(a):Z tym wyjazdem w ciemno to jest tak samo jak z tematem "czy zabierać jedzenie do Chorwacji".
Każdy ma inne wymagania, zasoby, potrzeby i czego innego oczekuje.
My byliśmy dwa razy w Chorwacji dosłownie na przełomie lipca i sierpnia i potwierdzam, że łatwo nie było, ale jednocześnie zapewniam, że zawsze znaleźliśmy jakiś apartament.
Za pierwszym razem w Baśce Vodzie o godzinie 18, gdzie nikomu już się za bardzo nie chciało z nami negocjować, bo wiedzieli, że brać musimy, wszak późno się robiło, a i wyboru nie było.
Apartament z dwoma sypialniami, łazienką, kuchnią z jadalnią, przedpokojem i pięknym tarasem z widokiem, 200m do plaży za 80E dwie pary.
Za drugim razem w Tucepi było podobnie, tyle że dojechaliśmy na godz. 10, w korkach straciliśmy 3 godziny, najpierw szukaliśmy w Gradacu, apartamenty tragiczne, następnie w Tucepi znaleźliśmy pokój z łazienką i balkonem, wspólną kuchnią, 20m od morza za 50E na dwie osoby. Znajomi, jadący w 4 również znaleźli kwaterę z dwoma sypialniami, łazienką, kuchnią, jakieś 300m do morza, bez balkonu za bodajże 80E.
W zeszłym roku zaś byliśmy w Podgorze i znaleźliśmy stosunkowo szybko piękny apartament praktycznie na plaży, tyle że dokładnie miesiąc później, bo przełom sierpnia i września.

Nie ma co panikować, zawsze się coś znajdzie, czasem trzeba po prostu tylko zapomnieć o zaplanowanych 20 E za pokój. Zawsze też można przenocować po drugiej stronie Jadranki, a na drugi dzień czegoś poszukać.
Zawsze jest jakieś wyjście z sytuacji. Trza bez stresu. W końcu to urlop i po spokój jedziemy.

Jak ktoś bardzo lubi jazdę w ciemno w sezonie, to jego wybór 8)

Ale ekonomicznie nie ma to żadnego uzasadnienia, bo ceny przeważnie te same co z wcześniejszą rezerwacją.

Wygodniej wcześniej coś zarezerwować i co najważniejsze jest mniej stresu, szkoda nerwów.

No, ale jak ktoś właśnie kocha stres i adrenalinę, to nie mój problem :roll:

Ale namawianie do innych, żeby jechali w ciemno w sezonie, najlepiej w trybie rozkazującym: jedź :!:
jest delikatnie mówiąc przegięciem :?
Delikatnie mówiąc :? :? :?

Z drugiej strony jak ktoś jedzie w ciemno w środku sezonu
z czystej pazerności, żeby spróbować płacić grosze za apartament,
ignoruje ostrzeżenia, że może być full ludzi,
wierzy w brednie, że da się bez żadnego problemu znaleźć coś ekstra,
wierzy, że w ciemno utarguje z łatwością ogromną zniżkę i i np. zamiast 70 euro zapłaci 50,
to też nie jest normalne :roll:
jarod
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarod » 05.08.2014 16:54

A czy ostatni tydzień sierpnia tzn od 25.08 w Chorwacji to jeszcze "sezon"? W Polsce wiadomo - mimo że trwają wakacje to można walić w ciemno nad morze, ale chorwackich realiów nie znam. W sezonie tez bym się nie odważył jechać z dzieckiem i do tego po raz pierwszy bez żadnego doświadczenia. Dlatego pytam czy koniec sierpnia to jeszcze główny sezon turystyczny.
marekmarecki-86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekmarecki-86 » 05.08.2014 18:40

dylan80 napisał(a):powiem tylko tyle, w tym roku nie jechać w ciemno, gdyż jest takie obłozenie że niie ma nic wolnego... ani z breli, ani w basce, tucepi, podgorze rogożnicy, marinie nie ma wolnych kwater a ludzi masa....
szukali,śmy kwatery całą niedziele w breli i w ostatnim momencie udał sie tylko na jedną noc, potem w rogożnicy też wzieliśmy ostatni wolny pokój tylko na 4 dni i to za tak wysoką kasę, ze aż strach.,.. w piątek wracamy do kraju bo nie ma sensu tu siedzieć i tak nie ma szans na znalezienie czegoś...
ostrzegam, widziałem ludzi bez kwatery z małymi dziećmi bez szans na przespanie się w pokoju i aż mi żal było.. zresztą nad nami też widniało widmo spania w wozieale sie udało.... jeździłem w ciemnio od 4 lat i zawsze znaleźliśmy to co chcieliśmy, w tym roku nic... nigdy więcej w ciemno.....

Niby tak. Ale w okresie najwyzszego sezonu owszem tak jest. Sam kiedys doswiadczylem. Jednak Mimi wszystko pod koniec sierpnia uwazam ze bez problem mozna ogarnac fajna kwatere a nawet w nich przebierac
Zalew
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zalew » 05.08.2014 18:47

czyli niedługo jak wszyscy zaczną jeździć w ciemno nie w sezonie, to sezon będzie poza sezonem a w sezonie będzie pusto :-) super ! Pozdrawiam ! wszystkich CRO MANIAKÓW ;-)
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 05.08.2014 18:49

dylan80 napisał(a):powiem tylko tyle, w tym roku nie jechać w ciemno, gdyż jest takie obłozenie że niie ma nic wolnego... ani z breli, ani w basce, tucepi, podgorze rogożnicy, marinie nie ma wolnych kwater a ludzi masa....

A ja slyszalem od kilku znajomych,ktorzy wrocili z Chorwacji,ze ze wzgledu na pogode wielu ludzi rezygnuje z rezerwacji,pomimo straty zaliczki i kwater jest baaardzo duzo...
Zalew
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zalew » 05.08.2014 18:52

jaka pogoda ja przez 9 dni miałem dwie burze które trwały 2h i to wszystko i powiem że te burze były potrzebne ;-) było czym oddychać :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 232
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone