Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KTomek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) KTomek » 18.06.2014 08:12

Lednice napisał(a):Frajerstwo to jeżdżenie w ciemno w środku sezonu i słuchanie rad, że bez problemu się znajdzie apartament dla 4 osób w Makarskiej za maksymalnie 60 euro :? :? :?

Zgadzam się całkowicie, za 60E znajdzie się średniej klasy apartament dla 2 osób hektary od plaży. W sierpniu 2014 jedziemy w 2 rodziny do Breli - apartament 4+1 kosztuje nas 140 Euro, fakt że 50 metrów od plaży.

Nie mogę jednak zrozumieć dlaczego w dobie Internetu ludzie decydują się na wyjazd w ciemno w lipcu/sierpniu? Jedziesz kupe godzin, szukasz lokum na dużym zmęczeniu, wybór prawie żaden, ceny wyższe, lokalizacje średnie. Pytam się dlaczego?

Kilka razy miałem tak, że upatrzyłem sobie kwaterkę na necie, dzwonię okazuje się, że nie ma terminu, ale gospodarz mówi, że ma akurat wolne jego szwagier, kuzyn, ciotka, itp.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 18.06.2014 08:22

KTomek, jeżdżenie w środek sezonu w ciemno nie jest takim złym pomysłem.
Gdyby nie ta nagonka z zeszłego roku to sprawdź sobie jak można było zaoszczędzić, a do tego wybierać lepsze apartamenty niż w ogłoszeniach z internetu, które są "podkolorowane".
Od początku tego wątku do właśnie zeszłego roku niemal same plusy (taniej, lepsze miejsca, możliwość wyboru).
Sam tak zrobiłem i ja nie żałowałem.

Poza tym, 140e za apartament 4+1 to można już żądać jacuzzi, sauny i basenu.
Ostatnio edytowano 18.06.2014 08:48 przez kaeres, łącznie edytowano 2 razy
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 18.06.2014 08:31

KTomek napisał(a):Nie mogę jednak zrozumieć dlaczego w dobie Internetu ludzie decydują się na wyjazd w ciemno w lipcu/sierpniu?

Myślę, że m.in. dlatego:

KTomek napisał(a):W sierpniu 2014 jedziemy w 2 rodziny do Breli - apartament 4+1 kosztuje nas 140 Euro, fakt że 50 metrów od plaży.

8O
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.06.2014 08:44

KTomek napisał(a):za 60E znajdzie się średniej klasy apartament dla 2 osób hektary od plaży

W Rogoznicy, za trzypokojowy apartament dla siedmiu osób na początku sierpnia 100 metrów od plaży z prześlicznymi widokami chcieli 70 euro. Wzięliśmy za 40 ten 50 metrów od plaży, z sypialnią, kuchnią i dużym pokojem oraz tarasem (trochę gorszy widok - drugi rząd domów od morza, za to nie wiało i nie hałasowali ;)), a zapłaciliśmy tak dużo, ponieważ zmieściłoby się tam spokojnie z sześć osób, a nie tylko nasza dwójka.

Nie mówię, że każdy by potrafił znaleźć takie miejsce, ale też jakoś nie posądzam siebie o jakieś specjalne uzdolnienia w tym kierunku.
pietja10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietja10 » 18.06.2014 08:54

KTomek napisał(a):
Lednice napisał(a):Frajerstwo to jeżdżenie w ciemno w środku sezonu i słuchanie rad, że bez problemu się znajdzie apartament dla 4 osób w Makarskiej za maksymalnie 60 euro :? :? :?

Zgadzam się całkowicie, za 60E znajdzie się średniej klasy apartament dla 2 osób hektary od plaży. W sierpniu 2014 jedziemy w 2 rodziny do Breli - apartament 4+1 kosztuje nas 140 Euro, fakt że 50 metrów od plaży.

140E za 4+1 do tego aż 50 metrów od plaży :lol: :lol: :lol: Chorwat który Wam to wynajął pewnie do dziś o Was opowiada :wink:
KTomek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) KTomek » 18.06.2014 12:48

Może znaczenie przy cenie apartamentu ma jego standard.
Znajomi jadą w 3 rodziny (nie pamiętam miejscowości) na Rivierę Makarską i płacą za 12 dni za dom 20 tys PLN i to nie najbliżej plaży, ale mają np. basen. Stać ich i tyle.
Ja byłem w kwiecień/maj z rodziną w miejscowości Biograd na Moru i płaciłem za domek na 7 dni 300 Euro.
Rok temu w sierpniu Baska Voda - 60 Euro za 2+1.
Mówiąc apartament 4+1 mam na myśli dwie oddzielne duże sypialnie, każda z osobną łazienką, bardzo dobrze wyposażoną kuchnię, duży salon, jadalnie, fajny taras, grill, miejsce na placu dla dziecka.
Nie wiem czy mogę to pisać - nasza kwaterka jest na stronie brela.com i nazywa się jagoda, ap. nr 1. Jedziemy w dwie rodziny - 7 osób.
Ale jak piszecie, że są apartamenty po 40 euro z 4+1 czyli 20 euro za rodzinę co daje po 40 zł za noc od osoby (nie licze dziecka), i że jest to w szczycie sezonu w Breli, Baśce Vodzie czy Makarskiej to pewnie tak jest.
A ludzie płacą po 60-70 zł od osoby w Zakopku czy nad naszym morzem.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 18.06.2014 12:56

Albo 4+1 za 140e albo 7 osób - różnica jest wyraźna.
Sam zacząłeś pyskówkę o tym jak to trzeba płacić konkret kasę albo dostaję się w domyśle piwnicę.
Masz konkret chałupę za te 140e i nie możemy tego porównywać do pokoju z dwoma łóżkami gdzie się z pewnością też zmieszczą 4 osoby + 1 dziecko w dostawce.
KTomek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) KTomek » 18.06.2014 13:30

Nie wiem gdzie tu pyskówka, ja tylko podałem znane mi i pewne przykłady. Broń Boże nie chce się z nikim kłócić, jak ktoś to tak odebrał to przepraszam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2014 14:11

kaeres napisał(a):KTomek, jeżdżenie w środek sezonu w ciemno nie jest takim złym pomysłem.
Gdyby nie ta nagonka z zeszłego roku to sprawdź sobie jak można było zaoszczędzić, a do tego wybierać lepsze apartamenty niż w ogłoszeniach z internetu, które są "podkolorowane".

W zeszłym roku przyjechało do Chorwacji znacznie więcej turystów niż wcześniej
i nie było żadnej nagonki. Po prostu okazało się, że w wielu miejscowościach jest tłok i są problemy ze znalezieniem czegoś dobrego w rozsądnej cenie :!:
Przecież o kłopotach ze znalezieniem kwatery ludzie nie zmyślali. :!: :roll:
Nikt nie lubi przyznawać się do kłopotów i o tym opowiadać.

Zdrowy rozsądek nakazuje lojalnie poinformować, że mogą być problemy przy szukaniu kwatery w ciemno a nie opowiadać głupoty, że za maksimum 60 euro się znajdzie w sezonie bez problemu kwaterę dla całej rodziny :!:

Jeśli ktoś szuka kwatery w ciemno z powodu kasy, bo myśli, że na tym bardzo zaoszczędzi, to może się nieźle sparzyć 8)
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 18.06.2014 14:45

Lednice napisał(a):Jeśli ktoś szuka kwatery w ciemno z powodu kasy, bo myśli, że na tym bardzo zaoszczędzi, to może się nieźle sparzyć 8)

I tak Ci nie uwierzą 8) Niektórzy muszą się chyba po prostu sami przekonać na miejscu, już w Chorwacji, w szczycie sezonu, jak to "łatwo" znaleźć dziś - w obecnych czasach, gdy do Chorwacji walą tłumy - ładną i tanią kwaterkę. W zeszłym roku spotykałem rodziny z Polski, które prawie ze łzami w oczach, prosiły mnie o jakikolwiek namiar na jakąkolwiek kwaterę na riwierze Makarskiej. No, ale może nie potrafili szukać...
Piraraq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piraraq » 18.06.2014 15:11

To kwestia podejścia, znaczna część osób myśli że poszukiwanie w ciemno kwatery polega na przejściu wokół kilku budynków i zapukanie do kilku drzwi ... W rzeczywistości, może to wyglądać zupełnie inaczej.
Jak ktoś ma doświadczenie i cierpliwość, to pewnie potrafi "wyczuć" co, gdzie i jak ... i zawsze sobie poradzi, jak nie w 30 min to w kilka godzin. Natomiast, kiedy ktoś nie jest nastawiony na wielogodzinne poszukiwanie kwater bo z takiego założenia trzeba wyjść to przeżywa na miejscu horror. Wielokrotne przedzieranie się samochodem przez korki, poszukiwanie miejsc parkingowych, totalna dezorientacja w przypadku nowych zatłoczonych miejscowości nie sprzyja poszukiwaniom :) Tym bardziej, że kierujemy się początkowo przede wszystkim atrakcyjną lokalizacją i zazwyczaj wygórowanym wymaganiom żon, które z organizacją wyprawy nie miały wiele wspólnego :lol: /to akurat w moim przypadku/ A te miejsca w sezonie są w zasadzie zawsze zajęte...
Jeżeli masz konkretne wymagania co do apartamentu, lokalizacji i warunków to ciężko będzie Ci znaleźć coś w "dobrej" cenie. Natomiast jeżeli jesteś gotów na spore kompromisy i masz wsparcie w tej kwestii całej rodziny to wtedy warto jechać właśnie "w ciemno"
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 18.06.2014 16:08

a może ludzie szukanie kwatery traktują jako wakacyjną przygodę :wink: , którą potem można opowiadać dodając jeszcze to i owo dla podniesienia nastroju i napięcia.... :mrgreen:
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 18.06.2014 20:10

Witam długo czytałem ten watek podzielę sie moimi spostrzeżeniami,cały czas opierałem sie za wyjazdem w ciemno kilka razy już taok byłem.Ale pierwszy raz jadę do Chorwacji z małym dzieckiem.Przypomniałem sobie poszukiwania w ciemno nie było żle zawsze coś znalazłem ale czasem trwało to kilka godzin.Myśl o tym że z małym dzieckiem mogę tyle szukac odwiodła mnie od wyjazdu w ciemno.Długo przeszukiwałem internet pisałem prywatne meile do właścicieli i końcu znalazłem to co mi sie podoba 10m do plazy wifi klima taras kuchnia 50euro czy duzo czy mało nie wiem jedno wiem mam świety spokój.A czy będę zadowolony czy zdjęcia oddadzą t jo co jest w rzeczywistosci przekonam sie jak dojade.Jeśli sie nie zawiode wybiore tą forme.Pozdrawiam wszystkich jadących w rózny sposób.
kangurek773
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kangurek773 » 18.06.2014 20:21

Jeśli można poproszę namiary na tą kwaterę ,ja szukam blisko plaży ze względu na niepełnosprawne dziecko
araya77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) araya77 » 18.06.2014 20:43

Lednice napisał(a):
kaeres napisał(a):KTomek, jeżdżenie w środek sezonu w ciemno nie jest takim złym pomysłem.

W zeszłym roku przyjechało do Chorwacji znacznie więcej turystów niż wcześniej
i nie było żadnej nagonki. Po prostu okazało się, że w wielu miejscowościach jest tłok i są problemy ze znalezieniem czegoś dobrego w rozsądnej cenie :!:
Przecież o kłopotach ze znalezieniem kwatery ludzie nie zmyślali. :!: :roll:
Nikt nie lubi przyznawać się do kłopotów i o tym opowiadać.

Zdrowy rozsądek nakazuje lojalnie poinformować, że mogą być problemy przy szukaniu kwatery w ciemno a nie opowiadać głupoty, że za maksimum 60 euro się znajdzie w sezonie bez problemu kwaterę dla całej rodziny :!:

Jeśli ktoś szuka kwatery w ciemno z powodu kasy, bo myśli, że na tym bardzo zaoszczędzi, to może się nieźle sparzyć 8)
Głupoty... piszesz ,no cóż byłem w CRO tylko 3 razy ale
1. rok 2011 Podgora termin od 24 czerwca. Apartament 3 pokojowy dla 8 osób ,zajmujemy w 4 osoby. Cena 44euro.Apartman w 4 lini ,super widok na morze. Do wody jakieś 250metrów
2.rok 2012 Baska Voda ,termin od 30czerwca.Apartament 2 pokojowy . O tarasach ,kuchniach nie piszę ,bo to standart. Widok na morze jeszcze lepszy niz rok wcześniej. Cena 50euro. Do wody podobnie ok 250m
3.rok 2013.Ponownie Podgora.Termin od 6 lipca.Apartament 2 pokojowy z dwiema łazienkami.Widoku pięknego nie było ,ponieważ mieszkaliśmy w 1 linii i niestety na parterze. Za to do wody mieliśmy 10metrów.
Cena 60euro.
No i co? da się? da się.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 198
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone