Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 16.06.2014 12:15

aglig napisał(a):
Nasajem napisał(a):W piątek 02.08 o 21:00 wyjechaliśmy... Droga ciężka, korki kosmiczne. Do Breli dotarliśmy w sobotę o 17.
Niestety nic nie udało się znaleźć, zjechaliśmy do Makarskiej, później udaliśmy się w kierunku Splitu, przy drodze zlitował się nad nami Pan i dał nam nocleg w ogromnym apartamencie - godzina 22.
Rano z pozytywnym nastawieniem ruszyliśmy dalej, Split, Sibenik, Vodice, Biograd NM i wszystkie wioski po drodze nasze - dalej bez skutku. Ok, jedziemy znowu na dół. O 21 byliśmy na skraju załamania, wylądowaliśmy na parkingu przy autostradzie, jak się okazuje nie jedyni. Masa ludzi nie potrafiła znaleźć noclegu. Po nocy w samochodzie szukamy dalej, dołącza do nas 6 znajomych, może w kupie będzie łatwiej. Niestety oni nocleg znajdują w 3h, my dalej szukamy. Nie stać nas na to, żeby zapłacić we dwójkę za apartament na 4-6 osób.
W poniedziałek w okolicach godziny 18 poddaliśmy się - wracamy do kraju, decyzja zapadła. Zrobiliśmy 800km po Chorwacji szukając noclegu. Jedyna oferta jaką odrzuciliśmy to pokój za 50eur na poddaszu, w którym było chyba z 50 stopni.
Chorwaci stwierdzili, że czegoś takiego jeszcze nie widzieli, my też nie. To był mój 4 raz w Chorwacji, kolejny w ciemno. Aktualnie jestem tak zdegustowana, że nawet nie chce mi się myśleć o wakacjach w tym kraju.
Nie mam odwagi powiedzieć komukolwiek, żeby jechał w ciemno nawet we wrześniu.

To tak dla rozwagi dla tych co chcą w szczycie wysokiego sezonu jechać z małymi dziećmi w ciemno.

MEGA !
Ale jak mówi stare chorwackie przysłowie "wyjątek potwierdza regułę", a może "jedna jaskółka wiosny nie czyni" albo coś w stylu "pech to pech"....
A może to są polskie przysłowia ?

W każdym razie przygoda życia :)
aglig
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aglig » 16.06.2014 12:18

weldon napisał(a): Lokum to się szuka w godzinach pracy, a nie, jak Chorwaci już poszli do swoich domów.

Przeczytaj co nasajem napisała dalej. Na drugi dzień czyli w niedzielę (dzień polecany przez niektórych jako jeden z lepszych do szukania w kwater w ciemno) zaczęli szukać od rana.
Początek sierpnia to jest wysyp włochów, którzy wtedy zaczynają masowo swoje urlopy.
Szukanie w ciemno w największym szczycie wysokiego sezonu z małymi dziećmi to jest jak gra w rosyjską ruletkę. W tym roku będzie jeszcze gorzej niż w roku poprzednim i w tym wątku pełno będzie wpisów zawiedzionych którzy pojechali w ciemno w szczycie sezonu.
aglig
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aglig » 16.06.2014 12:25

rojass napisał(a):23 lipca trafiliśmy do Rogoźnicy - pojechaliśmy we 4 osoby + 9 miesięczny synek - w ciemno, bo przecież to żaden problem znaleźć kwaterę...
Nic bardziej mylnego, szukaliśmy dobre 3 godziny i nie było NIC wolnego, co byłoby w stanie nas pomieścić.
Nie wspominam już o tłoku, braku miejsc parkingowych itd.
Nawet pośrednicy nie byli w stanie nic zaproponować.
Później trafiliśmy do Primosten, tu sytuacja podobna, aczkolwiek ze względu na małe dziecko od razu udaliśmy się do pośredniaka, który wolny miał ponoć tylko jeden czy 2 apartamenty, w tym ten, w którym się zatrzymaliśmy.
Niestety po drugiej stronie ulicy, spory kawałek od morza, ale za to ładnie urządzony, czysty i pachnący. Strachu było co nie miara, bo świadomość tego, że mogliśmy zostać "bezdomnymi" z małym dzieckiem była straszna.
Podczas pobytu spotkaliśmy ludzi ze śląska, którzy z dziećmi koczowali jedną noc w samochodach, bo nie było nic wolnego. Była też kobieta, którą osoba, u której miała wynająć pokój oszukała i została z dwójką dzieci na ulicy, śpiąc jedną noc w jednym z hoteli.
Nigdy więcej jazdy w ciemno - to nie na moje nerwy. Może kiedyś było inaczej, może było mniej ludzi, mniej wczasowiczów, może taki okres, dla mnie to bez znaczenia.

Dalej uważasz że jedna jaskółka wiosny nie czyni ?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.06.2014 12:27

aglig napisał(a):
weldon napisał(a): Lokum to się szuka w godzinach pracy, a nie, jak Chorwaci już poszli do swoich domów.

Przeczytaj co nasajem napisała dalej. Na drugi dzień czyli w niedzielę (dzień polecany przez niektórych jako jeden z lepszych do szukania w kwater w ciemno) zaczęli szukać od rana.
Początek sierpnia to jest wysyp włochów, którzy wtedy zaczynają masowo swoje urlopy.
Szukanie w ciemno w największym szczycie wysokiego sezonu z małymi dziećmi to jest jak gra w rosyjską ruletkę. W tym roku będzie jeszcze gorzej niż w roku poprzednim i w tym wątku pełno będzie wpisów zawiedzionych którzy pojechali w ciemno w szczycie sezonu.

Są tu dziesiątki jak nie setki takich co jeździli w ciemno i byli zadowoleni.
aglig
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aglig » 16.06.2014 12:36

Bocian tak, ale:
1. poza szczytem wysokiego sezonu
2. od tamtego roku jest gorzej
Już teraz wiele osób pisze że wysłało mnóstwo emaili i brak pozytywnych odpowiedzi, czy na miejscu będzie lepiej - wątpię.
Jazda w ciemno -oczywiście polecam ale nie w wysokim sezonie i a tym bardziej z małymi dziećmi lub większej grupie. Dla dorosłego to może być przygoda życia przespać się na plaży, ale jak masz małe dziecko niewyspane zmęczone i spocone i do tego marudzące to jest największy koszmar a nie przygoda życia.
Wojtek__
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek__ » 16.06.2014 13:29

aglig napisał(a):Przeczytaj sobie relacje z tamtego roku( mniej więcej od stron 150 tego wątku), następnie odpowiedz sobie na pytanie czy jesteś wstanie męczyć swoje dzieciaki kilka godzin w poszukiwaniu apartamentu lub zapłacić nie 50 euro ale np.100

troszeczkę to ostudziło mój optymizm w wyjaz w ciemno...
jednak jak wspomniałem 3 lata temu byłem w Rażancu (okolice Zadaru)
ten sam okres przełom lipca i sierpnia
często wyjeżdzaliśmy na wycieczki do 100 km i naprawdę widziałem ogrom wolnych apartamentów i miejs na polach namiotowych, ze 2 razy nawet zagadałem o ceny i dostepność - wszystko było na tak.

Jednak z pewnością wezmę pod rozwagę ten archiwalny opis...
Wojtek__
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek__ » 16.06.2014 13:41

weldon napisał(a):
Wojtek__ napisał(a):Do chorwacji
Chorwacji :roll:

Wojtek__ napisał(a):skłaniamy się na miejscowość Brela przede wszystkim ze względu na plażę żwirowo/ piaszczystą.
Piaszczystą? :?
Ładne, żwirowe oraz przepiękna Punta Rata z otoczaków to tak, ale piaszczyste?
Niewątpliwie Brela ma zalety wskazujące na pobyt tam z dziećmi, cień wzdłuż plaż, plac zabaw dla dzieci, ale jednocześnie ze względu na swoje specyficzne położenie skazujecie się na pokonywanie kilkudziesięciu metrów w pionie drogą z wózkiem lub z dzieckiem na rękach po schodach.

Mz od razu udajcie się dalej, do Baski Vody, Promajny lub Krvavicy. Jeśli tam nic nie znajdziecie, to pozostaje wam jeszcze Tucepi, Podgora, Igrane ... Ceny gwarantować nie można, ale jakieś lokum powinniście znaleźć.

Makarską bym sobie odpuścił.

Natomiast ze względu na dzieci i na to, żeby na miejscu być jak najwcześniej i mieć więcej czasu na poszukiwania, to może raczej powyżej Szybenika? Pakostane, Biograd na Moru, Vodice?
aglig napisał(a):Do Breli dotarliśmy w sobotę o 17.
:roll: Lokum to się szuka w godzinach pracy, a nie, jak Chorwaci już poszli do swoich domów.

..no tak zasad gramatyki trzeba używać wszędzie :oops:
dzięki
co do plaży w Breli to czytałem, że sama plaża jest żwirowa (lub otoczakowa) ale już dno morza jest piaszczyste...
Jednak jak na razie to wysłałem chyba ze 20 maili do właścicieli apartamentów w Brelii i jak na razie brak wolnych miejsc- co dodatkowo studzi mój zapał do wyjazdu w ciemno.
Będę stopniowo rozszerzał zakres poszukiwań
Baska Voda wygląda bardzo kusząco..., skoncentruję sie teraz z zapytaniami własnie tam
Chybaże ktoś może coś polecić
Piraraq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piraraq » 16.06.2014 13:44

kaeres napisał(a):
aglig napisał(a):
Nasajem napisał(a):W piątek 02.08 o 21:00 wyjechaliśmy... Droga ciężka, korki kosmiczne. Do Breli dotarliśmy w sobotę o 17.
Niestety nic nie udało się znaleźć, zjechaliśmy do Makarskiej, później udaliśmy się w kierunku Splitu, przy drodze zlitował się nad nami Pan i dał nam nocleg w ogromnym apartamencie - godzina 22.
Rano z pozytywnym nastawieniem ruszyliśmy dalej, Split, Sibenik, Vodice, Biograd NM i wszystkie wioski po drodze nasze - dalej bez skutku. Ok, jedziemy znowu na dół. O 21 byliśmy na skraju załamania, wylądowaliśmy na parkingu przy autostradzie, jak się okazuje nie jedyni. Masa ludzi nie potrafiła znaleźć noclegu. Po nocy w samochodzie szukamy dalej, dołącza do nas 6 znajomych, może w kupie będzie łatwiej. Niestety oni nocleg znajdują w 3h, my dalej szukamy. Nie stać nas na to, żeby zapłacić we dwójkę za apartament na 4-6 osób.
W poniedziałek w okolicach godziny 18 poddaliśmy się - wracamy do kraju, decyzja zapadła. Zrobiliśmy 800km po Chorwacji szukając noclegu. Jedyna oferta jaką odrzuciliśmy to pokój za 50eur na poddaszu, w którym było chyba z 50 stopni.
Chorwaci stwierdzili, że czegoś takiego jeszcze nie widzieli, my też nie. To był mój 4 raz w Chorwacji, kolejny w ciemno. Aktualnie jestem tak zdegustowana, że nawet nie chce mi się myśleć o wakacjach w tym kraju.
Nie mam odwagi powiedzieć komukolwiek, żeby jechał w ciemno nawet we wrześniu.

To tak dla rozwagi dla tych co chcą w szczycie wysokiego sezonu jechać z małymi dziećmi w ciemno.

MEGA !
Ale jak mówi stare chorwackie przysłowie "wyjątek potwierdza regułę", a może "jedna jaskółka wiosny nie czyni" albo coś w stylu "pech to pech"....
A może to są polskie przysłowia ?

W każdym razie przygoda życia :)

No tak, ale nie napisali jakie mieli limity na wynajęcie apartamentu bo chyba tutaj jest pies pogrzebany. Może nie było tak, że nie było nic ... tylko nie było niczego w atrakcyjnej cenie...
druh boruch
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) druh boruch » 16.06.2014 14:01

Witam.Chcemy jechać ok.14lipca na góra 10 dni gdzies na Środkową Dalmację.Oczywiście w ciemno :D Mam pytanie,czy byłby problem ze znalezieniem apartamentu dla 2 dorosłych i 2 dzieci?No i cena ok.50 E?Czy porywam się z motyką na słońce :mrgreen: Miejsce nic konkretnego,coś forumowicze mogą fajnego polecić 8) Pozdrawiam :hut:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 16.06.2014 14:14

Piraraq poczytaj sobie relacje z okolic 150 strony aż do 170 :)

Poczytałem relacji w ciemno z zeszłego roku i jestem w szoku.
Ciekawe czy był wyjątkowy pod tym względem czy w tym roku też tak będzie.
Ja mam zarezerwowany w tym roku apartament i jak się okazuje mega tanio i w zajebistym miejscu więc jeżeli się powtórzy sytuacja i w tym roku w sprawie problemów jazdy w ciemno to trzeba będzie już zawsze w lutym rezerwować.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2014 14:17

Mam pytanie,czy byłby problem ze znalezieniem apartamentu dla 2 dorosłych i 2 dzieci?
No i cena ok.50 E
:?: :?: :?: :!: :!: :!: :roll: :roll: :roll:

Druhu Boruhu :!:
Nikt z nas nie jest prorokiem, poczytaj to, co jest napisane powyżej, pomyśl, zastanów się, czy w XXI wieku, w czasach internetu, maili, rezerwacji elektronicznej
i jednocześnie pełni sezonu,
jazda w ciemno w lipcu i sierpniu ma większe uzasadnienie :roll:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 16.06.2014 14:22

Jeszcze 2 lata temu każdy by polecał ale może warto zweryfikować swoje plany z tą jazdą w ciemno ?
Nie musi to być regułą bo z pewnością takich jak Nasajem (głównie chodzi o pecha / nic osobistego wybacz) jest tutaj 0,000001%
Ale i męczarnia 10h w szukaniu odpowiedniego lokum nie jest chyba super wyjściem na początek wakacji.
druh boruch
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) druh boruch » 16.06.2014 14:26

Wiem że pytanie ni z gruszki ni z pietruszki ale mam dziś odpowiedz odnosnie urlopu.Trochę się denerwuję,bo chcemy jechac a niewiem czy zarezerwować coś się jeszcze uda.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 16.06.2014 14:32

Masz jeszcze miesiąc czasu.
Poświęć nieco czasu na szukanie po tym forum. Przeglądaj wątki, strony tam polecane, pisz maile, dzwoń.
Do wytrwałych świat należy. W ostateczności pakuj się i wio w ciemno. W takiego super pecha po raz drugi na tym forum, jak miała Nasajem to ja nie wierzę.
Ona wykorzystała go za dwa następne pokolenia :)
Piraraq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piraraq » 16.06.2014 14:33

Ja w szczycie sezonu nie jechałem jeszcze w ciemno, tylko we Wrześniu, wtedy nie ma problemu. W tym roku 2 raz jadę w szczycie sezonu tj. 2 połowa lipca i po raz drugi korzystam z usług lokalnego biura podróży, rezerwując apartament kilka tygodni przed wyjazdem ... w zeszłym roku rezerwowałem na 3 dni przed wyjazdem i też się dało :) Ogromną ulgą jest wiedzieć, że apartament na miejscu już czeka ... Dlatego też w sezonie, w razie problemów ze znalezieniem noclegu na miejscu polecam udać się właśnie do lokalnych biur turystycznych.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 195
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone