Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 22.03.2014 18:12

Ironman napisał(a):Ok już rozumiem, po prostu odnosiłeś się do mojego postu więc myślałem, że 3 osobowa grupka to już tłok ;)
Popierdzieliło mi się :D
Smolen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smolen » 22.03.2014 23:13

Z napisał(a):Tak jest ja odpisywałem na post w którym chodziło o 8osób,trzy osoby to raczej standardowa obsada kwatery więc nie powinno być kłopotu z jej znalezieniem.

dziwna dyskusja i dziwne "zniechęcanie" do wyjazdu w ciemno?
"standardowa obsada..." czego??? chyba pokoju?
jak ktoś wynajmuje apartamenty - całe piętro - domek
to ten "standardowy" zespół może być "przeszkodą" bo po co w trójkę płacić za cały dom

my pierwszy raz, pierwszy i od razu w ciemno
byliśmy w 7-mkę i bez problemu w 45 min znaleźliśmy to co nas interesowało - całe piętro z widokiem na morze :P

jeśli zapukacie do gościa, który ma do wynajęcia pokój/pokoje to - 3-jka
jeśli do gościa mającego do wynajęcia domek bądź jego część to ....

bzdurna dyskusja :)

Sprawdź sobie kilka kwater w internecie i ich ceny
nim rozpoczniesz negocjacje na miejscu dobrze abyś orientował się nieco w cenach w regionie i terminie :))
a w razie czego będziesz miał gdzie uderzyć jak nic "z ulicy" nie wpadnie Wam w oko (nawet jak nie będą mieli wolnych kwater na pewno Cię przekierują do znajomych/rodziny jeśli tylko wyrazisz taką chęć)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.03.2014 23:28

Gdzie i kiedy?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.03.2014 23:43

Smolen napisał(a):jak nic "z ulicy" nie wpadnie Wam w oko (nawet jak nie będą mieli wolnych kwater na pewno Cię przekierują do znajomych/rodziny jeśli tylko wyrazisz taką chęć)

Na pewno to Kopernik umarł 8)

Jadąc w ciemno coś tam zawsze się znajdzie, ale nie ma żadnej reguły, że się spodoba cena i apartman. :!:

Nie ma gwarancji, lepiej ostrzec, niż namawiać 8)

To trzeba po prostu lubić, jazdę w ciemno 8)
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 23.03.2014 09:03

Po prostu nie chcę abyś przy pierwszym wyjeździe uprzedził się do Chorwacji,na pierwszy raz proponował bym zarezerwować kwaterę i na własnej skórze przekonać się jak to na miejscu wygląda, po tylu godzinach jazdy i przy ekipie ośmiu osób nie chciałbym być w skórze organizatora wyjazdu gdy lipa się na miejscu z kwaterami zrobi(pobyt zrypany od początku).
Ironman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ironman » 23.03.2014 11:01

Tzn dla nas nawet jeśli nie znajdziemy kwatery to nie będzie tragedia, bo ewentualnie bierzemy namiot i wbijamy na jakiś camping. Może jeszcze znajdę coś online chociaż nie wiem jak to działa, bo tu mówicie np o kwotach 50-80 euro za noc a szukając w internecie wyskakują mi ogromne kwoty za wynajem. Nie wiem chyba po prostu nie umiem szukać ;p
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 23.03.2014 11:18

Niestety w rejonach Splitu byłem tylko kilka razy więc pożytku ze mnie nie będzie lecz w Vodicach to i taniej mógłbym pomóc
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.03.2014 11:41

Ironman napisał(a):... tu mówicie np o kwotach 50-80 euro za noc a szukając w internecie wyskakują mi ogromne kwoty za wynajem.

To jest właśnie podstawowa różnica, pomiędzy zadatkiem, a jazdą w ciemno.

Wybierając apartament z netu często płacisz bez targowania się, co na miejscu może przynieść korzyści, po drugie możesz wynajmować przez pośrednika, a nie bezpośrednio u właściciela.

W sumie jeżeli nie jedziesz do sprawdzonego apartamentu, to każda opcja obaczona jest pewnym ryzykiem, że nie trafisz na to, co byś chciał, albo że przepłacisz w porównaniu z tym, co dostaną inni.

Tutaj nikt nie jest mądry i to musi być decyzja podjęta przez grono wyjeżdżających, a nie przez forumowiczów, bo to nie oni decydują finalnie w które miejsce trafisz, o której godzinie, ani jakie masz zdolności nawiązywania kontaktów i targowania się.
Jak kiepskie, albo nie spotkasz się ze zrozumieniem żony, która po 15 minutach zamiast wsparcia zrobi ci awanturę, to nikt ci nie pomoże.

Pomysł z namiotem jest fajny, ale w takim razie, skoro i tak masz zamiar go tachać, a w związku z tym również wyposażenie, to po co ci apartament? Od razu zdecyduj się, że jedziesz w ciemno pod namiot, bo jak ci się nie spodoba, to się spakujesz i na drugi dzień pojedziesz dalej - apartament takich możliwości ci nie daje, bo mało kto chce wynajmować lokal na dzień, dwa.
A jak jednak apartament, to kombinuj, żeby być jak najwcześniej i nie nastawiaj się na konkretną miejscowość, tylko zajrzyj do wcześniejszych lub kolejnych, bo może okazać się, że jest w nich równie ładnie, albo też że w ogóle ci się bardziej spodoba.

Ja w ten sposób trafiłem do Primostenu, który kompletnie mi nie podszedł, za to podpasowała mi kolejna z miejscowości Rogoznica, gdzie nawet wróciłem. A forumowicze podpowiadali mi odwrotnie :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2014 13:45

Ironman napisał(a):Tzn dla nas nawet jeśli nie znajdziemy kwatery to nie będzie tragedia, bo ewentualnie bierzemy namiot i wbijamy na jakiś camping. Może jeszcze znajdę coś online chociaż nie wiem jak to działa, bo tu mówicie np o kwotach 50-80 euro za noc a szukając w internecie wyskakują mi ogromne kwoty za wynajem. Nie wiem chyba po prostu nie umiem szukać ;p

Gdzie ty szukasz :?: :!: :roll:

W booking jak wpisałem nocleg z 11 na 12 lipca dla 3 osób w odległości do 30 kilometrów od centrum SPplitu, to wyskoczyły apartmany od 35 euro za całą trójkę :D

Szukanie online jest raczej łatwiejsze, jak się nigdy w Chorwacji nie było.
Ale to nie jest takie proste coś fajnego znaleźć w dobrej cenie nawet online :roll:

Diabeł tkwi w szczegółach. Np. zdecydujecie się na coś taniego, a okaże się, że kwatera jest przy nocnym klubie albo naprzeciwko akurat budują blok mieszkalny 8)

Jak myślicie o kempingach, to też nie jest takie proste :roll:

W sumie zostaje jeszcze pójść do biura podróży i wykupić pobyt.
Na miejscu się zorientujecie , jak jest i następnym razem pojedziecie sami mając już sporą wiedzę :D
Ironman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ironman » 23.03.2014 19:06

weldon dzięki za wskazówki, raczej szukamy apartamentów bo jednak łóżko to łóżko ;) a namiot jest brany jako deska ratunkowa. Raczej z biur podróży odpada. Bo skoro już się nastawilismy na samodzielny wyjazd to chcemy po całości samodzielnie. I jakoś mnie widocznie internet nie lubi bo z tym wyszukiwaniem u mnie ciężko, poza tym te zaliczki, przelewy, chyba wolę osobiście się komunikować. Zawsze na wakacjach jeździliśmy w ciemno i znajdowaliśmy nocleg, tyle, że w kraju, a nie Chorwacji a to różnica :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2014 19:10

Ja wiem, czy taka różnica :roll:

Chyba tylko taka, że właściciele kwater nie mówią po polsku 8)

Czyli lubicie jeździć w ciemno :D
No to powodzenia w szukaniu :lol:
Ostatnio edytowano 23.03.2014 19:24 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Smolen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smolen » 23.03.2014 19:22

jak pisałem pierwszy raz byliśmy w Cro w ciemno i jakoś daliśmy radę
nie ma co demonizować
fakt że byliśmy od połowy sierpnia
a nie od połowy lipce
namiot... może oni nie mają ochoty na cały tydzień w namiocie, nie każdy musi to lubić
a jednocześnie może akceptować pojedynczy nocleg pod płachtą
więc ...

ale zgodzę się z Weldon, że:
Tutaj nikt nie jest mądry i to musi być decyzja podjęta przez grono wyjeżdżających, a nie przez forumowiczów, bo to nie oni decydują finalnie w które miejsce trafisz, o której godzinie, ani jakie masz zdolności nawiązywania kontaktów i targowania się.
Jak kiepskie, albo nie spotkasz się ze zrozumieniem żony, która po 15 minutach zamiast wsparcia zrobi ci awanturę, to nikt ci nie pomoże.

skoro już raz wpadliscie na taki omysł to
jedźcie
postarajcie się być do południa - aby mieć ewentualnie zapas czasu na poszukiwania
zostawcie tych mniej cierpliwych na wyszukanej/wybranej plaży
i mniejszym gronem idźcie szukać kwatery
wstępnie się dogadajcie i poślijcie po resztę grupy aby zaakceptowali wybór :)

bo inaczej Ci bardziej marudni/negatywni
będą Wam marudzić jak Ci tu na forum
i faktycznie już pierwszy dzień może Wam popsuć wyjazd :))

pozdrawiam
i udanych wakacji :) :D :papa:
Smolen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smolen » 23.03.2014 19:27

Lednice napisał(a):Ja wiem, czy taka różnica :roll:

Chyba tylko taka, że właściciele kwater nie mówią po polsku 8)

W zeszłym roku mialem wrażenie, że połowa Chorwacji (turystów obecnych tam) to Polacy
a popyt wymusza podaż :)
wielu, bardzo wielu wynajmujących mówi po polsku
a jeśli nawet nie mówią to zaczepiajcie starszych Chorwatów
TO SŁOWIANIE
ze starszym Chorwatem (Słowakiem, Czechem) spoko dogadasz się po polsku
Ty po polsku
On po Chorwacku i dojdziecie do porozumienia "przybitego" Rakiją :P
młodzi czasem udają (albo i nie), że tylko Deutch i English ale ze starymi Chorwatami ...
dogadasz się po polsku
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2014 19:33

No to masz mylne wrażenie co do liczby Polaków w Chorwacji,
wśród wszystkich turystów nie ma ich nawet 10% :!: :roll:

Wiadomo, że chorwacki jest językiem słowiańskim i że można go zrozumieć.
Ale to nie oznacza, że Chorwaci mówią po polsku,
znają niektóre słowa i wyrażenia,
ale tylko tyle.

Tak samo oni mówią po polsku, jak ja po chorwacku :wink:

Żeby mówić poprawnie, płynnie, trzeba się z pół roku uczyć danego języka.
A pisanie to jeszcze inna bajka 8)

Nie rób ze swoich SUBIEKTYWNYCH przeżyć reguły :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.03.2014 19:36

Ironman napisał(a):... raczej szukamy apartamentów ...

Staraj się być jak najwcześniej.
Nie wciskaj się do centrum miejscowości. Omijaj naganiaczy i biura turystyczne.
Jak ci się spodoba okolica, to wejdź do sklepu lub rozejrzyj za kimś miejscowym - oni chętnie pomagają i często wiedzą, który sąsiad ma akurat wolne pokoje.
I nie nastawiaj się na konkretną miejscowość.
To rzecz gustu co się komu podoba - sam zobaczysz, to ocenisz.

Smolen napisał(a):dogadasz się po polsku

Oczywiście. Zresztą jak wszędzie na świecie (poza Węgrami i Finlandią :roll:).
Poza tym jest jeszcze sporo czasu i można sobie potrenować kilka zwrotów grzecznościowych i słówek.
Jak wszędzie tak i w Chorwacji jest im miło, że starasz się. A polski rozumieją.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 179
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone