Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 21.02.2014 19:01

Dick45 napisał(a):Nie wiem dlaczego tak boicie się jazdy w ciemno. Od siedmiu lat tylko tak jeżdzę również w lipcu i sierpniu czyli w "sezonie" . Sezon 15/06 do 15/08. Nigdy nie miałem problemów z kwaterą, zawsze znalazłem to co chciałem.W sezonie jest trochę trudniej ale poza nim bez problemowo. nie widzę sensu w rezerwacji

Lednice napisał(a):Może ktoś mieć farta :wink: ,
są tacy, co znajdą zaraz apartament w dobrej cenie,
ale to nie jest reguła :roll:
W szczycie sezonu raczej odstępstwo od reguły :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.02.2014 22:57

Jak jadą tylko osoby dorosłe, to taka jazda w ciemno w szczycie sezonu jest nawet ekscytująca :D

Ale z dzieciakami, to jest inna bajka 8)

Oczywiście poza sezonem jadąc w ciemno jest inaczej:
podaż rośnie, popyt maleje :wink:

Ale w tym wątku cały czas problem dotyczy tego, czy jechać w ciemno w sezonie z RODZINĄ :roll:

Kilka razy w ciemno pojechałem do różnych miejsc,
ale zawsze jechałem sam i w razie problemów zawsze ma się wtedy pretensje tylko do siebie i nikt z powodu moich pomysłów nie miał do mnie pretensji.
A jadąc z żoną i dzieciakami, oni mieliby w razie problemów pretensje tylko do mnie,
to raczej podstawowa różnica :roll:
zgredzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zgredzik » 27.02.2014 19:36

Nie oszukujmy się: jazda w ciemno jest ściśle powiązana z ryzykiem. Towarzyszy temu dużo szczęścia albo pech. Niebagatelną rolę stanowi umiejętność "poszukiwaczy" w nawiązywaniu kontaktów z miejscowymi oraz rejon, w który się udajemy. Ja raz pojechałem "w ciemno". Celem był Okrug Gornji. Pisałem już o tym: znalezienie lokum zajęło mi nie więcej, niż 30minut.
Reasumując: taką formę znalezienia sobie lokum na kilka/naście dni w Chorwacji można polecić cierpliwym i podróżującym RACZEJ bez dzieci. Mimo wszelkich uciążliwości uważam, że..... warto próbować.

PozdRawiam.....
Smolen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smolen » 04.03.2014 16:15

nie zgodzę się z ostatnimi przedmówcami
Jeżdżę z dziećmi i (do Chorwacji) w ciemno

pierwszy raz byłem z córą 4 letnią
w 2013 z (już) 7 letnią i 2 latką

raczej zwracałbym uwagę na
zgredzik napisał(a): ... umiejętność "poszukiwaczy" w nawiązywaniu kontaktów z miejscowymi oraz rejon, w który się udajemy ...
i cierpliwość/nie poddawanie się po kilku pierwszych nie trafionych próbach
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 04.03.2014 22:15

My zawsze z dziećmi i zawsze w ciemno i dajemy radę,ale pewnie są rejony gdzie w szczycie sezonu jest nieco trudniej.Wiele zależy od doświadczenia i nieco od szczęścia.Bez wątpienia należy unikać przyjazdu wieczorem bo rośnie ciśnienie i groźba noclegu w samochodzie.Dodatkowo mając nieco więcej czasu możemy poszukać czegoś atrakcyjnego a do tego w dobrej cenie.Pewne poczucie bezpieczeństwa daje nawet mały namiot na tzw wszelki wypadek-korzystałem raz w Cro i kilka razy w Gr.Pozwala przespać np.tą jedną noc i rano możemy spokojnie czegoś poszukać a nikt nie robi problemu jak w apartamentach (mam na myśli wynajmowanie na tak krótki czas,pościel itp)
Smolen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smolen » 05.03.2014 14:51

pawelh napisał(a):My zawsze z dziećmi i zawsze w ciemno i dajemy radę,ale pewnie są rejony gdzie w szczycie sezonu jest nieco trudniej.Wiele zależy od doświadczenia i nieco od szczęścia.Bez wątpienia należy unikać przyjazdu wieczorem bo rośnie ciśnienie i groźba noclegu w samochodzie.Dodatkowo mając nieco więcej czasu możemy poszukać czegoś atrakcyjnego a do tego w dobrej cenie.Pewne poczucie bezpieczeństwa daje nawet mały namiot na tzw wszelki wypadek-korzystałem raz w Cro i kilka razy w Gr.Pozwala przespać np.tą jedną noc i rano możemy spokojnie czegoś poszukać a nikt nie robi problemu jak w apartamentach (mam na myśli wynajmowanie na tak krótki czas,pościel itp)

nie ma opcji: "zagłosuj na..."
więc w ten sposób zaznaczę, że popieram tę wypowiedź w całej rozciągłości :D :D :D
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 09.03.2014 08:00

Wszystko ok jeśli szuka się apartamentu w większej miejscowości - dla nas Igrane było za duże :wink:
W małych zatokach gdzie domy liczy się na palcach należy zarezerwować wcześniej.
No i ja się nie nadaję do chodzenia po domach z 3 dzieci. Po podróży chcę się rozpakować od razu i iść na plażę.
Poza tym szukamy apartamentu nad samiutkim morzem, dosłownie z wyjściem na plażę- takie zwykle trzeba rezerwować z dużym wyprzedzeniem. Na sierpień zeszłego roku rezerwowałam na początku listopada.
W tym roku będzie Albania i choć wiele osób polecało jazdę w ciemno to nam zależało na bliskości morza, pewnym standardzie wyposażenia, konkretnej miejscowości itd. To wszystko zapewniała nam rezerwacja.
Jeśli jednak ktoś ma w miarę cierpliwe dzieci, zdolności interpersonalne i siły to ok. Pewnie nawet wyjdzie taniej.
Smolen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smolen » 10.03.2014 08:53

ja tam do niczego nie namawiam
akademicka dyskusja
każdy ma "swój sposób na życie"
ja jeżdżę w ciemno z dziećmi - i wcale nie są cierpliwe ale kto mówił że po domach chodzę z dziećmi ???
docierasz na miejsce i zaczynasz od wyboru plaży
zostawiasz dzieciaki i idziesz szukać kwatery :)))

co do bycia tuż nad wodą to właśnie jadąc w ciemno
mam to czego szukam bo widzę co biorę
w internecie można zarezerwować 20 m od morza, które okazuje się 20 m lotem ptaka a pieszo z dziećmi to wyprawa dookoła wąwozu ... itd itp

co do rezerwacji
już gdzieś wspominałem ...
to jak z naszym Zakopcem
chcesz rezerwować na święta albo ferie warszawskie
pół roku wcześniej to często już za późno
a jak zajedziesz w ciemno ...
też spoko znajdziesz i nie gorsze :))
taka specyfika regionu - tu i tam żyją z turystów

i dla tego jeszcze raz podkreślę
każdy decyduje SAM
jeden woli hotel i basen (bo w morzu jeżowce :) )
inny agroturystykę i otwarte morze (bo basen to mam w Wawie :) )
Rawka85
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rawka85 » 13.03.2014 21:07

Można jechać w ciemno :) wszystko zależy od naszej cierpliwości i szczęścia :) ja pojechałem w tamtym roku pierwszy raz i to w sierpniu :) i znalezienie fajnego miejsca w okolicach Breli potrzebne mi 2h więc tragedii nie ma :) ale już stresik był ;) pozdrawiam ;)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 16.03.2014 19:56

Temat jest pytaniem. Wyjazd w ciemno-czy to możliwe?Więc skoro tyle osób podaje przykłady potwierdzające to jest on w zasadzie zamknięty a w to miejsce powinien być utworzony nowy np jak to zrobić?Przypomina to sytuację,w której ciągle ktoś zadawał by pytanie np.czy jest możliwy przelot samolotem do...?podczas gdy od dawna na tej tasie prowadzone są regularne połączenia lotnicze.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.03.2014 20:48

No, ale nie ma złotej recepty, jak pojechać w ciemno i bez większego stresu znaleźć fajny nocleg w dobrej cenie :wink:

Wiadomo, że lepiej szukać rano i być cierpliwym.
I na tym kończą się obiektywne porady. 8)

Bo cała reszta jest już sprawą otwartą: nie każdy ma zdolności handlowe przy negocjacji, nie każdy ma szczęście, nie każdy ma cierpliwą małżonkę i dzieci, itp. :roll:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 17.03.2014 06:57

Amen
Smolen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smolen » 17.03.2014 23:02

ja preferuję dojazd na miejsce w niedzielę
tak mi poradzono i tak robię
tak tak, wiem, że w Cro różni turyści przyjeżdżają w różne dni ...
ale jednak chyba wszędzie ogólnie przeważają "turnusy" od soboty do soboty
więc ja w ciemno jadę na niedzielę
ktoś kto czeka na zgłoszonego/"zarezerwowanego" gościa w sobotę nie odda Ci swojej kwatery w sobotę
ale w niedzielę ...
jeśli mu gość nie dojedzie ...
więc wychodzę z założenia, że w niedzielę będę miał mniej więcej takie same szanse jak w sobotę
+ te kwatery które były wstępnie zarezerwowane a goście nie dojechali
(sam kiedyś nie dojechałem na zaliczkowany już wyjazd do Włoch na narty (choroba/przeziębienie córki))

na tym forum (nie w tym temacie) już wyciągali raz ciężką artylerię przeciwko takim moim poglądom
ale podkreślam, że
1. mi tak poradzono
2. i u mnie to się sprawdza
3. a przede wszystkim, ja dzięki temu jestem "mniej nerwowy w poszukiwaniach"
4. i nikogo NIE namawiam - piszę tylko jak ja do tego podchodzę
Ci którym się to nie podoba niech jeżdżą kiedy chcą - dla mnie jeszcze lepiej jeśli nie będzie ich tam w niedzielę :) :) :)
Fanka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fanka » 18.03.2014 02:07

Myślę,że spokojnie można w ciemno jechać.
Zależy czego się szuka. Im bardziej jesteśmy tolerancyjni w wymaganiach tym łatwiej coś w ciemno znaleźć.
Ja się jednak nie zdecyduje z prostej przyczyny, interesują mnie kwatery tylko do 20 metrów od morza, z dużym tarasem i widokiem na morze. Do tego jadę w sierpniu, a wtedy jest największe obłożenie, nawet w lipcu jest luźniej.

Trudno jest teraz coś takiego zarezerwować, co dopiero jechać w ciemno...

Pzdr.
Pablo Rafael
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pablo Rafael » 18.03.2014 19:51

Witam, dla stałych bywalców HR i zwolenników wyjazdów w ciemno, w tym roku jadę do HR , pierwszy raz i w ciemno, grupka wypadowa wzrosła do 7-8 osób, czy w terminie 5 -12 lipiec z Waszego doświadczenia znajdzie się coś ciekawego dla takiej grupki ? w Primosten lub Rogoznicy ? Jakie Wasze doświadczenia ? Nie jadą z nami dzieci, zakładam przyjazd (niestety) w sobotę... ale z rana a więc czas manewrowy będzie...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 177
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone