Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2013 11:51

To są moje odczucia, nie widzę w tym żadnej fantazji. :roll:

Trzeba poczekać na oficjalne dane co do ilości turystów, którzy odwiedzili Chorwację w tym roku, porównać to do roku ubiegłego.
Powinien być wzrost. O ile :?: Zobaczymy 8)

Można też zrobić ankiety wśród turystów, popytać się, dlaczego przyjechali. :wink:

Moim zdaniem wejście Chorwacji do UE spowodowało wzrost zainteresowania tym krajem, co się przełożyło na większą liczbę turystów.
Chorwacja stała się obecna w mediach, była moda na artykuły o Chorwacji. :wink:
Wystarczy, że sto, dwieście, tysięcy, z całej Europy, z powodu wejścia do Unii, zdecydowało się na przyjazd, a już daje to odczuwalną liczbę.

Niemcy czy Austriacy nie są specjalnie rozrzutni, kilkaset euro zaoszczędzone na roamingu to zawsze coś.
Oni naprawdę potrafią oszczędzać na wielu rzeczach :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2013 12:58

Przedstawiłem swoje uwagi,
ty swoje :roll:

Dalsza dyskusja byłaby off-topic :wink:
śmigi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) śmigi » 24.08.2013 15:06

Marmus napisał(a):Dziś szukałem apartmanu w Breli i Baskiej Vodzie - 6 godzin. Z ręką na sercu: wszystko na czym warto zawiesić oko zajęte.
Więc co z tego, że stoją z kartkami skoro okazuje się na miejscu, iż "apartament" to zapyziała nora z meblami z okresu wczesnego Tito (czyli taki ichniejszy Gomółka) a cena z księżyca. Przez 6h szukania znalazłem ok. 15 wolnych apatramentów, z czego może dwa zasługiwały na tę nazwę. Cóż z tego skoro znajdowały się przy jardance -> czyli kilometr w dół/pod górkę do/z plaży. wiem, że są miłośnicy takich spacerów ale nam przy 35 stopniowym upale niezbyt się to uśmiechało. :)
Nory nazywane szumnie apartamentami w centrum Baski (czyli po prostu to czego nikt nie chce) wycenione były na 65-75 euro i to pod warunkiem że minimum na tydzień (szukałem dwupokojowego apartamentu dla 3 osób - my z nastoletnią córką).
Oczywiście cena była przystająca do jakości jak pięść do oka.
Hitem okazał się jakiś dziadek na Frankopańskiej w Breli, który zaprezentował "apatrman" składający się z "łazienki" (tylko zajrzałem przez drzwi, nie próbowałem wchodzić - jak dla mnie mocne egipske pół gwiazdki) "sypialni" zawierajacej meblościankę + łóżko (oba zapewne starsze ode mnie), następnie "sypialnia" płynnie przechodziła w "kuchnię" zawierającą zlewozmywak, szafkę z maszynką do gotowania na niej oraz tapczan (no bo jak kuchnia bez tapczanu??), z kolei "kuchnia" przechodziła w taras będący najmocniejszą stroną tego lokum. Wspomniana płynność przechodzenia "sypialni" w "kuchnię" polegała na tym, iż początkowo były one połączone dwuskrzydłowymi starymi przeszklonymi drzwiami, z czego obecnie jednego skrzydła brakowało. "Dziadek" niezrażony tym faktem stwierdził tylko, że "to się zaraz wstawi drzwi" i będzie git, po czym przystąpił do przedstawienia oferty cenowej: 500 euro za tydzień :)
Uznałem, że odpuszczam sobie Baśkę i Brelę bo nie zmuszę się do zapłacenia majątku za jakąś norę.
Następnie przenieśliśmy się do Promajny kontynuować poszukiwania, gdzie nie bez trudu znalazłem w końcu to czego szukałem: apartamentu, którego jakość warta jest wydanych pieniędzy.
Apartament ma wszystko czego chciałem a nawet o wiele więcej: 2 pokoje(jeden z aneksem), łazienka z jacuzzi, łacznie około 80m, AC w każdym pokoju, wifi, TV SAT, nowoczesny wystrój i wyposażenie (jest nawet zmywarka, ale to już chyba taki trochę luksus na wyrost) oraz... prywatny basen + leżaczki, parasole itp.. :)
Wszystko w cenie 100 euro - udało sie po negocjacjach zejść dla 3 osób do 85E. Wiem, że drogo ale tutaj płacę za luksus. W pozostałych przypadkach (oprócz dwóch wcześniej wspomnianych) miałem zapłacić podobne pieniądze (10 do 20E mniejsze) za nory, w których owszem, przewegetować można, ale czy to jest sposób na udane wczasy?
No i mamy koniec sierpnia a ilość turystów jak w środku sezonu. Nie mieszczą się. I dlatego chyba ci Chorwaci tak powariowali z cenami.

Mam dokładnie takie same doświadczenie:-) jestem w Promajnie od 18 , ale dopiero od wczoraj jest trochę luźnien na plaży. Też zaczynałem od Breli i tu zakończyłem poszukiwanie. My płacimy 70 za 4os ale komfort taki jak opisany wyżej, ok bez basenu. Jest taki dom na ul.Obala. i jest kartka wolne 2+2
gruda
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gruda » 25.08.2013 05:05

Witam,

Chcialbym Wam wszystkim serdecznie podziękować, za wątek pelen tips & trikcs. Dzieki CRO.PL nasz bałkanski wyjazd jest o wiele latwiejszy. Tylko tyle:)
freelancer1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) freelancer1 » 25.08.2013 08:54

Ja od pięciu lat korzystam z rad na forum.
I jeszcze się nie zdarzyło żeby wyjazd się nie udał, zawsze w ciemno, zawsze przyjemnie.
Jak to mówią, ciemno przyjemno :)
gusiak
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusiak » 26.08.2013 08:46

Szukam noclegu w Chorwacji dla 2 dorosłych osób od 31 sierpnia, najlepiej jakiś apartament z kuchnią, ilość noclegów 7-10. Rejon obojętny, może ktoś poleci coś fajnego, byle by nie trzeba przejeżdżać przez Bośnie, bo nie mamy paszportów - tylko dowód osobisty. Proszę o namiary, ewentualne ceny w tym okresie. Jakby co proszę o maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
kaka40
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaka40 » 26.08.2013 16:16

freelancer1 napisał(a):Ja od pięciu lat korzystam z rad na forum.
I jeszcze się nie zdarzyło żeby wyjazd się nie udał, zawsze w ciemno, zawsze przyjemnie.
Jak to mówią, ciemno przyjemno :)

Chyba masz rację bo wczoraj wieczorem na trasie do CRO widziałem wielkie kolejki na bramkach i granicy ze Słowenią - czyli to chyba dla wielu koniec sezonu
Zeluu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zeluu » 26.08.2013 19:32

Uważam, że jazda w " ciemno " w szycie sezonu, do cro, ( przełom lipca/sierpnia ) to pomyłka. W tym roku tak zrobiłem i już nigdy nie zrobię. Dodam, że jazda w ciemno nie jest mi obca, ba nawet jest wielkim fanem takiego spędzania urlopu. Jeździłem w " ciemno " na Kretę oraz Sycylię ale również w bardziej hardcorowe miejsca jak Indonezja, Tajlandia ale to co się dzieje w cro, w podanym wyżej terminie, to maskara. Trzeba naprawdę dużo się nachodzić, żeby znaleźć coś ciekawego. Po prostu na miejscu jest tylu turystów, że nie ma praktycznie nigdzie miejsca. Po co się stresować i tracić czas na szukanie kwater w 35 stopniowym upale ?
Jeżeli już się ktoś zdecyduje to radzę :
1. Szukać w mniej obleganych miejscowościach ( Makarska z miejsca odpada ).
2. Przygotować się na poszukiwania wielogodzinne,
3. Nie szukać z całą rodziną lub znajomymi, część niech lepiej usiądzie w jakiejś kawiarni, konobie lub na plaży,
4. Gdy się znajdzie coś ciekawego to od razu brać i nie zastanawiać się, że może powinno być 5 eur taniej,
5. Wziąć ze sobą laptopa, żeby w razie czego za rezerwować coś na 1 noc np. przez booking.com
6. Następnym razem jechać na w " ciemno " na początku lipca lub na końcu sierpnia.
Pzdr
barat
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) barat » 26.08.2013 22:06

No to "zaliczyłem" pierwszy wypad do CRO ... do tego "W ciemno" ;)

Celowaliśmy w Rogoznice, ale zajechaliśmy tam i ... nie urzekło Nas ...
Postanowiliśmy się cofnąć jeszcze przed Primosten i ... natrafiliśmy na miejscowość "Bilo"
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

Apartament dla 4 osób (2 łóżka, osobne pokoje, wspólna łazienka i kuchnia z aneksem ... do plaży wystarczyło tylko przejść jakieś 150m tą dróżką co widać na mapce (a do niej przez Magistralę prowadzą pasy) ... do tego właśnie od tej plaży zaczynała się dróżka piesza przy wodzie aż do Primosten a pewnie i dalej :D ... koszt 55E, właściciel bardzo miły i nie musieliśmy kupować Fig i Winogron bo jak się kończyły to nam donosił :D

Z tego miejsca było blisko do Krka, Trogir, Split, do marketu na polu Adriatic 2km, sklep z pieczywem sam podjeżdżał pod dom
Jak ktoś lubi spokój (i chce "kamyczkową" plażę) to fajne miejsce. Jak się taka plaża znudzi to skałek jest do woli i można sobie miejsce wybrać.

Właściciel dał nam namiary do siebie to potem w odpowiednim dziale dam info :)

Szukaliśmy jakieś 2h (od Rogoznicy w stronę Sibenik) przy czym miejsce znaleźliśmy dzięki "informacji turystycznej" i potem wystarczyło ponegocjować cenę :)
Alan
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alan » 27.08.2013 12:01

A ja znalazłem nocleg po 5minutach dla 3 osób za 35e! Pozdro dla tych dla których najważniejsze jest wifi i tv!!!!!!! Ja pojechałem odpocząć a nie oglądać tv i wrzucać codziennie fotki na Facebooka! śmieszni ludzie
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 27.08.2013 12:15

Zeluu napisał(a):Uważam, że jazda w " ciemno " w szycie sezonu, do cro, ( przełom lipca/sierpnia ) to pomyłka. W tym roku tak zrobiłem i już nigdy nie zrobię. Dodam, że jazda w ciemno nie jest mi obca, ba nawet jest wielkim fanem takiego spędzania urlopu. Jeździłem w " ciemno " na Kretę oraz Sycylię ale również w bardziej hardcorowe miejsca jak Indonezja, Tajlandia ale to co się dzieje w cro, w podanym wyżej terminie, to maskara. Trzeba naprawdę dużo się nachodzić, żeby znaleźć coś ciekawego. Po prostu na miejscu jest tylu turystów, że nie ma praktycznie nigdzie miejsca. Po co się stresować i tracić czas na szukanie kwater w 35 stopniowym upale ?
3. Nie szukać z całą rodziną lub znajomymi, część niech lepiej usiądzie w jakiejś kawiarni, konobie lub na plaży,
4. Gdy się znajdzie coś ciekawego to od razu brać i nie zastanawiać się, że może powinno być 5 eur taniej,
5. Wziąć ze sobą laptopa, żeby w razie czego za rezerwować coś na 1 noc np. przez booking.com
6. Następnym razem jechać na w " ciemno " na początku lipca lub na końcu sierpnia.
Pzdr

Podałeś tak nowatorskie i odkrywcze informacje i rady, że aż sobie siadłem... :)

A pomyłką to jest sugerowanie/odradzanie innym czegoś na podstawie swojego, jednorazowego problemu (vide ten facio co straszy innych Słowacją i drogami bo tym razem mu paru kierowców za blisko z przeciwka jechało... :twisted: :roll: :| )
Nie porównywałbym wyjazdu w ciemno w Tajlandii czy Indonezji z wyjazdem w ciemno do CRO.
to co się dzieje w cro, w podanym wyżej terminie, to maskara. Trzeba naprawdę dużo się nachodzić, żeby znaleźć coś ciekawego. Po prostu na miejscu jest tylu turystów, że nie ma praktycznie nigdzie miejsca

Zwykła przesada. Tak jest tylko w niektórych, akurat najbardziej popularnych i liczniej odwiedzanych miejscach, ale przy ilości miejsc wakacyjnych w CRO to jest mała część całości...
Było tu nie raz mówione, że nawet na Makarskiej Riwierze da się znaleźć i to niezłe oferty (nawet niekoniecznie od naganiaczy z ulicy, wystarczy zerkać na "sobe, zimmer frei") a poza tym nigdy nie jest tak, że wszystko z góry jest porezerwowane, dlatego nie należy wyciągać pochopnych wniosków i przenosić na całą CRO problemu z kwaterami, jakie zastaliśmy w jednej, dwóch miejscowościach.

W taki sposób wytwarzacie fałszywy obraz rzeczywistości.
Dla kogoś jest masakrą że w temp. 35 st. musi szukać kwatery i nie ma więcej wolnych miejsc nad samą wodą gdzie by chciał. A dla innych to normalna rzecz, którą wręcz należy założyć, że tak będzie w szczycie sezonu i właśnie dlatego trzeba trochę pomyśleć gdzie jechać i jak szukać... :) :mrgreen:
Nasajem
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nasajem » 27.08.2013 12:28

Fatamorgana napisał(a):
Zeluu napisał(a):Uważam, że jazda w " ciemno " w szycie sezonu, do cro, ( przełom lipca/sierpnia ) to pomyłka. W tym roku tak zrobiłem i już nigdy nie zrobię. Dodam, że jazda w ciemno nie jest mi obca, ba nawet jest wielkim fanem takiego spędzania urlopu. Jeździłem w " ciemno " na Kretę oraz Sycylię ale również w bardziej hardcorowe miejsca jak Indonezja, Tajlandia ale to co się dzieje w cro, w podanym wyżej terminie, to maskara. Trzeba naprawdę dużo się nachodzić, żeby znaleźć coś ciekawego. Po prostu na miejscu jest tylu turystów, że nie ma praktycznie nigdzie miejsca. Po co się stresować i tracić czas na szukanie kwater w 35 stopniowym upale ?
Pzdr

Podałeś tak nowatorskie i odkrywcze informacje i rady, że aż sobie siadłem... :)

A pomyłką to jest sugerowanie/odradzanie innym czegoś na podstawie swojego, jednorazowego problemu (vide ten facio co straszy innych Słowacją i drogami bo tym razem mu paru kierowców za blisko z przeciwka jechało... :twisted: :roll: :| )
Nie porównywałbym wyjazdu w ciemno w Tajlandii czy Indonezji z wyjazdem w ciemno do CRO.
to co się dzieje w cro, w podanym wyżej terminie, to maskara. Trzeba naprawdę dużo się nachodzić, żeby znaleźć coś ciekawego. Po prostu na miejscu jest tylu turystów, że nie ma praktycznie nigdzie miejsca

Zwykła przesada. Tak jest tylko w niektórych, akurat najbardziej popularnych i liczniej odwiedzanych miejscach, ale przy ilości miejsc wakacyjnych w CRO to jest mała część całości...
Było tu nie raz mówione, że nawet na Makarskiej Riwierze da się znaleźć i to niezłe oferty (nawet niekoniecznie od naganiaczy z ulicy, wystarczy zerkać na "sobe, zimmer frei") a poza tym nigdy nie jest tak, że wszystko z góry jest porezerwowane, dlatego nie należy wyciągać pochopnych wniosków i przenosić na całą CRO problemu z kwaterami, jakie zastaliśmy w jednej, dwóch miejscowościach.

W taki sposób wytwarzacie fałszywy obraz rzeczywistości.
Dla kogoś jest masakrą że w temp. 35 st. musi szukać kwatery i nie ma więcej wolnych miejsc nad samą wodą gdzie by chciał. A dla innych to normalna rzecz, którą wręcz należy założyć, że tak będzie w szczycie sezonu i właśnie dlatego trzeba trochę pomyśleć gdzie jechać i jak szukać... :) :mrgreen:

Chorwacja tylko w ciemno!
Co nie zmienia faktu, że ja zrobiłam 800km na miejscu i w sumie starałam się omijać duże kurorty, jednak nie znalazłam nic. I moje wymagania nie były z kosmosu, jak niektórzy sugerowali :).
Różnie bywa, ja miałam w tym roku wybitnego pecha i uważam, że wyjazd w ciemno w szczycie sezonu jest aktualnie bardzo trudny. Ja w tym terminie już nie pojadę, więc może stać się tak, że nie pojadę w ogóle... :(
DamirCro
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DamirCro » 27.08.2013 13:06

Cieszę się,
jednej informacji trzeba wiedzieć i to, że 95% ludzi na drogach są środki dla wielu właścicieli mieszkań i wziąć od 10 do 15%, a więc wtedy właściciel wzrostu cen mieszkań. I jako właściciel mieszkania często dają 10% zniżki na rezerwacji i zaliczki. Co jest w drodze sprzedaży do 80 € noc 560 € razem, ja na szacowanych płatności mogą przewidzieć € 460 ... więc policzyć, ile opłaca się szukać w ciemno.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 27.08.2013 19:56

Nasajem napisał(a):Uważam, że jazda w " ciemno " w szycie sezonu, do cro, ( przełom lipca/sierpnia ) to pomyłka. W tym roku tak zrobiłem i już nigdy nie zrobię. Ja w tym terminie już nie pojadę, więc może stać się tak, że nie pojadę w ogóle... :(

...po co sobie nerwy psuć ,jedni jeżdżą w ciemno drudzy nie .
Ja należę do tych drugich co wolą mieć zarezerwowane
...inni powiedzą że jest drożej i tu się mylą
Jest jedna zasada chcesz taniej zarezerwować ,zrób to przed nowym rokiem , póżniej ceny idą w górę :wink:
rezerwowałem na ten rok w CRO jesieniom za 49 EU ze śniadaniem
..wiosną było to samo za 60 EU , a w czerwcu już 65 EU :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.08.2013 22:27

Jak jeździć ciemno z dziećmi, to trzeba mieć bardzo tolerancyjną małżonkę i spokojne dzieci :roll:

Nie każda lubi nerwówę, czy uda się znaleźć coś fajnego za dobrą cenę.
No i nie każde dziecko wytrzyma bez nerwów czas na szukanie kwatery.

I wcale mnie to nie dziwi :wink:

Ja, jak mervik, wcześniej rezerwuję.
W ciemno jeździłem za kawalera :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 164
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone