Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Housedj
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Housedj » 06.07.2009 13:14

emma napisał(a):Wlaśnie wróciłam z Baśki Vody , jechaliśmy w ciemno szukaliśmy odpowiedniej kawatery ok 2 godzin ale my z gatunku tych wymagających :roll:

poszukiwania rozpoczęlismy od Breli i niewiadomo kiedy znależliśmy się w Baśce tam bardzo się nam spodobał apartament 2 pokoje, łazienka, kuchnia pierwszy tydzień 45 euro drugi 50 euro oczywiście widok na morze blisko do centrum i na plażę

były apartamenty z cenami z kosmosu np. w Kravicy (chyba taka nazwa) obok Baśki Vody po 80 euro , widzieliśmy , apartament nie miał nic lepszego za tę cenę co ten za 45 euro i lokalizacja gorsza tak więc jechać szukać, porównywać
wolnych apartamentów pełno, jak wyjeżdżaliśmy dalej właściciele siedzieli z tabliczkami "sobe apartman" przy swoich willach

a jak z cenami w tym roku chodzi mi o knajpy itd..??
emma
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) emma » 06.07.2009 13:24

Jeśli chodzi o knajpy w Baśce to ceny od 60 kn za danie lub pizzę przeciętnie 75-80kun na osobę żeby coś zjeść , my przywieżliśmy jedzenie z Polski, słoiki Pudliszek z sosami do tego makaron ryż lub ichniejsze krumpiry :) wychodzi znacznie taniej i obiad w pół godziny.
Zakupy robiliśmy w Kerum w Makarskiej różnica w cenie na piwie lub kartonie soku nawet do 6-7 kun za opakowanie w stosunku do tego co było w marketach w Baśce, również owoce i warzywa tam kupowaliśmy.
Przez pierwszy tydzień wypożyczenie leżaka na plaży 10 kun w drugim tygodniu 20 kun ceny rosły wraz z ilością zjeżdżających na urlop turystów.
Szura
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szura » 06.07.2009 16:33

Witam serdecznie wszystkich uczestników tego świetnego portalu. :D

W Chorwacji byłem 2 razy więc co nieco już wiem 
W tym roku chcę się wybrać po raz trzeci, i w związku tym mam pytanie.

W zeszłym roku byłem w drugiej połowie września na Hvarze w miejscowości Hvar. Pojechałem w ciemno i apartament znalazłem chyba ciągu w 10 min.
W tym roku jadę z 3 trzema osobami. Wybieramy się około 4 lub 5 sierpnia. Ponownie chcę wybrać się na Hvar i do Hvaru, pokazać znajomym tą przepiękną wyspę i sam Hvar i tu pytanie.
Jadę w środku sezonu czym mam w ogóle jakąś szansę na znalezienie wolnych apartamentów w Hvarze w tym okresie.

Pozdrawiam
Piotrek
saperos
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) saperos » 06.07.2009 21:25

Witam :)

Jestem tutaj nowy.

Po przeczytaniu tego wątku, stwierdziliśmy ( ja i moja kobietka ) że jednak pojedziemy w ciemno. Wybieramy się 18 lipca żeby na miejscu być do południa w niedziele. jedziemy z Kostrzyna Nad Odrą ( lubuskie ). Przez Niemcy i Austrie i chyba Słowenie :) Moja Madzia się troche obawia, ponieważ jadą z nami również dzieci mojej siostry ( 6 i 11 lat) że nie znajdziemy zadnego apartamentu ( chcemy się zmieścic w 40-50 ojro za dobę na 4-5 dni ).

Myślę że nie będzie problemu ze znalezieniem lokum, a co do negocjacji ceny, to myśle że jestem w tym dobry i damy jakoś rade ;)

Pozdrawiam serdecznie. Rafał.
szchrzaszcz
Plażowicz
oczywiscie w ciemno

Nieprzeczytany postnapisał(a) szchrzaszcz » 08.07.2009 13:02

Witam
pisze z Omnisia mam mało czasu i klawiatura jakas inna z gory przepraszam. Przyjechałem tu 02.07 z zona i 2 synow (2 i 7 lat). Mieszkam w Dugi Rat obok Splitu. Znalazłem w 15 min. kwatere (apartament z klima, TV, balkonem, duzym i małym łozkiem 25 metrow od morza, całkiem ładna), miedzy moim domem a plaza tylko droga - koszt 35 euro za dobe. Pojechałem w slad za moimi kolegami ktorzy zarezerwowali wczeniej podobny za 45 euro; w domu obok (moze 2-3 metry wiekszy). Wszedzie sa wolne kwatery ceny rozne 30-60 euro; kazdy znajdzie cos dla siebie.
Tylko ta pogoda troche dziwna, woda tylko z 22 stopnie, upał co dzien ale juz trzy razy padało a dzisiaj wieje.
Odwagi. Pozdrawiam.
Szczepan
asik-a6
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) asik-a6 » 11.07.2009 17:25

my byliśmy w Omiś-Duće, wróciliśmy 03.07 - kwaterę znaleźliśmy bez problemu, a nawet troszkę wybrzydzaliśmy (co się nie opłaciło, bo z 45 EU zrobiło się 50Eu) 4 osoby i pies. Za to kwatera przy plaży, trochę mała, ale daliśmy radę - za to standard ok. Mogę polecić "Villa Ancora". Mają fajną plażę piaszczystą. Szkoda, że pogoda była w kratkę..
jarekrk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarekrk » 13.07.2009 14:01

witam , mam do was pytanko
Do kiedy trwa taki główny sezon w CRO , jedziemy w ciemno od 22 sierpnia na pare dni i ciekawy jestem czy ceny będą wtedy troche teńsze czy nie mam co na to liczyć ? chodzi mi o noclegi oraz jedzenie w knajpach, w sumie to koniec wakacji juz prawie ;) co nie?
larwa5
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) larwa5 » 15.07.2009 09:06

Witam wszystkich. Wróciłem z CRO 12.07. , konkretnie z miejscowości Igrane. Wyjazd był w ciemno, bez żadnych rezerwacji i pierwszy raz. Potwierdzam, że nie ma problemu ze znalezieniem lokum gdziekolwiek. Przed wjazdem do każdej miejscowości (mniejszej lub większej) stoją miejscowi z tablicami od rana do późnego wieczora i zapraszają do siebie. Również przy każdym większym parkingu zaczepiają przyjeżdżających i oferują pokoje lub apartamenty. Naprawdę tam się lokum wybiera a nie szuka. Pogoda była super-prawdziwie "chorwacka". Opalającym się na "raka" proponuję zacząć od kremu 50, potem 30. Wtedy ma się urlop, a nie męki piekielne i jogurt wchłaniany przez skórę. Pozdrawiam wszystkich, którzy są przed, ja jestem już po. Pozostały tylko wspomnienia i odliczanie od nowa do nastepnego roku. :lol:
fryzjerek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fryzjerek » 20.07.2009 15:03

Ja własnie wróciłem byłem od 8 lipca 2009 do dzis czyli do 19 . Napisze w skrócie jak ja to widze.
Droga:

jechalem z Bielska białej przez Zwardon na Zyline ( porazka) same wykopy podkopy itd w strone powrotną jechalem tak samo ale w Zylinie pojechalem na czeski cieszyn droga bajka . Vinety na czechy nie trzeba bo nie ma na tym odcinku autostrady wiec luz. Koszt paliwa w chorwacji 7.20 Kun za 1l. Austria 1.20 za litr.
cena vinet 5 euro slowacja
30 euro slowenia
autostrady w chorwacji 171 kun z Zagrzebia do makarskiej i 42 z Zagrzebia do Mariboru( w jedną strone)
W słoweni idzie sie zagmatwac jesci chodzi o droge kiepsko oznakowane

Kwatery

Szału nie ma nawet w hotelach. Kolega byl i 1500 zl w Podgorze zaplacil za chotel niby super okazalo sie ze epoka kamienia łupanego
ja jechalem w ciemno i zaraz od pierwszego ziomka na ulicy zabralem kwaterke wytargowalem 15 auro za osobe ( cena w lipcu 2009) pokoik fajny lazienka w srodku moge poslac zdjecia jak cos email adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl mam tez namiary. l Do dyspozycji aneks 2 lodowki z zamrazalkami taras do jedzenia i oczywiscie parking (warto zabrac kondona na auto bo z drzew wszystko spada)
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
[img]zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

Plaze

w Makarskiej porazka jak dla mnie i nie warto isc do centrum sledz na sledziu . Ja jezdzilem do Podgory ale na zadupie i bylo extra 2 rodzinki na plazy (parking 25 kuna za dzien)
Bylem na kilku plazach mam zdjecia jak cos to pisac

Zwiedzanie

i tu zaczyna sie jazda jezeli jestes młody i zwiedzanie cie sredio interesuje ale lubisz jechac cos zobaczyc to napewno nie jedz na Meczugorie do Bosni . 41 stopni bylo 14 lipca nie dosc ze łazisz po kamorach przez 2 kilosy to jeszcze nic tam nie ma . Co innego starsze osoby albo rodzinki to moga sie tam jechac pomodlic [/img]zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

Sw. Jura - najlepsza sprawa ale nie moze byc chmur na niebie uwaga (na szczycie jest 11 stopni) ja pojechalem po plazy w japonkach bez koszuli i zwariowałem na szczycie :) wyjzad na ta gore to samobójstwo:) ale wato UWAGA trafic jest ciezko maly znaczek zasloniety drzewami pisze sv Jure ale jest dupny znak PARK prirode Biokovo wiec tam trzeba jechac FOT [/img][img]zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
Rada ( jedziesz z rodzina to wsadz 2-ch do bagaznika bo trzeba przejechac przez butke na ktorej ziomek kasuje 35 kun za łepka ) my tak zrobilismy laski do bagaznika i zaraz za bramakami wsiadły z powrotem do auta , w kieszeni dobra kolacja ) :)) a to foto z gory tylko w systemie HDR [/img]zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

Polecam wodospady w Bosni Kravica czy jakos tak ( ja poruszałem sie z mapa bo moj gps nie mial ani bosni ani chorwacji
[img]zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
Split porazka ,

Trogir fajny
][/img]zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

, dubrowink -szału nie ma ale fajne Stare miasto
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
jeszcze solina kolo slitu jakis stary anfiteatr i wykopaliska
[/img][img]zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

co warto zabrac :

Jak bym jechał ponownie to na bank zabrał bym wentylator . jest tak cieplo ze spac nie idzie. na pewno sporo picia ( cola jest tam niedobra) na granicy nie sprawdzaja wiec mozna brac co sie chce. Na pewno lodówke na wkłady bo na plaze to idealna sprawa , Materac do plywania w tesko jest mniamniuśny 12 zl kosztuje :) no i pompke do pompowania bo codziennie naladowac 4 materace to bylo ciezko. patelnia , czajnik bo tam gdzie ja bylem nie bylo, karty do gry i najlepsza gra TABU:))idealna gra jak sie pozna tam polaków

imprezy

jak dla mnei to tam imprez nie bylo 3 kluby z czego jeden na polu ( nikt nie tanczy) kolejny w jaskini muzyka (umca umca) w tygodniu nei ma ludzi i jeszcze jest jedna z przeszklonym dnem taka se. moim zdaniem nie ma gdzie sie zabawic
Jak ktos lubi sobie zapalic:) warto zagadac do ziomka w makarskiej siedzi na schodach przy promendzie koło maszyny dla koksów(gruszki bokserskiej) spoko kolo gada po angielsku i zawsze pije wino , łatwo poznac bo ma koło siebie czerwone frisbee

ceny
chleb 8 kun ( fuj) zabrac ciemny z polski i włozyc do zamrazalki
jak kupujesz lody pros wielka Kula jak ci ziomek zmontuje loda to zwariujesz warto zostawic kune wiecej jako napiwek bo cie zapamieta i next time ci zrobi KULE taka ze nie zjesz. Najlepszy koles tez kolo tego automatu do walenia w gruszke po lewej stronie
Najtansza papryka , drogie pomidory
u ziomka co u niego mieszkalem rosnie na ogrodzie szczypiorek ogorki i winogrona:)) jak BOSS spi to ja nie spie:)))

ps. YMA YMA to znaczy ja mam:)) po chorwacku :))
pestka2912
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pestka2912 » 20.07.2009 18:03

Witam , my wróciliśmy dziś z Riwiery Makarskiej( Podaca) gdzie w ciemno znaleźliśmy apartament za 27 euro za 3 osoby z parkingiem pod tarasem z winogron a wnętrze przytulne z klimatyzacją.Pomimo upałów też wybraliśmy się do Medjugorie nawet z 6 letnim dzieckiem które bez większych problemów wyszło po skałach na Wzgórze i Twoja opinia że tam nic nie ma jest nieprzemyślana bo to jest Wzgórze Objawień a nie miejsce spotkań towarzyskich z knajpką na szczycie i pewnie należysz do tej grupy turystów która po wyjściu na szczyt prowadzi głośne duskusje( my takich spotkaliśmy i byli to niestety Polacy) i gdyby mogła to wypilaby chlodne piwko pomimo wielu znaków nakazujących ciszę . :cry: Jest to miejsce kultu religijnego a nie wycieczek towarzyskich.Po twojej relacji kojarzę że jesteś dośc rozrywkowy bo ja nie wpadłam na pomysł wrzucenie kogoś do bagażnika w celu oszczędności...GENUA..Dobrownik też zwiedziliśmy i jest czarujący szczególnie późnym popołudniem i wieczorem.Co do żywienia to placiliśmy za chleb 6 kun i za 1zl różnicy nie biorę pełnego bagażnika pieczywa itp. Acha -Split porażka - a widziałeś promenadę oswietloną w nocy albo widok na miasto z dzwonnicy??Większośc CRO forumowiczów ceni Ten kraj dla jego historii,kultury i tardycji i pisząc posty tez staramy sie unikac opisu miejsca jako mniamniuśny itp. postaraj się szukac bardziej wyrafinowanego slownictwa...
Ostatnio edytowano 20.07.2009 18:50 przez pestka2912, łącznie edytowano 1 raz
camera
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) camera » 20.07.2009 18:28

ps. YMA YMA to znaczy ja mam:)) po chorwacku :))[/quote]
Witam , my wróciliśmy dziś z Riwiery Makarskiej( Podaca) gdzie w ciemno znaleźliśmy apartament za 27 euro za 3 osoby z parkingiem pod tarasem z winogron a wnętrze przytulne z klimatyzacją.Pomimo upałów też wybraliśmy się do Medjugorie nawet z 6 letnim dzieckiem które bez większych problemów wyszło po skałach na Wzgórze i Twoja opinia że tam nic nie ma jest nieprzemyślana bo to jest Wzgórze Objawień a nie miejsce spotkań towarzyskich z knajpką na szczycie i pewnie należysz do tej grupy turystów która po wyjściu na szczyt prowadzi głośne duskusje( my takich spotkaliśmy i byli to niestety Polacy) i gdyby mogła to wypilaby chlodne piwko pomimo wielu znaków nakazujących ciszę . :cry: Jest to miejsce kultu religijnego a nie wycieczek towarzyskich.Po twojej relacji kojarzę że jesteś dośc rozrywkowy bo ja nie wpadłam na pomysł wrzucenie kogoś do bagażnika w celu oszczędności...GENUA..Dobrownik też zwiedziliśmy i jest czarujący szczególnie późnym popołudniem i wieczorem.Co do żywienia to placiliśmy za chleb 6 kun i za 1zl różnicy nie biorę pełnego bagażnika pieczywa itp. Acha -Split porażka - a widziałeś promenadę oswietloną w nocy albo widok na miasto z dzwonnicy??Większośc CRO forumowiczów ceni Ten kraj dla jego historii,kultury i tardycji i pisząc posty tez staramy sie unikac opisu miejsca jako mniamniuśny itp. postaraj się szukac bardziej wyrafinowanego slownictwa...[/quote]

Witam.
Czy możesz nam napisać co jescze zwiedzaliście tzn jaki miasteczka. Chodzi mi o to na Was zrobiło wrażenie. Dodam że my mamy Dubrownik zaliczony. Naprawdę bardzo fajnie piszesz i miło się czyta. Pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.07.2009 18:31

Chwila moment :wink:

pestka2912 - nie wklejaj takich długich cytatów bo to nie ma sensu.

fryzjerek - skróć tekst który wrzuciłeś do FAQ do istotnego minimum dotyczącego tematu w którym jesteś.

Jeśli Wy tego nie zrobicie o co prosiłem to jutro Was wyręczę wg mojego uznania :wink:

Pozdrav

Ps. Mojego postu nie cytujcie bo ulegnie biodegradacji 8)
pestka2912
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pestka2912 » 20.07.2009 18:47

Witam.
Czy możesz nam napisać co jeszcze zwiedzaliście tzn jaki miasteczka. Chodzi mi o to na Was zrobiło wrażenie. Dodam że my mamy Dubrownik zaliczony. Naprawdę bardzo fajnie piszesz i miło się czyta. Pozdrawiam[/quote]

Witaj, my w tym roku uderzaliśmy na południe Cro i na Bośnię.Bardzo urokliwe ale i dziwne jest miasteczko Mostar.Małe miasteczko w ktorym glówna ulica jest odremontowana i dosłownie zawalona stoiskami z pamiątkami a zboczenie z tej trasy to stare powojenne ruiny brud ,żebracy itd. Ale jest warte zobaczenia -kościoły i meczety obok siebie.Jest kilka atrakcji tzw.katalogowych takich jak Stary Most które trzeba zaliczyc ale na mnie największe wrażenie zrobił cmentarz na który trzeba zboczyc w prawo idąc uliczką turystyczną.Same białe nagrobki z datą smierci 1993,1994 gdzie średni wiek w chwili smierci to około 20 kilka lat.Robi to piorunujące wrażenie i przypomina że jeszcze niedawno nie było tam turystów tylko wojna .To taka chwila zadumy w tym chałasie turystycznej gorączki...polecam
pestka2912
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pestka2912 » 20.07.2009 18:52

już poprawiłam . poprawię się na przyszłośc ..... :lol:
fryzjerek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fryzjerek » 20.07.2009 22:38

"pestka2912"
pierwsze przeczytaj dokładnie potem skomentuj. Wyraznie napisalem ze jesli "zwiedzanie cie srednio interesuje" moze ciebie bardziej wiec ten post sie ciebie nie dotyczy wiec swoje nieprzemysane uwagi zachowaj dla siebie to po pierwsze . Nie było moim zamiarem nasmiewanie sie z miejsca obiawien tylko przekazanie tym co wola jednak cos zobaczyc sfotografowac zeby nie tracili czasu na to miejsce , po drugie jak ci smakował chleb który trzeba rozciągac po przekrojeniu to juz mi żal twojego dziecka ze go trujesz , po trzecie nie bylas w centrum makarskiej gdzie ceny są inne niz w okolicznych wioskach , a za dziecko do 10 lat nie placisz nic . ja mialem do wyboru pokoje 2-3 osobowy za 30 euro i to w centrum . A po ktores tam moze znajdą sie tacy troszke biedniejsci od ciebie i dla nich 70 kun bedzie sporo dac za sam wyjazd i byc moze skorzystaja z mojej rady . pozdrawiam.
ps. parking i tarasy z winogron to ma tam wiekszosc mieszkańców
cyt " Co innego starsze osoby albo rodzinki to moga sie tam jechac pomodlic "
Ostatnio edytowano 21.07.2009 12:53 przez fryzjerek, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone