Ja własnie wróciłem byłem od 8 lipca 2009 do dzis czyli do 19 . Napisze w skrócie jak ja to widze.
Droga:
jechalem z Bielska białej przez Zwardon na Zyline ( porazka) same wykopy podkopy itd w strone powrotną jechalem tak samo ale w Zylinie pojechalem na czeski cieszyn droga bajka . Vinety na czechy nie trzeba bo nie ma na tym odcinku autostrady wiec luz. Koszt paliwa w chorwacji 7.20 Kun za 1l. Austria 1.20 za litr.
cena vinet 5 euro slowacja
30 euro slowenia
autostrady w chorwacji 171 kun z Zagrzebia do makarskiej i 42 z Zagrzebia do Mariboru( w jedną strone)
W słoweni idzie sie zagmatwac jesci chodzi o droge kiepsko oznakowane
Kwatery
Szału nie ma nawet w hotelach. Kolega byl i 1500 zl w Podgorze zaplacil za chotel niby super okazalo sie ze epoka kamienia łupanego
ja jechalem w ciemno i zaraz od pierwszego ziomka na ulicy zabralem kwaterke wytargowalem 15 auro za osobe ( cena w lipcu 2009) pokoik fajny lazienka w srodku moge poslac zdjecia jak cos email
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl mam tez namiary. l Do dyspozycji aneks 2 lodowki z zamrazalkami taras do jedzenia i oczywiscie parking (warto zabrac kondona na auto bo z drzew wszystko spada)
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
Plaze
w Makarskiej porazka jak dla mnie i nie warto isc do centrum sledz na sledziu . Ja jezdzilem do Podgory ale na zadupie i bylo extra 2 rodzinki na plazy (parking 25 kuna za dzien)
Bylem na kilku plazach mam zdjecia jak cos to pisac
Zwiedzanie
i tu zaczyna sie jazda jezeli jestes młody i zwiedzanie cie sredio interesuje ale lubisz jechac cos zobaczyc to napewno nie jedz na Meczugorie do Bosni . 41 stopni bylo 14 lipca nie dosc ze łazisz po kamorach przez 2 kilosy to jeszcze nic tam nie ma . Co innego starsze osoby albo rodzinki to moga sie tam jechac pomodlic [/img]
Sw. Jura - najlepsza sprawa ale nie moze byc chmur na niebie uwaga (na szczycie jest 11 stopni) ja pojechalem po plazy w japonkach bez koszuli i zwariowałem na szczycie
wyjzad na ta gore to samobójstwo:) ale wato UWAGA trafic jest ciezko maly znaczek zasloniety drzewami pisze sv Jure ale jest dupny znak PARK prirode Biokovo wiec tam trzeba jechac FOT [/img][img]
Rada ( jedziesz z rodzina to wsadz 2-ch do bagaznika bo trzeba przejechac przez butke na ktorej ziomek kasuje 35 kun za łepka ) my tak zrobilismy laski do bagaznika i zaraz za bramakami wsiadły z powrotem do auta , w kieszeni dobra kolacja )
) a to foto z gory tylko w systemie HDR [/img]
Polecam wodospady w Bosni Kravica czy jakos tak ( ja poruszałem sie z mapa bo moj gps nie mial ani bosni ani chorwacji
Split porazka ,
Trogir fajny
][/img]
, dubrowink -szału nie ma ale fajne Stare miasto
jeszcze solina kolo slitu jakis stary anfiteatr i wykopaliska
[/img][img]
co warto zabrac :
Jak bym jechał ponownie to na bank zabrał bym wentylator . jest tak cieplo ze spac nie idzie. na pewno sporo picia ( cola jest tam niedobra) na granicy nie sprawdzaja wiec mozna brac co sie chce. Na pewno lodówke na wkłady bo na plaze to idealna sprawa , Materac do plywania w tesko jest mniamniuśny 12 zl kosztuje
no i pompke do pompowania bo codziennie naladowac 4 materace to bylo ciezko. patelnia , czajnik bo tam gdzie ja bylem nie bylo, karty do gry i najlepsza gra TABU:))idealna gra jak sie pozna tam polaków
imprezy
jak dla mnei to tam imprez nie bylo 3 kluby z czego jeden na polu ( nikt nie tanczy) kolejny w jaskini muzyka (umca umca) w tygodniu nei ma ludzi i jeszcze jest jedna z przeszklonym dnem taka se. moim zdaniem nie ma gdzie sie zabawic
Jak ktos lubi sobie zapalic:) warto zagadac do ziomka w makarskiej siedzi na schodach przy promendzie koło maszyny dla koksów(gruszki bokserskiej) spoko kolo gada po angielsku i zawsze pije wino , łatwo poznac bo ma koło siebie czerwone frisbee
ceny
chleb 8 kun ( fuj) zabrac ciemny z polski i włozyc do zamrazalki
jak kupujesz lody pros wielka Kula jak ci ziomek zmontuje loda to zwariujesz warto zostawic kune wiecej jako napiwek bo cie zapamieta i next time ci zrobi KULE taka ze nie zjesz. Najlepszy koles tez kolo tego automatu do walenia w gruszke po lewej stronie
Najtansza papryka , drogie pomidory
u ziomka co u niego mieszkalem rosnie na ogrodzie szczypiorek ogorki i winogrona:)) jak BOSS spi to ja nie spie:)))
ps. YMA YMA to znaczy ja mam:)) po chorwacku
)