Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
joanna młodzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna młodzik » 28.07.2013 17:19

mariusz6919 napisał(a):
joanna młodzik napisał(a):Rany , a ja właśnie na Krk się wybieram , mariusz6919 masz jakieś złe doświadczenia z szukaniem w ciemno apartamentu na Krk?

Witam ,w ciemno będzie cieżko coś znlaleźć ale ,przy dużym parkingu przy przystani w Malińskiej zawsze się ktoś kręci i proponuje apartamenty ,a jak nie to zostają agencje turystyczne których pełno w każdym miasteczku jest pełno ,ogólnie jak ktoś pisał to KRK jest drogi ale nie przesadnie ,wyspa fajna z fajnymi miasteczkami .

Właściwie obojętnie mi jest , czy będę stacjonować w Baśce czy gdzie indziej . Planuję Wyspę Krk , bo jeszcze na niej nie byłam , więc może od razu polecę do Malinskiej . I tak zwiedzimy całą wyspę samochodem , Baśkę na pewno też. Dzięki za cenne rady. Chociaż myślę też, że może zostać na lądzie , a na Krk wyskoczyć samochodem? Myślicie ,ze ceny będą lepsze? Chciałabym złapać pokój z dostępem do kuchni albo apartament za 40 euro (2+2) może być dalej od morza. Nie znam miejscowości Kvarneru prawie w ogóle , do tej pory tylko przez nie "przelatywałam" w drodze do Dalmacji. Polecacie coś ?
elka505
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka505 » 28.07.2013 17:29

Jesteśmy w Novi Vinodolski. We wtorek 23 lipca szukaliśmy noclegu 2 godziny dla 4 osób.W agencjach proponowali za ok. 70 euro i dość daleko- średnio dwie miejscówki na agencję...szału nie ma..Znaleźliśmy za 50 euro 2+2 z widokiem na morze i klimą w drugiej linii od morza. Warunki średnie ale wymagający nie jesteśmy.
W Baśce na KRK nie stali z tabliczkami, nie wiem jak w agencjach, ale pytałam babki przy plaży...apartament zaraz przy plaży...dla czterech osób 80 euro...nie wiem jak warunki bo nie sprawdzałam.
joanna młodzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna młodzik » 28.07.2013 18:44

elka505 napisał(a):Jesteśmy w Novi Vinodolski. We wtorek 23 lipca szukaliśmy noclegu 2 godziny dla 4 osób.W agencjach proponowali za ok. 70 euro i dość daleko- średnio dwie miejscówki na agencję...szału nie ma..Znaleźliśmy za 50 euro 2+2 z widokiem na morze i klimą w drugiej linii od morza. Warunki średnie ale wymagający nie jesteśmy.
W Baśce na KRK nie stali z tabliczkami, nie wiem jak w agencjach, ale pytałam babki przy plaży...apartament zaraz przy plaży...dla czterech osób 80 euro...nie wiem jak warunki bo nie sprawdzałam.

Straszna drożyzna w tym roku ! Nie wiem , czy znajdę coś za 40 euro ...Chyba że 10 km od morza.
tomekm67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekm67 » 28.07.2013 18:53

joanna młodzik napisał(a):
Straszna drożyzna w tym roku ! Nie wiem , czy znajdę coś za 40 euro ...Chyba że 10 km od morza.

Piszcie, piszcie. Może moja żona wyleczy się z wyjazdu do Cro this year :)
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 28.07.2013 18:55

Ja zabuliłam 70 ojro za 2+2. Fakt, że nad samym morzem, z cudnym widokiem i klimą.
Masakra.
joanna młodzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna młodzik » 28.07.2013 18:59

tomekm67 napisał(a):
joanna młodzik napisał(a):

Piszcie, piszcie. Może moja żona wyleczy się z wyjazdu do Cro this year :)

Z tego się nie da wyleczyć . CHORWACJA JEST JAK NARKOTYK , KTO RAZ ZAKOSZTUJE...
Mój mąż też próbuje mnie w tym roku wyleczyć z wyjazdu , ja jednak się nie dam!
Freddie
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Freddie » 28.07.2013 22:30

Jestem teraz w Drveniku (donja vala) i widzialem kilka tabliczek z wolnymi apartamentami. W środku tygodnia były jeszcze większe "luzy". Więc myślę, że w innych miejscowościach obok jest podobnie.
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 29.07.2013 11:42

Wejście do łUnii już się odbiło na cenach, dodatkowo problemy w Egipcie i Turcji, i wszyscy walą na Chorwację.
forrest79
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) forrest79 » 29.07.2013 12:36

Freddie napisał(a):Jestem teraz w Drveniku (donja vala) i widzialem kilka tabliczek z wolnymi apartamentami. W środku tygodnia były jeszcze większe "luzy". Więc myślę, że w innych miejscowościach obok jest podobnie.

Ja też planuję z żoną wyjazd do Drvenika, ale pod koniec sierpnia. Możesz napisać jak się kształtują ceny za pokoje w tym roku. Właśnie myśleliśmy o donja vala, bo kuzyn był tam dwa lata temu i polecał.
Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku.
serciu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) serciu » 29.07.2013 14:04

Stiopa napisał(a):
serciu napisał(a):Myślicie że jadąc w ciemno 7 sierpnia da radę znaleźć coś na 12 osób? oczywiście nie musiało by to byś w jednym domu tylko w miarę obok siebie.. :roll:

Jak nie pojedziesz do małej miejscowości, to da radę.
My w zeszłym roku w ciągu 2 godzin znaleźliśmy kwatery dla 18 osób. W podobnym okresie sierpnia.
Wszyscy w promieniu kilkuset metrów od siebie.
W Rogoźnicy.

Głowa do góry i naprzód.

pzdr

dzięki za wsparcie :mrgreen: powinno być jeszcze łatwiej bo w końcu jedzie nas 8 osób
Pozdrav :wink:
szymon1980
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) szymon1980 » 29.07.2013 21:26

witam też chcemy jechać w ciemno . ale jeszcze nie wiemy gdzie , ale wiemy kiedy 5,08.
moze ktos by coś polecił ,jakieś miasto chociaż . Jedziemy w4 os dorosłe + 2 dzieci. uderzać w duże miasto czy raczej średnie ? :hut:
Mikkel
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikkel » 29.07.2013 22:07

Siemano!

Kilka dni temu wróciliśmy z Chorwacji i jako, że to forum otwarło nam poniekąd drzwi do śmiałej jazdy w ciemno oraz przygotowało na wiele sytuacji podzielę się z Wami tym i owym i mam nadzieję pomogę tym, którzy wybierają się w tamte rejony i mają dość skromny budżet wakacyjny.

Liczba osób: 2+2 (dwie pary)
Liczba dni: 12+2 (dwa dni to podróż); 8 dni w Pakostane + 4 dni w Vodice
Dystans: ok 1000 km w jedna stronę
Czas podróży: ok. 12 godzin (2,3 krótkie postoje)
Koszt podróży: ok. 1000 zł (paliwo + autostrady + winietka); śr. spalanie: 6,5l/100km
Koszt noclegów: 13,5 euro/osobę; pokoje 2+2; 162 euro łącznie czyli 680-700 zł/osobę
Posiłki: we własnym zakresie (większość produktów przywieziona z Polski)

Koszt 14 dni urlopu w Chorwacji: 1500-1600 zl/osobę

TRASA: (i tutaj należy się podziękowanie dla użytkownika darek1, który na stronie 115 bieżącego wątku podaje bardzo fajną trasę, którą jechałem). W skrócie:

BIELSKO-BIAŁA -> SKALITE(sk) ->BRATYSŁAWA(sk) -> SZOMBATHELEY (hun) -> LENDAVA (slo) -> ZAGRZEB (kro).

Trasa jest całkiem szybka (po 12h na wybrzeżu), zróżnicowana (autostrady i landówki), dość tania (nie kupujemy winietki na węgierskie autostrady):

PL -> SK 65 km
SK -> HUN 260 km (30 dniowa winietka za 72 zlote na Słowację)
HUN -> SLO 210 km (omijamy autostradę, jedziemy landówkami)
SLO -> KRO 10km (krótki odcinek na Słowenii - omijamy autostrady)
KRO -> Pakostane 430km (jeśli jedziecie po raz pierwszy polecam zjechać z autostrady w Chorwacji i kierować się na miejscowość Senj i jechać na południe drogą nr 8 - widoki nie do opisania. Jeżeli już ktoś w Chorwacji był to widoki nie będą dla niego aż tak niesamowite ;))

Jeśli na wybrzeżu znajdziecie się w sobotę rano to problemów ze znalezieniem noclegu nie będzie - jest to dzień zmiany turnusów. Minusem jest niska negocjowalność cen. W tygodniu, pn, wt z noclegami może być już trudniej ale za to można coś się potargować. Ciekawostka - nie wiem jak jest poniżej Primosten ale do tego odcinka (od Zadaru) apartmani nie stoją (lub jeśli tak to bardzo rzadko) bezpośrednio przy drodze nr 8, którą zapewne będziecie się poruszać. Jak widzicie drogowskaz na miasteczko to trzeba wjeżdżać - tam stoją. Między Zadarem, a Primosten normalna cena za przyzwoite lokum 2+2 mieści się w granicach 50 euro. Wiadomo, nie jest to pierwsza linia brzegowa ale za to w cenie często będzie i klima i WiFi (my tak mieliśmy).

Żywienie.
Przed wyjazdem w miarę możliwości prześledziłem ceny w chorwackich sklepach i niestety trzeba przyznać, że jest drożej niż u nas. Pierś z kuraka potrafi kosztować nawet 50zl/kg, jajka dwa razy droższe niż u nas, woda mineralna, gazowana w Lidlu - ponad 2 zł. To spowodowało, że zaopatrzyliśmy się w żarcie z polskiego marketu. Zabraliśmy filety z kuraków, mięcho mielone (lodówka w aucie obowiązkowa!), jajka, wody mineralne (z Biedro - kosztują dosłownie grosze), gotowce w postaci pulpetów, bigosów, fasolek, itp. To samo z artykułami na śniadanie i kolacje. To była spora oszczędność - jeśli ma się miejsce w aucie to brać żarcia ile wlezie ;) Ale też z głową, żeby się nie zepsuło.

Na temat miejsc pobytu nie będę się wiele rozpisywał. Jedni preferują małe miasteczka, jedni masówy. My byliśmy i w takim i w takim. Zdecydowanie bardziej pasowało nam mniejsze.

Jeśli ktoś ma jakieś pytania to nawijajcie - przez kilka dni jeszcze będę tutaj zaglądał. A tak to pewnie dopiero za rok ;)

Pozdrawiam!
Romano300
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romano300 » 30.07.2013 02:20

Mikkel sensowna relacja, moje odczucia z wyjazdów są identyczne.
Lidl to rzeczywiście najtańszy sklep w Chr, tańszy od Konzuma, niestety nie wszędzie mamy do nich dostęp. W Vodicach są 3 markety w tym jeden Lidl.
Woda w Konzumach jak pamiętam rozpoczyna się od 5 Kun.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 30.07.2013 06:36

Miło mi Mikkel, że skorzystałeś z mojego planu podróży. Potwierdzam średni koszt pobytu w Chorwacji przy pobycie 14 dniowym bez zbytnich wyskoków urlopowych. Na rodzinę 4 osobową trzeba liczyć jakieś 5,5 do 6,5 tys. zł.
joanna młodzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joanna młodzik » 30.07.2013 06:58

W zeszłym roku koszt wyjazdu wyniósł mnie ok.7000zł - Koszalin - Istria ,dwie osoby dorosłe i dwoje dzieci , duuuużo zwiedzania , w tym jedniodniowy wypad do Wenecji samochodem , mieszkaliśmy na dwóch luksusowych campach - Lanterna i Park Umag - mobile home (opłacone na pół z teściami ) - rewelacja :lol:Jedzenie w dużej mierze z Polski , reszta na miejscu , trzy razy , a może i cztery obiadek w knajpie . Nie szaleliśmy , ale też nie skąpiliśmy nadto (wyjazd z dziećmi) :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 147
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone