Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Małgorzata69
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Małgorzata69 » 10.03.2013 19:13

jakubah napisał(a):Krk-Baśka w ciemno raczej nie w mojej ocenie za dużo negatywnych odczuć drogo,dużo ludzi,kantują jak się da i jak już nigdzie,grzeczność pozostawia wiele do życzenia,o pozytywach może ktoś inny też je mam.

Raz tylko na 7 dni pobytu zdarzyło mi sie że chciano mnie oszukać na wadze w KONZUMIE w Baśce.Kupowałam arbuza i pracownik ważąc dociskał arbuza do wagi. Na szczęście mąż był czujny i ponownie sam zważył i...jednak ważył mniej:) Można było kupić dwa arbuzy:)
Małgorzata69
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Małgorzata69 » 10.03.2013 19:21

Dianka_h napisał(a):Witam. Temat przeczytałam w ponad 50% (jest tego ogromna ilość :) ) jeśli ktoś już o to pytał to przepraszam za dublowanie. :) Do Chorwacji będziemy (mąż, ja i dziecko - 3 latka) jechać w tym roku pierwszy raz. Termin - któryś tam wrzesień (raczej pierwsza połowa), miejsce - Riwiera Makarska ( myślałam najpierw o Baska Voda, później Marusic - ale tam nie ma lekarza, teraz stawiam na Tucepi ale do września jeszcze dużo czasu ;) ). Z racji, ze nie mogę do końca określić dnia wyjazdu decydujemy się na wyjazd w ciemno. I mam parę pytań - może trochę głupich i dla większości oczywistych ale z dzieckiem wyjeżdżamy pierwszy raz i paru rzeczy nie wiem.
1. Interesuje nas pokój 2+1 - czy należy się pytać o 3os. pokoje/apartamenty, czy wystarczy 2os. a łóżko dla dziecka jest dostawiane?
2.Czy miejsce spania dla dziecka (łóżeczko turystyczne) muszę sama sobie przywieźć czy z reguły ludzie wynajmujący pokoje mają jakieś łóżka, które można dostawić i jak to się odbija na cenie ( czy taka dostawka mocno wpływa na podniesienie ceny za pokój/apartament? Czy jest wtedy różnica między pokojem 3 os. a 2os. z dostawką).
3. Nigdy nie negocjowałam cen ale po przeczytaniu tego tematu polecacie to robić bo idzie nieźle obniżyć cenę - szczególnie poza sezonem. Doczytałam się, że dobrze dodawać słówka po chorwacku itd. Ale czy przy negocjacjach lepiej od razu podać cenę za jaką jest się w stanie wynająć dany pokój czy lepiej trochę zaniżyć, żeby "spotkać się" gdzieś po środku?
Zakładając taką sytuację: spodobał mi się pierwszy pokój i cena (po małej negocjacji) też w miarę może być, chciałabym obejrzeć co inni maja do zaoferowania. Podziękuje, pójdę pooglądać inne kwatery i stwierdzę, że jednak ta pierwsza była najlepsza ( w moim przypadku jest tak niemal w 90% ;) ) czy wracając dalej cena obowiązuje ta wynegocjowana, czy od nowa trzeba się starać - a może w takim przypadku gospodarz stwierdzi, że skoro do niego przyszłam to znaczy, ze nie ma nic lepszego i tym razem nie zejdzie z ceny? - wiem, że co człowiek to inna sytuacja, ale może są jakieś "niepisane reguły" o których warto wiedzieć, by nieświadomie nie urazić gospodarza i jak już nam się spodoba pokój to brać bo już nie warto później wracać?
Wiem, że pytania mogą być dla większości śmieszne, ale jak to mówią "co kraj to obyczaj" a nie chciałabym w pierwszym dniu złamać panujące w Chorwacji dobre zwyczaje :) i chyba lepiej się tu dowiedzieć niż później plamę dać :D byłabym wdzięczna za odpowiedź :)

Negocjacja juz raz przeprowadzona w moim przypadku pozostała. Szukaliśmy kwatery w ciemno w Baśce i pierwszej jaka nam sie nadarzyła negocjowaliśmy. Potem pozwiedzaliśmy jeszcze kilka, trafiliśmy nawet do Promajnej ale nic ciekawego sie nie trafiało. Wszystko bliżej plaży albo pozajmowane albo zbyt drogie. Wróciliśmy do pierwszej i nie było problemu z powtórną negocjacją.
Bocian
zbanowany
Re: początek turnusu w środku tygodnia

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.03.2013 20:03

bazyl67 napisał(a):wiec polecam środkową dalmację od zadaru do splitu zjechac za zadarem na starą jadrankę i na pewno przed wjazdem do byle jakiej miejscowości będą stali z tabliczkami apartmani i wybór należy do was

Raczej Dalmację Północną...
Vjetar
Legenda
Re: początek turnusu w środku tygodnia

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.03.2013 20:20

tomekczorny napisał(a):Witam Was,

Witam.

Tu jest odpowiednie miejsce na Twoje zapytanie.

Pozdrawiam

:papa:
adamr20
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamr20 » 11.03.2013 12:22

A mam takie pytanie o Baska Voda. Ci co stoją przed miejscowością i oferują apartamenty, pokoje itd to co mówią? co się w nich znajduje i za ile jaka odległość itd ?? Potem jedziemy do niego czy jak to się odbywa?? Jeśli mi się nie spodoba to się nie wkurzają że np ściągnąłem go na darmo jak nie wybiorę lokum??
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 11.03.2013 16:59

adamr20 napisał(a):A mam takie pytanie o Baska Voda. Ci co stoją przed miejscowością i oferują apartamenty, pokoje itd to co mówią? co się w nich znajduje i za ile jaka odległość itd ?? Potem jedziemy do niego czy jak to się odbywa?? Jeśli mi się nie spodoba to się nie wkurzają że np ściągnąłem go na darmo jak nie wybiorę lokum??

Nie ma takiej opcji ,żeby się od razu wkurzali .No chyba że będziesz gościa opie... ł :lol:
Mówisz że się zastanowisz i idziesz dalej szukać :D
A ty nie patrz na tych , co będą tylko stali .
Patrzysz gdzie ci się podoba miejsce i walisz w dzwi i pytasz się o lokum ,lub w piekarni , sklepie ,konobie ,straganie itp :lol:
Tam jak gość nie ma u siebie lokum to dzwoni do kolegi ,znajomej itd :D
Ostatnio edytowano 11.03.2013 17:21 przez mervik, łącznie edytowano 1 raz
zgredzik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zgredzik » 11.03.2013 17:14

Potwierdzam, w minionym roku w piekarni w Okrugu zapytałem fajną, młodą dziewczynę o kwatery. Wyskoczyła ze sklepu, zawołała: Marco!!! Przybiegł chłopak, zapytał, jakie chcemy lokum i oprowadził nas po kilku. Wybraliśmy w 30-45min. Powodzenia.

PozdRawiam..........
adamr20
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamr20 » 11.03.2013 20:33

A co to jest "konobie"?
szary779
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) szary779 » 11.03.2013 21:12

Konoba-tawerna ,pub ,restauracja w Dalmacji.
trakul
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) trakul » 18.03.2013 20:05

Witam,
planujemy wyjazd koniec lipca 2013 i chciałbym jechać w "ciemno"

2 rodziny + 4 dzieci (jedno w wieku 5 lat, 3 w wieku 12-13)

Czy możecie przesłać jakieś propozycje na maila: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Z góry dzięki

Zaznaczam, że jedziemy pierwszy raz
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 18.03.2013 20:42

trakul napisał(a):Witam,

Czy możecie przesłać jakieś propozycje na maila: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Z góry dzięki

....tylko gdzie chcecie jechać ,bo Chorwacja długa :D co to znaczy jakieś propozycje :?:
....dotyczące czego :?:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 18.03.2013 20:49

mervik napisał(a):
pawelh napisał(a):
PavveL napisał(a):Czy zdarzyło się komuś nie znaleźć noclegu w Dalamacji, w sierpniu? Nocował ktoś w samochodzie?
Nie w Dalmacji,ale od wyspy Krk do Cesaricy miałem w ubiegłym roku ze znalezieniem apartamentu problem,spotkałem nieliczne oferty,które mi nie odpowiadały z powodu lokalizacji jak i ceny.Podstawa to się nie nastawiać na konkretne miejsce jak nie tu to dalej :D

Niestety jak sie chce mieć dobry apartament bilisko wody w sezonie ,to trzeba sobie wcześniej zarezerwować .
Ja rezerwowałem w wrześniu po cenach miejszych np;40EU zamiast teraz po 55EU :D za ten sam apartament ,więc wyjazd w ciemno ,ma swoje dobre i złe wady :wink:
W Cesaricy płaciłem 45€ a po tygodniu pojechaliśmy do m.Rażanj gdzie płaciłem 40€ a były to nowiutkie apartamenty no i na odjezdne gospodarze dali po butelce.Więc pozostanę przy wyjazdach w ciemno bo to część przygody :wink:
trakul
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) trakul » 19.03.2013 18:56

mervik napisał(a):
trakul napisał(a):Witam,

Z góry dzięki

....tylko gdzie chcecie jechać ,bo Chorwacja długa :D co to znaczy jakieś propozycje :?:
....dotyczące czego :?:

nie wiem, tak na pierwszy raz aby było dobrze
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 19.03.2013 19:06

trakul napisał(a):nie wiem, tak na pierwszy raz aby było dobrze

Ale mnie rozbawiłeś . :lol:
Jest to sezon więc łatwo nie będzie .
Piszesz że nie wiesz gdzie chcesz jechać ,ja tym bardziej :lol:
Wiesz co wejdz w inte... wpisz Chorwacja zdjęcia lub atrakcje i będziesz wstępnie wiedział gdzie chcesz jechać :lol:
numenius
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) numenius » 21.03.2013 21:44

Witam, napiszę ku przestrodze. Wcześniej byłem 2 razy w Cro (Marusici i Sevid) w 2009 i 2010r. (rezerwowałem prywatnie przez internet). Przed miejscowościami zawsze widziałem osoby oferujące "apartmani", zatem trzeci raz w 2011r. postanowiliśmy pojechać "w ciemno". Bus, 2 rodziny (łącznie 6 osób w tym 2 dzieci). Z autostrady na "Jadrankę" zjechałem pomiędzy Omiszem, a Makarską (ciekawy przejazd przez góry). Pojechaliśmy w lewo, w stronę Makarskiej, ale szukałem raczej mniejszej miejscowości. Nie chcę tu wymieniać miejscowości, w których szukałem (praktycznie wszystkie, aż do Ploce. Z autostrady zjechałem ok. 9:00. Szukaliśmy około 8-9 godzin w rosnącej temperaturze (o 11:30 było już 30 stopni - lipiec). Szukanie to wyzwanie, bo jak większość z Was wie, nie jest to płaski teren (bieganie z dołu do góry). Jakby nie klima w busie, to nie wiem, nie wiem... Liczyłem się już z tym, że pierwsza noc spędzimy w busie. Oczywiście, miałem jakieś kryteria (blisko morza, do 15E/os,, AC, parking, balkon-taras). Po kilku miejscowościach kryteria weryfikuję, ale i to nie pomaga. Osoby oferujące noclegi, widząc coraz późniejszą godzinę raz (być może) desperację na twarzach, trzymają dość wysoka cenę. Przypomnę, że był to rok 2011, w którym sporo osób zamiast Grecji i Egiptu (z wiadomych wtedy przyczyn) wybrało Cro. Nie przewidziałem tego. Ostatecznie wylądowałem w Marisici (wracaliśmy w stronę Splitu). Osoba u której mieszkaliśmy 2 lata wcześniej nie miała wolnych miejsc, podzwoniła do znajomych, ale też nic. Trafiłem do jedynej miejscowej restauracji zapytać o info., na temat noclegów u jakichś ich znajomych (2 lata temu nie mieli na miejscu). Okazało się, że właśnie od tego roku otwierają usługi noclegowe. Szybkie oględziny i trud dnia został wynagrodzony. Zamieszkaliśmy nad restauracją. Polecam, pod warunkiem, że "apartmani" będą z balkonami od strony morza, a nie "Jadranki", my tak mieliśmy. Na posiłki w restauracji (bardzo dobre) oczywiście była zniżka. To biznes rodzinny (mili ludzie). Wracając do tematu, wyleczyłem się od tego czasu z wyjazdów "w ciemno" chyba na zawsze. Tym, co planują taki wyjazd (nie odradzam, każdy decyduje sam) proponuję wziąć pod uwagę, że teoretycznie może się trafić taki scenariusz jak mój. Dlatego w tym roku już mam rezerwację w Poljicy (k.Mariny).
Służę ewentualnymi informacjami na temat Marusici i Sevidu. Pozdro z Wro.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 94
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone