Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 11.02.2013 17:16

pumako napisał(a):cena ta jest w sezonie bo poczatek lipca niestety na forum nie znalazlem opini na ten temat
w ofercie jest pokoj z lozkiem malzenskim kanapa aneksem kuchennym i lazienka
o klimatyzacji nie wspomniano
baska voda i promajna sa tansze od breli??

Baśka Voda przy morzu będzie droższa :wink:
jakubah
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakubah » 11.02.2013 18:35

Krk-Baśka w ciemno raczej nie w mojej ocenie za dużo negatywnych odczuć drogo,dużo ludzi,kantują jak się da i jak już nigdzie,grzeczność pozostawia wiele do życzenia,o pozytywach może ktoś inny też je mam.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 11.02.2013 22:52

pumako napisał(a):powiedzcie jakie maga byc roznice w cenie apartamentow wynajmowanych w ciemno a rezerwowanych wczesniej

Z doświadczenia powiem, że ten sam apartament na miejscu (w ciemno) może być nawet ok. 30% tańszy niż rezerwowany w sieci.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.02.2013 22:58

Raul73 napisał(a):
Z doświadczenia powiem, że ten sam apartament na miejscu (w ciemno) może być nawet ok. 30% tańszy niż rezerwowany w sieci.

Zgadzam się z tym bo sam już tego nawet doświadczyłem...
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 11.02.2013 23:01

alessandro1977 napisał(a):
Raul73 napisał(a):

Zgadzam się z tym bo sam już tego nawet doświadczyłem...

W sezonie :?: 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.02.2013 23:05

mervik napisał(a): w sezonie 8O

Tak - w sezonie...przykład - Grebastica w 2010 r. ...po moim zapytaniu mailowym 55 E za dwójkę...ani myślał aby zejść z ceny...kiedy przyjechałem do niego w ciemno, cena stanęła na 40 E ( sierpień ) :D
Oczywiście, nie przyznawałem się, że do niego pisałem... :mrgreen:
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 11.02.2013 23:16

No właśnie - to są 2 główne zalety jazdy "w ciemno":

1. widzisz na własne oczy, co bierzesz (w necie to nawet ze stodoły można Burj al Arab zrobić)
2. możesz się targować (w necie raczej niepraktykowane)
Antoni Jan SEREWKO
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Antoni Jan SEREWKO » 12.02.2013 07:17

Wyjazd w ciemno budzi "grozę" tylko pierwszy raz, później jest to bułka z masłem. Wystarczy podczas pierwszego pobytu zrobić kilka wycieczek wzdłuż wybrzeża i normalnie pogadać z miejscowymi. Język prosty (słowiański) wystarczy, że mówisz powoli, gdy usłyszysz "polako" to nie znaczy, ze rozpoznano twoją narodowość, proszą byś mówił wolniej właśnie powoli. Staraj się w czasie rozmowy używać słów chorwackich, gospodarzy wprawi to w dobry nastrój a tobie ułatwi negocjacje.
Skooter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Skooter » 12.02.2013 14:32

Raul73 napisał(a):No właśnie - to są 2 główne zalety jazdy "w ciemno":

1. widzisz na własne oczy, co bierzesz (w necie to nawet ze stodoły można Burj al Arab zrobić)
2. możesz się targować (w necie raczej niepraktykowane)

Potwierdzam powtornie . Nadmienie , ze pierwszym razem lokum w HR szukalem - pojechalem w ciemno ! Trzeba tylko uwierzyc w posty na forum , a przede wszystkim w siebie !
pumako
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pumako » 12.02.2013 15:41

Raul73 napisał(a): a przede wszystkim w siebie !

no wlasnie i tu tej wiary nam brakuje bo nie znamy zadnego obcego jezyka :oops: i troche sie obawiamy
dlatego chyba jednak zostanie na 1 raz rezerwacja i jazda na gotowe :wink:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 13.02.2013 17:47

pumako napisał(a):
Raul73 napisał(a): a przede wszystkim w siebie !

no wlasnie i tu tej wiary nam brakuje bo nie znamy zadnego obcego jezyka :oops: i troche sie obawiamy
dlatego chyba jednak zostanie na 1 raz rezerwacja i jazda na gotowe :wink:

jak byliśmy w tamtym roku pierwszy raz ,też rezerwowałem , następnym razem też będę rezerwował , zwłaszcza w sezonie , I nie to że nie mam wiary w siebie, tylko że nie lubię latać jak pies za budą .
A rezerwacje robimy u sprawdzonych, i wtenczas nie ma niemiłych niespodzianek :wink:
Romano300
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romano300 » 14.02.2013 00:31

Kij ma dwa końce. Jak coś nam nie wypali, choroba, praca albo inne sprawy za rezerwacje nam nikt ne zwróci.
Rezerwować trzeba duużo wcześniej.
Jeśli ktoś rezerwuje w sprawdzonych przez siebie kwaterach to znaczy jeździ w te same miejsca.
Ja polecam jazdę w ciemno, choć zawsze warto zrobić rozeznanie mailowo i mieć kilka miejsc docelowych bez rezerwacji. Zwykle kilka dni przed wyjazdem już nikt nie żąda rezerwacji, szukać jest trudno ale da się coś zawsze znaleźc w sieci.
Języków warto się uczyć :D ....
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 14.02.2013 06:46

Z tym szukaniem w ciemno to jest z roku na rok coraz gorzej.
Dianka_h
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dianka_h » 14.02.2013 21:33

Witam. Temat przeczytałam w ponad 50% (jest tego ogromna ilość :) ) jeśli ktoś już o to pytał to przepraszam za dublowanie. :) Do Chorwacji będziemy (mąż, ja i dziecko - 3 latka) jechać w tym roku pierwszy raz. Termin - któryś tam wrzesień (raczej pierwsza połowa), miejsce - Riwiera Makarska ( myślałam najpierw o Baska Voda, później Marusic - ale tam nie ma lekarza, teraz stawiam na Tucepi ale do września jeszcze dużo czasu ;) ). Z racji, ze nie mogę do końca określić dnia wyjazdu decydujemy się na wyjazd w ciemno. I mam parę pytań - może trochę głupich i dla większości oczywistych ale z dzieckiem wyjeżdżamy pierwszy raz i paru rzeczy nie wiem.
1. Interesuje nas pokój 2+1 - czy należy się pytać o 3os. pokoje/apartamenty, czy wystarczy 2os. a łóżko dla dziecka jest dostawiane?
2.Czy miejsce spania dla dziecka (łóżeczko turystyczne) muszę sama sobie przywieźć czy z reguły ludzie wynajmujący pokoje mają jakieś łóżka, które można dostawić i jak to się odbija na cenie ( czy taka dostawka mocno wpływa na podniesienie ceny za pokój/apartament? Czy jest wtedy różnica między pokojem 3 os. a 2os. z dostawką).
3. Nigdy nie negocjowałam cen ale po przeczytaniu tego tematu polecacie to robić bo idzie nieźle obniżyć cenę - szczególnie poza sezonem. Doczytałam się, że dobrze dodawać słówka po chorwacku itd. Ale czy przy negocjacjach lepiej od razu podać cenę za jaką jest się w stanie wynająć dany pokój czy lepiej trochę zaniżyć, żeby "spotkać się" gdzieś po środku?
Zakładając taką sytuację: spodobał mi się pierwszy pokój i cena (po małej negocjacji) też w miarę może być, chciałabym obejrzeć co inni maja do zaoferowania. Podziękuje, pójdę pooglądać inne kwatery i stwierdzę, że jednak ta pierwsza była najlepsza ( w moim przypadku jest tak niemal w 90% ;) ) czy wracając dalej cena obowiązuje ta wynegocjowana, czy od nowa trzeba się starać - a może w takim przypadku gospodarz stwierdzi, że skoro do niego przyszłam to znaczy, ze nie ma nic lepszego i tym razem nie zejdzie z ceny? - wiem, że co człowiek to inna sytuacja, ale może są jakieś "niepisane reguły" o których warto wiedzieć, by nieświadomie nie urazić gospodarza i jak już nam się spodoba pokój to brać bo już nie warto później wracać?
Wiem, że pytania mogą być dla większości śmieszne, ale jak to mówią "co kraj to obyczaj" a nie chciałabym w pierwszym dniu złamać panujące w Chorwacji dobre zwyczaje :) i chyba lepiej się tu dowiedzieć niż później plamę dać :D byłabym wdzięczna za odpowiedź :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.02.2013 21:57

Dianka_h napisał(a):1. Interesuje nas pokój 2+1 - czy należy się pytać o 3os. pokoje/apartamenty, czy wystarczy 2os. a łóżko dla dziecka jest dostawiane?

Szukajcie "dwójki"...dodatkowe, pojedyncze łóżko albo stoi albo w sypialni albo w kuchni...jak dotąd, spotkałem się z takim rozwiązaniem niemal wszędzie...
Dianka_h napisał(a):2.Czy miejsce spania dla dziecka (łóżeczko turystyczne) muszę sama sobie przywieźć

No nie żartuj...
Dianka_h napisał(a):3. nieźle obniżyć cenę - szczególnie poza sezonem

Dokładnie tak jest - poza sezonem rezerwacja już w ogóle mija się z celem...
Dianka_h napisał(a):Zakładając taką sytuację: spodobał mi się pierwszy pokój i cena (po małej negocjacji) też w miarę może być, chciałabym obejrzeć co inni maja do zaoferowania. Podziękuje, pójdę pooglądać inne kwatery i stwierdzę, że jednak ta pierwsza była najlepsza ( w moim przypadku jest tak niemal w 90% ;) ) czy wracając dalej cena obowiązuje ta wynegocjowana

Zawsze trzeba zobaczyć co inni mają do zaoferowania...ja akurat nie poprzestaję na pierwszym lepszym i idę dalej...często było tak, że wracałem do pierwszego miejsca bo okazało się najprzyjemniejsze i obowiązywała ta sama cena...
Czasami poza sezonem - mówiąc, że idziesz dalej - gospodarz sam zaproponuje jeszcze dalsze obniżenie ceny :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe? - strona 90
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone