kameh1 napisał(a):Witam wszystkich, 17 sierpnia wybieram się z 2 przyjaciół w okolice Umag oraz Rovinj. Nie posiadamy żadnej rezerwacji i nie wiem czy jechać gdyż to nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji. Podpowiedzcie czy w tym okresie jest szansa znaleźć jakiś nocleg w w podanych prze-zemnie okolicach. Chcieliśmy po prostu zwiedzić sporą cześć półwyspu, jedna noc tu druga dalej Może moglibyście polecić jakąś małą miejscowości na wybrzeżu tego półwyspu. Będę wdzięczny za wszelkie porady
Hej,
Z noclegiem nie powinno być problemu. Byłem w Fazana/Valbandon od czwartku 19.07 i bez kłopotów-są tabliczki, "zaczepiają" właściciele a w ostateczności agencje turystyczne-zawsze ktoś pomoże.
Co do samej Istrii to rzecz gustu-mnie się tam podoba. Byłem w Umag ale to 12 lat temu i zdecydowanie ładniejsze jest Rovinj, więcej się tam dzieje.
W tym roku tam nie zalądałem ale myślę że wiele się nie zmieniło
Generalnie zachodnia Istria jest bardziej "płaska"niż wschodnia.
Mim zdaniem warto zobaczyć/pobyć trochę w Poreč,
Fažana, Vodnjan, Pula, Labin. Wybrać się na "safari" na Kamenjak (choć jeśji jedziecie np. nowym autem to zastanówcie się na wypożyczeniem;-) a swój zostawcie na parkingu).
Wracajcie wschodnim wybrzeżem zatrzymując się tu i tam, jest na co popatrzeć.
Dużo szczegółów o Istrii masz tu na forum, ale jeśli masz jakieś pytania-wal póki mam świeżo w pamięci