Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd, proszę o sugestie.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rafgot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgot » 14.04.2010 10:39

Witam serdecznie Wszystkich.

Po raz drugi wybieramy się na Chorwację. Dwa lata temu mieliśmy okazję zwiedzić całą Wyspę Krk oraz przepiękne Jeziora Plitvickie.
W tym roku padł kierunek Ciovo. Wyjazd we wrześniu, plany już od dzisiaj. Planujemy bardzo dokładnie i skrzętnie. Nie chcemy "zaniedbać" ani godziny na wyjeździe. Wybieramy się, jak poprzednio, z labradorem więc będzie wesoło;)
Nie należymy do grona osób leżących na plaży i balujących całą noc, zwiedzamy intensywnie, wszędzie włazimy, wciskamy sie i wszystko chcemy zobaczyć. Stąd też nasze dokładne plany wyjazdowe.
I tutaj kieruję pytanie do Was, jako ekspertów chorwackich;) Chcemy zwiedzić Krka (wiele czytaliśmy o tym) oraz Sv Juraj. Każdy z Was zapewne ma jakieś ciekawostki na ten temat. Wszystko miło przyjmiemy.
Gdzie można znaleźć dokładne ceny wszelkich atrakcji Krka, czasu otwarcia, godzin wstępu. Również chodzi nam o Sv Juraj. Także, jeśli ktoś zwiedził coś niezwykłego, banalnego w Dalmacji, poczytamy Wasze wspomnienia.

Pozdrawiamy serdecznie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.04.2010 10:44

rafgot napisał(a):poczytamy Wasze wspomnienia....

W takim razie miłej lektury:
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=25746
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 14.04.2010 12:45

rafgot napisał(a):Gdzie można znaleźć dokładne ceny wszelkich atrakcji Krka, czasu otwarcia, godzin wstępu.

Na stronie www parku narodowego krka http://www.npkrka.hr/
rafgot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgot » 18.04.2010 16:34

Witam ponownie. Stronka to faktycznie skarbnica informacji na każdy temat. Szkoda, że mapek dokładniusich nie można znaleźć.
Pytanie mam do Was odnośnie Krka. Czy na teren można wejść z psiakiem? Pytam, gdyż nie chcę mieć niespodzianki. W Austrii Lodowiec w Kaprun, wyjazdy kolejkami linowymi, wszelkie szlaki i parki krajobrazowe zwiedziliśmy z naszym czworonogiem. Na stronie Krka nie odpisują na mój mail wysłany w zeszłym tygodniu.

Pozdrowienia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.04.2010 16:44

rafgot napisał(a):Na stronie Krka nie odpisują na mój mail wysłany w zeszłym tygodniu....

To kliknij na link, który Ci podała CinnamonGirl i dalej :arrow: for visitors :arrow: park rules i zobaczysz co o pieskach piszą :wink:
rafgot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgot » 18.04.2010 19:24

Nie doczytałem;) Uffff można ale na smyczy;) Fajno, ucieszyła mnie ta wiadomość bardzo;)

Pozdrowienia.
rafgot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgot » 18.04.2010 19:43

Lokalitet Burnum - przeczytałem w czyimś poście, że to jedna z ciekawostek Krka. Nic jednak w języku polskim nie mogę znaleźć o tym w sieci. Czy ktoś może się podzielić informacjami?

Pozdrawiam wieczornie.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.04.2010 19:51

rafgot napisał(a):Lokalitet Burnum - przeczytałem w czyimś poście, że to jedna z ciekawostek Krka. Nic jednak w języku polskim nie mogę znaleźć o tym w sieci. Czy ktoś może się podzielić informacjami?

Pozdrawiam wieczornie.

Na stronie parku masz przecież wersję eng....
rafgot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgot » 25.04.2010 17:26

Serdecznie Was!!

Mamy już wszelkie informacje o Sv Jure i jeziorach w Imotski. Zebrałem już wiele ciekawostek na temat Krka. Już nie możemy się doczekać wszystkiego ale szukamy dalej, szperamy o najciekawszych niekoniecznie turystycznie znanych atrakcjach.
Troszkę z innej beczki, ale wciąż odnośnie naszego wyjazdu. Będziemy musieli zatrzymać się na Krka prawdopodobnie na jedną lub dwie noce. Skąd znaleźć informacje o noclegu? Wszędzie jedynie "kwatery, zapraszamy itd", a nas interesują tylko maksymalnie dwie noce w towarzystwie psa (to też ważne, bo nie wszędzie można).

Z pozdrowieniami dla Was.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.04.2010 17:35

Wpisz w net hasło "smjestaj" (lub apartmani)+ nazwa miejscowości w okolicy, która Cię interesuje (np. Skradin).. smještaj znaczy zakwaterowanie. Co do psa powinna być info na stronie czy pupile mile widziane, czy też nie (pupile - hr kućni ljubimci)
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 25.04.2010 17:52 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
rafgot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgot » 25.04.2010 17:41

Fajnie, fajnie, dziękuję ślicznie za pomoc i informację;)
Dowiedziałem się już, że do Parku z pieskami jak najbardziej można;)
Czyli podobna sytuacja będzie odnośnie Osijeku. Do Osijeku wybieramy się po urlopie na dwudniową międzynarodową wystawę psów.

Z pozdrowieniami!!!!!
rafgot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgot » 05.05.2010 15:15

Witam po przerwie majówkowo - bałtykowej;)

Jeszcze jedno jedno pytanie na temat SV. Jure, gdyż pozostałe już wszystko chyba doczytałem i opracowałem;) Z wiadomości wywnioskowałem, że wjazd jest płatny. Skoro płatny, więc musi być jakiś punkt lub bramki wjazdowe. Musi też być jakiś koszt. Czy ktoś z Was wie w jakich godzinach można się dostać na Sv. Jure? Właściwie chodzi mi o najwcześniejszą godzinę wjazdu.

Z pozdrowieniami dla Wszystkich.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.05.2010 15:25

rafgot napisał(a):Witam po przerwie majówkowo - bałtykowej;)

Jeszcze jedno jedno pytanie na temat SV. Jure, gdyż pozostałe już wszystko chyba doczytałem i opracowałem;) Z wiadomości wywnioskowałem, że wjazd jest płatny. Skoro płatny, więc musi być jakiś punkt lub bramki wjazdowe. Musi też być jakiś koszt. Czy ktoś z Was wie w jakich godzinach można się dostać na Sv. Jure? Właściwie chodzi mi o najwcześniejszą godzinę wjazdu.

Z pozdrowieniami dla Wszystkich.

Na tablicy nic nie ma od której więc znając śródziemnomorski charakter będzie otwarte jak pan wstanie.... :wink: :lol:
forum/viewtopic.php?p=471667#471667
rafgot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgot » 06.05.2010 09:33

Fajnie, super, że istnieje takie forum, na którym są zorientowani ludzie i chętni pomocy;)
Faktycznie dobrze rano wybrać się na SV. Jure choćby ze względu na ruch. Podobnie na austriackim Grossglocknerstrasse. Im wcześniej tym lepiej. Co prawda troszkę obawiam się mijanek swoim szerokim samochodem, ale jakoś będzie;)
Wybieramy się na Ciovo i traktujemy tą wyspę jako miejsce wypadowe i kilkudniowo plażowe. Mamy w planie zwiedzenie wszystkiego wokoło, tego, co najciekawsze i najbardziej oryginalne, a nie okrzyczane atrakcją. Sv. Jure, Imotski z jeziorami, Park Krka, Trogir - to mamy opracowane jak na maturę. Co godnego jeszcze Waszym zdaniem polecenia? Coś w niekoniecznie dalekiej odległości. Może pasmo Mosoru?
Odnośnie Trogiru mam zapytanie. Będąc ostatnio na wyspie Krk spędziliśmy jeden dzień na wycieczce stateczkiem Tajana. Była to podróż po kilku wyspach (dawne jugosłowiańskie więzienia), oglądanie delfinków, złota plaża z kąpielami i jeszcze kilka atrakcji. Interesuje nas taka wycieczka lub coś podobnego. Niekoniecznie rejs połączony z łowieniem ryb, nastawieni jesteśmy raczej na zwiedzanie. Czy z Torgiru lub bliskiego miejsca coś takiego jest organizowane? Wszelkie sugestie i informacje (koszt, cel, ciekawostki) mile widziane.

Z pozdrowieniami dla Cromaniaków!
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 06.05.2010 09:53

Cóż Goli otok jest tylko jeden.. Ale może wybierzecie się na Biševo (Modra špilja). Przy okazji zobaczycie pewnie uroczą Komižę. Co do Mosoru...nie zwróciłam uwagi, kiedy tu będzie, ale jeśli w miesiącach letnich, to Mosor zdecydowanie odradzam. Zbyt gorąco.
tu masz stronę poświęconą pasmu z opisem tras (klikaj na podświetlone nazwy szczytów- pod nimi kryje się opis trasy). tu skromny opis w j.ang.
Przynam, że trochę rozbawiło mnie, że na "Waszej liście" miejsc niekomercyjnych znalazł się N.P.Krka... , ale nie ważne.
Z Čiovo blisko macie do Salony, zobaczcie Klis; może Mostar, Počitelj i źródła Buny - Blagaj (BiH), może i rafting po Cetinie...; obowiązkowo Zadar,Nin,Šibenik, Split.. i jak to wszystko uda się zobaczyć to już sukces....
Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone