Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd, proszę o sugestie.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rafgot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgot » 06.05.2010 10:22

Super sugestie. Zaraz po pracy wieczorkiem zamieniam się w surfera w sieci i czytam o wszelkich miejscowościach, które zostały przez Ciebie wymienione.
Pytasz dlaczego komercyjne Krka znalazło się na liście niekomercyjnych miejsc;) Otóż jakiś czas temu byliśmy na Plitvicach - zwyczajnie nam się spodobało, a szczególnie urocze fotografie jezior i wodospadów. Przy okazji zaliczyć właśnie chcemy Krka. Ot, cały powód;)

Dzięki raz jeszcze za informacje, będzie więcej pytań.

Pozdrawiamy!!
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 06.05.2010 11:39

Jak pisała Katarzyna - i tak macie duzo do zwiedzania w okolicy Ciovo. O ile nie zniechęcą Was korki na moście przed starówką Trogiru to zamiast Krka lepiej pojechać nad wodospady Kravica (Bosnia) moze Mostar, po drodze Pocitelj, Radomlija - zawsze to trochę egzotyki
ttp://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=10592
rafgot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgot » 06.05.2010 21:18

Kir, dziękuję za sugestie. Fakt, korki nas troszkę przerażają, gdyż o nich także czytałem. Ale cóż... jakoś przeżyjemy;)
Odnosnie Krka - tam zamierzamy zatrzymać się w drodze na Ciovo. W Okrug Donji mamy opłacony nocleg. Wcześniej zaliczamy mój kochany Budapeszt na kilka dni, następnie Krka, Ciovo i w powrotnej drodze dwudniową wystawę w Osijeku.
Dzisiejsza praca zmęczyła po tygodniowym urlopie więc jutro zaraz z ranka, po leśnym spacerze z psiakiem, zaczynam lekturę Waszych propozycji do zwiedzania;)
Raz jeszcze wielkie podziękowania i pozdrowienia.

PS

Coś więcej odnośnie korków do Trogiru?
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 06.05.2010 21:48

rafgot napisał(a):Serdecznie Was!!

Mamy już wszelkie informacje o Sv Jure i jeziorach w Imotski. Zebrałem już wiele ciekawostek na temat Krka. Już nie możemy się doczekać wszystkiego ale szukamy dalej, szperamy o najciekawszych niekoniecznie turystycznie znanych atrakcjach.
Troszkę z innej beczki, ale wciąż odnośnie naszego wyjazdu. Będziemy musieli zatrzymać się na Krka prawdopodobnie na jedną lub dwie noce. Skąd znaleźć informacje o noclegu? Wszędzie jedynie "kwatery, zapraszamy itd", a nas interesują tylko maksymalnie dwie noce w towarzystwie psa (to też ważne, bo nie wszędzie można).

Z pozdrowieniami dla Was.

Odnośnie Krki, to do 1 czerwca obiecuję dopisać ciąg dalszy moich ubiegłorocznych przygód w tym rejonie- z kanionem włącznie i... miejscem, gdzie każdy z psiakiem włącznie może się kąpać BEZ TŁUMÓW- ale nie pod wodospadami Skradinski Buk.
Wątek w relacjach ("Intensywny finał długiej drogi.... ").

Prawdę mówiąc- za bardzo bym się nie napalał na te dolne wodospady- sa fajne, ale mnie jakoś na płacz nie zbiera z powodu, że ich z bliska nie widziałem- w takim miejscu można raczej dostać klaustrofobii z przeładowania tłumami niż ekstazy wynikającej ze swobodnego obcowania z przyrodą...
Jak dla mnie o wiele ciekawsze rzeczy są tam w górnym biegu.
Tak samo jak na Cetinie zresztą (Wodospady Zadvarje zamiast dolnej części rzeki).

A te fotografie na folderach i na www to raczej rzadko pokazują te tłumy. :twisted: :wink:
Paradoksalnie- mają one zachęcać kolejnych ludzi do przyjazdu, czyli.... do powiększenia tłumu jeszcze bardziej... :lol:
Pozdr.
rafgot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgot » 07.05.2010 07:14

Witajcie!

Fatamorgana, trzymamy za słowo odnośnie dalszej relacji;)A szczególnie na temat miejsc kąpieli z czworonogami (jakieś mapki i instrukcje). Nasz psiak uwielbia wodę w każdym wcieleniu;) A jaki to kanion, o którym wspomniałeś? Z wielką chęcią zobaczę.
Fakt tłumów i klaustrofobii jest nieunikniony. Takie polskie Krupówki w Sylwestra lub zapora na Solinie w weekend letni. Podobnie jak na Plitvice, planujemy wejść skoro świt, zaraz po otwarciu kas. Jeszcze chłodno, mgiełka na wodzie, mało ludzi i można więcej zobaczyć. W powrotnej drodze można podziwiać niejednokrotnie szpileczki na damskich stopach lub inne ciekawe "typowe" ubiory turystyczne. Jak już wspomniałem, oprócz komercyjnego Krka chcemy zwiedzić coś naprawdę odbiegającego od standardów turystycznych. Małe śliczne miejscowości, urokliwe osady ze starą zabudową. Właśnie tego szukamy w sieci i na Waszym forum. Do najmilej u nas widziane.
Skoro przebywałeś w tamtych okolicach, może znasz już jakieś zaprzyjaźnione miejsce do noclegów? Z psiakiem oczywiście.

Pozdrawiam i zagłębiam się w lekturę Waszych propozycji.
rafgot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgot » 07.05.2010 09:44

Ponownie witam.

Zaproponowaliście super! Nin - czytałem i oglądałem w sieci - zapowiada się bardzo ciekawie. Również Zadar.
Mam pytanie. Czy ktoś jest w posiadaniu map zabytków i atrakcji w Zadarze i w Splicie?

Pozdrawiam.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 07.05.2010 10:11

Podstawa to strony miejscowych TZ (wspólnoty turystyczne - informacje turystyczne). Wrzucaj to hasło w net wraz z nazwa miejscowosci, która Cię interesuje ... i tam uzyskasz wszystkie podstawowe info...(ogólna, podstawowa zasada)

TZ Split
TZ Zadar
TZ Nin
TZ Trogir
TZ Šibenik
.... itd.... (idź tym tropem)

BiH
TZ hercegovačno- neretvanskog kantona
TZ Hercegovina
TZ BiH
Pozdrawiam
karina9
Autostopowicz
proszę o rade

Nieprzeczytany postnapisał(a) karina9 » 07.05.2010 12:17

czesc! juz długi czas sledzę forum bo razem z mężem mamy zamiar pierwszy raz pojechać do Chorwacji w te wakacje. Niestety mamy niepewną sytuację z urlopem dlatego postanowiliśmy pojechać "na dziko". Proszę Was bardzo o poradę, czy w połowie lipca znajdzie się jeszcze apartament dla dwóch osób gdzies na południu Dalmacji?nie mamy wielkich wymagań, w końcu to nasz pierwszy urlop. No i proszęo porade gdzie najlepiej pojechać, jestesmy młodym małżeństwem, mile widziana jakas miejscowość z knajpkami, może klubami...ładne widoki ( wCRO to niby norma)piękna plaża itd;-) co nie co do zwiedzenia. czytam i czytam Wasze wypowiedzi...myśle o Tucepi albo o Korculi...proszę o poradę !
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 07.05.2010 12:35

Wyjazd w ciemno- czy to możliwe?
A co do porad typu dokąd najlepiej? - Czytać, czytać i jeszcze raz czytać dział FAQ, potem dział relacji z podróży..a jak już zdecydujesz dokąd, to dopiero wtedy zabierzesz się do czytania na temat, co zobaczyć w regionie... zdecydowana większość informacji, których potrzebujesz, jest już na forum.
Pozdrawiam
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 07.05.2010 21:27

rafgot napisał(a):Witajcie!

A szczególnie na temat miejsc kąpieli z czworonogami (jakieś mapki i instrukcje). Nasz psiak uwielbia wodę w każdym wcieleniu;) A jaki to kanion, o którym wspomniałeś? Z wielką chęcią zobaczę.

Kanion rzeki Krki. Mało kto z zażywających kąpieli wie o jego istnieniu, mało kto potem wybiera się statkiem w jego gardziel.
Ja to zrobiłem... dmuchanym kajakiem i uczciwie przyznam, że była to największa przygoda moich ub.rocznych wakacji- lepsza niż rejs na Kornati! :lol: 8)

Podobnie jak na Plitvice, planujemy wejść skoro świt, zaraz po otwarciu kas. Jeszcze chłodno, mgiełka na wodzie, mało ludzi i można więcej zobaczyć.

:lol: :lol: :lol:
No to się zdziwisz... kasy są otwierane znacznie później niż skoro świt i... sam poczytasz w mojej relacji ilu chętnych oprócz Ciebie już tam będzie... :lol: :roll: (to był lipiec, 8:00 rano 8O ). Nie uprzedzajmy jednak mojej opowieści (choć szlag mnie trafia, że muszę ją pisać po raz trzeci, bo coś mi ją już dwa razy zjadło..

... oprócz komercyjnego Krka chcemy zwiedzić coś naprawdę odbiegającego od standardów turystycznych. Małe śliczne miejscowości, urokliwe osady ze starą zabudową. Właśnie tego szukamy w sieci i na Waszym forum. Do najmilej u nas widziane.
Skoro przebywałeś w tamtych okolicach, może znasz już jakieś zaprzyjaźnione miejsce do noclegów? Z psiakiem oczywiście.

No to Skradin będzie chyba fajnym miejscem, a mini plaża nad brzegiem turkusowej rzeki (piaszczysta - zajeb..a!!!) doda okazji do spędzenia tam czasu.
O noclegach nic nie powiem, bo spaliśmy tam w busie- na parkingu u wejścia do NP Krka właśnie, tak aby "być z samego rana na pierwszego"- co się jednak i tak nie udało. :lol:
NieDoWiarek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) NieDoWiarek » 11.05.2010 21:28

...
Ostatnio edytowano 13.05.2010 08:55 przez NieDoWiarek, łącznie edytowano 1 raz
rafgot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgot » 12.05.2010 05:51

Serdecznie Was ponownie.

Ładna miejscowość znalazłem w okolicach naszego przyszłego pobytu. Salin, Salona. Kompleks ruin, o których znalazłem również wątek na Forum.
Do czego zmierzam... gdybyście wybierali się tam ze zwierzętami pozwiedzać miasteczko lub okolice - droga wolna. Na moje zapytanie mailowe do władz miasta, dostałem oficjalną odpowiedź, iż psiaki mile widziane:
"Salona, old town and Solin -new town are open for animals.
Solin is Town Friend Animals".
Z Waszych sugestii zdecydowaliśmy się również na Nin oprócz Trogiru, Splitu, Krka, Zadaru, Sv. Jure).
Szperamy dalej, szukamy wciąż i czekamy na dalsze info od Was - znawców Chorwacji. Fatamorgana polecił Skradin - opracuję dzisiaj;)
karina9 zaplanuj lepiej porządnie wyjazd, szkoda stracić wiele wokoło miejsca pobytu. My wybieramy się z początkiem września, a planujemy już dzisiaj. Podobnie było dwa lata temu przy wyjeździe na wyspę Krk. Długo planowalismy i dzięki temu fantastycznie spędziliśmy urlop.

Z pozdrowieniami.
rafgot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgot » 12.05.2010 08:55

Jeszcze jedna sprawa drodzy Forumowicze.
Jak wspominam wciąż, jedziemy na Ciovo, Okrug Donji.
Czy ktoś z Was zna lub słyszał coś o kwaterze u Pani Liberata Nincević na ulicy (chyba to ulica) Ostoje V?
Jest to przybudówka domowa z tarasem i stamtąd miłe zejście wprost do wody.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.05.2010 12:23

rafgot napisał(a):[...] gdybyście wybierali się tam ze zwierzętami pozwiedzać miasteczko lub okolice - droga wolna. Na moje zapytanie mailowe do władz miasta, dostałem oficjalną odpowiedź, iż psiaki mile widziane:"Salona, old town and Solin -new town are open for animals.
Solin is Town Friend Animals".

Jasne, że tak. Teren ruin Salony jest dość rozległy a ogrodzone są tylko Manastrine - zatem niewielki ich fragment; cała reszta to teren otwarty i niewątpliwie jest to miejsce spacerów z pupilami.
Pozdrawiam
rafgot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgot » 12.05.2010 21:06

Jeszcze odnośnie Salony i wstępu z pupilami. Na forum widziałem zdjęcie ze wstępu do ruin. Jest tam wyraźny znak, że psiaków wprowadzać nie wolno. Pisałem do Gradu Salona, do siedziby. W odpowiedzi dostałem miły e-mail, a w nim napisane, że (szkoda, że w Polsce tak nie ma) wstęp zakazany jedynie psom agresywnym. Trzeba podejść do pana, który pilnuje i powiedzieć, że zwierzę jest miłe. Ot cała filozofia;)
Zakończę już ten temat, gdyż o Chorwacji tutaj a nie o zwierzętach.

Kolorowych snów dla wszystkich Was.

Jutro kolejne pytania. Chciałbym też przedstawić plan swojej trasy i wysłuchać Waszych opinii na ten temat.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wyjazd, proszę o sugestie. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone