Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wyjazd pierwszy raz

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.01.2007 14:46

Mnie jakoś bardziej przekonuje autostrada. Oczywiście wychodzi drożej , płace kartą Maestro i mam z głowy kantory. Problemem są tunele , ale odpukać nigdy nie stałem w jakimś szczególnie wielkim korku a na Starej drodze tak. Nie jestem mistrzem prostej , lubię jeździć trudniejszymi trasami , ale biorę jeszcze pod uwagę odczucia reszty ekipy czyli przede wszystkim żony. Woli jak jedziemy 150km/h autostrada niż 90km/h po krętej drodze.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 24.01.2007 15:03

m82m napisał(a):Więc czy opłaca się pchać na autostradę???

nie :wink: a w kieszeni zostaje jeszcze na dobrą rodzinną kolację i nie ma obaw że staniesz na parę godzin w korku :wink:

w tym samym dniu (tj. 12 sierpnia) jadąc starą drogą słuchaliśmy komunikatów o korkach 10-12 kilometrowych oraz o tym że Jadranka pomiędzy Splitem a Omisem stoi :?
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 27.01.2007 19:49

Jak się czyta wszystkie posty to nowicjusz lub jadący pierwszy raz do Chorwacji dostaje tyle róznych informacji ze sam nie wie co zrobic. Robi to co kazdy z nas 1-szy raz wsiada i jedzie mapa przed nos i jakoś trafia szybciej lub wolniej nie ma regóły. Jedziesz w lipcu lub sierpniu w weekend to na 99% będziesz stał w korku. Ja co roku tak jeżdżę i nic sobie nie robię z korków stoje tak jak tysiące innych i czekam. Zawsze dojeżdżam. Nigdy nie jadę całej trasy zawsze na dwie połówki. Jeżdziłem kilka razy przez Zwardoń od rodziców z Suchej Beskidzkiej. Teraz z Ś-cia najprościej 1300 km autostrady i tu moja subiektywna ocena atustradą lepiej szybciej i bezpieczniej ale to moja opinia 8)
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 27.01.2007 23:22

[quote="wlodek"]Jak się czyta wszystkie posty to nowicjusz lub jadący pierwszy raz do Chorwacji dostaje tyle róznych informacji ze sam nie wie co zrobic. Robi to co kazdy z nas 1-szy raz wsiada i jedzie mapa przed nos i jakoś trafia szybciej lub wolniej nie ma regóły. Jedziesz w lipcu lub sierpniu w weekend to na 99% będziesz stał w korku. Ja co roku tak jeżdżę i nic sobie nie robię z korków stoje tak jak tysiące innych i czekam. Zawsze dojeżdżam. Nigdy nie jadę całej trasy zawsze na dwie połówki. Jeżdziłem kilka razy przez Zwardoń od rodziców z Suchej Beskidzkiej. Teraz z Ś-cia najprościej 1300 km autostrady i tu moja subiektywna ocena atustradą lepiej szybciej i bezpieczniej ale to moja opinia 8)[/qu

Dokładnie tak jak piszesz.Pierwszy wyjazd z Bielska -Białej o 18.00 w piątek.Dojazd do granicy Słoweńskiej w niecałe 8h spokojnej jazdy.Reszta to horror.Napiszę tylko że w Gradaczu byłem o godz.18.00 wypiłem dwa browce i padłem.Myślałem że już nigdy więcej nie pojade do CRO.Zauroczony CRO przysiągłem sobie że jeżeli pojadę to nigdy w piątek.I od tego czasu jeźdżę co roku piątek tylko o godzinie 15.00 i nie zdarzyło mi się stać w korkach.Jeźdżę przez Cieszyn Czechy Austrię mimo że są osoby które uważają że tylko przez Słowację.Każdy ma swoją drogę i sam musi ją sobie wybrać.Ja jadę na autostradę ponieważ szybciej ,wygodniej a co najważniejsze tak mi się podoba i chyba tak powinno pozostać.CRO jest tak piękna że każdy znajdzie coś dla siebie i po pewnym czasie zostanie ekspertem(przynajmniej dla siebie) :papa: [/b]
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 28.01.2007 09:18

Krzysiu tylko że są osoby które stwierdzają że "ta trasa jest najlepsza bo jest" a nigdy nie jechały alternatywną. Ja przejechałem 3 razy trasę przez Czechy i Austrię i 2 razy węgierską i stwierdziłem że ta druga bardziej mi odpowiada. :wink:
Ostatnio edytowano 28.01.2007 12:03 przez rich72, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.01.2007 09:56

Ja raz jechałem przez Węgry i muszę stwierdzić, że w razie gdyby co, to z Austriakami jednak idzie się dogadać a z Madziarami jednak mimo wszystko mi się nie udało :lol: musiałem sobie znaleźć tłumacza. ;) Tylko jeden Węgier mnie zaskoczył mówiąc do mnie czystą piękną polszczyzną: "Polak Węgier dwa bratanki i do bitki i do szklanki" 8O 8O To było niesamowite :D. Spotkałem go w Kesztely nad Balatonem, gdzie rozbiliśmy namiot w drodze powrotnej na 2 noce ;)
Bożusia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bożusia » 28.01.2007 11:50

Witam! Byłam z rodzinką w Chorwacji 3 razy. Zawsze pierwszy nocleg u rodziny w Nowym Targu i wyjazd w dalszą drogę w piątek ok. godz. 5 rano. Granica w Chyżnem, potem Słowacja, przez Bratysławę, Węgry ale wzdłuż granicy austriackiej i Chorwacja.
O przepraszam! Pierwszy raz tj. w 2000r. Węgry pokonaliśmy trasą przez Budapeszt i wzdłuż Balatonu do granicy z Cro. W kolejnych wyprawach po nienajlepszych doświadczeniach wybraliśmy inną trasę. Naszym zdaniem lepszą.
W Cro jechaliśmy w pierwszym roku (2000) "starą" trasą tj. przez Plitwice, ale ostatnio 2 krotnie autostradą. Żadnych korków na trasie nie było. Dojeżdżamy nad Adriatyk rejon Sibenika wieczorem. Nocleg, jak wielu Polaków i nie tylko, w samochodzie na parkingu. 8) Do przeżycia. Rano po kąpieli w morzu jechaliśmy dalej na wyznaczoną metę: Primosten, Seget Vranjica, Igrane.:lol:
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 28.01.2007 20:32

rich72 napisał(a):Krzysiu tylko że są osoby które stwierdzają że "ta trasa jest najlepsza bo jest" a nigdy nie jechały alternatywną. Ja przejechałem 3 razy trasę przez Czechy i Austrię i 2 razy węgierską i stwierdziłem że ta druga bardziej mi odpowiada. :wink:

Rysiu ja nigdy nie pisałem że któraś trasa jest lepsza czy gorsza.
W mojej wypowiedzi bardziej pragnąłem podkreślić to że każdy uczy sie na swoich ,,błędach'' czyli mapa w dłoń i do CRO.Pozdrawiam :papa:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 29.01.2007 00:19

Krzysiu po pierwsze to wsiego dobrego :wink: a po drugie nie Ciebie miałem na myśli - napisałem do Ciebie ale pisałem o innych że tacy są którzy znają tylko jedną trasę i uparcie twierdzą że ta właśnie jest najlepsza :wink:

A która jest najlepsza to zależy także od upodobań kierowcy i współpasażerów - jeden lubi ciąć autostradą 200km/h a inny (w tym ja) woli podziwiać uroki węgierskich wiosek i miasteczek po trasie.

Ps. Już chyba pisałem że autostrady nie są dla mnie bo głupawki na nich dostaję a potem mnie żona bije że za szybko :wink:

W tym roku chyba znalazłem chyba alternatywę dla autostrad chorwackich i starej drogi :lol: :wink:
zygmunt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygmunt » 31.01.2007 16:42

Każdego roku jadę inną trasą i nie wiem dotąd która jest lepsza,ale zawsze wracam przez Austrie i Słowację bo chyba jest to opcja najszybsza.Tylko jadąc z Czarnogóry tam i z powrotem jechałem przez BiH I WĘGRY. Dla mnie wybór trasy to nie problem ,którędy pojadę decyduję się dopiero na przejściu w Cieszynie. :D .Jakoś tak się złożyło że nigdy nie miałem problemów z policją na żadnej trasie, a czy dojadę wcześniej czy póżniej.....urlop i tak zaczynam w momencie wyjazdu z domu :D Pozdrav.
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 10.02.2007 19:52

Osobiście uważam, że podobnie jak każdy ma inny styl jazdy tak i każdy preferuje inną trasę. Mam możliwość jazdy przez Niemcy, ale nie do końca pasuje mi ta trasa, bo nie preferuję zbyt szybkiej jazdy.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone