Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wyjazd pierwszy raz

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.01.2007 13:09

pomijam już kwestię policji autostradowej która też jest tam wyjątkowo aktywna i upierdliwa

znaczy co? robią to co do nich należy? :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.01.2007 13:09

Przez Austrię jechałem 3 razy (jeden powrót był przez Węgry ;)) i nie odnotowałem ani jednego patrolu policji (szczęście :?:). Miejscami leciałem jak inni i 160-170 km/h. Nie mam natomiast porównania co do innych autostrad w europie. Mnie się jechało nimi fantastycznie ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.01.2007 13:14

Z tą benzyną to niektóre ludziska przesadzają. Jeśli jest drożej około 5% to na kwocie 1000 zeta to to jest 50 zeta oszczędności. Czy to się opłaca , tak jechać na oparach i szukać gdzie taniej? Dla mnie bez sensu. Policji w Austrii nie widziałem na autostradzie , widziałem fotoradary. Tak jak Leszek porównania nie mam ale jazda dla mnie to przyjemność.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.01.2007 13:16

Sławomir Wocial napisał(a):...50 zeta oszczędności....

Dla mnie to karton fajek na tydzień :D
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 23.01.2007 13:17

rich72 napisał(a):
platon napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):No nie wiem... z tego co pamiętam to wychodziło mi drożej.

jak nie wiesz to nie pisz,bo kosmiczne bzdury potem wychodzą :wink:

5-15% paliwo w Austrii wychodzi drożej w porównaniu ze Słowacją w porównaniu do Cro cena jest wyższa o około 5% (zależy to zresztą od wielu czynników). Czy dla kogoś różnica na tankowaniu rzędu 15 -30 PLN jest istotna niech określi sam. Z doświadczenia wiem jedno - pinda na OMV w okolicach Grazu po 3 razy przepuszczała kartę płatniczą moją i żony (w sposób uniemożliwiający jej odczyt przez terminal) i stwierdziła że karty są niedobre i że chce gotówkę, którą oczywiście miałem i zapłaciłem. Awarii terminala nie mieli bo tubylcy przed i za mną kartami płacili. Moje obie karty też były oki bo płaciłem nimi zarówno wcześniej na Słowacji jak i później w Cro. Jeśli polskie karty dla nich są gorsze - niech się pałują i nie ze względu na ceny tylko na traktowanie. Wybrałem więc Madziarów jako że są w stosunku do nas zawsze uśmiechnięci i mili.

Ps. a austriackie autostrady są pod względem jakości najgorsze ze znanych mi w Europie (no może oprócz kilku kawałków w Polsce) :wink: pomijam już kwestię policji autostradowej która też jest tam wyjątkowo aktywna i upierdliwa :D

Skąd te obliczenia wziąłeś 5do 15% ?
Rozumiem ,ze ktoś miał kłopoty z kartą ,ale dlaczego z powodu twoich doświadczeń kierujesz kogoś z Katowic na Zwardoń przez Kubalonkę? :D
W Dolomity też pewnie jeżdzisz przez Węgry . :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.01.2007 14:35

Leszek , dlatego kup o 10% droższą - będziesz o 2 miesiące zdrowszy!!!!
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.01.2007 14:40

Sławku przerażająca jest siła nałogu ... samochód może mieć tańsze paliwo, a i ja muszę mieć co palić :lol:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 23.01.2007 14:53

platon napisał(a):
rich72 napisał(a):
platon napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):No nie wiem... z tego co pamiętam to wychodziło mi drożej.

jak nie wiesz to nie pisz,bo kosmiczne bzdury potem wychodzą :wink:

5-15% paliwo w Austrii wychodzi drożej w porównaniu ze Słowacją w porównaniu do Cro cena jest wyższa o około 5% (zależy to zresztą od wielu czynników). Czy dla kogoś różnica na tankowaniu rzędu 15 -30 PLN jest istotna niech określi sam. Z doświadczenia wiem jedno - pinda na OMV w okolicach Grazu po 3 razy przepuszczała kartę płatniczą moją i żony (w sposób uniemożliwiający jej odczyt przez terminal) i stwierdziła że karty są niedobre i że chce gotówkę, którą oczywiście miałem i zapłaciłem. Awarii terminala nie mieli bo tubylcy przed i za mną kartami płacili. Moje obie karty też były oki bo płaciłem nimi zarówno wcześniej na Słowacji jak i później w Cro. Jeśli polskie karty dla nich są gorsze - niech się pałują i nie ze względu na ceny tylko na traktowanie. Wybrałem więc Madziarów jako że są w stosunku do nas zawsze uśmiechnięci i mili.

Ps. a austriackie autostrady są pod względem jakości najgorsze ze znanych mi w Europie (no może oprócz kilku kawałków w Polsce) :wink: pomijam już kwestię policji autostradowej która też jest tam wyjątkowo aktywna i upierdliwa :D

Skąd te obliczenia wziąłeś 5do 15% ?
Rozumiem ,ze ktoś miał kłopoty z kartą ,ale dlaczego z powodu twoich doświadczeń kierujesz kogoś z Katowic na Zwardoń przez Kubalonkę? :D
W Dolomity też pewnie jeżdzisz przez Węgry . :wink:

1. Na podstawie danych podawanych przez koncerny paliwowe oraz na podstawie własnych obliczeń z kwitów które przechowuję od kilku ładnych lat,
2. Kłopoty miał nie "ktoś" z kartą tylko ja a to dla mnie różnica,
3. Nikogo nie kieruję - doradzam - bo takie jest moje zdanie - możesz napisać post o wyższości trasy w Austrii nad węgierską i pozostanie równowaga
4. Jako doświadczony w branży powinieneś wiedzieć że Arta Terme jak również Zoncolan leżą w masywie Alp Julijskich nie zaś Dolomitów :wink:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 23.01.2007 14:57

Sławomir Wocial napisał(a):
pomijam już kwestię policji autostradowej która też jest tam wyjątkowo aktywna i upierdliwa

znaczy co? robią to co do nich należy? :D

nooo niestety Sławku taka prawda :wink: ale kto przestrzega 130 na autostradzie :lol: sam wiesz jak i ja ile bzdurnych przepisów nas otacza w których często mamy swój udział :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.01.2007 15:15

Wiadomo , że mało kto jedzie poniżej 130km/h. Ale nie wierzę w to , że jak ktoś śmignie 140-150km/h to się będą czepiać. Ale jak ktoś jedzie 170-180km/h to już na własne ryzyko. Oczywiście , że i ja nie jestem taki przepisowy , ale wielu jest takich którzy twierdzą , że przepisy to nie dla nich. Ale jeśli jakiś przepis jest im na rękę to wykorzystają go na 110% , a innych co go nie przestrzegają - zjedzą na surowo. Polska mentalność.
Religa ostrzega - PALENIE ZABIJA
A moim zdaniem , bez obrazy , to najbardziej wnerwiający nałóg świata!!!
Pozdrav!!
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 23.01.2007 15:30

rich72 napisał(a):Ps. a austriackie autostrady są pod względem jakości najgorsze ze znanych mi w Europie (no może oprócz kilku kawałków w Polsce)

No niestety - na obleganej przez Cromaniaków trasie trwają permanentne remonty, a i nawierzchnia nie jest rewelacyjna - czasami łączenia płyt aż czuć w zębach.

Tak czy inaczej AUT wydaje się najrozsądniejsza :idea:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.01.2007 15:35

Sławomir Wocial napisał(a):...A moim zdaniem , bez obrazy , to najbardziej wnerwiający nałóg świata!!!...

Żebym ja to wiedział 20 lat temu to bym nie zaczynał.

Pozdrav :papa:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 23.01.2007 15:49

Nie myślałeś 20 lat temu to pomyśl teraz, ... o synu :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.01.2007 16:21

gospodarz - przy synu nie palę ;)

Piotrek, podsumowując, wybrałeś trasę przez Słowację: Zwardoń, Cadca, Zilina, Trencin, Bratislava (ostre przepisy i wysokie mandaty, tanie paliwo winiety na tydzień lub miesiąc), Austrię: Wiedeń, Wiener Neustadt, Gratz (wg Richa nadgorliwa policja, jazda autostradą to przyjemność, nie tankować choć niektórzy piszą, że paliwo mimo, że droższe - jest lepsze, winiety na tydzień lub miesiąc), Słowenię: Maribor, Miklavz, (bramki na autostradach, jak zatankujesz w Słowacji to powinieneś dojechać do samej Chorwacji), Chorwacja: Zagrzeb, Karlovac, Slunij, Plitvicka Jezera (bramki na autostradach, różnice w cenie paliwa minimalne między stacjami taniej na INA). Jeszcze pozostaje Ci wybór czy będziesz jechał na noc , czy z samego rana.

Dalej proponuję tak jak Richu starą drogą nr 1 przez kontynent, wszyscy jadą autostradą więc jest pusto ;) i można lecieć bo nawierzchnie to oni mają na niej dobre.

Pozdrav :papa:

P.S. Jak coś to pytaj jeszcze ;) Pewno wszyscy odpowiemy jednym chórem ;) co jest w Chorwacji najpiękniejsze ... Chorwacja :lol:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 23.01.2007 16:50

Leszek Skupin napisał(a):

P.S. Skończyłem powyższy temat i nie dlatego, że mi się argumenty słowne skończyły tylko dlatego, że to do niczego nie prowadzi i nie ma większego sensu

P.S. 2 Napisz coś w temacie :D

Myślałem zielony żeś skończył ,a tyś się dopiero rozkulał w temacie,to znaczy ty nie w temacie jak zwykle. :D
Napisz jeszcze 100 postów o fajkach ,a potem jeszcze 100 jak ci dziś minął dzień.Szczególnie lubię twoją huśtawkę nastrojów. :wink:
Facet co założył temat i zamierza pojechać pierwszy raz do cro, a przeczytał twoje posty pewnie już zrezygnował z jazdy przez Słowację lub Austrię i pewnie pojedzie przez Ukrainę. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone