Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wyjazd pierwszy raz

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 23.01.2007 10:04

Tekla napisał(a):Zapamiętam :D tak mi się te Igrane marzy... Widok oswietlonej dzwonnicy podczas nocnego powrotu z Dubrovnika mam cały czas przed oczami.

żebyś nie zapomniała :wink:

Obrazek

i całe Igrane widziane z Żivogosce Porat

Obrazek

:wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.01.2007 10:14

piotrek napisał(a):...Słowację i jej drogi znam z okazji weekendowych wypadów ( polecam wyjazd na Tarzańską Łomnicę - rewelacja) i faktycznie są tam puchy......
...

Piotrek :lol: :lol: :lol: :lol: polecam temat:
:arrow: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=13828&start=0
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 23.01.2007 10:15

W wybranej przez Ciebie opcji przejazdu jest wąskie gardło, a jest nim Słowenia.
Chociaż jadąc w niedzielę nie należy się spodziewać, że we wczesnych godzinach popołudniowych możesz mieć problemy z przejazdem przez ten kraj.
Moim zdaniem planowany nocleg w rejonie Karlovaca to dobre rozwiązanie. Na forum ten temat był szczegółowo już opisywany i można znaleźć dobre propozycje.
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 23.01.2007 10:23

Richu dzięki, miód na serce a raczej na oczy :wink:
arturo72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arturo72 » 23.01.2007 10:39

klopot napisał(a):Moim zdaniem planowany nocleg w rejonie Karlovaca to dobre rozwiązanie. .

Dla mnie taka drzemka to będzie to konieczność jeśli dojadę za wcześnie do Karlovaca ;) ze względu,że planuje zjechać na Slunj a tamtędy po ciemku jechać byłoby grzechem :)
Wyjeżdżam z Gliwic (niedziela) o 18-19 do Karlovaca planowany przyjazd ok. 4-5.
Trasa najprawdopodobniej przez Bratysławę-Szombathely-Redics-Karlovac-Slunj-Knin-Snij-Brist,chociaż w 2001 roku jechałem przez Brno-Wien-Drvenik-Hvar i trasa była szybka i mnie się podobała. :)
piotrek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek » 23.01.2007 11:06

Leszek Skupin napisał(a):
piotrek napisał(a):...Słowację i jej drogi znam z okazji weekendowych wypadów ( polecam wyjazd na Tarzańską Łomnicę - rewelacja) i faktycznie są tam puchy......
...

Jak widzę Wy rownież mieliście okazję przeżyć to "coś"
Mieliśmy nieco lepszą pogodę bo było wiadć kawał Słowacji i Tatry wsród chmur.

Wg opowieści stałych bywalcow szczytu przy pięknej pogodzie widać pagorki na Węgrzech, Karapty w Rumuni, szczyty na Ukrainie, Śnieżkę i ...... Łysicę.

Ja im wierzę bo sam miałem okazję widzieć gołym okiem Tatry z Czeladzi obok Katowic.

pozdr.
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 23.01.2007 11:23

piotrek napisał(a):
...

Jak widzę Wy rownież mieliście okazję przeżyć to "coś"
Mieliśmy nieco lepszą pogodę bo było wiadć kawał Słowacji i Tatry wsród chmur.

Wg opowieści stałych bywalcow szczytu przy pięknej pogodzie widać pagorki na Węgrzech, Karapty w Rumuni, szczyty na Ukrainie, Śnieżkę i ...... Łysicę.

Ja im wierzę bo sam miałem okazję widzieć gołym okiem Tatry z Czeladzi obok Katowic.

pozdr.

Jakim sposobem je widziałeś? :lol:
piotrek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek » 23.01.2007 11:32

:D - nie jest tutaj na miejscu..........

marzec 2003 lub 2004 nie pamiętam. silny wiatr tak, że na balkonie na 9 piętrze chciało urwać głowę.

Na choryzoncie na wysokości Jaworzna Myslowic coś na kształt chmur ale po wzięciu lornetki wszystko stawało się jasne...... Tatry w chmurach.

Dodam, że widok idealny widok Babiej Góry, Pilska nie wspominając o Szyndzielni to tak średniorocznie raz na miesiąc.

Jakieś 10 lat temu prasa szeroko rozpisywała się o fakcie, że Tatry było widac nawet z Góry Świętej Anny.
A osoby z Chęcin prawie klękały przedemną jak śmialem się gdy mówili że 2-3 razy do roku przy pięknej pogodzie widać nad ranem Tatry z wieży w ruinach zamku.

Dodam, że rekord widzialności 2 obiektow na ziemi to coś ok. 500 km.
Można sprawdzić w KG.

pozdr.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 23.01.2007 12:03

A i jeszcze jedno :!: Nikt nie napisał że w Austrii są kosmiczne ceny paliwa więc przez Austrię musisz przelecieć na paliwie, kupionym w Slowacji lub w Czechach. DO PEŁNA :!:

Pozdrav i udanych wakacji w CRO :!: :papa:

Kosmiczne ceny paliwa w Austrii? :D niech najlepiej karnister weżmnie na dolewkę :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.01.2007 12:05

platon napisał(a):...niech najlepiej karnister weżmnie na dolewkę :wink:

karnister będzie dolewał :?: 8O do czego :?: :lol: i czy karnister występuje w postaci płynnej :?: 8O

:lol: :lol:
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 23.01.2007 12:08

W sprawie paliwa to nie jest tak źle jak pisze Leszek.
W Austrii w sezonie ceny paliwa są zdecydowanie porównywalne do cen w Polsce, a jakość znacznie lepsza.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.01.2007 12:11

No nie wiem... z tego co pamiętam to wychodziło mi drożej.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 23.01.2007 12:22

Leszek Skupin napisał(a):No nie wiem... z tego co pamiętam to wychodziło mi drożej.

jak nie wiesz to nie pisz,bo kosmiczne bzdury potem wychodzą :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.01.2007 12:30

Dobra platon skończmy to zanim ktoś coś napisze czego potem będzie żałował (zresztą nie wiem czy Ty czegokolwiek żałujesz co napisałeś na tym forum :D). Napisałem już gdzieś kiedyś: szanuję Cię za wiedzę i niech tak pozostanie. Nie musimy się słownie "szarpać" nie ma to większego sensu. Nie pasują Ci moje posty to ich poprostu nie czytaj i tyle.

Pozdraviam :papa:

P.S. Skończyłem powyższy temat i nie dlatego, że mi się argumenty słowne skończyły tylko dlatego, że to do niczego nie prowadzi i nie ma większego sensu

P.S. 2 Napisz coś w temacie :D
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 23.01.2007 12:48

platon napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):No nie wiem... z tego co pamiętam to wychodziło mi drożej.

jak nie wiesz to nie pisz,bo kosmiczne bzdury potem wychodzą :wink:

5-15% paliwo w Austrii wychodzi drożej w porównaniu ze Słowacją w porównaniu do Cro cena jest wyższa o około 5% (zależy to zresztą od wielu czynników). Czy dla kogoś różnica na tankowaniu rzędu 15 -30 PLN jest istotna niech określi sam. Z doświadczenia wiem jedno - pinda na OMV w okolicach Grazu po 3 razy przepuszczała kartę płatniczą moją i żony (w sposób uniemożliwiający jej odczyt przez terminal) i stwierdziła że karty są niedobre i że chce gotówkę, którą oczywiście miałem i zapłaciłem. Awarii terminala nie mieli bo tubylcy przed i za mną kartami płacili. Moje obie karty też były oki bo płaciłem nimi zarówno wcześniej na Słowacji jak i później w Cro. Jeśli polskie karty dla nich są gorsze - niech się pałują i nie ze względu na ceny tylko na traktowanie. Wybrałem więc Madziarów jako że są w stosunku do nas zawsze uśmiechnięci i mili.

Ps. a austriackie autostrady są pod względem jakości najgorsze ze znanych mi w Europie (no może oprócz kilku kawałków w Polsce) :wink: pomijam już kwestię policji autostradowej która też jest tam wyjątkowo aktywna i upierdliwa :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone