Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wyjazd pierwszy raz

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 22.01.2007 10:09

piotrek napisał(a):Czy sądzicie że realny jest dojazd przez Austrię i Słowenię wyjeżdżając rano tak by dotrzeć w okolice Plitvic na wieczór. /wyjazd w niedzielę jak pisałem wyżej/
Zakładam jazdę bez szaleństw i postoje co 3-4 h.
pozdr

Podam Ci 2 przykłady - wyciągnij wnioski i średnią :wink:

2004 - wyjazd z Warszawy o 07:00 -> ; postoje: za Piotrkiem Tryb. (20min), przed Bielskiem (McDonald's 30min), przed Cieszynem (tankowanie 20min), Mikulowie (tankowanie 20min), autostrada Austria (30min), granica AUT-SLO (45min korek), przed Karlovacem (tankowanie w Jasterbansko 20min) -> przyjazd w okolice Plitvic 02:00;

2006 - wyjazd ze Zwardonia o 10:00 -> ; postoje: w Bratysławie (tankowanie + przymusowe zwiedzanie miasta; 1h), autostrada Austria (45 min), przed Karlovacem (tankowanie w Jasterbansko 20min) -> okolice Plitvic ok. 22:00
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 22.01.2007 11:32

na rivierę makarską. Nie wiem jeszcze gdzie ale planuję Brela, okolice Omis lub Trogiru, a wyjazd pod koniec czerwca.

Proponuję mapę w dłoń :wink: Brela - owszem - tam jak dobrze pamiętam stoi tablica "Makarska Riviera" ale Trogir i Omiś to za ciorta do makarskiej riviery się nie zaliczają i zresztą osobiście odradzam te dwie miejscowości :D
piotrek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek » 22.01.2007 12:29

Proponuję mapę w dłoń :wink: Brela - owszem - tam jak dobrze pamiętam stoi tablica "Makarska Riviera" ale Trogir i Omiś to za ciorta do makarskiej riviery się nie zaliczają i zresztą osobiście odradzam te dwie miejscowości :D[/quote]

Fakt
Chodziło mi raczej o coś na południe od Breli z nią włącznie oczywiście poza samą Makarską.

Trogir i Omis to raczej pozwiedzać bo ponoć jest co.
Raczej coś z Brela Marusici Baska Voda Tucepi Podgora

O Omis słyszałem że tam tłum ludzi podobnie jak w Makarskiej.

pozdr
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.01.2007 12:45

rich72 napisał(a):
na rivierę makarską. Nie wiem jeszcze gdzie ale planuję Brela, okolice Omis lub Trogiru, a wyjazd pod koniec czerwca.

Proponuję mapę w dłoń :wink: Brela - owszem - tam jak dobrze pamiętam stoi tablica "Makarska Riviera" ale Trogir i Omiś to za ciorta do makarskiej riviery się nie zaliczają i zresztą osobiście odradzam te dwie miejscowości :D

Richu :lol: miałeś na mysli tę tablicę :?:

Obrazek

Trudno jej nie zauważyć nawet w nocy jak jest oświetlana przez reflektory samochodów :lol:

Pozdrav :papa:

P.S. Z tym tylko, że za samochodem na kręgach był napis GRADAC :lol:
Ostatnio edytowano 22.01.2007 13:17 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 22.01.2007 13:11

Lesiu w Gradacu to się riviera makarska kończy jadąc z północy a tak jak napisałem zaczyna się w okolicach Breli. Można to oczywiście ująć odwrotnie ale jako że jeździmy tam najczęściej z północy należałoby to ująć tak jak to zrobiłem :wink:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 22.01.2007 13:14

dorzuć do tego jeszcze Igrane i koniecznie Żivogosce z jednymi z najładniejszych plaż jakie widziałem (a widziałem już dość sporo) :wink:[/quote]
Ostatnio edytowano 22.01.2007 13:22 przez rich72, łącznie edytowano 2 razy
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 22.01.2007 13:21

Ja mam takie - zjazd do Breli z przełęczy

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 22.01.2007 13:25 przez Lider16, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 22.01.2007 13:23

piotrek napisał(a):...O Omis słyszałem że tam tłum ludzi podobnie jak w Makarskiej.

pozdr

Czy wystarczy Ci, że jak wracałem przez Omis to do centrum wiła się ponad 15 km kolejka samochodów poruszających się w tempie spacerku na piechotę :?: Można było spokojnie wysiąść na papierosa i iść obok turlającego się samochodu - POMYŁKA :!::!::!: nigdy więcej jazdy tamtędy w sobotę :!:
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 22.01.2007 23:04

Leszek Skupin napisał(a):Piotrek Twoją trasą jadąc do plitvic to ok 1100 km z Kielc. więc jeśli chcesz jechać z rana i bez spania to musisz liczyć około 16 godzin jazdy.

Nie no..... nie straszcie chłopaka kumie ;))) Z katowic do Plitvic (bez przystanku na spanie i przy załozeniu że jedzie bez korków) to raczej 16 godzin nie wyjdzie. Ja w zeszłym roku powrót z Igrane (na riwierze makarskiej jakby ktoś nie wiedział) do Warszawy zaliczyłem w niecałe 17 godzin (nie było nawet 15 minut korka na całej trasie).

Piotrku - trasą którą podałeś jechałem już 2 razy w obie strony (wawa-cieszyn-cadca-zylina-bratyslawa-wieden-graz-maribor-zagrzeb-split-igrane). Moim zdaniem jest bardzo dobra. Czasy jakie miałem jadąc nia (warszawa - Igrane x 2) były bardzo różne w zaleznosci od korków - od niecałych 17 do 27 godzin.
Co do paliwa w austrii to ja jakos nie zauwazyłem tego kosmosu ale być może dlatego ze jeżdze na LPG , a w Austrii go (prawie) nie ma :)
A co do miejsca to wszedzie na riwierze jest ładnie :))) A Trogir nie ponoć, a na pewno warto zobaczyć :)
Pozdrawiam.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.01.2007 08:28

Tomek O. napisał(a):...Nie no..... nie straszcie chłopaka kumie
...
Czasy jakie miałem jadąc nia (warszawa - Igrane x 2) były bardzo różne w zaleznosci od korków - od niecałych 17 do 27 godzin. ...

No i kto tu straszy :?: :twisted: rozrzut masz niezły ale zgodzę się z Tobą bo spod Dubrownika do Kielc z soboty na niedzielę wracałem ok 30 godz. z zaznaczeniem że trasę między Dubrownikiem a Splitem 200 km jechałem w korkach przez 5 godz. :twisted: Po drodze oczywiście było spanie ~ 3 godz. ale już w Słowacji ;) za Bratysławą

Wyjeżdżając z Orasaca o godz. 8 rano pod Zagrzebiem byliśmy dopiero o 16 a w Cieszynie o 8 rano dnia następnego ;)

Pozdrav :papa:
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 23.01.2007 08:59

[quote="rich72"]dorzuć do tego jeszcze Igrane i koniecznie Żivogosce z jednymi z najładniejszych plaż jakie widziałem (a widziałem już dość sporo) :wink:
Te Igrane to mi od samego początku chodzi po głowie, a raczej po oczach, tyle razy je mijałam, mówiąc mężowi, ze następnym razem to tylko tu, no i na obiecywaniu się skończyło.
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 23.01.2007 09:09

Poczytaj o zaletach i wadach trasy przez Węgry:
forum/viewtopic.php?t=9244&postdays=0&postorder=asc&start=0
i wtedy zadecyduj którędy pojedziesz.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 23.01.2007 09:13

Basiu - jeśli chcesz mieć ładną plażę blisko kwaterki to proponuję jednak Żivogosce Porat a Igrane lepiej potraktować jako miejsce pieszych wypadów do knajp - spacerkiem do 0,5 h :wink:
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 23.01.2007 09:18

Zapamiętam :D tak mi się te Igrane marzy... Widok oswietlonej dzwonnicy podczas nocnego powrotu z Dubrovnika mam cały czas przed oczami.
piotrek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek » 23.01.2007 09:48

witam

Dość mocno "reklamujecie" trasę przez Węgry.
Słowację i jej drogi znam z okazji weekendowych wypadów ( polecam wyjazd na Tarzańską Łomnicę - rewelacja) i faktycznie są tam puchy......

Węgry- biala plama

Tylko zastanawiam się czy jest sens jechać przez Węgry jak mam dość blisko do Austrii W grę wchodzą oczywiście opłaty ale te na Słowacji i Austrii są są stosunkowo niskie w porównaniu z Cro więc finansowo wiele nie zaoszczędzę.

Z viamichelin wychodzi mi ok 13.-14 godzin do makarskiej i jakieś 1200 km.

I tak przy okazji gdzie na płn Chorwacji stanąć na jakiś nocleg ze śniadankiem i ile taka przyjemość może kosztować.

Z góry dzięki
pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone