witam serdecznie!
zacznę od przywitania, gdyz do waszej społecznosci dolaczylam dzisiaj.
mam na imie Marta.
Dwukrotnie mialam przyjemnosc spedzania wczasow na Rabie. nidgy nie bylam w piekniejszym miejscu. innych wysp nie mialam okazji zwiedzic, ale ta w zupelnosci mi do pelni szczescia wystarczy.
zakochana w chorwackim/ rabskim klimacie, mentalnosci rdzennej ludnosci, ogromnej ilosci slonca, cudownie pachnacych lasow, roznorodnych plaz i wszystkim co jest z nia zwiazane od a do z postanowilam...
... wyjechac co HR na stale.
Mowiac najogolniej chce sie wyzbyc wszystkego co mam tutaj zeby zakupic lodeczke, zrobic odpowiednie uprawnienia i zaczac wiesc spokojne zycie w miejscu, gdzie zostalo moje serce...
Plan jest taki:
1. Kupic lodke, ktora bedze rowniez mieszkanem (cos w tym stylu
http://motorowy.pl/page/photos/stock/gielda_155_1.gif )
2. Wyrobic stosowne dokumenty upr. do jej sterowania
3. Załozyc wlasna dzialalnosc gospodarcza
4. i juz do konca zycia biegac latem na boso rezygnujac z niezliczonej ilosci ubran kosztem dwoch bikini....
MAM MNOSTWO PYTAN, choc wstepnie zapoznalam sie z watkiem tu poruszonym, nie znalazlam jednak odpowiedzi na te- mnie osobiscie interesujace, WIEC SERDECZNIE PROSZE O POMOC...
z gory zaznaczam, ze nie mam pojecia o obowiazujacych przepisach stanowiacych o zegludze i wszystkim co ma z tym zwiazek.
1. czy mozna mieszkac na lodzi, inaczej- czy lodka moze miec swoj adres, a tym samym jakie sa wymogi ogolne, potrzebne dokumenty itp. itd.? gdzie mozna na dluzej zacumowac duzy jacht czy katamaran, ok.15/18 m dlugosci? zakladam, ze lodz ma spelniac funkcje mieszkania.
dodam, ze mam znajomego, ktory ma posesje pryw. z molem. i tak sie teraz zastanawiam, czy gdybym "zaparkowala" przy jego molo ( za pozwoleniem oczywscie) czy moga z tego tytulu wyniknac jakes problemy.
2. patenty zeglarskie... poza prawem jazdy ( i jak niegdys kazdy- karty rowerowej
) nie mam innych uprawnien.
jacht zamierzam kupic z nadzieja, ze da sie wyrobic stosowne dokumenty na miejscu. tak czy siak lodka dotrze na miejsce transportem ladowym.
blagam, jesli sie myle wyprowadzcie mnie z bledu... ale jesli dobrze pamietam to w Chorwacji patent na zegluge morska mozna nabyc od strzala za kilkaset euro ( i to w ciagu jednego dnia!) a nie jak u nas wyplywac niezliczone ilosci godzin.
tylko czy nie sa to jakies terminowe i zakladajace obostrzenia co do mozlwosci wykorzystania lodki uprawnienia- tego niestety nie wiem?!...
gdzie ja korzystniej zarejestrowac, w Polsce czy Chorwacji?
moze ktos z forum bedzie w stanie pomoc w tej kwestii...
inna sprawa jest, ze morze to nie przelewki, i wiedze teoretyczna oraz praktyczna trza pojac, zeby nie pojsc pod wode. ale jestem odwazna i podejme kazde wyzwanie zeby cel osiagnac.
3. zalozenie dzalalnosci- pod jakim adresem zarejestrowac firme, czy adres domowy moze byc jednoczesnie adresem pod którym zalozymy dzialalnosc gosp.? o niezbednych dokumentach jeszcze sobie doczytam
4. jaka forma dzialalnosci jest najbardzej oplacalna w kwestii placenia podatkow? czy sa przepisy, ktore klasyfikuja konkretne zawody do typu zakladanej firmy. a moze jest taka forma rozlczenia jak ryczalt? jesli tak, to jakie warunki nalezy spelniac?
osobscie mysle o otworzeniu jedno-/ dwuosobowej firmy remontowo- uslugowej. poradzcie prosze jaka forma rozlczenia bedzie najkorzystniejsza.
jednoczesnie dodam, ze wszystko ma byc w 100% legalne, a przeciez wykorzystanie ew. luk w prawie to nie przestepstwo...
zeby nie zanudzac, a przede wszystkim nie przestarszyc was iloscia pytan,- to wszystko... przynajmniej na ten " pierwszy raz"
pozdrawiam serdecznie i z niecierpliwoscia czekam na wasze komentarze i podpowiedzi, Marta