To mój pierwszy posta na forum, więc Witam wszystkich serdecznie i dziękuję Wam za mnóstwo informacji, które znalazłem w ciągu ostatnich dni czytania forum.
Z każdym dniem poszerzam ilość informacji, ale czas mnie dość goni (w piątek wyjazd), dlatego chciałbym w tym wątku pytać o rzeczy, które dla wielu z Was są pewnie oczywiste, ale ja jeszcze nie zdążyłem o nich doczytać, dlatego z góry proszę o wyrozumiałość i przepraszam za powielanie "tego co już było".
Za kilka dni wybieram się na Istrię samochodem (LPG) i plan dojazdu mam taki:
Czechy (Brno) - Austria (Wiedeń, Graz) - Słowenia (Lubliana) - Istria
Doczytałem, że nie powinno być problemów z tankowaniem LPG na trasie, w Austrii jedziemy na benzynie.
1) Czy potrzebuję mapę (POI - Automapa) z punktami LPG, czy sobie darować?
2) Czy jechać przez Słowenię (Lubliana), płacąc 2 winiety 7 dniowe, czy bardziej opłaca się jechać autostradami chorwackimi (przez Zagrzeb) ?
3) Będę w okolicach Rabacu, prosiłbym o namiary na okoliczne atrakcje (głównie nastawiam, się na piesze, górskie wędrówki, łącznie z Cres - transport promem z Bresova)
następne pytania później, nie chciałbym nadwyrężać cierpliwości
W międzyczasie podzielę się wątkiem z zaprzyjaźnionego forum, dzięki któremu przerobiłem swoją "chłodziarkę" na lodówkę turystyczną. Polecam, sprawność jest dużo wyższa, moja lodówka w 5h chłodzi do 5stC przy 23 stC w samochodzie. Modyfikacja:
nie mogę wrzucać linków, więc wpiszcie w googlach "Lodówka samochodowa po mojemu - czyli lepiej już się nie da"
pozdrawiam,