Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd na Chorwację z dowodem kończącym się 25.09.2011

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
alfi34
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) alfi34 » 14.08.2011 14:05

Witam wszystkich na forum, zarejestrowałem się gdyż mam już praktycznie zaplanowany wyjazd na Chorwację, od kilku miesięcy zrobiona rezerwacja w terminie 26.08-04.09.2011 i co się teraz okazało, mojej dziewczynie kończy się ważność dowodu 24.09.2011 i tu się rodzi moje pytanie, orientuje się ktoś czy nie będzie problemu z przekroczeniem granicy w żadną ze stron? Pytam, gdyż w 10dni nie ma szans na wyrobienie nowego dowodu osobistego, a kobiety jak to kobiety budzą się na ostatnią chwilę :)

Z góry dziękuję za pomoc! Udanych wakacji!
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 14.08.2011 14:51

radze jej zeby nie zabierala dowodu osobistego ze soba jak podrozoje zagranice!

a tak naprawde - dlaczego to moze byc problem? rozumiem jesli chodzi o paszport, ale dowod? :roll:

czy nie moze zlozyc podanie o wyrobienie nowego zanim wyjedzie i odebrac go po powrocie?
alfi34
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) alfi34 » 14.08.2011 14:59

Chodzi nam o to, że gdzieś wyczytaliśmy, że ważność dokumentu musi być dłuższa niż dozwolony okres pobytu, pisze o tym np tutaj http://www.zagrzeb.polemb.net/index.php?document=41

Czyli teoretycznie rzecz biorąc jej dowód musiałby być ważny jeszcze 3msc.
Mam nadzieję, że jasno się wyrażam, nie chcę wyruszyć z nią w podróż by potem się okazało, że nici z wakacji..
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 14.08.2011 16:57

A czy twoja dziewczyna posiada wogole paszport?

Jesli tak, to niech go zabierze, a dowod niech zostanie w PL ;)

A jesli nie, to i tak, chyba nie przeczytaliscie ostroznie:

"Przekraczanie granicy chorwackiej odbywa się na podstawie paszportu lub dowodu osobistego (zarówno dorośli, jak i dzieci), jednak brak paszportu może spowodować trudności w skorzystaniu z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych przypadkach, z niektórych usług banków lub poczty, także niektóre linie lotnicze wymagają przedstawienia paszportu. Przy wjeździe nie ma szczególnych wymogów dotyczących okresu ważności ww. dokumentów, jednakże nie może być on krótszy niż dozwolony okres pobytu."
alfi34
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) alfi34 » 14.08.2011 19:03

Nie, nie ma paszportu :) Więc jeśli pojedzie to tylko na dowód.

Czytałem dokładnie, i z jednej strony pisze, że nie ma restrykcji nt ważności dokumentów, a z drugiej strony pisze, że nie może być on krótszy niż dozwolony okres pobytu.

Chyba po prostu zadzwonię jutro do MSZ i się zapytam, tak będzie najbezpieczniej.
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 15.08.2011 07:27

Ważne, że na wjazd ważny :) Wątpię, żeby ktoś na to zwrócił uwagę. Jadąc do Chorwacji na granicy sprawdzi dokumenty tylko Słoweniec. A jak będziecie wracać to już nie ma znaczenia, dowód będzie jeszcze ważny. Nie ma co się stresować, najwyżej pojedziesz na inne przejście ;)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 15.08.2011 08:25

alfi34 napisał(a):od kilku miesięcy zrobiona rezerwacja w terminie 26.08-04.09.2011 i co się teraz okazało, mojej dziewczynie kończy się ważność dowodu 24.09.2011

Kompletnie nie rozumiem w czym problem?
Przecież na czas wyjazdu i powrotu masz ważny dowód!

Udanych wakacji !

Gdyby dowód był nie ważny , to mógłby być problem o czym np. napisano w tej relacji .
alfi34
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) alfi34 » 16.08.2011 06:28

OK, dziękuję wszystkim za odpowiedzi i udanych wakacji!

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone