Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wyjazd motocyklami w maju - pare pytan

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lopek
Plażowicz
wyjazd motocyklami w maju - pare pytan

Nieprzeczytany postnapisał(a) lopek » 04.03.2011 11:47

Witam wszystkich. Pisze z telefonu dlatego sory za wszelkie błędy. W długi weekend majowy planujemy wyjazd w 4 osoby dwoma motocyklami na 5 dni. Ma być to jak najtańszy wyjazd dlatego planujemy zabrać jedzenie z polski i kupować tylko to co niezbędne. Planujemy także nocować pod namiotem ale na dziko, czyli znaleźć sobie jakieś ustronne miejsce i tam przenocować, choć domyślam się że jest to w cro zakazane i karane mandatem. Miejscem docelowym będzie Moscenicka Draga. I teraz pytanie do was drodzy forumowicze. Czy moscenicka draga będzie dobrym wyborem jeżeli chodzi o wypoczynek nad morzem i małe zwiedzanie miasta. I jakie jeszcze macie porady jeżeli chodzi o wypad tego typu. Może doradzicie co oprócz jedzenia i wyposażenia motocykowego jeszcze warto zabrać. Pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.03.2011 12:03

Jeśli planujecie obozować na dziko, to dużo pieniędzy na mandaty. Nie wiem czy sobie zdajecie sprawę ale Chorwacji na wybrzeżu żyją głównie z turystyki a co za tym idzie z opłat za campingi i kwatery, tak więc nie musicie wcale zostać zauważeni przez policję, wystarczy że ktoś z mieszkańców Was przyuważy i macie problem. Osobiście widziałem jak trzepali Italiańców którzy stanęli na zadupiu camperem. Inna sprawa - gdzie pójdziesz za potrzebą albo gdzie się umyjesz :?:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.03.2011 12:48

Siema.

Jeśli chodzi o zwiedzanie M.D. to faktycznie będzie to małe zwiedzanie :wink: :D

Troszkę bliżej macie Medveja Camp więc zamiast na mandaty...i umyć się kulturalnie można.

Pzdr
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 04.03.2011 13:55

lopek napisał(a):Witam wszystkich. Pisze z telefonu dlatego sory za wszelkie błędy. W długi weekend majowy planujemy wyjazd w 4 osoby dwoma motocyklami na 5 dni. Ma być to jak najtańszy wyjazd dlatego planujemy zabrać jedzenie z polski i kupować tylko to co niezbędne. Planujemy także nocować pod namiotem ale na dziko, czyli znaleźć sobie jakieś ustronne miejsce i tam przenocować, choć domyślam się że jest to w cro zakazane i karane mandatem. Miejscem docelowym będzie Moscenicka Draga. I teraz pytanie do was drodzy forumowicze. Czy moscenicka draga będzie dobrym wyborem jeżeli chodzi o wypoczynek nad morzem i małe zwiedzanie miasta. I jakie jeszcze macie porady jeżeli chodzi o wypad tego typu. Może doradzicie co oprócz jedzenia i wyposażenia motocykowego jeszcze warto zabrać. Pozdrawiam

My w szczycie sezonu za wypasiony camp placimy z 25-30 euro. Mniemam ze z motocyklem, malym namioterm i 2 osobami oraz w maju zmiescicie sie moze i w polowie tej kwoty. Te 200 zeta na pare wiecej chyba nie zrobi wielkiej roznicy?
lopek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lopek » 05.03.2011 17:58

:D piotrulex niestety 200 zl na pare tak jak piszesz to dla nas naprawde duza roznica. To nie jest tak, ze sie madrze, szanuje wasza wiedze i doswiadczenie dotyczace wyjazdow na chorwacje, bezporownywalnie wieksze od naszego, ale co do nocowania to jest to juz postanowione. Rysio, potrzeby fizjologiczne, szczegolnie te wieksze beda zalatwiane na stacjach benzynowych, na ktorych bedziemy stawac wiele razy podczas drogi, wiec nie musisz sie bac o obsrane plaze, jak to napisales w innym temacie. Forumowicze macie moze jakies inne praktyczne porady dotyczace takiego wyjazdu, pomijajac kwestie noclegu.. ?
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 16.03.2011 12:58

8O
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 16.03.2011 17:17

lopek napisał(a):ale co do nocowania to jest to juz postanowione.

zakaz dzikich obozowisk w Chorwacji...
potrzeby fizjologiczne, szczegolnie te wieksze beda zalatwiane na stacjach benzynowych, na ktorych bedziemy stawac wiele razy podczas drogi, wiec nie musisz sie bac o obsrane plaze

będziecie biegac z plazy na najbliższą stację benzynową?
Forumowicze macie moze jakies inne praktyczne porady dotyczace takiego wyjazdu, pomijajac kwestie noclegu.. ?

zajrzyj na jakies forum motocyklowe, tam zawsze ktoś jeździ w dalekie trasy, może Ci lepiej doradzą, skoro tutaj nie przyjmujesz rad.

Kolega z żoną był rok temu motocyklem w Dubrovniku - spał na kwaterkach za małe euro i ma miłe wspomnienia
Baszka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baszka » 18.03.2011 17:42

Wypowiem się jako osoba, która nie raz spała na dziko pod namiotami - na prawdę odradzam. Co innego kraje, gdzie jest to nielegalne, ale wszyscy na to gwiżdżą, a co innego Chorwacja, gdzie sporo ludzi utrzymuje się z turystyki i raczej wam będą przeszkadzać (donosy) niż pomagać. A to nie jest dziki kraj, gdzie jest dom co 5 km a poza tym same pola i lasy.
Jedziemy też na długi weekend i w okolicy Splitu są noclegi za 4 euro od osoby (na 4 noce daje to wam 64 zł....prysznice na stacjach benzynowych też kosztują,a i motór odciążony (brak namiotów, psiworów) trochę mniej spali ;)) Nie wiem, jak w waszych okolicach, ale powinno udać się coś w podobnej kwocie.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 20.03.2011 10:06

lopek napisał(a):Forumowicze macie moze jakies inne praktyczne porady dotyczace takiego wyjazdu, pomijajac kwestie noclegu.. ?
ja mam:
po pierwsze wziąć wózek na jedzenie bo tam jest ciut droższe (pamiętam jak mi kumpel za którym jechałem zabrudził motocykl, gdy mu pasztet -przyczepiony do sakwy -od temperatury wybuchł :wink: ), najlepiej wziąć ze 20kg ziemniaków, jeśli bez wózka to nie brałbym namiotu, ubrań na zmianę a zapakowałbym ziemniaków, po pierwsze są tanie po drugie syte, po trzecie jak ugotujecie obierki to jakiś napój z tego będzie, a samymi obierkami można przykryć kupkę zrobioną pod drzewkiem;).
Po drugie pomyślałbym co alternatywnie lać do baku zamiast benzyny, by było taniej?? bo ucieczek ze stacji benzynowej po zatankowaniu nie radzę.
Do tego jechać wolno (tylko po co wówczas motocyklem jak można małym skuterkiem, motorowerem bo on jeszcze mniej pali ), kumple kiedyś jechali Zephyrem 750 i virażką i jechali 4 dni i Zwphyr zamknął się w 3.8L/100km :lol:
po trzecie , zamiast spać na campingu czy w apartamentach proponuję spać po 2-3h na stacjach i zmieniać je w ciągu nocy - nikt się do was wtedy (myśląc iż jesteście w trasie ) nie przyczepi.
SORRY za sarkazm ale nie potrafiłem się powstrzymać. Ja również patrzę by było taniej i ekonomicznie, ale bez przesady... ma być przyjemnie i nie można cały czas myśleć jak masłem d..ę otrzeć...
Co do wolniejszej jazdy (nie wiem czym jedziecie) można zaoszczędzić powiedzmy ok 20L na całej trasie, a to stówka, poczytaj o tańszych campingach. My jednak jeszcze za czasów jeszcze marki niemieckiej w Orebicu po jednej nocy na campingu (wyszło mnie za pół namiotu, motocykl i mnie 13,5DM ) podjechaliśmy do pierwszego domu w miejscowości i cenę stargowaliśmy ( było nas co prawda kilkanaście osób na chyba 11 moto ) z 20 na 17DM. Mając gaz, lodówki łazienki tylko dla nas i chłodek mimo braku klimy;).Od tej pory malutki namiot tylko w razie "W" no i na zloty.
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 20.03.2011 14:14

powodzenia w wyjeździe-mam szacunek dla ludzi którzy pokonuja na tego typu trasy
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 29.03.2011 19:35

W sumie to szkoda, że nie można na dziko, mogłoby być fajnie wyspać się na plaży, wykąpać w morzu i jechać dalej. Ale fakt, że jakby wszyscy tak chcieli...
Swoją drogą ciekawe jak to jest, że w innym też wolnym kraju-Grecji- jest to możliwe? Spanie na dzikiej plaży, czy to camperem czy pod namiotem nikogo nie dziwi. Ale jest zasada, zostawić porządek po sobie, rano się zwinąć (nie zawsze) czasem się trzeba kogoś zapytać o pozwolenie, ale nie ma problemu.
Przy kilkudniowym wypadzie to te parę noclegów przed sezonem to się na pewno znajdzie gdzieś taniej, ale prawdziwy wydatek to teraz tankować moto.
Ja jadę w maju lub na początku czerwca i wstępnie koszt paliwa i opłat za motocykl obliczyłem na 1500zł.
Mam nadzieję znaleźć noclegi po 20euro za 2 osoby.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 29.03.2011 19:41

joajer napisał(a):W sumie to szkoda, że nie można na dziko, mogłoby być fajnie wyspać się na plaży, wykąpać w morzu i jechać dalej.

Romantyczne to bardzo, ale... wyspać się na plaży, wykapać w morzu słonym jak pieron, założyć na to ciuchy motocyklowe i jechać dalej w ciepełku... bajka :)
pozdr
B.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.03.2011 19:47

Jestem fanem takich turystów co lubią na dziko, po cichu, pod osłoną nocy, za darmo. Najlepiej będzie jak postanowicie na nowo z radami:
1. na stacji benzynowej zatankujecie i dzida do przodu może nie złapią, albo kredą jak Kloss narysować nowe numery rejestracji.
2. Nawalić Chorwatowi pod siatką i przedstawić się jako turysta z Polski.
3. W supermarkecie ładować żarcie pod pazuchę może nie mają kamer ani ochrony.
Dobre rady zawsze w cenie, a puenta jest jedna.

KTO NIE MA MIEDZI TEN W DOMU SIEDZI
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 29.03.2011 20:02

BeJur napisał(a):
joajer napisał(a):W sumie to szkoda, że nie można na dziko, mogłoby być fajnie wyspać się na plaży, wykąpać w morzu i jechać dalej.

Romantyczne to bardzo, ale... wyspać się na plaży, wykapać w morzu słonym jak pieron, założyć na to ciuchy motocyklowe i jechać dalej w ciepełku... bajka :)
pozdr
B.

Po co ciuchy w ciepełku? Zresztą, jak zaliczysz wypady do mniej cywilizowanych krajów gdzie się śpi byle gdzie bo i tak nie ma gdzie, to się nawet ze słonej wody można cieszyć.
Ale większość turystów to teraz księżniczki i książęta...
Nie każdy lubi komercję turystyczną.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 29.03.2011 20:07

joajer napisał(a):
BeJur napisał(a):

pozdr
B.

Po co ciuchy w ciepełku? Zresztą, jak zaliczysz wypady do mniej cywilizowanych krajów gdzie się śpi byle gdzie bo i tak nie ma gdzie, to się nawet ze słonej wody można cieszyć.
Ale większość turystów to teraz księżniczki i książęta...
Nie każdy lubi komercję turystyczną.

po co ciuchy? to w koszulce i krótkich spodenkach pojedziesz na motocyklu? w chusteczce na głowie? dzięki bardzo, troszku się na tym znam i nie miałabym odwagi tak pojechać... nie dlatego, żeby szpanować, tylko żebym sobie przysłowiowy tyłek uratowała, wiem że dżygitów nie brakuje...
No tak w sumie zapomniałam, że księżniczka jestem, bo lubię się umyć i nie śmierdzieć :)
Prysznic to nie jest komercja turystyczna, chyba że się mylę
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne