Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wyjazd motocyklami w maju - pare pytan

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 06.04.2011 19:26

W każdym temacie jest tak, że jeżeli ktoś ma poglądy odbiegające od ogólnie przyjętych standardów od razu odzywa się chór „Wujków Dobra Rada”, co to nigdy nie przekraczają prędkości, przestrzegają przepisów, używają pasów bezpieczeństwa, na wszystkim znają się najlepiej i robią kupę tylko w wyznaczonych do tego miejscach.
Jeżeli dla kogoś priorytetem jest poczucie bezpieczeństwa i stabilizacji z pewnością nie kupuje motocykla (pomijam chwilowe mody i lanserkę). Jest to pewien sposób na życie. A jeżeli ktoś ma ochotę jeździć w krótkich spodenkach, spać na plaży i kapać się w morzu - to jaki problem ?
Wszak żyjemy w wolnym kraju (choć niestety nietolerancyjnym).
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 06.04.2011 19:37

u mnie kondom (porozdzierany po ślizgu ale zawsze), skóra dół góra, kamizelka ze wszemi protektorami i żółwiem (wtedy pod spodem koszulka), kilka koszulek jeansy i jakieś krótkie, sandały, siatki ( bezcenne ), skarpety 2 pary, majtki i pampersy dla pasażera;).
Ech... w przyszłym roku jak teściowa i dzieci pozwolą.. :wink:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 06.04.2011 20:01

piotr68 napisał(a):W każdym temacie jest tak, że jeżeli ktoś ma poglądy odbiegające od ogólnie przyjętych standardów od razu odzywa się chór „Wujków Dobra Rada”, co to nigdy nie przekraczają prędkości, przestrzegają przepisów, używają pasów bezpieczeństwa, na wszystkim znają się najlepiej i robią kupę tylko w wyznaczonych do tego miejscach.
Jeżeli dla kogoś priorytetem jest poczucie bezpieczeństwa i stabilizacji z pewnością nie kupuje motocykla (pomijam chwilowe mody i lanserkę). Jest to pewien sposób na życie. A jeżeli ktoś ma ochotę jeździć w krótkich spodenkach, spać na plaży i kapać się w morzu - to jaki problem ?
Wszak żyjemy w wolnym kraju (choć niestety nietolerancyjnym).

zgoda, tylko ludzie piszą, że będą ich gnać, że w CRO nie jest to legal. Jeśli się uda spoko ( myślę, ze jeśli objazdówka to jak najbardziej ), co do oszczędzania na każdym kroku jestem za lecz są pewne granice. Masłem d..py nie otrzesz. Każdy niech robi co chce, niech śpi gdzie chce. Ja już stary jestem, pamiętam jednak na Mazurach kilka lat z rzędu na dziko przy jeziorze w 3 -4 moto i tylko gajowy Marucha podjeżdżał wozem siadał przy ognisku (w lesie;) ) dostawał 3 pełne kubki jabcoka i dostawaliśmy zgodę na pobyt:D. Jak sobie przypomnę te codzienne plecaki pełne Juranda i te poranne leśne przejażdżki na przewietrzenie i te loty między drzewami, to zbieranie części, to szukanie okularów bo przecież bez kasków po lesie - stwierdzam, że wielce głupi bylim-śmy i jeszcze więcej szczęścia mielim. Nie oceniam więc już więcej autora wątku i sorry za moje umoralnianie.

Ps. swoim synom motocykla nie zabronię bo wiem co to, jednak na moto ich sam nie posadzę. Moi rodzice zjeździli całą Polskę lecz ojciec nigdy nie nie namawiał i nigdy nie zabraniał. Mój argument na mamy prośby bym się zastanowił (przed zakupem pierwszej sztuki ) to że oni też jeździli, jej kontra, że takiego ruchu i prędkości nie było...

uff... ależ się wyspowiadałem;)
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 06.04.2011 20:40

Mazury... to nie Chorwacja, są lepsze niż Chorwacja, tylko pogoda nie zawsze taka jakbyśmy chcieli.
Byłem ostatnio, super, ale najważniejsze to są pola biwakowe!! Darmowe!!
Nad jeziorem Niegocin wokół są chyba 5szt. Można przyjechać, rozbić się, są jakieś kibelki (nie wchodzę tu w szczegóły) Suuper.
Jak chcesz wyższy standard to jedziesz na camp, jak jeszcze wyższy to kwatera, jak jeszcze wyższy....wiadomo.
To właśnie wolny kraj. Chorwacja to nie jest to. Owszem fajnie ale nie pod tym względem.
Albo płać albo spadaj, dlatego bardziej do gustu przypadła mi Grecja.
Co prawda każdy Grek ma Cię w d..ie, no chyba, że mu płacisz, ale wjeżdżasz camperem na jakąś dziką plażę i nikt cię nie pogoni.
W HR camperem to się możesz przenocować na parkingu pod marketem, z namiotem gorzej, tam go nie rozbijesz.
ajax111
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajax111 » 09.04.2011 13:37

wiele osob mysle za bardzo tępi chłopaków. znam wiele wyjazdów motocyklowych gdzie chłopaki wzieli namiot i pojechali za granice , dziś mają piękne wspomnienia i niezapomniane przygody.

Napinanie się w necie coraz to większa moda;)

Powiedzcie mi drodzy motocykliści trójkąt gaśnice bierzecie koniecznie w taką wyprawe?? Paszportu nie trzeba no nie?
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 09.04.2011 16:40

A ja przy okazji tego tematu , chciałbym zaapelować do wszystkich kierowców w samochodach.
Jak jedzie za nami motocyklista, to zróbmy mu miejsce, nam przecież nic się nie stanie jak zjedziemy troszkę bliżej prawej.
To niewielki gest więc nie unośmy się ambicją, dajmy motocykliście spokojnie nas wyprzedzić.
Lewa w górę ! :wink:
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 09.04.2011 21:25

Dokładnie, nie motocykliści tworzą korki, nie wleczemy się za motocyklami bo one są szybkie, niech sobie jadą, ale fakt, Chorwacja to nie jest wolny kraj, Czarnogóra, dalej Albania i Grecja to co innego, tam nie ma problemu dzikiego nocowania.
ajax111
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajax111 » 10.04.2011 21:07

co z ta gasnica?? sprawdzaja??
ja1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja1 » 10.04.2011 21:38

Co Wy z tą gaśnicą ?? w motocyklu?? 8O
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 11.04.2011 03:20

ja1 napisał(a):Co Wy z tą gaśnicą ?? w motocyklu?? 8O
jasne i nie wypuszczą do CRO bez niej: D
ajax111
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajax111 » 11.04.2011 09:16

w niektorych panstwach jest wymagana tak jak i trojkat,
apteczka.
nie wiem skad ta ironia nie umiecie normalnie odpisać? kompleksy jakieś? ludzie ogarnijcie się, bo ten cały temat to nikomu nie pomagacie tylko ciśniecie, weźcie się za siebie jakieś sztuki walki, siłownia uwierzycie w siebie , +20 do pewności siebie i skończy się napinka w internecie bo bedziecie mieli inne zajecia i może wyjdziecie na dwór 8)
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 11.04.2011 11:11

ajax111 napisał(a):w niektorych panstwach jest wymagana tak jak i trojkat,
apteczka.
nie wiem skad ta ironia nie umiecie normalnie odpisać? kompleksy jakieś? ludzie ogarnijcie się, bo ten cały temat to nikomu nie pomagacie tylko ciśniecie, weźcie się za siebie jakieś sztuki walki, siłownia uwierzycie w siebie , +20 do pewności siebie i skończy się napinka w internecie bo bedziecie mieli inne zajecia i może wyjdziecie na dwór 8)
sztuki walki miałem przez 5 lat- nie pomagało, siłownia tylko dla "wybranych;p" na dwor wyszedłem - też lipa, a gaśnicę... ok kupię sobie wózek i zabiorę ;p.
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 11.04.2011 20:03

Generalnie to jakieś pierdoły piszecie, czy aby był któryś z was , już nie mówię w Chorwacji ale byle gdzie za granicą Polski na motocyklu?
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 11.04.2011 20:09

joajer napisał(a):Generalnie to jakieś pierdoły piszecie, czy aby był któryś z was , już nie mówię w Chorwacji ale byle gdzie za granicą Polski na motocyklu?
stary, ja ścieme walę, tak wiesz dla lansu, generalnie to tylko jedne światła, drugie i do garażu by sie chromy nie zakurzyły- całkiem serio!

jojajer, a ty palisz co czy tak głupa walisz?? tylko mnie nie poprawiaj, dla mnie jesteś jojajer :wink:
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 11.04.2011 21:48

Chromy? Chyba nie na tym ścigancie z avatara? Ale Wadowice to fajne okolice, kupiłem tam w 2010 moto, może widziałeś tam kiedyś takiego grafitowego GL-a ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne