napisał(a) Kir » 25.05.2005 14:05
darek71 napisał(a): Powiem szczerze, że rozważałem jazdę wybrzeżem gdyż w którejś z relacji w necie wyczytałem o przepięknych widokach itd..
Na tym odcinku nie ma widoków. Odcinek z Rijeki do Puli najpierw wiedzie przez Opatije i inne "turystowiska", potem górami a potem pomiedzy polami i typowa chorwacką prowincję. Ciekawe rzeczy po drodze to fiordy
koło Barbanu (dość szeroki) i długi oraz przed Rabaczem (nie pamiętam miejscowości). Wcześniej po drodze jak jest dobra pogoda widać wyspę Cres. Innych widoków nie ma. To już lepiej pojechać przez Koper pominąć tunel Ucka i zobaczyć trochę góry. Ale na pierwszy raz to może jednak odpuść sobie a fiord zobaczysz w postaci limskiego kanału
darek71 napisał(a): Czy jeśli wezmę tylko Euro to będzie OK ? Czy rozmieniać pieniądze na bilon bo ponoć na bramkach w Słowenii i Chorwacji (bo tam są bramki
- prawda) nigdy nie mają wydać.
Będzie ok tylko pamiętaj że jak będziesz płacił w Euro to cena będzie o ok 50% wyższa bo oni przy bramkach przyjmują 1E=5kun dla uproszczenia.
Lepiej na granicy troche eurosków wymienić a jak nie chcesz wydawać Euro to weź kartę bankomatową - wyjmiesz z bankomatu ile ci potrzeba po lepszym przeliczniku
darek71 napisał(a):I jeszcze jedno bardzo chcielibyśmy zawitać do Triestu - może ktoś robił taki wypad będąc w Chorwacji i ma jakieś uwagi, wrażenia którymi mógłby się podzielić.
Darek
A co jest ciekawego w Trieście - ja tam dawno nie byłem z 15 lat temu, taka Rijeka x4, nabrzeża i składy ciągną sie kilometrami, właściwego basenu nie sposób znaleźć, wielkie przemysłowe miasto. To już lepiej zostawić samochód w Puli i popłynąć na wycieczkę do Wenecji
Jako początkującemu wypad Ci życzyć szerokiej drogi i udanych wakacji (tylko czemu w Puli???? {ja jestem z sekcji dalmatyńskiej zdecydowanie})
i przypomnieć że w Hr po deszczu trzeba jechać z największą ostrożnością, odcinek Opatija -Labin i wiele innych wcale nie jest prosty dla kierowcy i nie nalezy znacząco przekraczać prędkości i że trzeba uważać na miejscowych kierowców. Ale o tym już w innych wątkach