napisał(a) lechocz » 07.02.2015 19:18
Autostrady niemieckie maja być płatne od początku 2016 roku.
W Köln również funkcjonuje strefa Umweltzone. W związku z czym lepiej się do niej nie zapuszczać bez odpowiedniej plakietki, ważnej w całych Niemczech, gdyż mandat za jej brak wynosi 40,00 euro.
A kupić ją można , m.in. na stronie miejskiej Berlina, praktycznie za cenę nominalną, tj. bodajże 5 lub 6 euro. W odróżnieniu od wielu polskich pośredników liczących sobie za nią znacznie, ale to znacznie, więcej, tj. grubo ponad 50,00 złotych.
Natomiast na w/w stronie, kiedy ja kupowałem dla siebie, poprzez internet, wysłałem tylko skan dowodu rejestracyjnego oraz wpłaciłem 26,00 złotych na podane konto.
W wyniku w/w działań, po 4 dniach, licząc piątek jako dzień zakupu + dwa dni weekendowe oraz poniedziałek, we wtorek, w skrzynce na listy, miałem przesyłkę zawierającą zakupioną plakietkę, fakturę oraz pismo z podziękowaniem za dokonanie zakupu właśnie u nich.
Ewentualnie plakietkę tę można kupić, w cenie nominalnej, na wszystkich stacjach diagnostycznych w Niemczech, które wykonują przeglądy okresowe.
Poniżej zamieszczam mapkę Köln, pokazującą obszar strefy Umweltzone w roku 2014.
Jeżeli cel Twojej podróży leży na przedmieściach to może plakietka nie będzie Ci potrzebna. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości wejdź sobie na stronę miasta Köln a znajdziesz tam wszelkie informacje na ten temat.
- Załączniki:
-