Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd do Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
podróżniklbn
Autostopowicz
Wyjazd do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) podróżniklbn » 11.05.2008 12:34

Witam!
Chciałbym się dowiedzieć ile może kosztować tygodniowy pobyt w Chorwacji na 5 osób w Zadorze lub w innych miejscowościach w Dalmancji. Lepiej rezerwować miejsca czy jechac w ślepo? Ile przeznaczyć na taką podróz pieniędzy? Walutę wymienić lepiej w Polsce czy tam na miejscu ?
Dzięki z góry i czekam na odpowiedzi :) Pzdr!
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 11.05.2008 13:02

Na każde z zadanych przez Ciebie pytań dyskutowaliśmy juz na forum... Dyskutowaliśmy, gdyż nie ma jednoznacznych odpowiedzi ...
Poczytaj, proszę, nasze wcześniejsze rozważania, a potem czekamy na konkretne pytania, na które jednak nie uda Ci się znaleźć odpowiedzi ( gwarantuję, że dużo można znaleźć w istniejących już tematach)...
W ciemno, czy z rezerwacją...

forum/viewtopic.php?t=17958&highlight=ciemno

z jaką walutą do HR...

forum/viewtopic.php?t=18577&highlight=jaka+waluta

forum/viewtopic.php?t=18830&highlight=koszty+pobytu

ile trzeba zabrać...

forum/viewtopic.php?t=18624&highlight=koszty+pobytu
podróżniklbn
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) podróżniklbn » 11.05.2008 18:33

Dziękuje bardzo za linki na pewno pomogą !
mayorbien
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayorbien » 11.05.2008 19:02

Prosta zasada.
Zabierasz 2 tysiące na tydzień dla jednej osoby i wypoczywasz do woli. Zabierasz również ze soba kartę kredytową (w reazie czego :-) )
Co do nocleów to zawsze dobrze jest mieć coś już upatrzone. Przynajmniej jakieś adresy spisane na kartce a jezeli chcesz jechać całkiem w ciemno to pamietaj żebyś zaczoł szukać kwater jak najwczesnie bo zawsze w razie niepowodzenia możesz jechać do innej miejscowosci i też poszukać.
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 13.05.2008 12:24

Od roku 2000 jeżdże w ciemno z tym że mam pewien luksus:
1.Wyjeżdżam w srodku tygodnia (piatek po poludniu wszscy jada na more)
2.Jeżdże w czerwcu pomiedzy 10 a 24 wtedy miejsca są wszędzie a i ceny niższe
3 jadę na południe też mniej ludzi jedzie (odległość np. na Plejesacu sezon zaczyna się w zasadzie dopiero w lipcu)

Koszty to sprawa względna kwatera od 20 do 35 E na dwie osoby za dobę
Autostrady słowacja 15żł ,austria 15E chorwacja 200kun za Split w obie strony acha 1,5 E słowenia (podobno od lipca na słoweni beda winiety wtedy drożej) obiad pomiędzy 80 a 200 kun w zalżności od apetytu 2 osoby
W zeszlym roku cevapcici porcja w konobie z frytkami kosztowały pomiędzy 35 a 45 kun a kilogram do smażenia w sklepie kosztował chyba 40 kun.
Wino(dobre) lane z beczki litr 60-90kun rakija 60 kun litr
Tak że 2000zł na osobę + karta spokojnie powinno wystarczyć miłego pobytu
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 13.05.2008 12:43

W zeszłym roku kupowałem Rakije od kobiety za 40 kun za litr :lol:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.05.2008 12:55

drogomir napisał(a):Jeżdże w czerwcu pomiedzy 10 a 24 wtedy miejsca są wszędzie a i ceny niższe

drogomir napisał(a):jadę na południe też mniej ludzi jedzie

:D :D :D No to super, własnie o to chodzi bo też jadę w ciemno i na południe tylko że już od początku czerwca :D A na miejscu będę we wtorek :D
Czyli mogę liczyć na pełen wybór kwater i mam nadzieję, ze nie będą jeszcze pozamykane jak było pod koniec września :?
No i więcej niż 30 euro nie miałem zamiaru wydać........

Tylko o temperaturze wody nic nie piszesz a ja liczę na minimum 20 stopni :roll:

Mój plan ma szanse powodzenia 8)
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 14.05.2008 08:14

Zazdroszcz Ci ja juz nie moge wysiedzieć w zeszłym roku w orebicu woda miała jakieś 23 stopnie ale i tak sprawdzam na http://vrijeme.hr/more_n.html
szerokiej drogi odojaka po drodze i dobrego wina na miejscu
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.05.2008 08:25

drogomir napisał(a):Zazdroszcz Ci ja juz nie moge wysiedzieć w zeszłym roku w orebicu woda miała jakieś 23 stopnie ale i tak sprawdzam na http://vrijeme.hr/more_n.html

Też codziennie tam sprawdzam, fajny jest ten link :D
Na razie oscyluje w okolicach 18 stopni, ale to jeszcze ponad 2 tygodnie.......

Dzięki 8)
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 14.05.2008 08:33

podróżniklbn napisał(a):Witam!
Walutę wymienić lepiej w Polsce czy tam na miejscu ?
Dzięki z góry i czekam na odpowiedzi :) Pzdr!

Z moich doswiadczeń:
biorę z Polski zawsze euro (płacę nimi w austrii i za kwatere w Chorwacji)
zlotówki wymieniam w Chorwacji (500zł zaraz na granicy) żeby mieć gotówkę i gdzie się da płacę kartą kredytową MasterCard rozliczana w Euro. Najkorzystniejsze rozwiazanie i bardzo ułatwia życie
polecam
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 14.05.2008 08:42

kulka53 napisał(a):
drogomir napisał(a):Zazdroszcz Ci ja juz nie moge wysiedzieć w zeszłym roku w orebicu woda miała jakieś 23 stopnie ale i tak sprawdzam na http://vrijeme.hr/more_n.html

Też codziennie tam sprawdzam, fajny jest ten link :D
Na razie oscyluje w okolicach 18 stopni, ale to jeszcze ponad 2 tygodnie.......

Dzięki 8)

ja jeszcze cztery tygodnie :( fajnie jest jechać w Ciemno zjeżdżasz z drogi tam gdzie Ci się podoba nic Cię nie wiąże pełen luz :D zastanawiałem się nad Czarnogórą ale chyba wyląduje gdzieś na Plejesacu a do Czarnogóry wybiorę się na wycieczkę
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.05.2008 08:53

Ja wstępnie planuję Zaostrog bo jest nieduży i będzie dobrym punktem wypadowym do realizacji moich planów.

Jak nie byłeś jeszcze w Czarnogórze to GORĄCO POLECAM :!:

Przynajmniej objedź sobie Bokę Kotorską, sam Kotor dla mnie bomba. Żeby wybrać się gdzieś jeszcze to na 1 dzień trochę za daleko, ale możesz jeszcze podjechać do Budvy, potem do Cetinje, a potem ewentualnie wjazd na Lovcen i wracasz do Kotoru wąską drogą niesamowitymi serpentynami przy pięknych widokach :D

A na przyszłość gdybyś jednak zaplanował dłuższy pobyt w MNE to poczytaj naszą relację. Tam jest głównie o górach MNE, ale nie tylko........

Pozdr
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 14.05.2008 09:44

Czytam waszą relację i trudno się oderwać.
Ja też nie jade do Sarajewa pamiętam je jako mieżdunarodnyj spiekulant z lat osiemdziesiatych było piekne i chce zeby takie zostało w pamięci pobyt Mostarze mnie w tym utwierdził. W jugosławi w tamtych latach czułem się jak w Polsce i w tamtych latach zjeździłem teren po Skopje i Dubrownik mam znajomych wsród wszystkich nacji tam zamieszkujących :( .................
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 14.05.2008 12:09

Też jadę w czerwcu, a nawet 31 maja. Też do Orebica, ale będę jeszcze qw Zagrzebiu, Puli, Rovinj, Rijeka, Plitvickie, Banja Luka, Sarajevo, Mostar, a potem Orebic i na końcu Zadar, skąd już blisko do Wrocka. Planuję też wycieczkę do Splitu i Bokę Kotorską. Miesiąc więc powinno wystarczyć czasu?
Lili115
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lili115 » 21.05.2008 11:02

ja też jade 31 maja . nie moge się juz doczekć!!!!!!!!!!!!!!! :hut:
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone