Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd do Chorwacji- nie przerejestrowane auto.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dykus17
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dykus17 » 29.06.2011 06:03

Witam, posiadam nie przerejestrowaną hondę to znaczy - auto kupione w francji około 7 miesięcy temu, czyli mam francuskie nr.... dowód rejestracyjny mam nie przekreślony - aczkolwiek auto we Francji jest wymeldowane. Wykupiłem w Polsce ubezpieczenie i tak jeżdżę - powód ? 3900zł akcyzy przy rejestracji. Zwracam się z prośbą o informację czy Policja na Węgrzech lub Chorwacji ma możliwość sprawdzenia czy auto jest wymeldowane ? Wiem że w Polsce nie mają takiej możliwości ... Dlatego kobinując z comiesięczną wymianą umowy (30 dni na rejestrację) tak się kombinuje i jeździ. PS dla tych którzy stwierdzą, że nie kupuję się auta na które nas nie stać "Rejestracja auta za 5 tyś przez chorą akcyzę to przesada"
Użytkownik usunięty
Re: Wyjazd na Chorwację - nie przerejestrowane auto

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2011 08:25

dykus17 napisał(a):Witam, posiadam nie przerejestrowaną hondę to znaczy - auto kupione w francji około 7 miesięcy temu, czyli mam francuskie nr.... dowód rejestracyjny mam nie przekreślony - aczkolwiek auto we Francji jest wymeldowane. Wykupiłem w Polsce ubezpieczenie i tak jeżdżę - powód ? 3900zł akcyzy przy rejestracji. Zwracam się z prośbą o informację czy Policja na Węgrzech lub Chorwacji ma możliwość sprawdzenia czy auto jest wymeldowane ? Wiem że w Polsce nie mają takiej możliwości ... Dlatego kobinując z comiesięczną wymianą umowy (30 dni na rejestrację) tak się kombinuje i jeździ. PS dla tych którzy stwierdzą, że nie kupuję się auta na które nas nie stać "Rejestracja auta za 5 tyś przez chorą akcyzę to przesada"

Przepraszam. :wink:

Musisz znaleźć sobie forum dla "kombinatorów" ( by nie nazwać tego inaczej) i tam zadać takie pytanie na które praktycznie odpisałeś sobie sam.
Użytkownik usunięty
Re: Wyjazd na Chorwację - nie przerejestrowane auto

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2011 08:34

dykus17 napisał(a):Witam, posiadam nie przerejestrowaną hondę to znaczy - auto kupione w francji około 7 miesięcy temu, czyli mam francuskie nr.... dowód rejestracyjny mam nie przekreślony - aczkolwiek auto we Francji jest wymeldowane. Wykupiłem w Polsce ubezpieczenie i tak jeżdżę - powód ? 3900zł akcyzy przy rejestracji. Zwracam się z prośbą o informację czy Policja na Węgrzech lub Chorwacji ma możliwość sprawdzenia czy auto jest wymeldowane ? Wiem że w Polsce nie mają takiej możliwości ... Dlatego kobinując z comiesięczną wymianą umowy (30 dni na rejestrację) tak się kombinuje i jeździ. PS dla tych którzy stwierdzą, że nie kupuję się auta na które nas nie stać "Rejestracja auta za 5 tyś przez chorą akcyzę to przesada"

No właśnie :lol: odpowiedziałeś na swoje pytanie 8) ciężko ale powstrzymam się od komentarza :P kombinatorku
PS.Będziesz miał porblem na pewno w Austri :wink: :P
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 29.06.2011 08:39

1. Zapewniam Cię że nie tylko Policja ma możliwość sprawdzenia czy auto jest wymeldowane ale i Straż Graniczna, Służba Celna a nawet Izba Skarbowa
2. Nazywaj rzeczy po imieniu: nie wymieniasz umowy tylko fałszujesz umowę. Zakładam że nie wysyłasz jej co miesiąc do Francji aby poprzedni właściciel ją podpisał, a nawet gdyby to i tak data jest niezgodna z prawdą
3. Jeśli po zakupie z (wtedy) aktualną umową wykupiłeś ubezpieczenie, to jest na polisie data jej zawarcia i francuskie numery rejestracyjne. Teraz nijak się to ma do stanu faktycznego. Moim zdaniem ubezpieczyciel bardzo łatwo się w Twoim sprytnym fortelu pokapuje i w razie jakiegokolwiek zdarzenia ubezpieczeniowego odmówi wypłaty odszkodowania...

A wtedy uwierz mi że 3900zł to będzie małe miki, w stosunku do tego co będziesz bulił po kolei odszkodowań, mandatów i kar administracyjnych.

Polak potrafi.... ehh... niedobrze się robi.....
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 29.06.2011 08:51

temat powinien zostać zamknięty!
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 29.06.2011 08:51

dykus17 napisał(a):Dlatego kobinując z comiesięczną wymianą umowy

Jakiś czas temu facet wystawił na youtube filmik przedstawiający jazdę motocyklem z przekroczeniem szybkości i na tej podstawie został ukarany. Ty sam przyznałeś się do popełnienia wykroczenia. Może to złagodzi karę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2011 09:40

8) 8) 8)
Ostatnio edytowano 29.06.2011 10:10 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 29.06.2011 09:55

dajcie spokuj człowiekowi
robi co uważa a to nie jest forum dla prokuratorów

spytał się o coś konkretnego i odpowiedz też powinna być konkretna że takim autem 90% z nas by się nie wybrało za granicę, ani nawet do innego województwa

macie wszyscy rację że to typowo polskie kombinowanie za co mi nawet wstyd za nasz narodzik , ale po co te moralizowanie
mateq111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateq111 » 29.06.2011 10:06

Moim zdaniem szkoda kombinować, skutki tego mogą drogo kosztować, jakiś wypadek, stłuczka(nie życzę).
Z tego co piszesz, to co miesiąc kupujesz miesięczne OC.
Najtańsze ubezpieczenie miesięczne znalazłem za 50zł a to jest 600zł na rok.
Zależy jakie masz auto, ale ja nigdy nie zapłaciłem 600zł za OC.
W Polsce to powiesz, że dopiero kupiłeś, jesteś w trakcie załatwiania blabla... a w trakcie takiego zdarzenia poza granicami PL może być duży problem. Powiesz, że wczoraj byłeś we Francji i od razu jedziesz na wakacje? Może jakbyś miał te zjazdówki czerwone (one chyba są na miesiąc) to tak. Żółte masz na 5 dni to za mało.

Bez przesady z tym wyjazdem do innego województwa. Ja 2 autami jeździłem na Belgijskich blachach przez miesiąc. Tylko, że w trakcie wszystko załatwiałem. Także w razie kontroli miałem papiery, że wykonuje czynności związane z rejestracją: akcyzę, tłumaczenia, przegląd, skarbówkę itd.

Taka prawda, że nie 1x widziałem jak w budach koło UC prywatne osoby przyjeżdżały i pytały ile wpisać, żeby przeszło i na kolanie pisali umowę.
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 29.06.2011 14:24

Na pewno podczas obojętnie jakiej kontroli będą bardziej sprawdzać z uwagi na różne obywatelstwo i blachy. Wydaje mi się że na granicy Słoweńskiej mogą się szybko dowiedzieć wszystkiego o aucie. Przynajmniej mnie tak przetrzepali dwa lata temu (zresztą po części przez moją głupotę :D).
maciek_lub
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_lub » 29.06.2011 18:18

Kolego prosta sprawa, opłacasz rzeczoznawce,mówisz że trzeba zaniżyć wartość auta i przynajmniej o połowę spada ci akzyza wtedy lecisz do wydziału komunikacji rejestrujesz ubezpieczasz i pakujesz sie i jedziesz na wczasy do Chorwacji :D pozdrawiam
ketivv
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ketivv » 29.06.2011 19:02

dykus17 napisał(a):"Rejestracja auta za 5 tyś przez chorą akcyzę to przesada"

bez przesady wysokości akcyzy są ogólnie znane więc wystarczy sprawdzić to sobie przed zakupem auta
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 29.06.2011 19:04

Ja bym nie jechał - już w sąsiednim województwie możesz skończyć podróż.
lodowa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lodowa » 29.06.2011 23:46

Stać Cię na wyjazd do Cro a nie stać Cię na rejestrację auta?????? Dla mnie to chore. Babcia mówiła że jak stać cie na konia to na siodło też, a jak nie to nie kupuj konia
gosciak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosciak » 30.06.2011 07:57

na granicy Słowenii na bank nie przejdzie, miałem nie raz z nimi do czynienia a auto mam na siebie, a poza tym jak zatrzymają Cię np. w Cro jak im to wytłumaczysz nie znając języka itp.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone