Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wyjazd do Chorwacji 2010

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mario1987
Globtroter
wyjazd do Chorwacji 2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario1987 » 07.03.2010 10:49

Witam wszystkich na forum.
W tym roku wybieramy się do Chorwacji w 4 dorosłe osoby.
Pojazd którym będziemy przemieszczać to Opel Vectra b zasilana LPG.
Jest tylko 1 problem. Jest to nasza pierwsza wyprawa do Chorwacji i kompletnie niewiemy gdzie jechać. Z tego co wyczytałem to warta uwagi jest Dalmacja ze względu na gorzysty teren, jednak pozostaje miasto do wyboru. Może doradzicie cos w tej kwesti, oraz jakis namiar na fajny apartament (oczywiscie w dobrej cenie). Jesteśmy osobami młodymi więc nie zależny nam na niewiadomo jakim luksusie :) Kolejna kwestia to któredy jechać. Podróż zaczynamy z Poznania. Ile wypadało by uszykować pieniędzy na taką wyprawe. Urlopy mamy zaplanowane na 2 polowe sierpnia i jest to 14 dni :)
Pozdrawiam
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 07.03.2010 11:37

mario1987 napisał(a):...Z tego co wyczytałem to warta uwagi jest Dalmacja...

Trochę wyczytałeś. Poczytaj więcej i odpowiedzi na zadane pytania znajdziesz. O kosztach, trasach itd
Owocnego szukania, pozdrav :D
pasażer
Cromaniak
z Poznania

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 07.03.2010 11:49

D&W
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) D&W » 07.03.2010 13:20

Witam nowych forumowiczów.
Odpowiadając na pierwszą część waszego zapytania , czyli miejsca pobytu , ze swojej strony mogę polecić 3 miejscwości , w których byliśmy tj. Podaca mała miejscowość ,ale ma wszystko co do życia na urlopie jest potrzebne ,czyliladna plarza z prysznicami i barem, sklep Studenac ,pare knajpek i super wdoki na góry. Jest także malowniczy deptak wzdłóż morza do miejscowości Gradac jakeś 4-5 km.W Gradacu polecam lody w lodziarni na deptaku prowadzoną przez włochów mega duże gałki. Następną lokalizacją jest Nemira koło Omisia w zasadzie można uznać Nemirę za dzielnicę Omisia. Piechotą jakieś 15-20 min. Mieszkaliśmy w domu połrzonym 10m od plaży za apartament 4 osobowy płaciliśmy 50E <żeby Wyszukać to miejsce w necie wystarczy wpisać w google (Anisija Kalajzic Nemira). Polecamy rafting na rzece Cetina fajne przeżycie. Ostatnim miejscem jest Igrane bardzo ładnie położone super widoki za aprtament 4 osobowy płaciliśmy 48 E , 60m od plaży. Jeśli chodzi o kwestie dojazdu mieszkamy w oklicach Wrocławia i nasza sprawdzona trasa wygląda następująco: Wrocław,Kłodzko,Boboszów,Mochelnice,Olomouc,Brno,Znojmo,Wiedeń,Gratz,Mribor,Zagreb, i dalej autostradą w Chorwacji zjazd z autostrady uzależniony od miejsca pobytu. Pozostaje kwestia pieniążków koszty podróży tj. paliwo,winiety,opłaty autostradowe ok.1000zł , warto wykupić dodatkowe ubezpieczenie od kosztów leczenia , 4osoby ok 150zł , wydatki na miejscu w ależności od indywidualnych możliwości u nas tj ok 60E dziennie . Ogólnie nasze wyjazdy to koszty ok 1200-1500E na 4 osobową rodzinę. Wrazie pytań służę pomocą. :)
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 07.03.2010 13:30

dasuch napisał(a):

Trochę wyczytałeś. Poczytaj więcej i odpowiedzi na zadane pytania znajdziesz. O kosztach, trasach itd

Reagując na donos pasażera udzielam koledze upomnienia.
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 07.03.2010 13:51

MorskiPas napisał(a):
dasuch napisał(a):

Reagując na donos pasażera udzielam koledze upomnienia.

Upomnienia nie przyjmuję. Zobacz TU
Ale widzę, że nie warto.
vito
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) vito » 07.03.2010 20:41

D&W napisał(a):Witam nowych forumowiczów.
Odpowiadając na pierwszą część waszego zapytania , czyli miejsca pobytu , ze swojej strony mogę polecić 3 miejscwości , w których byliśmy tj. Podaca mała miejscowość ,ale ma wszystko co do życia na urlopie jest potrzebne ,czyliladna plarza z prysznicami i barem, sklep Studenac ,pare knajpek i super wdoki na góry. Jest także malowniczy deptak wzdłóż morza do miejscowości Gradac jakeś 4-5 km.W Gradacu polecam lody w lodziarni na deptaku prowadzoną przez włochów mega duże gałki. Następną lokalizacją jest Nemira koło Omisia w zasadzie można uznać Nemirę za dzielnicę Omisia. Piechotą jakieś 15-20 min. Mieszkaliśmy w domu połrzonym 10m od plaży za apartament 4 osobowy płaciliśmy 50E <żeby Wyszukać to miejsce w necie wystarczy wpisać w google (Anisija Kalajzic Nemira). Polecamy rafting na rzece Cetina fajne przeżycie. Ostatnim miejscem jest Igrane bardzo ładnie położone super widoki za aprtament 4 osobowy płaciliśmy 48 E , 60m od plaży. Jeśli chodzi o kwestie dojazdu mieszkamy w oklicach Wrocławia i nasza sprawdzona trasa wygląda następująco: Wrocław,Kłodzko,Boboszów,Mochelnice,Olomouc,Brno,Znojmo,Wiedeń,Gratz,Mribor,Zagreb, i dalej autostradą w Chorwacji zjazd z autostrady uzależniony od miejsca pobytu. Pozostaje kwestia pieniążków koszty podróży tj. paliwo,winiety,opłaty autostradowe ok.1000zł , warto wykupić dodatkowe ubezpieczenie od kosztów leczenia , 4osoby ok 150zł , wydatki na miejscu w ależności od indywidualnych możliwości u nas tj ok 60E dziennie . Ogólnie nasze wyjazdy to koszty ok 1200-1500E na 4 osobową rodzinę. Wrazie pytań służę pomocą. :)
Ale błędów,wstyd,a z ortografi dwója :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 07.03.2010 21:05

vito napisał(a):Ale błędów,wstyd,a z ortografi dwója :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Masz rację, z ortografii dwója :)
stipe
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) stipe » 07.03.2010 22:50

apartman interesiruet?
mario1987
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario1987 » 08.03.2010 20:34

D&W napisał(a):Witam nowych forumowiczów.
Odpowiadając na pierwszą część waszego zapytania , czyli miejsca pobytu , ze swojej strony mogę polecić 3 miejscwości , w których byliśmy tj. Podaca mała miejscowość ,ale ma wszystko co do życia na urlopie jest potrzebne ,czyliladna plarza z prysznicami i barem, sklep Studenac ,pare knajpek i super wdoki na góry. Jest także malowniczy deptak wzdłóż morza do miejscowości Gradac jakeś 4-5 km.W Gradacu polecam lody w lodziarni na deptaku prowadzoną przez włochów mega duże gałki. Następną lokalizacją jest Nemira koło Omisia w zasadzie można uznać Nemirę za dzielnicę Omisia. Piechotą jakieś 15-20 min. Mieszkaliśmy w domu połrzonym 10m od plaży za apartament 4 osobowy płaciliśmy 50E <żeby Wyszukać to miejsce w necie wystarczy wpisać w google (Anisija

Gratuluje kolego. Może z ortografii najlepszy nie jesteś ale jako jedyny(poza pasażerem :) ) udzieliłeś odpowiedzi z jakiej mozna wyciągnąć wiele cennych informacji. Trasa przez niemcy odpada. Wydaje mi się ze to juz znacznie pojdzie w koszty. Jesli chodzi o reszte tras to wybiore cos napewno zalezy mi tylko zeby nie płacic 35e za kawałek autostrady. Zaraz obadam apartamenty które poleciłeś :) a czy masz jakies namiary na reszte apartamentów? zalezy nam aby pojechac od w rejony od Makarskiej w dół (ponoć coraz ładniej)

apartman interesiruet?

Yes. I'm looking an apartment close to the Makarska for 4 persons. Maybe You have something interesting?
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 08.03.2010 21:53

mario1987 napisał(a):...jako jedyny(poza pasażerem :) ) udzieliłeś odpowiedzi z jakiej mozna wyciągnąć wiele cennych informacji.

nono. . . co poza?
mario1987 napisał(a): zalezy mi tylko zeby nie płacic 35e za kawałek autostrady.

35e było wcześniej, teraz jest 30e. Ja kupowałem winietę, bo bez stresów i szybciej ale możesz kombinować. Podpowiedzi znajdziesz w tym temacie. Możesz też z Brna (Czechy) zamiast na E461 kierunek Mikulov, wybrać autostradę D2 E65 i kierować się na Węgry. Do lata trasę opracujesz, a na razie zaklep kwaterę (namiary masz w linku - w moim pierwszym poście), bo kolego już marzec!

mario1987 napisał(a):zalezy nam aby pojechac od w rejony od Makarskiej w dół (ponoć coraz ładniej)

Młodzi, imprezowi to na pierwszy raz Baska Voda super. Z niej obadacie teren i za rok wybierzecie wyspę czy inny region. Dubrovnik też da radę zaliczyć z BV.

Poczytaj takie tematy jak ten > Riviera Makarska - lipiec lub Jeśli Riviera Makarska to gdzie najlepiej??? i zadaj w nich pytania, bo w jednym dziale/temacie pytać o wszystko to nie najlepszy pomysł.
Pozdrav
mario1987
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario1987 » 09.03.2010 09:06

Pasazer chodziło mi ze ty również wniosłeś wiele cennych informacji w ten temat. juz zabieram się za czytanie tematu ktory napisales.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 11.03.2010 13:52

Dzisiaj jakbym pierwszy raz jechał do Chorwacji to zacząłbym od góry czyli od Istrii ja zrobiłem na odwrót zacząłem od dołu i posuwałem się do góry.
mario1987
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario1987 » 12.03.2010 16:42

a dlaczego?
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 12.03.2010 16:48

Bo w mojej ocenie im niżej na dół to ładniej.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone