Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wyjazd do Chorwacji 2010

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.05.2010 07:09

filip122 vel Darek napisał(a): Paradoksalnie opłaca sie złotówki wymieniać na kuny w Cro niż w Polsce .

W tym roku wygląda to jeszcze lepiej .
100 PLN jest warte 175.81 HRK.
Przelicznik (PLN/HRK) wynosi 1.7581.
Wartość średnia 1 HRK z 2010-05-26 to 0.5688 zł.
http://kalkulator-walutowy.mybank.pl/

No właśnie - lepszy taki kalkulator walutowy :wink:

Pzdr
jarekrk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarekrk » 27.05.2010 07:45

a to nie jeszcze lepiej jest z bankomatu kasę wyjąć odrazu ??
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 27.05.2010 09:07

jarekrk napisał(a):a to nie jeszcze lepiej jest z bankomatu kasę wyjąć odrazu ??

Chyba ze masz pewność ze twój bank i karta oraz bank z którego bankomatu bierzesz pieniążki nie bierze prowizji ?

Chyba ze wypłacasz większa kwotę np 1000 kun prowizja przeważnie jest 10zl wiec przy tej ilości jest marginalna
jarekrk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarekrk » 27.05.2010 09:23

tak zrobiłem rok temu :)
a z tego co mi wiadomo Mbank też ma prowizję tylko za przewalutowanie
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 27.05.2010 10:24

Jacek S napisał(a):kalkulator walutowy

No i to wszystko zmienia moim zdaniem. Jeśli kupiłem euro w kantorze w Polsce po kursie 4.152 (dzisiejszy), to dziś w Chorwacji za to euro dostałbym 721 kuna.

Gdybym wziął 415,20 zł (równowartość 100 euro) i wymienił w Splitska Banka na kuny, dostałbym 705 kuna.

Jest różnica? Minimalna, ale jest. Teraz kwestia, czy istnieją komercyjne banki, w których kupi się kuny za złotówki po rzeczywiście dobrym kursie.

Spodziewam się, że Hrvatska Narodna Banka nie ma swoich oddziałów w każdej miejscowości. Gdzieś na forum wyczytałem, że na poczcie wymieniają też pieniądze, ale po "własnym" - czy "narodowym" kursie?

pzdr!
skylogg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) skylogg » 27.05.2010 11:16

Wałkowane było wielokrotnie.
Prowizja za wybranie gotówki, a opłata (prowizja) za przewalutowanie to dwie różne sprawy. mBank nie pobiera prowizji od wybrania gotówki, a jedynie opłatę za przewalutowanie. Istotne jest w jakiej walucie jest rozliczana karta. Dokonując transakcji w innej walucie niż waluta rozliczeniowa używanej karty (czyli płacąc kartą bezpośrednio lub np. wybierając kartą debetową gotówkę z bankomatu) zostaniemy obciążeni opłatą za przewalutowanie w mBank to 2% kwoty transakcji
szczegółowo tu (vide: tekst u dołu tabelki)
http://www.mbank.pl//indywidualny/karty ... index.html
Co do wymiany (euro/kuny) - najkorzystniej wychodziło zawsze w miejscowych placówkach pocztowych.
michalinka76
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalinka76 » 02.06.2010 18:32

A ja kupiłam EURO po 3,85 i wyszłam na tym nalepiej :D
mario1987
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario1987 » 09.06.2010 12:26

niestety wczesniej nie udało mi się odłożyć.
a czy ceny autostrad są takie jak na stronie pzm:
http://www.pzmtravel.com.pl/informacja- ... owych.html
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 09.06.2010 14:15

Popieram kolegów wyżej odnośnie płacenia kartą przy bramkach na autostradach, jest to wygodne również ze względu na to, że zwykle na pasie do płacenia kartą są mniejsze kolejki :D
My w tym roku robimy podobnie jak w ubiegłym - zabieramy złotówki ze sobą i ew. trochę euro i sprzedajemy na miejscu :)
Pozdrawiam!
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 09.06.2010 14:22

Aha, chyba ktoś wcześniej pisał na temat funduszu:)
Nie wiem jak z apartamentami, ponieważ my jeździmy na pola namiotowe, ale jak każdy uczestnik wycieczki zabierze ze sobą po 1500zł (opłaty paliwowe z karty kredytowej rozliczane dodatkowo po przyjeździe) to jest z pewnością wystarczająco.
Dodam, że nasza ekipa to 2 samochody po 4 osoby i niektóre z tych osób wydały "tylko" po 1200zł na miejscu:)
W Chorwacji jeździmy dużo, zwiedzamy co się da, stołujemy się w restauracjach-obiady, korzystamy z wszelkich atrakcji typu skuter wodny, kupujemy pamiątki i kasy zawsze nam wystarczyło :P
Czas wakacjowania to dwa tygodnie a w drodze powrotnej zwiedzamy jeszcze miasta np. Budapeszt, Zagrzeb, Mostar.
Pozdrawiam!
mario1987
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario1987 » 09.06.2010 14:50

tylko trzeba jeszcze wiedziec ile dokladnie zostawić na koncie :)
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 09.06.2010 15:14

filip122 vel Darek napisał(a):
Nie kupuj kun w Polsce.. po co ?

Ja zawsze mam symboliczne 300 kun w razie poblemów z kartą na bramkach itp.

Co do wymiany PLN to na 4 pobyty w CRO tylko raz trafiłem naprawdę dobry kurs. Generalnie preferuję płacenie kartą + ściana na drobne wydatki.

P.
mario1987
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario1987 » 09.06.2010 17:24

wlasnie orientuje się jak zostane rozliczony :P
Konto mam w euro więc tylko 2% od transsakcji

a jaki polecicie bank. z uwagi iż jedziemy w kilka osób to mysle nad założeniem konta na wyjazd. chodzi o konto które będzie się najbardziej opłacało do placenia za paliwo autostrady itp
m0ry
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) m0ry » 09.06.2010 20:03

Ja osobiście posiadam konto w banku Pekao S.A. (z żubrem).
W zeszłym roku wypłacałem tylko z bankomatu bez prowizji.
Bank Zagrebacka Banka jest częścią Unicredit Group tak jak nasz polski bank. U nas w kantorze kuny stały po 0.72zł a z bankomatu wyciągałem za 0.56zł - jest różnica.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 09.06.2010 20:39

Czytając posty dotyczące wymiany po jak najlepszym kursie kuna/zł, Euro/kuna itp oraz ile energi i czasu w to wkładają oraz stresu by dokonać korzystnej wymiany, to zastanawiam się czy jest to warte tych uzyskanych groszy (lipa). A nie lepiej podejść na miejscu do bankomatu i pobrać odpowiednią kwotę "ze ściany" co przy uwzględniu nawet prowizji jest wielokrotnie korzystniejsze (zero prowizji) niż te kantorowe rewolucje. Wkońcu to wakacje i dajmy sobie trochę luzu, a stresy zostawmy w domu.
Generalnie jak najwiecej płatności kartą, a na codzienne wydatki wystarczy jedno podejście do bankomatu i po krzyku. Sprawdzone!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

wyjazd do Chorwacji 2010 - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone