Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wyjazd do Chorwacji 2010

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mario1987
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario1987 » 12.03.2010 17:32

wlasnie dlatego chciałbym tam jechac:)
Andrew39
Globtroter
Re: z Poznania

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrew39 » 14.03.2010 15:24

LPG-uwaga w Austri dosc ciezko zatankować-naszym znajomym udalo sie tylko na Stacji Agipt
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 14.03.2010 16:05

Ja jak jadę to tankuje w Czechach i starcza mi to do Chorwacji (38l) i dodam że nie jadę oszczędnie, teraz już zatankujecie bez problemu na Słowenii . Aktualnie gaz w Austrii kosztuje od 70-80 centów czy warto szukać gazu w Austrii.
slawekknepsi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekknepsi » 16.03.2010 11:25

Byłem w zeszłym roku pierwszy raz w Pakośtane polecam miejscowość,trasa z Jastrzębia Z. na miejsce przez Cieszyn-żylina-bratysława-wiedeń-gratz-w słowenii ominiecie autostrady-chorwacja autostradą do zjazdu Biograd n/M
Całą trase pokonałem dzięki tej stronie Cro.pl bez błądzenia
Apartament w lipcu 25E za 2/os.
W tym roku też się wybieramy 2-ga połowa sierpnia,cel nie znany jak zresztą w zeszłym roku,w ciemno, wiemy tylko że tym razem poniżej Splitu.
Pytanie czy w sierpniu nie będe miał problemu ze znalezieniem apartamentu,bo słyszałem że na chorwacje najazd robią nasi zachodni sąsiedzi,chyba ceny tez mocno ida w góre.
mario1987
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario1987 » 05.04.2010 16:02

tez borykam sie z tym samym problemem. czy jechac na zarezerwowane czy jednak jechac w ciemno. jednak jedziemy w 5 os. moze macie jakies polecane kwatery. nadal chcialbym jechac w rejony makarskiej. czy brac ze soba jakies przejsciówki na LPG?
wajzy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajzy » 05.04.2010 20:05

W tamtym roku bylem w Tucepi-super miejscowość Piekna promenada ,knajpki ,plaża z cieniem dla wrażliwych na słońce. Jak jechałem do Tucepi po zjechaniu z autostrady to w każdej miejscowości , głównie na początku pełno gospodarzy na parkingach-poboczu z ofertami kwater. Wiem im bardziej popularna miejscowość to cena wyższa i bliżej plazy to samo.Jak w ciemno to najlepiej mieć plany miejscowości i pytać na wstępie gdzie i jak daleko od plaży(centrum) - niech pokażą na planie zanim jechać do kwatery.jak nie odpowiada to z drugim rozmawiać.
mario1987
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario1987 » 05.04.2010 20:17

a jakie ceny za apartament 5 os. są znośne?
wajzy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajzy » 05.04.2010 20:58

Ja byłem przełom czerwca i lipca - policzyli jak za czerwiec 10 E za osobe, myśle ,że sam lipiec lub sierpien to 12-16 E od osoby.
wajzy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajzy » 05.04.2010 20:59

Na LPG nie trzeba przejściówek
mario1987
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario1987 » 05.04.2010 21:33

byla by rewelka gdybym znalazl cos za 10E. ale przejsciowek tylko w chorwacji nie potrzeba czy na calej trasie?
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 05.04.2010 21:40

mario1987 napisał(a): ale przejsciowek tylko w chorwacji nie potrzeba czy na calej trasie?

Wedle mej wiedzy wszystkie kraje europejskie z wyjątkiem Holandii, części Niemiec i Francji korzysta z przyłączy LPG takich jakie stosowane są w Polsce.
mario1987
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario1987 » 05.04.2010 21:50

Wolałem się upewnić:P
bartek1110
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartek1110 » 08.04.2010 20:15

mario1987 napisał(a):Witam wszystkich na forum.
W tym roku wybieramy się do Chorwacji w 4 dorosłe osoby.
Pojazd którym będziemy przemieszczać to Opel Vectra b zasilana LPG.
Jest tylko 1 problem. Jest to nasza pierwsza wyprawa do Chorwacji i kompletnie niewiemy gdzie jechać. Z tego co wyczytałem to warta uwagi jest Dalmacja ze względu na gorzysty teren, jednak pozostaje miasto do wyboru. Może doradzicie cos w tej kwesti, oraz jakis namiar na fajny apartament (oczywiscie w dobrej cenie). Jesteśmy osobami młodymi więc nie zależny nam na niewiadomo jakim luksusie :) Kolejna kwestia to któredy jechać. Podróż zaczynamy z Poznania. Ile wypadało by uszykować pieniędzy na taką wyprawe. Urlopy mamy zaplanowane na 2 polowe sierpnia i jest to 14 dni :)
Pozdrawiam

W zeszłym roku jechałem w drugiej połowie sierpnia z Poznania do środkowej Dalmacji (Makarska) przez Czechy-Austria-Słowenia-CRO i bez większego oszczędzania koszt około 1400 zł (toyota corolla 2.0 D, która spaliła ok. 6 L / 100km), na dwie osoby to było sporo, ale na czwórkę nie tak źle i droga dobra (16 godzin). Polecam również MAKARSKA - mimo nie przyjemnych komentarzy na forum w tym okresie nie było przepełnienia, nie było drogo. Nie mieliśmy żadnej rezerwacji, na wjeździe zatrzymał nas gość (Mladyn), pokazał swój apartament, podał cenę - negocjacje (wypiliśmy piwo), no i wypakowanie z samochodu :)
mario1987
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario1987 » 24.05.2010 15:00

trase jednak rozpoczynam z bydgoszczy. apartament został juz zarezerwowany :) cel podróży to split a dokładnie Wyspa Solta. teraz zostało najgorsze dobrać optymaną trase w Polsce i za granicą.
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 24.05.2010 23:23

Z Bydgoszczy i tak pewnie przez Poznań będziesz jechał :P Ja jeżdżę co roku piątką na Wrocław (ewentualnie przez Krotoszyn - ta sama odległość), z Wrocławia na Boboszów.

Przez Czechy z Boboszowa na Olomouc (przez Kraliky i Cervena Voda), potem Brno i na Wiedeń, ale przez Mikulov. Generalnie maps.google za każdym razem kieruje mnie na inne przejście graniczne, ale trasa przez Mikulov jest krótsza. Stamtąd do Wiednia jest już 70 kilometrów.

Z Wiednia kieruję się na Graz, potem na Maribor. Jeśli chcesz ominąć płatną autostradę w Słowenii, czeka Ciebie nie lada wyzwanie do przeczytania :D Ale w skrócie mówiąc - zjeżdżasz na Spielfeld, jedziesz przez Murfeld, Dornhof do Mureck, przekraczasz granicę, jedziesz na Lenart, potem Ptuj i na południe drogą E59.

W Chorwacji jedź autostradą, bo to w rzeczy samej najwygodniejsze. Chyba, że masz mnóstwo czasu na jazdę i nie żal Ci czasu, jaki możesz spędzić na miejscu :D Zatem wjeżdżasz na autostradę i tam już znaki Ciebie poprowadzą. Najpierw na Zagrzeb, a później już na Split.

Banalne, nie? A jak się walnąłem na objeździe autostrady, to mnie poprawcie ;-)

pzdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

wyjazd do Chorwacji 2010 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone