Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd Brela

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekurek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekurek » 25.05.2012 07:58

Zatem - rowery zostaja w domu, fishpicnic to dobry pomysł, byłem raz na takiej imprezie z Trogiru - fajna sprawa to fakt. Zapowiada się zatem byczenie na maxa.
dave.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dave.pl » 25.05.2012 16:35

A myślałeś Marku o nurkowaniu z butlą??? Mam nadzieję, iż jest tam na miejscu jakieś centrum nurkowe, bo dwa lata temu złapałem bakcyla. Czy orientuje się ktoś jakie są koszty jednorazowego nurkowania? :roll:
kamil1929
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 26.05.2012 05:52

dave.pl napisał(a):A myślałeś Marku o nurkowaniu z butlą??? Mam nadzieję, iż jest tam na miejscu jakieś centrum nurkowe, bo dwa lata temu złapałem bakcyla. Czy orientuje się ktoś jakie są koszty jednorazowego nurkowania? :roll:

Zapytaj Roxi :wink:
damianołódź
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianołódź » 27.05.2012 13:31

Witajcie
My z 5cio osobową rodzinką śmigamy z Łodzi w kierunku Cro już 28/29.06. na dwa tygodnie. W ubiegłym roku zjeździliśmy kamperem przez 3 tygodnie niemalże całe wybrzeże, a w tym roku wybraliśmy malutką miejscowość Pisak, a dokładnie apartament Ora. Nastawiamy się na odpoczynek plus zwiedzanie, Mostar, Dubrownik, Split, Trogir. W kwestii rowerów zgadzam się, nie ma sensu. My byliśmy w ubiegłym roku np. w Splicie i zupełnie się nie przydały, co więcej to był koszmar. Na promenadzie mnóstwo ludzi, dzieci, baardzo ślisko na wypolerowanych kamieniach. Podobnie w Trogirze. Tylko raz, kiedy byliśmy klika lat temu w Vodicach, w apartamentach Bristak, wtedy się przydały. Żeby podjechać do centrum promenadą, do sklepu, czy do Tribunj.
jajo-sdz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jajo-sdz » 27.05.2012 20:39

marekurek napisał(a):W Breli do chyba Makarsiej jest deptak wzdłuż wybrzeża, praktycznie płaski, więc na rowery rewelacja.Znam to narazie z rozeznania, po poworcie potwierdzę że tak jest rzeczywiście

Rzeczywiście jest tam deptak betonowy jednak jest on dosyć wąski jak na rowery (więcej niż jedna osoba na szerokość nie wejdzie). Poza tym chodzi tam sporo ludzi więc ciężko byłoby się przedzierać rowerami, no chyba że macie zamiar je prowadzić. Osobiście odradzałbym rowery, lepiej wybrać się na pieszą przechadzkę (byłem 12-20.05.2012r.)
dave.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dave.pl » 30.05.2012 21:21

Czy ktoś może polecić dobrą-niedrogą restaurację w Breli? Chodzi mi o miejsce gdzie bez stresu o rachunek można wybrać się z rodziną na
obiado-kolację.
Acha i jeszcze jakie potrawy są godne polecenia, czego warto spróbować? Kuchnia z tego regionu to dla mnie wielka niewiadoma... :roll:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 30.05.2012 21:51

Będzie banalnie, ale polecę Ci pizze w pizzerii Marko w Soline - nie pamiętam numeru ale chodzi o "piccante" - masakra , jako że jestem pizzofilem szukam takiej w Polsce , we Włoszech i dupa.....
Loza_drinker
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loza_drinker » 31.05.2012 16:06

Torac napisał(a):Będzie banalnie, ale polecę Ci pizze w pizzerii Marko w Soline - nie pamiętam numeru ale chodzi o "piccante" - masakra , jako że jestem pizzofilem szukam takiej w Polsce , we Włoszech i dupa.....

Zdecydowanie polecam również pizzerie Marko, najlepsza pizza w mieście. Poza tym ja stołowałem się w restauracji La Palma bądź Hrast (obie blisko portu). Ceny jeszcze przystępne. Poza tym w dzielnicy Scit jest przy plaży fajna konoba La Bomba. Dobre żarcie z grilla i niedrogie.

Nie polecam restauracji "Mediterrenian" (trochę spolszczone, to nie dokładna nazwa sorki) w dzielnicy Podrace. Drętwa atmosfera, znacząca przewaga Niemców. Ogólnie sztywno.
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 04.06.2012 22:58

marekurek napisał(a):Zatem - rowery zostaja w domu, fishpicnic to dobry pomysł, byłem raz na takiej imprezie z Trogiru - fajna sprawa to fakt. Zapowiada się zatem byczenie na maxa.

Właśnie jestem 2 dzień w Breli zauważyłem że przy Villi Dalmatino wypożyczają rowery, mają też foteliki dla małych dzieci, niestety nie zauważyłem mniejszych rowerów, ale podtrzymuję zdanie że to nie miejsce na jazdę na rowerach. Czasami można idąc przyłożyć głową w pochyłe drzewo nad tą promenadą a co dopiero jadąc na rowerze :)
dave.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dave.pl » 05.06.2012 15:08

Sick jaka pogoda jest teraz w Breli? U mnie w UK-ju deszczowo i ogólnie do bani. Siedzimy jak na szpilkach i odliczamy dzionki do naszego wyjazdu... ;) 8)
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 06.06.2012 08:22

dave.pl napisał(a):Sick jaka pogoda jest teraz w Breli? U mnie w UK-ju deszczowo i ogólnie do bani. Siedzimy jak na szpilkach i odliczamy dzionki do naszego wyjazdu... ;) 8)

Jest 9 rano i około 20 stopni w cieniu, na niebie w tej chwili żadnej chmurki a prognoza jest na 26 i letni dzionek. Powinno się tak utrzymać do końca tygodnia wg tutejszych prognoz, a im bliżej łikendu tym cieplej. Wczoraj trochę popadało ale już po południu i wieczorkiem były przejaśnienia. Teraz nie ma grama wiatru Jadran jak jezioro, zero fal. Woda wg mnie fajna, nie wiem ile ma stopni, ale w momencie wejścia trochę trzepie i zapiera dech, po zanurzeniu sie i popływaniu parę chwil nie chce się wychodzić. Dla dzieci jednak chyba jeszcze za zimna. Myślę że może mieć około 19 stopni. W porównaniu z sezonem mam wrażenie że jest tu bardzo spokojnie (3 raz w Breli). Miejsc na plaży sporo,w knajpkach też, na deptaku luzy. Trochę brakuje cykad których jeszcze nie słyszałem ani razu. Ogólnie jesteśmy zadowoleni, że wybraliśmy tym razem początek czerwca na wyprawę.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.06.2012 08:25

Sick napisał(a):
Jest 9 rano i około 20 stopni w cieniu, na niebie w tej chwili żadnej chmurki a prognoza jest na 26 i letni dzionek. Powinno się tak utrzymać do końca tygodnia wg tutejszych prognoz, a im bliżej łikendu tym cieplej. Wczoraj trochę popadało ale już po południu i wieczorkiem były przejaśnienia. Teraz nie ma grama wiatru Jadran jak jezioro, zero fal. Woda wg mnie fajna, nie wiem ile ma stopni, ale w momencie wejścia trochę trzepie i zapiera dech, po zanurzeniu sie i popływaniu parę chwil nie chce się wychodzić. Dla dzieci jednak chyba jeszcze za zimna. Myślę że może mieć około 19 stopni. W porównaniu z sezonem mam wrażenie że jest tu bardzo spokojnie (3 raz w Breli). Miejsc na plaży sporo,w knajpkach też, na deptaku luzy. Trochę brakuje cykad których jeszcze nie słyszałem ani razu. Ogólnie jesteśmy zadowoleni, że wybraliśmy tym razem początek czerwca na wyprawę.

taki to pożyje.... :wink:
caliberka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caliberka » 06.06.2012 08:30

Sick napisał(a):Jest 9 rano i około 20 stopni w cieniu, na niebie w tej chwili żadnej chmurki a prognoza jest na 26 i letni dzionek. Powinno się tak utrzymać do końca tygodnia wg tutejszych prognoz, a im bliżej łikendu tym cieplej.

Bosko :) U nas w centrum dzisiaj rano niestety tylko 10 stopni w cieniu :x Niby słonecznie ,ale chłodno i z tego co mówią to raczej czerwiec nie będzie należał do najcieplejszych :x Bodajże tylko dwa dni upału do 19 czerwca :roll: :x
Edi19
Plażowicz
Brela straszne upały

Nieprzeczytany postnapisał(a) Edi19 » 21.06.2012 14:39

Nie patrzcie w prognozy pogody bo pokazują bzdury.
Byłem w Breli 10-20 czerwca 2012.

10 czerwca spadło pare kropel deszczu temp około 28
11 czerwca lekko pochmurnie temp około 29
12- 20 czerwca piękna pogoda i błękit nieba pod koniec okresu w jakim byłem temperatury 37-38 stopni (piekarnik) dzieci juz miały za gorąco.
dave.pl
Croentuzjasta
Re: Brela straszne upały

Nieprzeczytany postnapisał(a) dave.pl » 21.06.2012 22:28

Edi19 napisał(a):Nie patrzcie w prognozy pogody bo pokazują bzdury.
Byłem w Breli 10-20 czerwca 2012.

10 czerwca spadło pare kropel deszczu temp około 28
11 czerwca lekko pochmurnie temp około 29
12- 20 czerwca piękna pogoda i błękit nieba pod koniec okresu w jakim byłem temperatury 37-38 stopni (piekarnik) dzieci juz miały za gorąco.

I to mi się podoba :D
Byle do wyjazdu 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone