Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyjazd Brela

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekurek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekurek » 17.05.2012 16:35

W Breli do chyba Makarsiej jest deptak wzdłuż wybrzeża, praktycznie płaski, więc na rowery rewelacja.Znam to narazie z rozeznania, po poworcie potwierdzę że tak jest rzeczywiście
rbandula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbandula » 17.05.2012 17:12

Owszem, deptak jest dosyć płaski, przynajmniej na odcinku Brela - Baska, ale są też schody, miejsca dosyć wąskie, no i tłumy spacerowiczów, na których trzeba ciągle uważać, wyprzedzać i omijać.
Dużo jeżdżę na rowerze, ale zastanawiam się, czy jazda po tym deptaku nie będzie czasem bardziej męcząca niż przyjemna, głównie ze względu na pieszych właśnie.
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 17.05.2012 17:55

rbandula napisał(a):Owszem, deptak jest dosyć płaski, przynajmniej na odcinku Brela - Baska, ale są też schody, miejsca dosyć wąskie, no i tłumy spacerowiczów, na których trzeba ciągle uważać, wyprzedzać i omijać.
Dużo jeżdżę na rowerze, ale zastanawiam się, czy jazda po tym deptaku nie będzie czasem bardziej męcząca niż przyjemna, głównie ze względu na pieszych właśnie.

zgadzam się w 100%, jazda na rowerze po tym deptaku to nie najlepszy pomysł a już na pewno nie w terminie lipiec / sierpień gdzie czasami ciężko się mijać z ludźmi z naprzeciwka. Pozostała część Breli to rejony raczej o dużych różnicach poziomów pomiędzy uliczkami w dodatku wąskimi nie nadającymi się do swobodnej jazdy rowerem z dziećmi. Byłem 2 razy w Breli raz w Soline drugi raz w Stomaricy w tym roku znów kochana Brela (już za 2 tygodnie), ale jakbym miał dla dziecka zabrać coś na kołach to raczej hulajnogę.
joasiasok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joasiasok » 17.05.2012 19:16

Zapomnij o jeździe promenadą... duzo ludzi, wąsko, gorąco, w drodze do Baski schody, kawałek po plaży.Ewentualnie w druga stronę. Moja 7 latka, maniaczka rowerowa i mąż "przyrośniety" do roweru potwierdzają.
Podsumowując: nie w Breli, nie dla dzieci i nie w lipcu/sierpniu.
Wynagrodzą piękne, długie spacery.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 17.05.2012 19:36

Frankopanską do Baski
rbandula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbandula » 17.05.2012 19:53

Frankopanska to taka równoległa do nadmorskiej "promenada" samochodowo-piesza. Mniej schodów :wink: i pieszych, ale więcej aut.....
marekurek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekurek » 17.05.2012 20:40

Kurczę, chyba mnie przekonaliście, wózek i hulajnoga będą musiały wystarczyć. Ja jadę w najgorętszym turystycznie okresie czyli koniec lipca początek sierpnia na 2 tyg.

Skoro już wszyscy Cromaniacy odciągnęli mnie od pomysłu z rowerami, co zatem innego można robić w Breli, jakie atrakcje dla rodziny 2+2?

Pozdrawiam i dzięki za trafne spostrzeżenia

Marek
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 18.05.2012 13:48

Zwiedzanie.
Split, Trogir, Mostar, Dubrovnik, Omiś.
dave.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dave.pl » 18.05.2012 16:07

marekurek napisał(a):Kurczę, chyba mnie przekonaliście, wózek i hulajnoga będą musiały wystarczyć. Ja jadę w najgorętszym turystycznie okresie czyli koniec lipca początek sierpnia na 2 tyg.

Skoro już wszyscy Cromaniacy odciągnęli mnie od pomysłu z rowerami, co zatem innego można robić w Breli, jakie atrakcje dla rodziny 2+2?

Pozdrawiam i dzięki za trafne spostrzeżenia

Marek

Marku nie masz za co dziękować, po to jest to forum aby czerpać informacje i dzielić się doświadczeniami.
Ja również będę w tym terminie w Breli (trochę krócej :( ), i moja załoga to tak samo 2+2. Na miejscu coś się wymyśli, by zająć naszą latorośl o to jestem spokojny. Z wycieczek mamy zaplanowane zwiedzanie Dubrownika i może Split jak starczy czasu :lol:
Pozdrawiam! 8)
Tika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tika » 18.05.2012 16:15

Jeśli lubisz jeździć na "góralu" to w górnej Breli, nad budynkiem straży pożarnej, jest droga grudntowa biegnąca równolegle do "Jadranki".
Tika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tika » 18.05.2012 16:17

No jeszcze jedna super trasa rowerowa na Sveti Jure, (mijałem roweżystów na tej trasie ) :lol:
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 19.05.2012 08:12

Tika napisał(a):No jeszcze jedna super trasa rowerowa na Sveti Jure, (mijałem roweżystów na tej trasie ) :lol:

Idelana dla 6 letniego dziecka ;)

Wypisuj jeszcze więcej to pewnie zabierze te rowery i będzie rozczarowany, że tylko bez sensu paliwo wyszło go drożej.

Na miejscu znajdzie się sporo rozrywek. Ja polecam fishpicnic statek BIBE naprawdę fajna impreza - do zwiedzenia Jelsa na Hvarze a potem płynie na Bol na Braczu. Jedzenia i wina dawali do oporu i potańcówa dla ludzi w każdym wieku w drodze powrotnej. Zresztą będziesz widział ten stateczek nie raz jak wraca koło 18 do portu w Breli więc sam podejmiesz decyzję.
dave.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dave.pl » 19.05.2012 11:26

Tika napisał(a):No jeszcze jedna super trasa rowerowa na Sveti Jure, (mijałem roweżystów na tej trasie ) :lol:

Pisze się: ROWERZYSTÓW :wink: Sorki nie mogłem się powstrzymać :twisted:
emok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) emok » 19.05.2012 14:10

Moi drodzy. Piszcie jasno, że Brela i okolice NIE NADAJĄ SIĘ do spacerów rowerowych z dziećmi, ani po dróżkach, ani po deptaku nadmorskim. Na Świętego Jura tylko dla zaprawionych cyklistów. W Breli bliżej Stomaricy w okolicach kafejki internetowej jest wypożyczalnia rowerów, hulajcośtam, desek i rolek. Pozdrawiam
dave.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dave.pl » 21.05.2012 09:23

Naklejeczka zamówiona :D , jeszcze 54 dni :lool: I can't wait...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone