napisał(a) Arbuza » 28.04.2011 18:50
Byłam w Medulinie w wakacje 2009 i z tego, co pamiętam, było bardzo fajnie. Miasteczko jest raczej małe (chyba, że nie dotarłam w jakieś części miasta, to też jest możliwe
), ale dla każdego coś miłego się znajdzie. Jest, rzecz jasna, deptak wzdłuż portu, a tuż obok alejkę pełną restauracji i sklepików (czyli nieodłączny element chorwackich miast turystycznych) . Tuż za tym "centrum" wejście na plażę - a plaża może nieco wąska, ale dość długa. W okolicach plaży całkiem przyjemna zjeżdżalnia wodna, a tuż obok deptak prowadzący na miejsca kempingowe. Biegnąca tam ścieżka pozwala na spacerki brzegiem morza, bardzo przyjemne dla oka widoki
Z rzeczy, które były dla mnie nowością: w Medulinie spotkałam się z tym, że kelnerzy i sprzedawcy są bardzo nastawieni na klientów - w końcu nie wszędzie spotyka się przy niemalże każdej restauracji/sklepie kelnera/sprzedawcę zagadującego sympatycznie do przechodniów. Miłą niespodzianką było też coś na kształt dnia rzymskiego. Wieczorem, w ruinach rzymskiego miasta, odbywało się przedstawienie w plenerze (świetna sprawa, polecam!
), a z tego co wiem, potem chętni szli do restauracji na wieczerzę rzymską.
Co jeszcze? Jak na lody to koniecznie na stoisko przy końcu deptaku! Obsługa z szerokim repertuarem sztuczek i zasobem polskich zwrotów i wyrażeń
A od tamtego czasu pewnie się nieźle poduczyli naszego języka! ^^
Z drugiej strony miasta, kawałek przed wylotem od głównej drogi, jest Konzum. Mieszkałam niedaleko niego, więc na plażę codziennie przemierzaliśmy pokaźną drogę, ale ogólne wrażenia są pozytywne!