Po pierwsze witam wszystkich, po drugie uprzedzam, że czytałem, szukałem. Zresztą na podstawie lektury tego forum uważam się za dobrze przygotowanego do wyprawy (przynajmniej jeśli chodzi o teorię) . Poniżej kilka pytań, żeby być jeszcze lepiej przygotowanym.
Planuję wyjechać w sobotę 20.08 (na 10 dni tylko ). Po raz pierwszy na Chorwację. Samochód, 4 osoby, kamping, Orasac (Rudine) - myślę, że jak na pierwszy raz będzie ok. Trasa: z Krakowa - Chyżne - Zilina - Bratysława - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Split - Orasac (prosze o komentarz ).
1. Czy jest szansa wyjeżdżając z samego rana (około 7 rano) dojechać na miejsce na późny wieczór? Jeśli nie, to gdzie proponujecie tani nocleg? Słowenia? okolice Zagrzebia (tam chyba spokojnie dojadę na wieczór, chyba że mega korki na granicach będą)? Od bidy możemy się zmieniać za kierownicą, ale zmiennicy są mało doświadczeni...
2. Czy dobrze liczę, że podróż przez Słowenię (winiety) wyniesie mnie około 25-30 zł w jedną stronę?
3. Czy ktoś może podać przykładowe ceny za ciepłe obiadki na kampingu w Rudine lub w samym Orasacu? Przy okazji co warto, czego nie warto jeść, czy w ogóle gotować na butli?
4. Jak w ogóle kształtuje się ruch turystyczny w tamtych okolicach w terminie 20.08 - 31.08? Jest szansa, że znajdę miejsce na polu namiotowym i na plaży?
Jeśli ktoś zamierza jechać w tym okresie i ma chęć się przyłączyć - zapraszam.
Pozdrawiam.