Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.08.2010 19:29

Glinka napisał(a):W
Czy istnieje jakaś "darmowa" droga do Chorwacji, bez winiet/bramek/płatnych tuneli itp... jak liczyliśmy po płatnych trasach to sam koszt opłat dodatkowych w dwie strony to coś koło 600pln, czy istnieje jakaś droga, niby na mapsgoogle jak ustawimy sobie unikaj płatnych dróg to spokojnie da się dojechać ale jakoś nie ufam temu.

Z Wrocławia do Krakowa jest autostrada, ale dojedziesz do Krakowa drogami niższej kategorii, podobnie jest w innych krajach.

Jak nie ufasz maps google, to kup aktualną papierową mapę samochodową, na której znajdziesz oprócz autostrad inne drogi dojazdu do celu podróży.
Glinka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Glinka » 16.08.2010 11:01

Dziękuję za porady, oczywiscie bezpieczeństwo ponad wszystko bo zdrowia nie da się wycenić.
Wiem że przy tak długiej drodze autostrada jest dużo dużo bezpieczniejsza i wygodniejsza jednak nie lubię nudy jazdy cały czas autostradą. Troszkę km w życi juz przejeździłem po za tym Glinka też ma prawo jazdy, także myslę że powinniśmy podołać. mamy doświadczenie na północ i na zachód Europy na południe nie bardzo dlatego tutaj zaglądamy.

Do Krakowa z Wrocławia jażdżę przez Olkusz :)

Nie wierzę że nikt nie jechał trasą nie płatną.. na pewno był jakiś śmiałek przede nami.. jeśli nie to wychodzę z założenia..
"Nie ma rzeczy nie możliwych, wystarczy że pojawi się ktoś kto o tym nie wie i po prostu to zrobi"

W sumie są 2 opcje:

1.Wrocław - Kłodzko - Brno - Breclav droga nr 425 (wzdłóż autostrady) - Granica Słowacka Droga nr.2 wzdłóż autostrady do Bratysławy - Następnie Granica Węgierska dr. nr 150 Mosonmagyarovar - Droga nr.86/ E65 - Schombathely droga nr. 86 - Granica Słowenii (do miejscowosci Dolga Vas/ Lendava ) następnie Droga 109 Mursko Sredice granica Chorwacji - Droga nr 209 do Cakovec - droga nr 20 naśtepnie 3/510 Sveti Ivan Zelina - droga 26 do E65/A4 Zagrzeb - następnie Felerny fragment jakąś zwykład droga do Karlovac - droga nr 1/6 do Sinj - droga nr 60-->8 do Makarskiej,

Podsumowanie 1153km - 18h51min

Jednym rzutem wyjazd 15.00 Wrocław - na miejscu 10.00

2. Trasa przez Wiedeń:
Wrocław - Kłodzko - Brno- do Poherelic jakąs lokoalną następnie 52 do granicy z Austrią - dr. 7 E461 do Wiednia - dr. 17 Do Wiener Neustadt - droga 54 Do St. Martin - Słowenia droga 440 do Radenci - dalej dr 714/712 do Ptuj - droga nr 9 Granica Chorwacji - Wzdłóz Autostrady do Zagrzebia - następnie Felerny fragment jakąś zwykład droga do Karlovac - droga nr 1/6 do Sinj - droga nr 60-->8 do Makarskiej,

Podsumowanie 1122km - 19h6min
Wydaje mi się to bardziej skomplikowana trasa.
15.00 Wrocław - na miejscu 10.00

Planowany wyjazd Niedziela 22.08

Piotr
froggy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) froggy » 17.08.2010 19:38

dr78 napisał(a):My jeździliśmy jak dotąd kilka razy. Mieszkamy pod Poznaniem. W zeszłym roku jechałem przez Monachium, gdzie zatrzymaliśmy się u rodziny dwie noce. Do Monachium osiem godzin. Ale już z Monachium ciężko. Upał był straszny i zmęcznie na koniec potworne. Jazda od ósmej rano do 20.00, non stop pełen gaz, jechaliśmy do Baski na KRK. Po drodze mnóstwo ekstra płatnych tuneli, nie licząc winiet w Austrii i Słowenii. Ale te tunele robią wrażenie, np. Karawankentunel - wjeżdża się jakby w środek Giewontu :)

W drodze powrotej udało nam się wyjeżdżając o 7 rano być w Polsce o 20:30, nocowaliśmy w Puchaczówce, Czarna Góra. Jeżdżę na autostradzie ok 160-180 km/h... Najkrótsza droga przez Słowenię, Austrię i Czechy. Na odcinku od granicy do domu cztery suszarki, wcześniej przez cała Europę żadnej...

W poniedziałek jedziemy znowu, tym razem do Baskiej Vody, ale po drodze zatrzymujemy się w Austrii na trzy noce (Puchberg am Schneeberg), potem dwie noce na Plitvickie Jeziora i tydzień w Baskiej Vodzie. W Polsce za to omijamy Wrocław przez Legnicę i Świdnicę, dalej Międzylesie, Svitawy, Olomuc, Brno, Mikulov, Wiedeń, Graz.

Objeżdżamy Słowenię przez Mureck - rok temu wracając próbowaliśmy przez Maribor ale i tak nas wyrzuciło w końcu na kawałek płatnego odcinka :oops: Chyba spróbujemy tym nietypowym przejściem z Ptuj tylko dalej na Varazdin. Czasu mamy dużo, więc warto raz inaczej.

Gdyby ktoś mógł podrzucić, na jakim kanale CB rodacy porozumiewają się za granicą, będzę wdzięczny :)

jedziemy juz w niedziele chyba podobno trasa, caly czas autostrady niemcy/austria/slowenia/cro - krk. Mam pytanie odnosnie tuneli w austrii jak to masa ekstra platnych ?! 8O z tego co kojarze sa tylko 2 ? czy jeszcze jakies o ktorych nie wiem ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.08.2010 19:48

froggy napisał(a):jedziemy juz w niedziele chyba podobno trasa, caly czas autostrady niemcy/austria/slowenia/cro - krk. Mam pytanie odnosnie tuneli w austrii jak to masa ekstra platnych ?! 8O z tego co kojarze sa tylko 2 ? czy jeszcze jakies o ktorych nie wiem ?

Pod awatarkire stoi jak byk, że piszesz z Polski, to dlaczego brak dużych liter w nazwach innych krajów, że o ogonkach nie wspomnę :?: :wink:
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 17.08.2010 19:58

froggy napisał(a):[ Mam pytanie odnosnie tuneli w austrii jak to masa ekstra platnych ?! 8O z tego co kojarze sa tylko 2 ? czy jeszcze jakies o ktorych nie wiem ?

Jak jedziesz A9 na Graz,to kojarzysz dobrze.
Są tylko dwa płatne tunele.
crowro
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) crowro » 17.08.2010 22:45

Witam wszystkich.
Dziś właśnie wróciłem do Wrocławia więc podsumuje to , co przed wyjazdem wyczytałem na forum co do trasy ( w większości stek bzdur - np. czający się wszędzie policjanci , kontrole , wyłapywanie samochodów , wlepianie mandatów itp. - ale sam bym kilku , szczególnie Polakom wlepił - nauczyli by się kultury jazdy od innych - jak jest 130 to wszyscy jadą w tych granicach i to wystarczy - pospiech rzedu 10-15 km więcej w skali trasy da ile - 30-40 minut - bez sensu...) .
Ja byłem w Pakostane ( Dalmacja).

Na początek trasa.
Wyjazd 31 lipca- sobota 8 rano .
Jechałem z Wrocławia z nawigacja Igo 8 z drobną poprawką- nie na Kłodzko tylko na autostradę w stronę Katowic i zjazd z autostrady do Głuchołaz , potem Olomouc , Brno i Wiedeń (tu nocleg u wujka :D ).
Trasa bez robot drogowych , objazdów i jakichkolwiek utrudnień.

W niedzielę dalej w trasę - wyjazd o 7.00 z Wiednia , przez Graz , Maribor
(Słowenia- autostradą płatną - bez sensu jak dla mnie te kombinowania-15 euro w skali wyjazdu to kropla w morzu wydatków) , dalej obwodnicą Zagrzebia i autostradą do Pakostanu.

I jak poprzednio - trasa bez robot drogowych , objazdów i jakichkolwiek utrudnień , zero korków na bramkach ( dwa-trzy samochody jak gotówką , zero jak kartą( ani pinu nie wymagają- kartę do opłat do automatu a w drugą dziurkę bankomatową i bramka otwarta- trwa to 2 sekundy).

Nie licząc drogi z A4 do Głuchołaz , kawałka w Czechach i kawałeczka w Słowenii (za autostradą , dojazd do granicy Chorwackiej) cały czas autostrady - szczególnie te Chorwackie - bajeczne , przez tunele i równiutkie więc nie wiem po co utrudniać sobie życie objazdami i błądzeniem .

Teraz powrót .
Wyjazd 15 o 8.00 w niedziele z Pakostanu.
Tym razem trasa przez Węgry .
Autostradą do Zagrzebia , dalej też oczywiście autostradą do granicy z Węgrami ( CAŁY CZAS AUTOSTRADA-tu się płaci ale wiadomo za co ).
Na przejściu jakieś 30 samochodów( przez jeden samochód który wnikliwie kontrolowali Chorwaci ) - ale 15 minut stania a potem tylko rzut oka celnika na liczbę paszportów i dalej oczywiście autostradą
(trasa na Budapeszt ) aż do samego Balatonu bo w Balatonszarszo mieliśmy rezerwację 2 noclegów ( wyszliśmy z założenia że jak jechać tyle to zobaczyć też Balaton - a jest co !! ).
Oczywiście także trasa bez korków , remontów i objazdów ani kontroli .

Dziś ( wtorek) wyjazd z Balatonszarszo do Polski .
Oczywiście autostrada na Budapeszt ( można krócej do Gyor ale autostrada to autostrada - siedzisz i jedziesz a nie hamujesz bo wioska , bo jakiś zawalidroga itp.).
Dalej Słowacja ( Bratysława) , Brno , Olomouc , Głuchołazy , autostarda i Wrocław.

I jak poprzednio - także trasa bez korków , remontów i objazdów ani kontroli .

No i na koniec - żeby nie było - owszem , jakieś drobne ograniczenia na autostradzie w Słowacji , Czechach czy przy obwodnicy Budapesztu są - trzeba zwolnić do 80 ale są to 2- 3 kilometrowe odcinki mające się nijak do długości trasy , więc praktycznie jak by ich nie było .
I dobrze że są - za rok już będą nowe rozjazdy , równiejsze drogi i trasa jeszcze przyjemniejsza .

Może tak trafiłem ale czytam czytam o korkach przed tunelami , bramkami , policji czającej się aby wlepić nam 200 euro mandatu to aż.....

Pozdrawiam wszystkich i chętnie odpowiem na pytania o trasę ( o pobycie napiszę w innym wątku - tu też stek bzdur co do cen , zabierania jedzenia z Polski) wyczytałem . No i wziąłem i baaaaardzo żalowałem .

Ale to już jutro - aha i mimo zrobionych dziś ponad 700 km jestem w super formie - po prostu łatwa i przyjemna trasa nie meczy a jechalismy z 2 dzieci i 3 osoby dorosłe- Passat kombi ( 1.9 TDi :D )[/b]
potekw
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) potekw » 18.08.2010 00:45

Witam
Jechałem z Lubina do Jadranova ( koło mostu na Krk), z nawigacją wykluczając wszystkie płatne drogi.
Trasa przez Lubawkę, Hradec, Klagenfurt, Ljubljanę,Rupę, Rijekę.
Wracałem 15 sierpnia tą samą drogą.
Jechałem 15 godzin + 3 godziny postoju.
W sumie 1030 km. Jedyny minus to koszmarne 2 objazdy w Czechach ( 40km) pomiędzy Habry a Humpolcem - droga oznaczona w zumi 347.
Warto zobaczyć małe miejscowości w Austrii.
froggy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) froggy » 21.08.2010 13:08

Janusz Bajcer napisał(a):
froggy napisał(a):jedziemy juz w niedziele chyba podobno trasa, caly czas autostrady niemcy/austria/slowenia/cro - krk. Mam pytanie odnosnie tuneli w austrii jak to masa ekstra platnych ?! 8O z tego co kojarze sa tylko 2 ? czy jeszcze jakies o ktorych nie wiem ?

Pod awatarkire stoi jak byk, że piszesz z Polski, to dlaczego brak dużych liter w nazwach innych krajów, że o ogonkach nie wspomnę :?: :wink:

Niestety kwestia pośpiechu, oraz zbyt częstego używania wszelkich komunikatorów, smsy itd. co się bardzo przyczynia do tego że młodsi ludzie przestają dbać o poprawną pisownię szczególnie w internecie. Teraz się starałam :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.08.2010 13:28

froggy napisał(a):Niestety kwestia pośpiechu, oraz zbyt częstego używania wszelkich komunikatorów, smsy itd. co się bardzo przyczynia do tego że młodsi ludzie przestają dbać o poprawną pisownię szczególnie w internecie. Teraz się starałam :D

Dziękuję :D
zefir
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zefir » 23.08.2010 13:39

Witam,

niebawem wybieram się do Baski na Krk'u z Zielonej Góry, podpowiedzcie proszę którą z tych tras wybrać, żeby sensownie jechać, bo biję się z myślami...

przez Niemcy:
http://tnij.com/R1bZv

czy tez przez Czechy:
http://tnij.com/8zlYc

Co do opłat, pomijając bramki w Cro to chyba wygląda to następująco:

przez Niemcy: winieta w Austrii 7,90 do tego 2 tunele 5,50 i 7,90 (tam i z powrotem razy 2) i w tym wypadku winieta w Słowenii 30,00

przez Czechy: winieta 330,00 (koron), winieta w Austrii 7,90 (tam i z powrotem razy 2) i objazd przez Mureck, Lenart, Ptuj...

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrav
nina13
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nina13 » 23.08.2010 14:03

Witaj Zefir
a niebawem to znaczy kiedy ?
my też jedziemy z Zielonej Góry w najbliższą środę i wybieramy zdecydowanie trasę przez Niemcy ale raczej nie przez Monachium.

pozdrawiam :)
zefir
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zefir » 24.08.2010 06:26

nina13 napisał(a):Witaj Zefir
a niebawem to znaczy kiedy ?
my też jedziemy z Zielonej Góry w najbliższą środę i wybieramy zdecydowanie trasę przez Niemcy ale raczej nie przez Monachium.

pozdrawiam :)

Witaj nina13,

nasz wstępny plan zakłada wyjazd w niedzielę.
A co do drogi to widzę, że trzeba "namacalnie" wypróbować. Powodzenia

Pozdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2010 06:47

Tunele w Austrii to odpowiednio 4. 50 oraz 7. 50 euro...
dr78
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dr78 » 24.08.2010 22:21

Nie pamiętam dokładnie ile było tych płatnych tuneli w Austrii po drodze z Monachium, może rzeczywiście dwa. I jeszcze coś mi się przypomniało - tamta trasa w Austrii prowadzi przez jakiś obszar ochronny, gdzie jest ograniczenie prędkości z uwagi na ochronę środowiska i tam można ponoć dostać sporo wyższy mandat. Więc radzę uważać.

Nasza trasa w tym roku:
Do Leszna 5, Głogów, Świdnica, Boboszów - 5 godzin (8:00-13:00).

Boboszów - Olomuc - Brno - Mikulov - Wiedeń - Puchberg am Schneeberg (6 godzin) - spokojnie, z dobrym obiadkiem w Mikulowie i odpoczynkami.

W górach w Asutrii trzy noce, piękne tereny, Salamanderbahn, nocleg w austriackim pensjonacie ze śniadaniem na rodzinę 2 + 2 kosztuje tam 80-90 EUR za wszystkich.

Dalej: Puchberg (na wylocie suszarka, 62km/h, pouczenie, że w Austrii wolno tylko 50 :p) - Semmering - Bruck - Graz (cały czas ekspresówki, mniejszy ruch niż na A9) - Mureck - Lenart - Ptuj - Zavrc - Varazdin - Zagrzeb - Karlovac - Plitvice (Jezerce) - wyjazd rano ok. 10:00, dojazd do Plitvic o 16:00, również spokojnutko.

Z Plitvic do Baskiej Vody w sobotę rano niecałe trzy godziny, korek na samym zjeździe na krzyżówce z Magistrala na ok.15 minut stania.

Powrót: wyjazd o 4:00 rano, do Zagrzebia średnia 150 km/h... - o 8:00 Varazdin, objazd w Słowenii, Mikolov o 13:00, Boboszów o 16:00, Poznań o 21:00. Najgorsza trasa oczywiście w Polsce. Całośc 1430 km przejechaliśmy w równo 14 godzin jazdy i 3 godziny postojów. Autostrada z Baskiej Vody do Zagrzebia 171 kuna, z Zagrzebia do Varazdina 23 kuna. Więc sporo. Ale czas oszczędza fenomenalnie. Zero korków na bramkach czy na trasie, a wyjazd w sobotę. Za to w drugą stronę ruch potworny już od samego rana.

Sama Baska Voda też potwornie zatłoczona. Chodniki mają takie, że wózkiem ciężko się poruszać bo wąskie, a jeszcze na nich auta stoją i skuterki jeżdżą. Powiedziałem, że kolejna wizyta w tym kraju za 10 lat... ciekawe, czy tak będzie :)
BM
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) BM » 29.08.2010 00:11

Witaj Glinka
Smiałkowie na pewno byli,w 2009r ja do nich dołączyłem.
Jechałem na Istrie bez winiet z ciekawości,przewertowałem całe forum i nie znalazłem takiego wątku.W navi dałem omiń drogi płatne i w drogę.Nocowałem w Melk nad Dunajem,po drodze spotkaliśmy ze 100 starych samochodów,które jechały na zlot.Droga przez Austrie i Słowenie górami z przepięknymi widokami z wiaduktów i mostów zawieszonych tak wysoko,że żona schowała się pod deskę.Po drodze spotkaliśmy znak:uwaga na spadające przyczepy.Kilka zdjęć zamieściłem w wątku relacje z podróży.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 66
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone