Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotr.zdz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr.zdz » 05.08.2010 14:57

wlakooo napisał(a): zamierzam jechac tak okolo 140/150 km/h z przerwami i spaniem na parkingu gdzies w Slo lub Chr 2 lub 3 godzinki??

Dobre ... średnia prędkość na tej trasie i tak wyjdzie Ci w najlepszym wypadku ok 100 km/h. Szczególnie po zjeździe z autostrady w Ravcy prędkość jazdy spada dość znacznie :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 05.08.2010 15:06

wlakooo napisał(a):... urlop na Korculi Jestem z Glogowa(woj.Dolnyśląśk) ...

Jakby nie patrzeć, około 17 godzin ciurkiem, plus spanie, jeżeli jedziesz sam,
bez drugiego kierowcy, plus niespodziewane zdarzenia, plus czekanie na prom ...

Liczyłbym około 22 do 24 godzin.
wlakooo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlakooo » 06.08.2010 05:17

piotr.zdz napisał(a):
wlakooo napisał(a): zamierzam jechac tak okolo 140/150 km/h z przerwami i spaniem na parkingu gdzies w Slo lub Chr 2 lub 3 godzinki??

Dobre ... średnia prędkość na tej trasie i tak wyjdzie Ci w najlepszym wypadku ok 100 km/h. Szczególnie po zjeździe z autostrady w Ravcy prędkość jazdy spada dość znacznie :)

Kolego napisałem "zamierzam" a nie bede mial srednia predkosc, ktora mnie nie interesuje, na niektorych odcinkach jak bede mial okazje to sobie tyle pojade.Chodzi mi o czas! Jak nie zamierzasz odp. na pytanie to nie udzielaj sie, nie madruj i czytaj uwaznie posty.Pozdrawiam a Koledze Weldonowi wielkie dzieki za podpowiedz
piotr.zdz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr.zdz » 06.08.2010 13:25

wlakooo napisał(a):
piotr.zdz napisał(a):

Kolego napisałem "zamierzam" a nie bede mial srednia predkosc, ktora mnie nie interesuje, na niektorych odcinkach jak bede mial okazje to sobie tyle pojade.Chodzi mi o czas! Jak nie zamierzasz odp. na pytanie to nie udzielaj sie, nie madruj i czytaj uwaznie posty.Pozdrawiam a Koledze Weldonowi wielkie dzieki za podpowiedz

Kolego robiłem podobną trasę 2 tygodnie temu. Chciałem Ci tylko uzmysłowić , że podaną przez Ciebie prędkością to sobie pojedziesz tylko na krótkich odcinkach. Podałem Ci średnią abyś sobie przeliczył jak długo będziesz jechał. Podzielam zdanie weldona , że dojazd na Korczulę zajmie Ci ok 20 godz.
Rada praktyczna w drodze postaraj się ominąć przejście w Macelj (SLO-CRO) korek był na 4 godz. Udało mi się go objechać jadąc na Varazdin , przejście w Vratno.
Przy bramkach pod Zagrzebiem radzę ustawić się na pasie z płatnością kartą - oszczędzisz kolejną godzinę.
Po zjeździe z autostrady w Ravcy- uważaj na drogowskazy - jest nowa droga na Ploce , której nie ma w nawigacjach.

Powodzenia i pozdrów mój ukochany Paljesac.
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 06.08.2010 18:49

jechałem we wtorki i żadnych korków,zastojów...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.08.2010 19:01

mariuszula napisał(a):jechałem we wtorki i żadnych korków,zastojów...

To raczej nic odkrywczego... :wink:
dr78
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dr78 » 07.08.2010 20:35

My jeździliśmy jak dotąd kilka razy. Mieszkamy pod Poznaniem. W zeszłym roku jechałem przez Monachium, gdzie zatrzymaliśmy się u rodziny dwie noce. Do Monachium osiem godzin. Ale już z Monachium ciężko. Upał był straszny i zmęcznie na koniec potworne. Jazda od ósmej rano do 20.00, non stop pełen gaz, jechaliśmy do Baski na KRK. Po drodze mnóstwo ekstra płatnych tuneli, nie licząc winiet w Austrii i Słowenii. Ale te tunele robią wrażenie, np. Karawankentunel - wjeżdża się jakby w środek Giewontu :)

W drodze powrotej udało nam się wyjeżdżając o 7 rano być w Polsce o 20:30, nocowaliśmy w Puchaczówce, Czarna Góra. Jeżdżę na autostradzie ok 160-180 km/h... Najkrótsza droga przez Słowenię, Austrię i Czechy. Na odcinku od granicy do domu cztery suszarki, wcześniej przez cała Europę żadnej...

W poniedziałek jedziemy znowu, tym razem do Baskiej Vody, ale po drodze zatrzymujemy się w Austrii na trzy noce (Puchberg am Schneeberg), potem dwie noce na Plitvickie Jeziora i tydzień w Baskiej Vodzie. W Polsce za to omijamy Wrocław przez Legnicę i Świdnicę, dalej Międzylesie, Svitawy, Olomuc, Brno, Mikulov, Wiedeń, Graz.

Objeżdżamy Słowenię przez Mureck - rok temu wracając próbowaliśmy przez Maribor ale i tak nas wyrzuciło w końcu na kawałek płatnego odcinka :oops: Chyba spróbujemy tym nietypowym przejściem z Ptuj tylko dalej na Varazdin. Czasu mamy dużo, więc warto raz inaczej.

Gdyby ktoś mógł podrzucić, na jakim kanale CB rodacy porozumiewają się za granicą, będzę wdzięczny :)
marko 373
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko 373 » 07.08.2010 21:28

za granicą używa się 29 kanału CB
ziaro-majk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziaro-majk » 07.08.2010 21:33

Hallo Hallo 28
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 07.08.2010 21:34

Uwielbiam kierowców z "D" na początku rejestracji :evil:

wlakooo napisał(a):
piotr.zdz napisał(a):

Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 07.08.2010 22:32

evil napisał(a):Uwielbiam kierowców z "D" na początku rejestracji :evil:

wlakooo napisał(a):
piotr.zdz napisał(a):

A co masz do dolnoślązaków? :twisted: zrobili Ci coś? Kolego nie mierz wzystkich jedną miarą.
Glinka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Glinka » 13.08.2010 19:11

Witam, planujemy podróż z Wrocławia do Chorwacji (chyba Makarska) przynajmniej w te okolice.
Jest to nasz pierwsza podróż, sporo już przeczytanych wątków na jakże pomocnym nam forum mamy za sobą.
Czy istnieje jakaś "darmowa" droga do Chorwacji, bez winiet/bramek/płatnych tuneli itp... jak liczyliśmy po płatnych trasach to sam koszt opłat dodatkowych w dwie strony to coś koło 600pln, czy istnieje jakaś droga, niby na mapsgoogle jak ustawimy sobie unikaj płatnych dróg to spokojnie da się dojechać ale jakoś nie ufam temu.
Czas przejazdu jest dla na nie istotny, możemy jechać 16h a możemy i jechać 24h.. nawet jeśli nadrobimy po innych drogach 400km więcej to koszt paliwa jest dużo mniejszy .
Dziękuje serdecznie za wszelkie odpowiedzi.
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 13.08.2010 19:24

Z tymi cenami to chyba lekkie przegięcie. W Czechach winietę miesięczna to 350 koron czyli coś powyżej 30zł , ale możesz przejechać zwykłymi drogami. W Austrii chyba tygodniowa winieta to 7,90 Euro X 4zł = 31,6 zł . Słowenię omijasz jadąc objazdem. Pozostaje tylko Chorwacja , ale to nie tragedia.
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 13.08.2010 21:52

Glinka napisał(a):Witam, planujemy podróż z Wrocławia do Chorwacji (chyba Makarska) przynajmniej w te okolice.
Jest to nasz pierwsza podróż, sporo już przeczytanych wątków na jakże pomocnym nam forum mamy za sobą.
Czy istnieje jakaś "darmowa" droga do Chorwacji, bez winiet/bramek/płatnych tuneli itp... jak liczyliśmy po płatnych trasach to sam koszt opłat dodatkowych w dwie strony to coś koło 600pln, czy istnieje jakaś droga, niby na mapsgoogle jak ustawimy sobie unikaj płatnych dróg to spokojnie da się dojechać ale jakoś nie ufam temu.
Czas przejazdu jest dla na nie istotny, możemy jechać 16h a możemy i jechać 24h.. nawet jeśli nadrobimy po innych drogach 400km więcej to koszt paliwa jest dużo mniejszy .
Dziękuje serdecznie za wszelkie odpowiedzi.

Witaj.
Można obiechać Czechy nie płacąc winietki oszczędność 60 zł -winieta miesięczna,
jak też objazd słynnej drogi w Słowenii, 15e za 7 dni ,
oraz zjeżdżając z autostrady w Chorwacji w Karlovacu na drogę numer 1 kierunek Knin oszczędność 100 zł.
Jak chcesz zaoszczędzić to obiedź autostradę w Słowenii i na tym poprzestań, czas jazdy i tak będzie długi, a bezpieczeństwo to podstawa.
Życzę udanego wypoczynku.
:lol:
KAALA
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KAALA » 15.08.2010 19:20

Witaj Glinka,
posłuchaj rad poprzedników :-) i jedź autostradami (no, słoweńską możesz sobie darować - to jedyna możliwa oszczędność).
Jedziesz pierwszy raz, więc i tak wyjazdowi będą towarzyszyły emocje, po co serwować sobie kolejne?
Po fakcie stwierdzisz, że najgorszy odcinek drogi to trasa z Wrocławia do pierwszej możliwej autostrady.

Pozdrawiam i życzę cudownych chwil w Chorwacji.
A.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 65
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone