Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.10.2008 08:12

Taaa. Tylko zauważcie, że jadąc przez Niemcy, nie traktował ulgowo tej skody 160-200 km/h
Nie spieram sie o te kilkanaście litrow paliwa. Gdyby jechał okolo 130, to spaliłby mniej, lecz nie dojechal 0,5 h szybciej od kolegi lecz co najmniej godzinę później...
Ja od pierwszych postów w tym wątku przedstawiałem kilka tras. Każdy pojedzie, jak mu wygodniej.
Przejechalem przez Niemcy 2 razy tam i z powrotem, przez Czechy wielokrotnie.
Dla mnie trasa przez Głubczyce - Krnov itd. jest bezkonkurencyjna i to o różnych porach, co wcześniej opisałem!!!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.10.2008 08:22

FUX napisał(a):Taaa. Tylko zauważcie, że jadąc przez Niemcy, nie traktował ulgowo tej skody 160-200 km/h
Nie spieram sie o te kilkanaście litrow paliwa. Gdyby jechał okolo 130, to spaliłby mniej, lecz nie dojechal 0,5 h szybciej od kolegi lecz co najmniej godzinę później...
Ja od pierwszych postów w tym wątku przedstawiałem kilka tras. Każdy pojedzie, jak mu wygodniej.
Przejechalem przez Niemcy 2 razy tam i z powrotem, przez Czechy wielokrotnie.
Dla mnie trasa przez Głubczyce - Krnov itd. jest bezkonkurencyjna i to o różnych porach, co wcześniej opisałem!!!

Ja z kolei mam 40 km do Zgorzelca...wpadam na świetną autostradę i jadę bezstresowo...dla mnie akurat jazda przez Czechy męcząca jest gdzie po zjechaniu już z autostrady co rusz trafiam na rondo...
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 17.10.2008 08:55

Racja, racja...ja z okolic Zielonej Gory jade do Gubina i jazda niemieckimi drogami.Nigdy wiecej czeskich pseudo autostrad.

Alessando, a autostrada juz wybudowana do Zgorzelca?
Ostatnio edytowano 17.10.2008 09:00 przez Lubuszanin, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.10.2008 08:58

Lubuszanin napisał(a):Racja, racja...ja z okolic Zielonej Gory jade do Gubina i jazda niemieckimi drogami.Nigdy wiecej czeskich pseudo autostrad.

Czyli jest nas dwóch...i dobrze to określiłeś - pseudoautostrady... :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.01.2009 14:24

Mi się udało ze Strasburga wracać przez Niemcy oczywiście ponad 20 h, z czego przez Polskę 2 h trwała podróż, także nie fetyszyzujcie tych dojcze ałtoban. Oczywiście generalnie poruszać się można szybciej, ale w przypadku trafienia na korek można spędzić w nim kupę czasu, dlatego ja na wyjazdy urlopowe wybieram drogi normalne, gdzie zawsze mogę zawrócić i zmienić trasę ;-)
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 27.01.2009 14:38

Tylko jak trafi się korek na niemieckiej autostradzie, to Niemcy szybko zrobią z nim porządek.Oczywiście zakładając, że to jakiś wypadek, bo jeśli remont, to mamy pecha. W Czechach, to już na to bym nie liczył.Zresztą korek trafić może się wszędzie.Od dawna wiadomo, że Niemcy mają jedną z lepszych sieci dróg w EU, więc Ryszard nie przesadzaj z tym przejazdem przez RP w 2h, bo jakie są drogi u nas, to wiemy wszyscy.A, że trawił ci się taki korek w DE, to nie znaczy,że są one na codzień.Dlaczego jechałeś tak długo przez DE?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2009 16:38

Rysio napisał(a):Mi się udało ze Strasburga wracać przez Niemcy oczywiście ponad 20 h, z czego przez Polskę 2 h trwała podróż, także nie fetyszyzujcie tych dojcze ałtoban. Oczywiście generalnie poruszać się można szybciej, ale w przypadku trafienia na korek można spędzić w nim kupę czasu, dlatego ja na wyjazdy urlopowe wybieram drogi normalne, gdzie zawsze mogę zawrócić i zmienić trasę ;-)

Akurat wieczorami i w nocy nie trafiają sie tam korki...chyba , że jest wypadek...jadąc o świcie także nigdy nie widziałem korków...jedyny w życiu korek na niemieckiej autostradzie spotkał mnie kiedyś w piątek o godz. 15.40 pod Hamburgiem...
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 11.02.2009 16:10

Panowie, a którędy omijacie Graz? Patrze na ViaMichelin, to jadąc z Niemiec po prawej stronie przed Graz-em jest przerywaną linią oznaczona "Pyhrn-Autobahn", ale nie jest oznaczona ciągła linią i kolorem. Na google map natomiast pokazuje jako normalną drogę i objazd miasta.Więc jak jest z tą drogą?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.02.2009 16:20

Tunelem... A9.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.02.2009 16:45

Lubuszanin napisał(a):FUX, a na ten tunel A9, to jak trafić od północy i południa?

Z południa na Knoten Graz West jedziesz na północ (prosto); od Niemiec inaczej sie nie da... :wink: Cały czas A9.

Autostrada A9 omija Graz!!!

Prawdą jest również, że w tunelu są zjazdy do niektórych dzielnic tego miasta...
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 11.02.2009 16:55

Dziękuję FUX. Usunąłem post z pytaniem, bo zacząłem szperać po mapie i szukać A9 ;).Ale widzę mnie uprzedziłeś ;).
hassanbey
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hassanbey » 26.03.2009 21:29

Witam serdecznie
Ja w tym roku postanowiłem ominąć płatne tunele oraz winietę w Austrii jak i w Słowenii. Podróż chce połączyć z ładnymi krajobrazami (przejazd przez Alpy) a nie tylko z widokiem autostrady :)
I tak ze Szczecina na Berlin/DE w dół do Monachium/DE, dalej na południe kieruje się na Kufstein/A,Kitzbuhel /A, Lienz/A i dalej na Udine/IT,Triest/IT,szybciutko przez Słowenię drogami lokalnymi i już jestem koło Rijeki/CRO a później to już droga prosta do Drvenika na prom i jestem na Hvarze - ok 1760km
Wpadłem także na pewien pomysł ale niestety nie wypali w drodze na Hvar (nie pasuje rozkład) ale wdrożę go w drodze powrotnej.
Otóż skorzystam z Jadrolinii na trasie StariGrad - Rijeka.
Koszt auta Vectra C Caravan + 2 osoby dorosłe + 1 dziecko do lat 12 to koszt ok. 130 E - bez kabiny. Licząc opłaty za autostradę ok.25 E + spalone paliwo ok.500km /30l/ok.30E pomysł wydał mi sie całkiem fajny, do tego cała noc przespana i także jakaś atrakcja dla rodziny

Pozdrawiam i życzę cierpliwości oczekując dnia wyjazdu
Bartosz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.03.2009 22:11

hassanbey napisał(a): I tak ze Szczecina na Berlin/DE w dół do Monachium/DE, dalej na południe kieruje się na Kufstein/A,Kitzbuhel /A, Lienz/A i dalej na Udine/IT,Triest/IT,szybciutko przez Słowenię drogami lokalnymi i już jestem koło Rijeki/CRO

0,02pln wtrącę.
W Niemczech, za autobahny nie zaplacisz, lecz jadąc w kierunku Kufstein niestety tak.
Kufstein - Kitzbuhel masz do wydania w jedną stronę za tunel pod Wysokimi Taurami 10 juro.
Za Lienzem sugeruję przejazd przez przełecz Plockenpass droga SS52BIS.
Dojedziesz do Udine bez problemu.
Koło Lienzu możesz jeszcze zahaczyć o Grossglocknerstrasse także platną.
Na Twoim miejscu odżaluj 7e 15 euro za dwie winiety w Austrii. Kombinacje z ich objeżdżaniem mogą być nużące.
Powodzenia.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 26.03.2009 22:26

FUX napisał(a):0,02pln wtrącę. W Niemczech, za autobahny nie zaplacisz, lecz jadąc w kierunku Kufstein niestety tak. Kufstein - Kitzbuhel masz do wydania w jedną stronę za tunel pod Wysokimi Taurami 10 juro.
Za Lienzem sugeruję przejazd przez przełecz Plockenpass droga SS52BIS.
Dojedziesz do Udine bez problemu.
Koło Lienzu możesz jeszcze zahaczyć o Grossglocknerstrasse także platną. Na Twoim miejscu odżaluj 7e 15 euro za dwie winiety w Austrii. Kombinacje z ich objeżdżaniem mogą być nużące.

A cały przejazd włącznie z omijaniem płatnych tuneli i winety w Austrii wierz mi nieco bardzo stresujący... :papa:
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 27.03.2009 08:12

Sam to przerobiłem jadąc przez Klagenfurt.
Tuneli płatnych praktycznie nie ma ale za to zjazdy i podjazdy takie, że samochód ledwo dyszał.
Ciekawa sprawa ale im wyżej tym mniej koników pod maską, w Klagenfurcie tylko 1 i 2 a zjazdy to hamowanie silnikiem a i tak przypiekłem hamulce, niezapomniane do dziś wrażenia zapachowe, dobrze, że nie zagotował mi się płyn hamulcowy.
Jeszcze raz odradzam trasy z ominięciem tuneli.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone