Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
justina28
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) justina28 » 24.06.2010 12:42

dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Idę analizować :wink:
makisek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) makisek » 24.06.2010 23:01

Tak te tunele są płatne 9,5 euro za jeden przejazd. Problem jest taki, że przed tunelami są potworne korki szczególnie w piątki i soboty jednak jest wyjście zjechać z autostrady w miejscu od Salzburga "Knoten Ennstal, Km 62,5" i jadąc droga 99 wyjedziesz za tunelami http://www.asfinag.at/webcams
to jest strona gdzie podglądam jaki jest ruch na A10. Ja co roku tak jeżdżę.
Byłem też w Novi Vindolski

Objeżdżając te tunele (drogą B99)- góry są wieeeelkie? Czy spoko się jedzie??
Ile czasu zajmuje objazd?

pozdro
Piotr7273
Autostopowicz
Faktyczny czas podróży

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr7273 » 25.06.2010 23:49

Witam,
W przyszły piątek jadę po raz pierwszy do Chorwacji z Zielonej Góry.
Planujemy trasę przez Regensburg,Graz i Maribor.

Czy biorąc pod uwagę start 3 lipca o godz. 21 realne są czasy przejazdu:
a) Z.Góra - Regensburg ok. 6 godz ?
b) Regensburg-Karlovac ok. 6 godz ?
Pytam z uwagi na podroż z dziećmi i konieczność zaplanowania nocelgu w możliwie optymalnym miejscu.

Docelowo jedziemy kawałek za Split.

Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.06.2010 06:10

Na jakieś straszliwe korki nie sądzę, abyś sie załapal. Moęże się przykorkować między Mariborem a granicą SLO-CRO i niedzielny ranek na bramkach w Zagrzebiu.
Trasę masz w sumie około 1600km.
Dużo. Rodzina się zmęczy, gdybyś jechal cięgiem. Za to czas przejazdu, gdyby wszystko szło ok, to raptem 14h + ze 3 postoje po 0,5-1h
N
Nie mając doświadczenia i kondycji do jazdy długodystansowej, warto zatrzymać się na nocleg.
Sądzę, że Oekotel w Grazu lub gdzieś dalej w Słowenii, ew Plitvice. Warto je zwiedzić, a stamtąd do Splitu to spacerek.
Piotr7273
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr7273 » 26.06.2010 13:12

Dziękuję za cenne porady.Marzy mi się dojazd do Plitvic, oczywiście z postojami, tam odpoczynek,zwiedzanie i nocleg.
Dużo jeżdżę ale muszę to jeszcze przemyśleć.Nie chciałbym zacząć urlopu od spięć z małżonką :)
ucash
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ucash » 27.06.2010 19:35

Witam wszystkich pierwszy raz wymieram sie do Chorwacji trochę tras przerobiłem i mam pytanie czy najlepszą trasą: Zielona Góra - Istria
bedzie trasa na Olomuniec- Brno- Wiedeń- Graz- Maribor- Lubljana
czy ze wzgledu na mniejsze koszty winiet ominiecie Slowenii
i z Wiednia lepiej kierowac sie na Zagrzeb i dalej Istrie?
Prosze o opinie być może jest jakas lepsza alternatywa?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.06.2010 19:49

Jedź przez Niemcy, Salzburg, Villach, Ljubljane.
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 27.06.2010 21:43

Kolego ucash co prawda jesteś kibicem Falubaz a ja kibicem Unii Leszno, ale wyrażę swoje zdanie :lol: . Oczywiście żartuje, czarny sport tylko na stadionie.

Ja z Leszna jeżdżę przez Niemcy tylko i wyłącznie. Do Granicy "D" i "CZ" mam tyle samo km., a jednak wole przez Niemcy. Co prawda ze 100km nadrobisz ale zanim przejedziesz Polskę do granicy czeskiej, i potem tłuc się przez czechy.... A tak masz blisko do granicy z "D" i od razu wjeżdżasz na autostradę i prujesz. Czesi mają surowe ograniczenia i też duży ruch na drogach.

Moja siostra jeździła zawsze najkrótszą trasą do CRO, natomiast ja przez "D". Czas przejazdu ten sam. Tylko ja nadrabiałem 200-250km ale czeskiej winiety nie płaciłem. A kto był bardziej zmęczony? Siostra miała co najmniej 2 kierowców w aucie. Ja zawsze prowadziłem sam w jednym ciągu bez mojego spania (pasażerów brak spania nie dotyczy).
Przejechać Czechy nie jest łatwo. Mają lepsze drogi niż my, ale tak samo zatłoczone. Natomiast w "D" same autostrady na których gibiesz ile chcesz utrzymując wysoką stałą prędkość.
Wybór jest twój.
marock
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marock » 28.06.2010 14:44

ucash napisał(a):Witam wszystkich pierwszy raz wymieram sie do Chorwacji trochę tras przerobiłem i mam pytanie czy najlepszą trasą: Zielona Góra - Istria

...to identycznie jak ja ucash :)
Ale nawet nie biorę pod uwagę trasy przez Czechy.
nosekdomin ma racje. 100 czy nawet 200 km więcej na całej długości trasy to nie tragedia. Szczególnie, że jak dla mnie przejazd przez Niemcy wypada nocą. Kto ma tempomat ten wie o co chodzi :)
ucash
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ucash » 28.06.2010 17:03

Zgadza sę 200 km na całej trasie nie tragedia- natomiast jak się ma sprawa kosztów przejazdu przez słowenię - prawda to, że koszty jak za zboże?
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 28.06.2010 20:49

ucash napisał(a):Zgadza sę 200 km na całej trasie nie tragedia- natomiast jak się ma sprawa kosztów przejazdu przez słowenię - prawda to, że koszty jak za zboże?

No niestety drogo jest. Ale chyba już wprowadzili 7-mio dniową winietę. Też muszę to sprawdzić.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 29.06.2010 07:32

tak wszyscy stąd polecają michellin maps więc i ja tam wlazłem co by mi wyliczył przybliżone koszty wynik jest jaki jest niby krzywdy nie ma 218euro, (płatne drogi-35euro, paliwo-165 euro, winiety-18 euro)ale no właśnie zawsze jest jakieś ale. Trasa Słupsk Vodice przez Regensburg Graz itd. poniżej wkleję fotkę bo wychodzi mi z tego michellin że mam zapłacić za przejazd w Chorwacji najpierw 42HRK a potem 124HRKj razem jakieś 166HRK za 390 km . Dobrze on to obliczył. Ktoś mi to wyjaśni-bo im bliżej tego wyjazdu to chyba coraz głupszy jestem :D
Obrazek
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 29.06.2010 07:51

barti75: polecam kalkulator na stronie http://www.hac.hr/?task=aut
Z niego wynika, ze od Bobovicy do Pirovaca zapłacisz 131 kun (306 km)
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 29.06.2010 09:56

piotrs podziękował koledze coś mi za dużo było tych km wg michellina dzięki za kalkulator
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.06.2010 10:16

Opieranie się na kalkulatorach jest bezsensowne...wsiadamy, jedziemy na urlop i nie zawracamy sobie głowy teoretycznymi bzdetami...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone