Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojownik73
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojownik73 » 18.06.2010 12:24

Piotrs - dzięki serdeczne. Myślę, że to również po myśli FUXa. I chyba też tak się wybiorę. No właściwie, na pewno bardzo oczekiwane są informacje od ludzi przejeżdżających te niszczęsne tereny popowodziowe (ze swojej strony bardzo współczuje wszystkim dotkniętym tą tragedią) co do przejezdności...
matteo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) matteo » 18.06.2010 21:33

Witam chciałbym dojechać do Chorwacji od strony Triestu wyjeżdzam ze Zgorzelca i lece przez Niemcy na Monachium - Salzburg - Villach - Udine (włochy) - Triestr potem chce wskoczyć do Chorwacji, ale nie omine Słowenii chyba, że przeskocze :) czy za przejazd przez ten kawałek Słoweni trzeba będzie płacić? chciałbym ominąć wszystkie autostrady i później zatrzymać się gdzieś na płw. Istria.
drugie pytanie jest takie czy przez przejazd od Salzburga do Villach wystarczy winieta czy również będą płatne tunele?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.06.2010 05:40

matteo napisał(a):drugie pytanie jest takie czy przez przejazd od Salzburga do Villach wystarczy winieta czy również będą płatne tunele?

Jechałem zimą tą trasą i sobie nie przypominam... :oops:
zybog
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zybog » 19.06.2010 08:44

matteo napisał(a):Witam chciałbym dojechać do Chorwacji od strony Triestu wyjeżdzam ze Zgorzelca i lece przez Niemcy na Monachium - Salzburg - Villach - Udine (włochy) - Triestr potem chce wskoczyć do Chorwacji, ale nie omine Słowenii chyba, że przeskocze :) czy za przejazd przez ten kawałek Słoweni trzeba będzie płacić? chciałbym ominąć wszystkie autostrady i później zatrzymać się gdzieś na płw. Istria.
drugie pytanie jest takie czy przez przejazd od Salzburga do Villach wystarczy winieta czy również będą płatne tunele?

Z Triestu jedziesz na Kozine / Słowenia/ i jedziesz tylko 30 km przez Słowenie drogą na której nie wymagana jest winnieta. Cały Triest omija się bokiem i kierujesz się na napisy Rijeka . Jest taki jeden ''zakręt-skrzyżowanie podobne do ''precla'' - tu jakbyś zwątpił to kierunek Basovizza , Hrpelje-Kozina Jeżeli będziesz jechał w dzień polecam w Słowenii mały odpoczynek i spróbować prosiaka / odojek/-super.
ziaro-majk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziaro-majk » 21.06.2010 21:53

Są dwa płatne tunele pisali o tym parę stronek wcześniej.
justina28
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) justina28 » 22.06.2010 07:14

justina28 napisał(a):będę jechała w ostatnim tygodniu lipca po raz pierwszy. Znajomy proponuje trasę: Wrocław - Karvina - Olomouc - Brno - Bratislava - omojamy kawałek Słowenii - Zagrzeb - Biograd na Moru - Pasman. Google liczy, że to 1193 km. Co Wy na to?

a na mój post nikt nie chce podpowiedzieć? :?
matteo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) matteo » 23.06.2010 22:02

justina28 napisał(a):
justina28 napisał(a):będę jechała w ostatnim tygodniu lipca po raz pierwszy. Znajomy proponuje trasę: Wrocław - Karvina - Olomouc - Brno - Bratislava - omojamy kawałek Słowenii - Zagrzeb - Biograd na Moru - Pasman. Google liczy, że to 1193 km. Co Wy na to?

a na mój post nikt nie chce podpowiedzieć? :?

ja Ci więc odpowiem:
jedź z Wrocławia autostradą na Zgorzelec, przekraczasz granice w Jędrzychowicach, jedziesz na sam dół Niemiec prosto autostradą aż do Monachium, odbijasz na Salzburg potem Villach, na dół Włochy na Udine stamtąd Triestr, mijasz Słowenie bokiem żeby nie płacić winiety i Witaj Chorwacjo, najszybsza trasa jaka tylko może być, omijaj Czechy szerokim łukiem, źle oznaczone drogi mimo, że lepsze niż w Polsce, kiepscy kierowcy, przez Niemcy masz autostradę i żadnych zjazdów objazdów, wyjdzie pare km więcej, ale nie zabłądzisz i jadąc 110km/h zaoszczędzisz na paliwie i czasie omijając drogi nie autostradowe jak np. w Czechach...
wyjeżdzając o 4 lub 5 rano z przystankami i bez szaleństwa na 20 będziesz już odpoczywać na kampingu...
w zeszłym roku jechałem nad jezioro garda w pn. włoszech ok. 900-1000km przejechane w 11 czy 12h ciągle autostradą:)
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 23.06.2010 22:29

justina28:
nie wiem, z którego Brzegu jesteś:)
ale z Wrocka do Biogradu przez Niemcy tak jak proponuje matteo to ja odradzam (straszne zakola do Biogradu zrobisz). Twój pomysł, żeby jechać przez Słowację też nie najlepszy (po co dodatkowo kupować winietkę na Słowacji,dodatkowo po przejechaniu granicy z Austriąw Mikulovie lub Reintal kilka km i nowa autstrada i obwodnica Wiednia). Powtórzę w tym roku do końca lipca z okolic Wrocka najlepsza trasa FUXa (przyzwoite drogi, dużo autostrady, mniejszy ruch niż przez Niemcy, krócej itp.). Jak później będziesz wracać (sorki FUX ;) ) to możesz przez Boboszów ciąć bo to niezła trasa jest :D
matteo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) matteo » 24.06.2010 06:51

piotrs napisał(a):justina28:
nie wiem, z którego Brzegu jesteś:)
ale z Wrocka do Biogradu przez Niemcy tak jak proponuje matteo to ja odradzam (straszne zakola do Biogradu zrobisz). Twój pomysł, żeby jechać przez Słowację też nie najlepszy (po co dodatkowo kupować winietkę na Słowacji,dodatkowo po przejechaniu granicy z Austriąw Mikulovie lub Reintal kilka km i nowa autstrada i obwodnica Wiednia). Powtórzę w tym roku do końca lipca z okolic Wrocka najlepsza trasa FUXa (przyzwoite drogi, dużo autostrady, mniejszy ruch niż przez Niemcy, krócej itp.). Jak później będziesz wracać (sorki FUX ;) ) to możesz przez Boboszów ciąć bo to niezła trasa jest :D

tak jak mówi piotrus kupisz winiete w czechach austri słoweni czyli razem wyjdzie jakies 60-70euro to 70 litrow paliwa czyli jakies 1000km mozna na tym zrobic jadac trasa proponowana przeze mnie zaplacisz winiete tylko w austrii (dwie winiety tygodniowe razem 15,40euro bo jedna na dluzej jest drozsza) wydaje mi sie ze piotrus nie jechal nigdy przez niemcy, ja jezdzilem juz na dwa sposoby tyle ze do wloch i zawsze szybciej bylo przez niemcy jadac przez czechy trzeba bylo robic nocleg w austrii bo szybciej sie nie dalo przejechac. wiec wybieraj
zanim dojedziesz przez polske do granicy z czechami przynajmniej 4h zanim dotrzesz do wiednia bo tylko pare odc. autostrady kolejna 5-6h plus wez pod uwage ze mozna sie latwo zgubic w czechach np na rondzie(na jednym rondzie znak wyjazdu na dana miejscowosc bedzie przed wyjazdem a na drugim za i potem strzelaj i rób kółka) z wiednia dalej same góry (ale za to piękne widoki) im dłużej jedziesz przez austrie tym więcej Cie kosztuje (nagłe płatne tunele i płatne odcinki dróg)
moją trasą jest ok. 250-300km więcej ale i tak jestes do przodu na winietach:) a jadąc autostradą w 10h miniesz austrie a tak może dojedziesz do wiednia...
justina28
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) justina28 » 24.06.2010 07:34

dzięki chłopaki za rady. Idę oglądać drogi na mapach :)
a nie jedziecie np. 24 lipca w tamtą stronę? :lol:
justina28
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) justina28 » 24.06.2010 07:41

ale ta trasa, którą podaliście, jest o 1000 km dłuższa od mojej :? I teraz nie wiem, co zrobić
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 24.06.2010 07:49

matteo:
I tu się mylisz kolego (jechałem tez przez Niemcy). Domyślam się, że mieszkasz w Zgorzelcu - na Twoim miejscu bym sie faktycznie zastanawiał, która trase wybrać. Ale, ale... rozumiem, że chcesz koleżankę przekonać do swoiego wariantu, lecz Twój sposób kalkulacji jest wysoce naciągany. Kolejno:
Twoja trasa: to z Wrocka do Biogradu 1608 km; koszty to winietki w Austrii 2x 7,9 Eur + płatne tunele 9,5 EUR + Autostrada we włoszech ca. 12 Euro + autostrada w Cro 122 Kuny Czyli uśredniając do zł to 220 zł opłaty plus paliwo na 1608 km
Trasa Fuxa: 1114 km (prawie 500 mniej wow! czyli twoja dłuższa o prawie 50%); koszty - winietka w Czechach 350 koron, Austria 2*7.9 Euro, W Słowenii objazd przez Lenart i Cro 144 Kuny). Czyli uśredniając do zł to 220 zł + paliwo za 1114 km.
Sam widzisz różnica w opłatach żadna, w paliwie - o około 50% więcej zapłacisz za Twoją.
Na trasie Fuxa jest mniej autostrad niż na Twojej, ale nie demonizujmy, po Polsce spro autostrady i kawałek prostej dobrej drogi. W Czechach łatwiutko i sporo drogi szybkiego ruchu + Autostrada)
Oczywiście mozemy dyskutować o walorach estetycznych, prędkościach itp, ale to dyskusja o wyższości świat Wielkanocnych nad Bożonarodzeniowymi i na odwrót :D
Dlatego Justyna - jedźcie FUXem ;)
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 24.06.2010 07:56

justina28:
A proszę bardzo:
matteo: tu
FUX: tu
Wklej całe linki

edit: poprawiłem :)[url][/url]
mario7474
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario7474 » 24.06.2010 08:51

justina28 napisał(a):ale ta trasa, którą podaliście, jest o 1000 km dłuższa od mojej :? I teraz nie wiem, co zrobić
Ja zawsze sprawdzam na Michelin maps tam podadza wszyskie koszty tras i sama zobaczysz jaka wybrac
mario7474
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario7474 » 24.06.2010 09:02

mario7474 napisał(a):
justina28 napisał(a):ale ta trasa, którą podaliście, jest o 1000 km dłuższa od mojej :? I teraz nie wiem, co zrobić
Ja zawsze sprawdzam na Michelin maps tam podadza wszyskie koszty tras i sama zobaczysz jaka wybrac
michelin maps podaje koszty 149,57eur w tym platne autostrady 21,62 paliwo 101,68 winietki 26,27 odleglosc 1083km trasa Wroclaw , Brno,Wieden, Graz, Zagrzeb , Zadar.Michelin maps jest serwisem dla kierowcow.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 57
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone