Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 15.06.2010 18:01

waldeq napisał(a):I znów mały zonk a miałem już wszystko obcykane :( Wiem, że na A9 są płatne tunele ale czytam, że bywają tam korki. Niestety będę tam w nocy z piątku na sobotę a więc w dniach największego nasilenia ruchu. Mam pytanie do jeżdżących tą trasą. Czy oprócz wygody jechania autostradą czasowo wyjdzie się na plus? Nie chciałbym jechać przez Niemcy, żeby potem szukać w Austrii objazdu tuneli ze względu na korki. Pamiętam Sv. Rok i Małą Kapelę w Chorwacji jak nie była uruchomiona druga nitka tych tuneli i nie bardzo chiałbym stać w takich korkach w Austrii.

W nocy to już po korkach myślę, że przejedziesz je bez problemów. Korki są do 17 , 18 później jest już luźniej. Tak że jedź A10 bo fajna trasa i bezpieczna
waldeq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 15.06.2010 18:20

Teraz to już zgłupiałem. Sorry jeśli coś pomyliłem. Chciałem jechać przez Ragensburg - Passau - Graz a więc w Austrii A8 a potem A9 i tam właśnie dwa tunele. Ty piszesz - spokojnie jedź A10 a to jakoś nie po mojej drodze.
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 15.06.2010 19:14

waldeq napisał(a):Teraz to już zgłupiałem. Sorry jeśli coś pomyliłem. Chciałem jechać przez Ragensburg - Passau - Graz a więc w Austrii A8 a potem A9 i tam właśnie dwa tunele. Ty piszesz - spokojnie jedź A10 a to jakoś nie po mojej drodze.

OK OK!! masz racje jak tak jedziesz czyli na Gartz to masz takie opłaty
A9 Pyhrn Autobahn;
Bosrucktunnel € 4,50
A9 Pyhrn Autobahn;
Gleinalmtunnel € 7,50
:wink:
waldeq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 15.06.2010 19:26

wlodek napisał(a):
waldeq napisał(a):Teraz to już zgłupiałem. Sorry jeśli coś pomyliłem. Chciałem jechać przez Ragensburg - Passau - Graz a więc w Austrii A8 a potem A9 i tam właśnie dwa tunele. Ty piszesz - spokojnie jedź A10 a to jakoś nie po mojej drodze.

OK OK!! masz racje jak tak jedziesz czyli na Gartz to masz takie opłaty
A9 Pyhrn Autobahn;
Bosrucktunnel € 4,50
A9 Pyhrn Autobahn;
Gleinalmtunnel € 7,50
:wink:

Nie to, że jestem Rockefeller i opłaty nie mają dla mnie znaczenia ale.... bardziej interesują mnie jakieś niespodzianki. Nie chcę stać w jakiś korkach przed tunelami. Mam nadzieję, że w miarę spokojnie można przejechać te tunele na A9 w nocy z piątku na sobotę.
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 15.06.2010 20:52

Też gonię tą trasą:

-Świecko
-ring Berlin
-później obwodnicą na 9
-okolice Hof zjazd na 93
-kierunek Regensburg
-z Regensburga na Passau 3

AUSTRIA
-Passau na Wels A8
-Wels-Graz A9 Oekotel

SŁOWENIA

-Mureck-Lenart-Ptuj :)

CHORWACJA

-Zagrzeb
-Sestanovac
-Brela

Dwa tunele na A9 smigniesz bez korków,
daro2008
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro2008 » 15.06.2010 22:19

Hadler napisał(a):Też gonię tą trasą:

-Świecko
-ring Berlin
-później obwodnicą na 9
-okolice Hof zjazd na 93
-kierunek Regensburg
-z Regensburga na Passau 3

AUSTRIA
-Passau na Wels A8
-Wels-Graz A9 Oekotel

SŁOWENIA

-Mureck-Lenart-Ptuj :)

CHORWACJA

-Zagrzeb
-Sestanovac
-Brela

Dwa tunele na A9 smigniesz bez korków,

Witam.
Mój wyjazd już w nocy z soboty na niedzielę, jadę ta sama trasą tylko tyle, że mam zamiar nie jechać w Niemczech A9 tylko A13.
Czy to dobry pomysł?, na tym forum kiedyś dostałem taką propozycję (zamiast A9 jechać A13) mniejszy ruch.
Kilometry te same, czy to jest dobry wybór?, trasa jest już opracowana przez A13.
JPietia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JPietia » 16.06.2010 08:42

:D Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ustawiłwm sobie taką trasę mam nadzieje że pierwszy raz jakoś to będzie :D

Rawicz-Brno
-na Krapkowice,Żywocice
-Glubczyce
-Krnov
-Bruntal
-Olomunc
-Brno

Brno-Wiedeń
-autostrada na Bratysłavę
-przed granica zjazdem 48 na droge nr 55 Breclav
-na przejscie w Reintal drogą 47
-dalej 47 do wilfersdorf
-potem 7 do Wiednia

Wiedeń-Graz
Graz – Maribor
Maribor- Ljubijana
Ljubijana – Postojna nr 404
Postojna – Rupa HR
Rupa – Rijeka A7
Rijeka – Crikrenica
Crikrenica – Novi Vinodolski

PS.
Wyjazd już w piątek w nocy :D :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.06.2010 08:44

Bardzo słuszna decyzja.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 16.06.2010 12:20

daro2008 napisał(a):Witam.
Mój wyjazd już w nocy z soboty na niedzielę, jadę ta sama trasą tylko tyle, że mam zamiar nie jechać w Niemczech A9 tylko A13.
Czy to dobry pomysł?, na tym forum kiedyś dostałem taką propozycję (zamiast A9 jechać A13) mniejszy ruch.
Kilometry te same, czy to jest dobry wybór?, trasa jest już opracowana przez A13.

Witam

W zeszłym roku jechałem A13 - jestem jej fanem.

Droga jest w porządku co prawda głównie 2 pasmowa ale mam takie szczęście , że jeżdżę na niej bez korków, czego nie mogę powiedzieć o A9 gdzie nie raz stałem w korkach.

Pozdrawiam
ledwozipie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ledwozipie » 17.06.2010 08:47

Witam. Jako, że mieszkam w Wałbrzychu to najbardziej naturalna jest dla mnie trasa przez Boboszów. Jechałem nią dwa razy w ciągu ostatnich dwóch tygodni i było całkiem nieźle. Najgorszy odcinek to Boboszów - Mohelnice. Jest to jakieś 48 km po wąskich, krętych i górzystych czeskich drogach. Zdecydowanie nie polecam osobom z chorobą lokomocyjną. Dalej pojechałem przez Mikulov, tu najgorszy odcinek to jakieś 32 km od granicy do Shricka gdzie zaczyna się A5 (wąsko i sporo tirów). Słowenię w tamtą stroną jechałem objazdem, a wracałem autostradą. Za rok myślę, że w obie strony pojadę autostradą, nawet nie zauważyłem jak przejechałem. Do Chorwacji (na Murter ok. 1100 km) jechaliśmy 14 h, ok. 2 h straciliśmy przez korek na obwodnicy Wiednia spowodowany jakąś kolizją. Wracaliśmy równe 12 h, a myślę że gdyby nie potężna ulewa towarzysząca nam przez praktycznie cała Austrię to wynik mógłby być lepszy. Do tego w Brnie dłubią przy drodze zaraz przed wjazdem na D1 co też nas spowolniło . Jadąc w tamtą stronę winietę na Czechy kupiłem na stacji Shella w miejscowości ZABREH, na Austrię zaraz przed granicą w Mikulovie. Wracając, winietę na Słowenię kupiłem na ostatniej przed granicą stacji OMV w miejscowości SV. KRIZ, a na Austrię w sklepie bezcłowym na samej granicy. Jak ma ktoś jakieś pytania to chętnie odpowiem, dopóki pamiętam. Pozdr. :D
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 17.06.2010 11:48

ledwozipie: a mnie interesuje ten przejazd autostrada przez Słowenię, to ile km jest tej autostrady w końcu, a ile jedzie się zwykłą drogą? W sumie Słowenia to będzie ze 60 km, ale tak z ciekawości pytam, jak oceniasz jazdę tą autostradą.
ledwozipie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ledwozipie » 17.06.2010 13:44

Szczerze mówiąc to nie mierzyłem czasu przejazdów przez Słowenię, ale różnica jak dla mnie była spora. Jadąc w tamta stronę nie spieszyłem się za bardzo i ominięcie autostrady miało również walory krajoznawcze. Wracając autostradą nawet się nie spostrzegłem, a już byłem w Austrii. Inną kwestią jest to że do Chorwacji jechałem 2 czerwca, zatem przed sezonem i drogi były puste, obawiam się że np. w lipcu "odrobinę" inaczej tam wygląda. Pozdr.
wojownik73
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojownik73 » 18.06.2010 09:23

Witam serdecznie w nowym dniu!!! Mam pytanko, bo już sam jestem skołowany. Mianowicie poradźcie którędy z Poznania lepiej przejechać granicę - Krnov czy Boboszów. Zwłąszcza myślę tu o skutkach powodzi... Dzięki za podpowiedź!
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 18.06.2010 11:31

wojownik: znajdziesz zwolenników jednej i drugiej trasy. Powodź po czeskiej stronie w tym rejonie nie wystapiła. Jesli idzi o polską część to jednak Kronov - przynajmniej do końca lipca jest lepszą opcją. Dlaczego? Ano dlatego, że za Wrocławiem (dokładnie w Magnicach) przyłączają AOW i jest ograniczony mocno przejaz i tworzą się mega korki. Więc do końca lipca Kronov to lepsza opcja.
justina28
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) justina28 » 18.06.2010 12:16

będę jechała w ostatnim tygodniu lipca po raz pierwszy. Znajomy proponuje trasę: Wrocław - Karvina - Olomouc - Brno - Bratislava - omojamy kawałek Słowenii - Zagrzeb - Biograd na Moru - Pasman. Google liczy, że to 1193 km. Co Wy na to?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 56
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone