Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 14.06.2010 08:16

Witam

Byłem w zeszłym roku na Istrii i z moich doświadczeń wynika, że lepiej i szybciej jedzie się autostradą w Słowenii aż do zjazdu w kierunku Rijeki.

Pozdrawiam
JPietia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JPietia » 14.06.2010 09:20

:D :D :D
Dziękuję bardzo za odpowiedzi mam jeszcze jedno pytanie czy po drodze są jakieś płatne tunele lub tego typu atrakcje??
:D
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 14.06.2010 09:30

Ponieważ jechałem przez Niemcy i Austrię płaciłem za 2 tunele na Tauern Autobahn - A10.

Pozdrawiam
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 14.06.2010 10:26

JPietia napisał(a)::D :D :D
Dziękuję bardzo za odpowiedzi mam jeszcze jedno pytanie czy po drodze są jakieś płatne tunele lub tego typu atrakcje??

Jeśli przez Wiedeń,Graz to nie ma.W samej Słowenii też nie.
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 14.06.2010 12:24

alessandro1977 napisał(a):
JPietia napisał(a)::D :D Witam wszystkich jestem nowy i jadę pierwszy do Cro mam wyjazd w piątek wieczorem do Novi Ninodolski wybrałem trasę Fuxa nr 2 mam pytanie???
Czy opłaca się omijać Słoweńska autostradę i kierować się za Zagrzeb czy po prostu kupić winietę i jechać przez cała Słowenię w kierunku Istrii. Proszę o podpowiedz starych wyjadaczy tematu

Przestudiuj sobie dobrze wątek " objazd autostrady w Słowenii " i naprzód...

Alessandro, koledze JPietia nie chodzi o objazd jako taki autostrady Słoweńskiej , tylko czy kupując już winietkę słoweńska nie zjechać w dól cala slowenie i później odbić w stronę CRo ???

Ciekawa alternatywa jak dla mnie warta zastanowienia.

Chętnie posłucham może ktoś przerabiał te trasę ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.06.2010 17:08

JPietia napisał(a)::D :D Witam wszystkich jestem nowy i jadę pierwszy do Cro mam wyjazd w piątek wieczorem do Novi Ninodolski wybrałem trasę Fuxa nr 2 mam pytanie???
Czy opłaca się omijać Słoweńska autostradę i kierować się za Zagrzeb czy po prostu kupić winietę i jechać przez cała Słowenię w kierunku Istrii. Proszę o podpowiedz starych wyjadaczy tematu

Tyle opinii, ilu piszących.

Witam Krajana/Krajankę.
Ja nie objeżdżam.
BigDaniel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigDaniel » 14.06.2010 18:10

No więc tak :D Niby daleko jeszcze do mojego wyjazdu (3 sierpnia) ale ja lubie mieć wszystko dograne ze tak powiem :D No i siędźąc przy mapie wymyśliłem sobie taką trase. Chyba najszybsza i najłatwiejszą :D Jeżeli się myle to niech ktoś mnie poprawi, da jakieś wskazówki itd. itp. :D

POLSKA

-wyjazd z Gryfic w zach-pom
-kierunek Kołbaskowo

NIEMCY

-kierunek na Berlin
-później obwodnicą na 9
-okolice Hof zjazd na 93
-kierunek Regensburg
-z Regensburga na Passau 3

AUSTRIA
-Passau na Wels A8
-Wels-Graz A9

SŁOWENIA

-Graz-Maribor

CHORWACJA

-Maribor-Zagrzeb
-Karlovac
-i docelowo Jeziora Plitwickie

Czekam na wasze wypowiedzi :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 14.06.2010 18:16

Jedź. Najszybciej, niekoniecznie najbliżej...
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 14.06.2010 20:41

BigDaniel napisał(a):No więc tak :D Niby daleko jeszcze do mojego wyjazdu (3 sierpnia) ale ja lubie mieć wszystko dograne ze tak powiem :D No i siędźąc przy mapie wymyśliłem sobie taką trase. Chyba najszybsza i najłatwiejszą :D Jeżeli się myle to niech ktoś mnie poprawi, da jakieś wskazówki itd. itp. :D

POLSKA

-kierunek Kołbaskowo

NIEMCY

-kierunek na Berlin
-później obwodnicą na 9
-okolice Hof zjazd na 93
-kierunek Regensburg

AUSTRIA
-Passau na Wels A8
-Wels-Graz A9

SŁOWENIA

-Graz-Maribor

CHORWACJA

-Maribor-Zagrzeb
-Karlovac

To jest dobra trasa, my też tak jeździmy od kilku lat :)
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 15.06.2010 06:53

BigDaniel napisał(a):No więc tak :D Niby daleko jeszcze do mojego wyjazdu (3 sierpnia) ale ja lubie mieć wszystko dograne ze tak powiem :D No i siędźąc przy mapie wymyśliłem sobie taką trase. Chyba najszybsza i najłatwiejszą :D Jeżeli się myle to niech ktoś mnie poprawi, da jakieś wskazówki itd. itp. :D

POLSKA

-kierunek Kołbaskowo

NIEMCY

-kierunek na Berlin
-później obwodnicą na 9
-okolice Hof zjazd na 93
-kierunek Regensburg

AUSTRIA
-Passau na Wels A8
-Wels-Graz A9

SŁOWENIA

-Graz-Maribor

CHORWACJA

-Maribor-Zagrzeb
-Karlovac

Też gonimy tą trasą
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2010 07:02

Cały czas ją chwalę i również podpisuję się pod pozytywami tej opcji...
Gajdex
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajdex » 15.06.2010 12:53

To ja też tak poajadę :-) II połowa sierpnia, a powrót - by mieć samemu porównanie i udzielać innym rad ...przez Czechy spróbuję. Chyba jak sam się nie przekonam to nie będę wiedział :-)
Podobnie robiłem jadąc do Bułgarii, w jedną stronę przez Serbię, a powrót przez Rumunię :-)

Pozdro :D
BigDaniel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigDaniel » 15.06.2010 15:30

No skoro tak piszecie to tak pojadę :D
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 15.06.2010 17:02

JPietia napisał(a)::D :D :D

Tak te tunele są płatne 9,5 euro za jeden przejazd. Problem jest taki, że przed tunelami są potworne korki szczególnie w piątki i soboty jednak jest wyjście zjechać z autostrady w miejscu od Salzburga "Knoten Ennstal, Km 62,5" i jadąc droga 99 wyjedziesz za tunelami http://www.asfinag.at/webcams
to jest strona gdzie podglądam jaki jest ruch na A10. Ja co roku tak jeżdżę.
Byłem też w Novi Vindolski
waldeq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 15.06.2010 17:56

I znów mały zonk a miałem już wszystko obcykane :( Wiem, że na A9 są płatne tunele ale czytam, że bywają tam korki. Niestety będę tam w nocy z piątku na sobotę a więc w dniach największego nasilenia ruchu. Mam pytanie do jeżdżących tą trasą. Czy oprócz wygody jechania autostradą czasowo wyjdzie się na plus? Nie chciałbym jechać przez Niemcy, żeby potem szukać w Austrii objazdu tuneli ze względu na korki. Pamiętam Sv. Rok i Małą Kapelę w Chorwacji jak nie była uruchomiona druga nitka tych tuneli i nie bardzo chiałbym stać w takich korkach w Austrii.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 55
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone