Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2010 07:58

U mnie różnica wynosi 150 km ale coś za coś...jadę dobrymi drogami...
Jak wspomniałeś - opcja korzystna dla mieszkających przy granicy.
Jonas201
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jonas201 » 13.06.2010 08:48

alessandro1977 napisał(a):Daruj sobie Niemcy ? Kosztem Czech ? Poniosło Cię...
Nie,nie ponioslo.Ty mieszkasz praktycznie przy granicy niemieckiej a ja do Zgorzelca mam 200 km.Na co dzien przebywam z racji wykonywanego zawodu na niemieckich drogach i nie jest tak kolorowo kolego.Pozdrawiam.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 13.06.2010 09:05

Mnie w Czechach najbardziej denerwuje jakość "autostrady" popękany, głośny beton, mało zjazdów, by odpocząć, złe oznakowanie dróg.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.06.2010 09:11

Lubuszanin napisał(a):Mnie w Czechach najbardziej denerwuje jakość "autostrady" popękany, głośny beton, mało zjazdów, by odpocząć, złe oznakowanie dróg.

Piszesz tak, jakby nasze autostrady były nienaganne... :wink:
Przed Olomoucem robisz popas, lub nie, na stacji przy okazji zakupu winiety.
Nastepny postój robię w Wilfersdorfie na kawę i zakup winiety austriackiej i sloweńskiej.
Tak więc każdy bedzie mial argumenty na poparcie swojej lub ganienie innej tezy... :twisted:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2010 09:18

Jonas201 napisał(a):
Nie,nie ponioslo.Ty mieszkasz praktycznie przy granicy niemieckiej a ja do Zgorzelca mam 200 km.Na co dzien przebywam z racji wykonywanego zawodu na niemieckich drogach i nie jest tak kolorowo kolego.Pozdrawiam.

Ale o tym właśnie mówimy przyjacielu, że jest to opcja korzystna dla mieszkających przy granicy...może nie jeżdżę tyle co Ty po niemieckich autostradach, zjeździłem tam sporo, natomiast bardzo podoba mi się droga właśnie na Passau i oznaczenia niemieckich dróg...no i naturalnie nigdy nie pcham się w czasie prawdopodobnego wzmożonego ruchu...
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2010 09:21

Lubuszanin napisał(a):Mnie w Czechach najbardziej denerwuje jakość "autostrady" popękany, głośny beton, mało zjazdów, by odpocząć, złe oznakowanie dróg.

A co do oznaczeń dróg jeszcze - bardzo małe i niewyraziste...
No i te ronda - strasznie ich się namnożyło...
Jonas201
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jonas201 » 13.06.2010 10:59

alessandro1977 napisał(a):
Jonas201 napisał(a):

Ale o tym właśnie mówimy przyjacielu, że jest to opcja korzystna dla mieszkających przy granicy...może nie jeżdżę tyle co Ty po niemieckich autostradach, zjeździłem tam sporo, natomiast bardzo podoba mi się droga właśnie na Passau i oznaczenia niemieckich dróg...no i naturalnie nigdy nie pcham się w czasie prawdopodobnego wzmożonego ruchu...
Pozdrawiam
Tak wiem z tym ze pierwszym postem odpowiadalem koledze mieszkajacym obok mnie.Ja tez kocham przejechac Niemcy noca.Po przekroczeniu polsko-czeskiej granicy mam 80km do autostrady i mysle ze da sie z tym zyc.Wiesz gulasz z knedlikami to taki maly przerywniczek w dalszej podrozy. :lol:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 13.06.2010 11:33

FUX napisał(a):

Piszesz tak, jakby nasze autostrady były nienaganne... :wink:
Przed Olomoucem robisz popas, lub nie, na stacji przy okazji zakupu winiety.
Nastepny postój robię w Wilfersdorfie na kawę i zakup winiety austriackiej i sloweńskiej.
Tak więc każdy bedzie mial argumenty na poparcie swojej lub ganienie innej tezy... :twisted:

O jakości naszych autostrad się nie wypowiadam, bo przyjemości po nich jeździć nie mam. Do Czech mam około 340 km po polskich drogach.Do nie Niemiec 70 km i cały czas extra droga. Więc osobom z zachodniej polski proponuję zmykać na drogi niemieckie i nie stresować się np odcinkiem drogi (E-65,S3) Świebodzin-Zielona Góra-Legnica i Wrocław-Boboszewice E-68 co chwila radar, dziury, wąska droga.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.06.2010 11:40

No widzisz.
Dochodzimy do podobnych wniosków.
Ty masz 70km do granicy, ja ponad 100 do autostrady pod Legnicą.
Każdy ma prawo wyboru, czy nakladać kilkaset km wokół Czech, czy sobie darować.
Mi bliżej i szybciej przez Czechy, choc nie przez Łagiewniki, Ząbkowice, Boboszów. Tutaj się Tobą zgodzę.
Ta trasa aż do Olomouca to chyba za karę... :wink:
Jonas201
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jonas201 » 13.06.2010 11:55

FUX napisał(a):No widzisz.
Mi bliżej i szybciej przez Czechy, choc nie przez Łagiewniki, Ząbkowice, Boboszów. Tutaj się Tobą zgodzę.
Mlada Boleslav i nonstop autobana na Brno :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.06.2010 12:03

Jonas201 napisał(a):

Ale to tak nie dońca po drodze...
Dziwię się, że masz ochotę telepać się przez Szklarską Porębę...
Km te same, lecz godzina jazdy dłużej.
Jonas201
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jonas201 » 13.06.2010 15:20

FUX napisał(a):
Jonas201 napisał(a):

Ale to tak nie dońca po drodze...
Dziwię się, że masz ochotę telepać się przez Szklarską Porębę...
Km te same, lecz godzina jazdy dłużej.
Godzina w ta czy w ta nie robi dla mnie roznicy jadac na wakacje.Powiem tak.Lyk gorskiego powietrza nie zaszkodzi :lol: Brakuje mi tych klimatow.Jezdzac zawodowo musze dwa razy w miesiacy zrobic trase Grecja-Holandia.Slonca w tym czasie to totalnie mam dosc ale liczy sie rodzina bo to ona jest go najbardziej spragniona. :lol:
JPietia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JPietia » 14.06.2010 07:28

:D :D Witam wszystkich jestem nowy i jadę pierwszy do Cro mam wyjazd w piątek wieczorem do Novi Ninodolski wybrałem trasę Fuxa nr 2 mam pytanie???
Czy opłaca się omijać Słoweńska autostradę i kierować się za Zagrzeb czy po prostu kupić winietę i jechać przez cała Słowenię w kierunku Istrii. Proszę o podpowiedz starych wyjadaczy tematu
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 14.06.2010 08:04

JPietia napisał(a)::D :D Witam wszystkich jestem nowy i jadę pierwszy do Cro mam wyjazd w piątek wieczorem do Novi Ninodolski wybrałem trasę Fuxa nr 2 mam pytanie???
Czy opłaca się omijać Słoweńska autostradę i kierować się za Zagrzeb czy po prostu kupić winietę i jechać przez cała Słowenię w kierunku Istrii. Proszę o podpowiedz starych wyjadaczy tematu

Jedź przez Słowenię.W zeszłym roku tak zrobiłem i teraz nie zamierzam inaczej.Trasa bardzo OK :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2010 08:10

JPietia napisał(a)::D :D Witam wszystkich jestem nowy i jadę pierwszy do Cro mam wyjazd w piątek wieczorem do Novi Ninodolski wybrałem trasę Fuxa nr 2 mam pytanie???

Przestudiuj sobie dobrze wątek " objazd autostrady w Słowenii " i naprzód...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 54
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone