Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
new1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) new1984 » 12.06.2010 06:49

alessandro1977 napisał(a):Szczerze powiedziawszy waldeq to jeszcze tam nie trafiłem na korek choć niejednokrotnie tu o nich czytałem...

Odnośnie korków w A i HR: z innych tematów wyczytałem, żeby nie wybierać się z piątku na sobotę. Wtedy a A i HR spotykamy największe natężenie ruchu, ze względu na 'zmianę turnusu' - wiem, jak to brzmi ;)
My np. wyjeżdżamy z Barlinka w sobotę wieczorem, dwóch kierowców więc jazda bez noclegów, i około 14-15 w niedzielę mamy nadzieję być na miejscu.

Co do płatnych tuneli - na upartego można je ominąć, ale to jak już kto chce. Dla zainteresowanych tunel 1 i tunel 2.
Pozdrawiam.
new1984
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) new1984 » 12.06.2010 06:50

FUX napisał(a):
waldeq napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):Dobrze Ci się wydaje...odkąd pierwszy raz pojechałem tą drogą, zapałałem do niej uczuciem...w sumie suniemy niedaleko domu na autostradę i zjeżdżamy z niej dopiero nad Jadranem... :D

Czyli żadne niespodzianki typu 40 km korki o których pisał FUX na A10 (wiem, że to inna trasa ale...) nie powinny mnie na tej trasie spotkać?

A gdzie ja to napisałem :?: 8O

To napisał raczej kra:

kra napisał(a):A jak już musisz jechać A10 przez Wysokie Taury to tamte tunele się korkują. Raz stałem tam w 40 km korku!!!
waldeq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 12.06.2010 08:04

:oops: :oops:
Sorry FUX! Za szybko pisałem!
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.06.2010 09:27

No problem... :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2010 15:01

New...to być może jest racja ale ja przyjmuję zasadę, że zawsze wyjeżdżam w poniedziałek bądź wtorek dlatego jeszcze nie natrafiłem na korek...
Dwa razy wyjeżdżałem z Cro w nocy z piątku na sobotę więc korki udawało mi się zostawiać za sobą ale w tym przypadku mam na myśli jeszcze Chorwację...mam nadzieję, że na terenie Niemiec nie doświadczę korków choć wiem, że mogą czasami wystąpić zdarzenia na które nie mamy wpływu...
Jonas201
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jonas201 » 12.06.2010 15:29

Gajdex napisał(a):Witam
W tym roku pierwszy raz jadę do Chorwacji. Jadę najpierw do jezior Plitwickich (tu nocleg) i potem do Orebica. Mieszkam w Wolsztynie(pomiędzy Zieloną Góra a Poznaniem) i zastanawiam się nad trasą przez Niemcy, Austrie i Słowenię (Wolsztyn - jeziora Plitwickie - Orebic) - google maps tak też podpowiada.
Ale jak policzyłem koszty to mi mina troszkę posmutniała: w Austri 7,9 Euro w jedną stronę +4,5 Euro za tunel (czy moze nawet za 2 tunele) co daje w sumie prawie 25 Euro, dalej Słowenia 30 Euro i juz ssama Chorwacja - 600 zł wychodzi.
Ktoś jeździ tą trasą ?
Ważne że musimy (2 kierowców) na raz od rana do wieczora do jezior dojechać i szukałem szybkiej trasy, ale ta jest cholernie droga.
Poradźcie proszę, może chociaż jak ominąć autostradę w Słoweni, czy w ogóle warto ją omijać ? Czy nie stracę za dużo czasu ...
Czy rekomendowany zjazd na Ptuj to ominięcie autostrady ?
A może w ogóle darować sobie jazdę przez Niemcy ?
Pozdro
Rakoniewice -Wolsztyn 12 km.Co roku przez Czechy.Daruj sobie Niemcy.Pozdrawiam :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2010 20:22

Daruj sobie Niemcy ? Kosztem Czech ? Poniosło Cię...
wolandero
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolandero » 12.06.2010 21:33

alessandro1977 napisał(a):Daruj sobie Niemcy ? Kosztem Czech ? Poniosło Cię...
:lol: jechałem w zeszłym roku przez Czechy- Znojmo, wracałem przez Niemcy, według mnie Niemcy wybierze ktoś kto ma lepsze auto i nie musi zbytnio liczyć gotówki, ktoś dla kogo 200 zł w ogólnych kosztach urlopu nie robi różnicy, pozostali powinni wybrać raczej drogę przez Czechy- mam na myśli lubuskie i pyrlandię, no chyba ,że ktoś koniecznie musi na autostradę. :D
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 12.06.2010 21:36

Niemcy, tylko i wyłącznie niemcy.Czechy, to dla mnie ostateczność.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2010 21:40

Tutaj zdania są podzielone...też kiedyś jeździłem przez Czechy ale nie wiem czy zwalnianie przed niezliczona ilością rond w Czechach oraz jazda przez miasta to oszczędność...chodzi także o czas...ja akurat 40 km od Zgorzelca mieszkam więc mi to pasuje...2 razy jechałem przez Czechy i 2 przez Niemcy, przeważa u mnie zdecydowanie ta druga opcja...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2010 21:41

Lubuszanin napisał(a):Niemcy, tylko i wyłącznie niemcy.Czechy, to dla mnie ostateczność.

Kolega jak widać z lubuskiego i ma podobne odczucia...
waldeq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 12.06.2010 21:46

alessandro1977 napisał(a):...ja akurat 40 km od Zgorzelca mieszkam więc mi to pasuje...2 razy jechałem przez Czechy i 2 przez Niemcy, przeważa u mnie zdecydowanie ta druga opcja...

Wahałem się ale mnie przekonałeś! W tym roku jadę via D :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2010 22:00

Ponieważ z tego co widzę dzieli nas niewielka odległość ( ja z Bolesławca ) nie będziesz żałował...ja na początku też się wahałem ale spróbowałem i spodobała mi się ta droga...u mnie zadecydowały głosy 2 innych osób również z Bolesławca bo na forum zawsze było to tematem sporów :D
Pzdr
wolandero
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolandero » 12.06.2010 22:04

:D mamy demokrację,my z kolegą już niedługo przez Brno :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.06.2010 07:25

Wrocław-Krnov-Breclav-Wiedeń-Zagrzeb 825km 9h25min
Wrocław-Drezno-Regensburg-Graz-Maribor-Zagrzeb 1225km ponad 11h

Obie wersje bez omijania autostrady w Slowenii.

Pytanie: gdzie sens, gdzie logika?

Niemcy ok., może, dla mieszkańców blisko granicy z Niemcami.
Wnioski wyciągnijcie sami.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 53
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone