Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.06.2010 14:39

Witaj.

Jadąc trasa nr 2, do Plitvic dojedziesz w ciągu 10-12h
Ja taką trasę pokonywałem wielokrotnie. 1100km w tym czasie, lecz nie objeżdżam Mariboru, bo mi sie nie chce.
Na temat objazdu tego miasta i kawalka autostrady jest baaaaaaaaardzo długi wątek, lecz pewnie juz na jego początku będziesz miał dokładne informacje.
Jazdę przez Niemcy sobie podaruj.
Z Wolsztyna do Wrocka masz kawałek.
Jakby co, to pytaj.
kra
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kra » 11.06.2010 14:50

A jak już musisz jechać A10 przez Wysokie Taury to tamte tunele się korkują. Raz stałem tam w 40 km korku!!! Szybciej zapakować się na lawetę na pociąg i przejechać sąsiednią doliną po lewej patrząc na północ.
Można też jechać fają trasą alpejską koło Grossglocknera. Najgorsze tunele dla mnie są jeszcze bardziej na lewo od Glossglocknera, długie i słabo wentylowane, też płatne, ale może akurat tutaj coś się zmieniło.
Wszystko to w kontekście pokonywania Alp z północy na południe lub odwrotnie.
Gajdex
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajdex » 11.06.2010 19:17

FUX napisał(a):Witaj.

Jadąc trasa nr 2, do Plitvic dojedziesz w ciągu 10-12h
Ja taką trasę pokonywałem wielokrotnie. 1100km w tym czasie, lecz nie objeżdżam Mariboru, bo mi sie nie chce.
Na temat objazdu tego miasta i kawalka autostrady jest baaaaaaaaardzo długi wątek, lecz pewnie juz na jego początku będziesz miał dokładne informacje.
Jazdę przez Niemcy sobie podaruj.
Z Wolsztyna do Wrocka masz kawałek.
Jakby co, to pytaj.

Dzięki Fux

Wiem, że jesteś przeciwnikiem jazdy przez Boboszów, chociaz znam tę trasę bo do Bułgarii zawsze tak jeździlem, ale skoro nie próbowałem innej ...to czas najwyzszy.

Powiedz jeszcze mi o walorach związanych z tym co widać za oknem. Czy gdbym pojechał przez Niemcy Austrię Slowenie to dzieciaki zobacza coś ciekawego ? Myśle o widookach bo bedę jechał w dzień.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.06.2010 19:33

Raczej przez D niewiele ciekawego zobaczysz.
Przejazd przez Czechy, okolice Brna, dalej Breclav, później austriackie pola rzepaku lub sloneczników robią wrażenie. Wiedeń zza okien auta jest niczego sobie.
Polecam.
Szybko, bez nadmiaru wiosek, miasteczek.
Temcza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Temcza » 11.06.2010 19:53

Witam za 3 godziny jade na Istrie przez Boboszow.Miałem ruszac o 21 , ale dzis moja sluzbowa astra sie zepsula :twisted: :evil: :twisted: ...alternator.....niestety w oplu nie posiadaja wymian we wtorek....a winietki przykleilem godzine przed awaria:-((Dostalem zastepczaka:-) a teraz pytanie czy na Orlenie w Miedzylesiu kupie winiete na Czechy???? Bo z tego co pamietam stacja w Kralikach dziala do 22 .A jesli nie kraliki to gdzie w Czechach?? Jade na Bludov, Mohylnice.Pozdro
waldeq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 11.06.2010 20:07

Jak już sobie obcykałem trasę przez D to czytam o 40 km korkach przed jakimiś tunelami! Mieszkam blisko Zgorzelca i obliczyłem, że przez D do Graz dojadę szybciej niż tak jak jeździłem dotychczas: Liberec, Praha, Znojmo, Wien. Naczytałem się i w tym roku chcę spróbować: Dresden, Ragensburg, Passau i A8 do Graz. Mimo dłuższej trasy powinienem prebyć tę trasę szybciej - tak mi się wydaje.
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 11.06.2010 21:08

Naczytałem się i w tym roku chcę spróbować: Dresden, Ragensburg, Passau i A8 do Graz. Mimo dłuższej trasy powinienem prebyć tę trasę szybciej - tak mi się wydaje.

Tez mi się tak wydaję, jedź przez Passau i dalej A8 i A9 do Graz. Też tak jadę i mam nadzieje ze sie nie zawiodę
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2010 21:12

Dobrze Ci się wydaje...odkąd pierwszy raz pojechałem tą drogą, zapałałem do niej uczuciem...w sumie suniemy niedaleko domu na autostradę i zjeżdżamy z niej dopiero nad Jadranem... :D
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 11.06.2010 21:28

alessandro1977 napisał(a):Dobrze Ci się wydaje...odkąd pierwszy raz pojechałem tą drogą, zapałałem do niej uczuciem...w sumie suniemy niedaleko domu na autostradę i zjeżdżamy z niej dopiero nad Jadranem... :D

No to szczęściarz, ja mam 180 do Swiecka, ale później juz bahna do samej Breli /oczywiście wyłączając objazd autostrady w Słowenii/. Nie jestem dusigroszem ale śmignę sobie przez Mureck, Lenart, Ptuj i 30ojro wydam w konobie w Breli na kalmary :D
waldeq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 11.06.2010 21:34

alessandro1977 napisał(a):Dobrze Ci się wydaje...odkąd pierwszy raz pojechałem tą drogą, zapałałem do niej uczuciem...w sumie suniemy niedaleko domu na autostradę i zjeżdżamy z niej dopiero nad Jadranem... :D

Czyli żadne niespodzianki typu 40 km korki o których pisał FUX na A10 (wiem, że to inna trasa ale...) nie powinny mnie na tej trasie spotkać?
kra
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kra » 11.06.2010 21:41

Gajdex napisał(a):
Wiem, że jesteś przeciwnikiem jazdy przez Boboszów, chociaz znam tę trasę bo do Bułgarii zawsze tak jeździlem, ale skoro nie próbowałem innej ...to czas najwyzszy.

Powiedz jeszcze mi o walorach związanych z tym co widać za oknem. Czy gdbym pojechał przez Niemcy Austrię Slowenie to dzieciaki zobacza coś ciekawego ? Myśle o widookach bo bedę jechał w dzień.

No widoczki jak lubisz górki w Austrii i Słowenii są super,
parę fotek z zeszłego roku tutaj:

http://www.explorerfanklub.org.pl/forum ... ht=taurach
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 11.06.2010 21:41

Jechaliśmy tą trasą już cztery razy i ngdy nie staliśmy w korkach :)
Mieszkamy 20 km od Kołbaskowa, więc dla nas przez N to jedyna słuszna trasa.

Pozdravki i miłej podróży
daro2008
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro2008 » 11.06.2010 22:58

Witam.
No ja też pierwszy raz do Cro, już za tydzień do Tucepi.
Jadę przes Niemcy (Świecko, Drezno, Passau, Graz + nocleg Oekotel, Słowenia, Tucepi).
Do Świecka ma ok. 130 km.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.06.2010 23:28

Szczerze powiedziawszy waldeq to jeszcze tam nie trafiłem na korek choć niejednokrotnie tu o nich czytałem...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.06.2010 06:39

waldeq napisał(a):

Czyli żadne niespodzianki typu 40 km korki o których pisał FUX na A10 (wiem, że to inna trasa ale...) nie powinny mnie na tej trasie spotkać?

A gdzie ja to napisałem :?: 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 52
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone