Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 07.06.2010 18:47

BigDaniel napisał(a):Czy na trasie Regensburg-Wels-Graz są jakieś płatne tunele???

Tak,są dwa tunele; Liezen 4.50 euro i ST.Michael 7,50 euro.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.06.2010 18:54

Mimo wszystko warto wybrać tę drogę a przynajmniej ja tak uważam gdyż mieszkam 40 km od granicy...
BigDaniel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigDaniel » 07.06.2010 19:01

Dzięki za szybką odpowiedz :D Ale myślałem że właśnie na tej trasie nie ma płatnych tuneli :D A jak to wygląda na trasie Salzburg-Villach??? pewnie to samo? :D
Hadler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadler » 07.06.2010 19:28

kleeberg napisał(a):
BigDaniel napisał(a):Czy na trasie Regensburg-Wels-Graz są jakieś płatne tunele???

Tak,są dwa tunele; Liezen 4.50 euro i ST.Michael 7,50 euro.

Dla tych co lubią liczyć: Tunel Liezen można łatwo ominąć zjeżdżając z autostrady A9 do miasta Liezen i np zatankować taniej niż przy autostradzie, po czym znów wjechać na A9
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 07.06.2010 19:46

BigDaniel napisał(a):Dzięki za szybką odpowiedz :D Ale myślałem że właśnie na tej trasie nie ma płatnych tuneli :D A jak to wygląda na trasie Salzburg-Villach??? pewnie to samo? :D

Trochę wiadomości o tunelach jest tu
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 07.06.2010 19:49

Hadler napisał(a):
Dla tych co lubią liczyć: Tunel Liezen można łatwo ominąć zjeżdżając z autostrady A9 do miasta Liezen i np zatankować taniej niż przy autostradzie, po czym znów wjechać na A9

Ktoś już to przetestował wcześniej :lol: :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.06.2010 19:51

Tak ogólnie, to proponuję gruntowymi drogami do Cro jechać... :twisted:
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 07.06.2010 21:48

a wracając do tematu...
jako zwolennik trasy przez Boboszów, w tym roku popieram FUXa :D .
Po drodze z Wrocławia na krajowej 8 jest prowadzona modernizacja pod przyszłą AOW - zależy od pory dnia, ale generalnie korki koszmarne. Tutaj więcej.
wolandero
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolandero » 09.06.2010 20:53

Nie wiecie czy od Brna do Wiednia otwarto autostradę :roll:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.06.2010 05:54

wolandero napisał(a):Nie wiecie czy od Brna do Wiednia otwarto autostradę :roll:

A była zamknięta?

:mrgreen:
wolandero
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolandero » 10.06.2010 07:27

No przepraszam za naiwność,ale na mapie pzrez Mikulov jest autostrada w budowie, w zeszłym roku jechałem przez Znojmo nie znam trasy przez Brno :roll:
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 10.06.2010 07:38

wolandero napisał(a):Nie wiecie czy od Brna do Wiednia otwarto autostradę :roll:

Wolandero, gdybyś poświęcił dokładnie tyle czasu na szukanie odpowiedzi ile zużyłeś na rejestrację do forum to wiedziałbyś, że otwarta jest na razie obwodnica Wiednia. Więcej informacji znajdziesz na forum.

Pozdrawiam
wolandero
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wolandero » 10.06.2010 12:26

taurus napisał(a):

Wolandero, gdybyś poświęcił dokładnie tyle czasu na szukanie odpowiedzi ile zużyłeś na rejestrację do forum to wiedziałbyś, że otwarta jest na razie obwodnica Wiednia. Więcej informacji znajdziesz na forum.

Pozdrawiam :idea: właśnie tak zrobiłem,spieszę się bo niedługo do Marusici
Gajdex
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajdex » 11.06.2010 14:09

Witam
W tym roku pierwszy raz jadę do Chorwacji. Jadę najpierw do jezior Plitwickich (tu nocleg) i potem do Orebica. Mieszkam w Wolsztynie(pomiędzy Zieloną Góra a Poznaniem) i zastanawiam się nad trasą przez Niemcy, Austrie i Słowenię (Wolsztyn - jeziora Plitwickie - Orebic) - google maps tak też podpowiada.
Ale jak policzyłem koszty to mi mina troszkę posmutniała: w Austri 7,9 Euro w jedną stronę +4,5 Euro za tunel (czy moze nawet za 2 tunele) co daje w sumie prawie 25 Euro, dalej Słowenia 30 Euro i juz ssama Chorwacja - 600 zł wychodzi.
Ktoś jeździ tą trasą ?
Ważne że musimy (2 kierowców) na raz od rana do wieczora do jezior dojechać i szukałem szybkiej trasy, ale ta jest cholernie droga.
Poradźcie proszę, może chociaż jak ominąć autostradę w Słoweni, czy w ogóle warto ją omijać ? Czy nie stracę za dużo czasu ...
Czy rekomendowany zjazd na Ptuj to ominięcie autostrady ?
A może w ogóle darować sobie jazdę przez Niemcy ?
Pozdro
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 11.06.2010 14:35

Poszperaj na forum to znajdziesz wiele odpowiedzi. Znajdziesz zwolenników jazdy przez Czechy dalej na Gartz , Zagrzeb, a inni będą zwolennikami jazdy przez Niemcy, tak jak ja. Nie ma złotej odpowiedzi. Sam musisz zdecydować. Ja kieruje się zasadą jak mam liczyć kasę ile tu czy tu zaoszczędzę lub wydam to urlop staje się mniej atrakcyjny.
Ale to mój pogląd. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 51
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone