Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.12.2009 21:11

dewoj napisał(a):Czy droga Boboszów-Mikulov(przez Letovice i Brno) jest dobra?
Nie wiem czy pojechac ta drogą czy kupic winietke i przez Olomuniec oraz Brno autostradą.

Przez Boboszow jest do bani. Za duzo wsi i serpentyn.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 31.12.2009 13:20

FUX napisał(a):
dewoj napisał(a):Czy droga Boboszów-Mikulov(przez Letovice i Brno) jest dobra?
Nie wiem czy pojechac ta drogą czy kupic winietke i przez Olomuniec oraz Brno autostradą.

Przez Boboszow jest do bani. Za duzo wsi i serpentyn.

Witam

Nie wiem skąd jest "dewoj" ale dla mnie jako mieszkańca Trójmiasta najszybsza i najkrótsza jest jednak droga przez Boboszów - 21 godzin z Omisza na przykład.

W mijającym roku testowałem drogę nr 6 i niestety to porażka - natomiast moim zdaniem jazda po Niemczech nie ma sensu. Za dużo zjedzonego czasu i dodatkowych km. Nawet jak na Istrię się jedzie.

Jednak to moja opinia i nie koniecznie musi się zgadzać z opiniami innych czytelników forum, których serdecznie Noworocznie pozdrawiam.

Jacek
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 31.12.2009 13:34

taurus napisał(a):...

No to zaraz dostaniesz "po głowie" od FUXa. To jest największy forumowy promotor jazdy przez Głubczyce. :D
Ja nieśmiało się przyznam, że tez lubię jeździć przez Boboszów. Droga na Ołomuniec nie jest aż taka straszna, natomiast z Boboszowa na Brno to już serpentyny że hej.
Pozdrawiam
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 31.12.2009 13:45

Mam nadzieję, że w związku z Nowym Rokiem FUX będzie dla mnie łaskawy ;)

Opisałem swoje wrażenie a wiadomo, że każdy ma inne - jak się osobiście nie sprawdzi tych tras to się nie znajdzie tej najwygodniejszej dla siebie.

Noworocznie pozdrawiam.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.12.2009 14:27

Odpozdrawiam!!!!!!
BigDaniel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigDaniel » 31.12.2009 15:59

Ja w tym roku jechałem przez Trutnov-Hradec Kralove-Svitavy-Brno=Mikulov dla mnie osobiście to była porażka, w przyszłym roku omijam te rejony szerokim łukiem i jade przez niemcy!!!
jp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jp » 01.01.2010 20:26

taurus napisał(a):Witam

Nie wiem skąd jest "dewoj" ale dla mnie jako mieszkańca Trójmiasta najszybsza i najkrótsza jest jednak droga przez Boboszów - 21 godzin z Omisza na przykład.

W mijającym roku testowałem drogę nr 6 i niestety to porażka - natomiast moim zdaniem jazda po Niemczech nie ma sensu. Za dużo zjedzonego czasu i dodatkowych km. Nawet jak na Istrię się jedzie.

Jednak to moja opinia i nie koniecznie musi się zgadzać z opiniami innych czytelników forum, których serdecznie Noworocznie pozdrawiam.

Jacek

Kwestia gustu, ja jechałem z 3miasta przez Niemcy, a wracałem przez Boboszów. Powrót był tragiczny. Moim zdaniem warto nadłożyć trochę km i być szybciej i co najważniejsze, bezpieczniej. Następnym razem będę się tylko zastanawiał czy lecieć na Kołbaskowo czy berlinką.

Pozdrowionka!
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 03.01.2010 11:47

Witam w nowym roku!
My w tym roku polecimy zapewne na Niemcy bo przez Czechy to za długa trasa czasowo.No i płatna.Niemcami troszkę dalej ale i jaka jazda jak ostatnim razem to było ok.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 03.01.2010 14:57

Witam.

Ze Szczecina, Gryfic , Zgorzelca lub całościowo mówiąc ze terenów zachodnich jazda przez Niemcy rzeczywiście jest najrozsądniejsza natomiast co do Trójmiasta to już różnie - wielokrotnie jeździłem 6 na Kołbaskowo jadąc ok. 4 godzin nocą i to była optymalna trasa ale w zeszłym roku jechałem tę sama drogę ponad 6 i to w okropnych warunkach - być może po remoncie będzie lepiej tylko kiedy się skończy??

W tym samym czasie mogę dojechać przez Boboszów do granicy Czeskiej a nawet dalej (i tak zrobiłem), więc obecnie do Chorwacji to jednak tą bardzo niepopularną na forum trasą będę śmigał.

Naturalnie tak jak pisałem we wcześniejszych postach - powinno się przetestować różne trasy i wybrać odpowiednią dla siebie.

Serdecznie pozdrawiam
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 04.01.2010 13:06

A ja jednak ciągle zastanawiam się nad sensownością jazdy przez Niemcy dla osób mających start z południowo-zachodniej Polski. Bo z Pomorza Zachodniego, to owszem sens istnieje spory.

Jeśli jednak moje wyliczenia są chybione, to proszę o poprawienie, bo może gdzieś się machnąłem w wyliczeniach ;)

Mieszkam w Żaganiu, czyli do granicy mam dobry "rzut beretem". Jednak osobiście zupełnie nie widzę korzyści przelotu przez Niemcy. Już uzasadniam dlaczego:

Trasa jaką ja wybrałem, czyli tradycyjna: Zawidów-Praga-Brno-Wiedeń-Gratz-Ptuj-Zagrzeb-Marusici

Trasa przez Niemcy: Drezno-Hof-Regensburg-Wels-Gratz i dalej jw.

Różnica między trasami jest ok. 140km z tym, że od Gratz'u jedziemy tym samym kawałkiem. Więc tak de facto te 140km musimy nadrobić na dystansie o ok. 500km krótszym a więc odpowiednio dla trasy przez Czechy - ok. 780, a dla trasy przez Niemcy ok. 920km.

Wynika z tego, że lecą przez Niemcy aby czasowo wyjść na to samo musielibyśmy lecieć z prędkościami ok. 155km/h przy założeniu, że w Czechach i Austrii lecimy przepisowe 130km/h.

Dalej wynika z tego, że aby być sensownie szybciej - przyjmijmy, że o powiedzmy pół godziny musimy lecieć ok. 165-170km/h, godzinę szybciej - musielibyśmy lecieć ok. 185km/h, gdybyśmy chcieli być o półtorej godz. szybciej wówczas musielibyśmy utrzymywać prędkość w granicach 205km/h, o dwie godziny - 230km/h.

Doświadczonym, a nawet mniej doświadczonym kierowcom wiadomym jest jak drastycznie zwiększa się spalanie po przekroczeniu 120-130km/h. Dlatego też biorąc pod uwagę ekonomię osobiście uważam, że przelot z południowo-zachodniej Polski przez Niemcy jest mało uzasadniony.

Oczywiście nie biorą w tych wyliczeniach korków, opóźnień wynikających z zablokowanych dróg, wypadków, bo to są zdarzenia losowe, na które nie bardzo mamy wpływ... chyba, że daliśmy sporo "na tacę" i mamy chody tam na górze ;)

Pozdrav
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 04.01.2010 17:00

Masz rację; za mały skrót czasowy żeby to miało sens. Poza tym z Zagania jedziesz A18 i potem A4 do DK8 i w Bielanach Wrocławskich zjeżdżasz na DK8, przy czym w Kłodzku skręcasz na Międzylesie. Po ok 80 km masz już dwupasmówkę w Mohelnicach. Z Wrocławia do Zagrzebia cała trasa przez Czechy Austrię i Słowenię nie zabiera więcej niż 8 godzin, do Zadaru 10 do Makarskiej 12 godzin jazdy! Po co jakieś objazdy? Warunek wyjazd wcześnie rano 4-5. No i lepiej jak nie jest to dzień roboczy, ale i jadąc we wtorek nie trwało to wiele dłużej. Chodzi po prostu o to by tam gdzie drogi są wąskie i jednopasmowe przejechać szybko jak nie ma jeszcze ruchu.
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 06.01.2010 12:05

Jak dla mnie to meganką czy jadę 120 czy 160 km/k to spalanie to samo,więc na Niemcy jest uzasadnienie.a tyle kilometrów nie mam zamiaru jechać 90 km/h po Czechach a już jechałem jedną i drugą trasą.Wybór pozostaje
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 06.01.2010 13:46

mariuszula napisał(a): czy jadę 120 czy 160 km/k to spalanie to samo

Nie chciałbym wchodzić w polemikę, bo to nie miejsce na to, ale nie stworzono jeszcze takiego auta, które by spalało tyle samo przy 120 i 160km/h ;)
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 06.01.2010 14:56

nie będę się rozdrabniał po przecinku co do zużycia,jednak dieselek daje radę na trasach w Niemczech i ich paliwie
jp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jp » 06.01.2010 21:45

Viniu napisał(a):
mariuszula napisał(a): czy jadę 120 czy 160 km/k to spalanie to samo

Nie chciałbym wchodzić w polemikę, bo to nie miejsce na to, ale nie stworzono jeszcze takiego auta, które by spalało tyle samo przy 120 i 160km/h ;)

Myślę, że jest to możliwe. Wszystko zależy od tego co to za auto, na jakim biegu jedziemy, przy jakich obrotach i jakiej mocy potrzebuje. 100 km/h możesz pocinać na trzech przełożeniach, a tylko jedno jest optymalne.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wydzielone z FAQ: Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji. - strona 47
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone